Beschadigd haar herstellen? Volg dan deze 7 stappen

Twijfel je of jouw haar beschadigd is? Of weet je het al zeker en wil je weten of je de schade kunt herstellen? In dit artikel vertel ik je waardoor beschadigd haar komt, wat je kunt doen om je haar te herstellen en welke producten je het beste kunt gebruiken.

Dit is hoe je beschadigd haar herstelt

Kun je dood haar herstellen?

Dat ligt eraan. Als je haar alleen droog is, dan is dat vrij makkelijk te herstellen. Is je haar ook beschadigd? Dan wordt het lastiger: de schade is grotendeels onherstelbaar.

Wist je dat? Dode puntjes bestaan eigenlijk niet: je haar is altijd al dood. Alleen het deel in je hoofdhuid leeft.

Wat is het verschil tussen droog en beschadigd haar?

Droog haar zegt iets over de hoeveelheid vocht in je haar. Bij droog haar heeft je haar te weinig vocht: het is slecht gehydrateerd.

Als je haar beschadigd is, dan is het kapot. De schubben die jouw haar bedekken zijn afgebroken. Zij vormen de verpakking van je haar. Breken er te veel van af? Dan is je haar net een touw dat ontrafelt: je krijgt gespleten punten.

De schubben van gezond haar en beschadigd haar

Hoe weet je of je beschadigd haar hebt of dat het alleen droog is?

Dat kan lastig zijn. Zowel bij droog als bij beschadigd haar heb je last van klachten als klitten, dof haar, pluis en statisch haar.

Maar het belangrijkste verschil zijn gespleten punten. Alleen als het ook beschadigd is heb je last van gespleten punten en breukjes (witte puntjes) in je haar. Als je er lichtjes aan trekt breken er stukjes van je haar af, meestal in de buurt van je punten.

Breekt je haar niet makkelijk af? Dan heb je waarschijnlijk alleen last van droog haar. Gebruik dan sterk hydraterende haarproducten.

Maar let op: droog en beschadigd haar gaan hand in hand. Als je haar uitgedroogd is, gaan de schubben omhoog staan. Dan breken ze makkelijk af. En als de schubben afgebroken zijn, houdt je haar slecht vocht vast. Dat komt omdat het dan poreus is: het zit vol met gaten. De kans is dus groot dat je zowel droog als beschadigd haar hebt.

Wist je dat? Als je last hebt van droge, harde puntjes kan dat ook een teken zijn van build up. Je leest er meer over in: Alles dat je moet weten over build up en clarifying shampoo.

Waardoor krijg je beschadigd haar?

Er zijn 5 dingen die schade aan je haar veroorzaken:

  1. Hitte: denk hierbij aan je krultang of het föhnen van je haar op de hete stand
  2. UV-straling: met name UV-b-straling is schadelijk voor je haar. Kijk dus uit in de zon.
  3. Extreme kou: als je haar bevriest scheurt het van binnenuit en breekt het makkelijk af
  4. Chemische middelen met een hoge pH-waarde (boven 7.0): het gaat dan om middelen als haarverf, permanentvloeistof, maar ook chloor en sommige shampoos
  5. Mechanische schade: hierbij moet je denken aan dingen als het kammen, wassen en drogen van je haar, maar ook het gebruik van elastiekjes en het doen van te strakke kapsels.

Sommige van deze dingen zijn meer schadelijk dan anderen. Als jij je haar blondeert beschadig je het aanzienlijk meer dan dat je doet als je je haar borstelt.

Is beschadigd haar te herstellen?

Gedeeltelijk. Je haar leeft niet, het is dood materiaal. In tegenstelling tot je huid kan het dus niet genezen: als het kapot is, is het ook echt kapot.

Máár: er zijn wel dingen die je kunt doen om de gevolgen van beschadiging tegen te gaan en verdere beschadiging van je haar te voorkomen.

Als je haar beschadigd is, staan de schubben omhoog en zijn een deel van de zwavelverbindingen verbroken die voor sterk haar zorgen. Daardoor droogt het uit, verliest het vorm en breekt het makkelijk. Je kunt de schubben weer plat laten liggen, je haar hydrateren en nieuwe zwavelverbindingen aanmaken met behulp van producten. Dan wordt je haar een stuk gezonder.

Hoe herstel je beschadigd haar? (stappenplan)

Stap 1: Stop met het beschadigen van je haar

De eerste stap is te stoppen met dingen die je haar enorm beschadigen, zoals het verven van je haar. Je kunt niet helemaal voorkomen dat je haar beschadigt, want je wast, kamt en droogt je haar, je slaapt erop en je steekt het op. En al die hele normale dagelijkse dingen zorgen voor slijtage.

Maar je kunt de schade wel beperken: door zo voorzichtig mogelijk met je haar om te gaan. Gebruik een milde shampoo, borstel je haar niet te agressief, slaap op een satijnen kussensloop en vermijd hitte en chemische middelen met een hoge pH-waarde.

Hair Lust Hair Growth & Repair Shampoo

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo

Stap 2: Knip gespleten punten af

Wat kapot is, is kapot. Je kunt gespleten punten niet aan elkaar lijmen. De meeste producten die claimen je haar te herstellen bevatten siliconen. Die vullen de gaatjes in je haar op, maar dat is maar tijdelijk. Het is alsof je gaten in de weg vult met klei: je repareert het niet echt.

Je kunt het beste gespleten punten af knippen. Dan voorkom je dat ze verder splijten. Gebruik een scherpe kappersschaar, die zijn goedkoper dan je denkt.

Jaguar Kappersschaar

Jaguar Pre-Style Ergo Kappersschaar

Stap 3: Herstel de zwavelverbindingen

Zwavelverbindingen zijn als schroeven: ze zorgen ervoor dat de keratinedeeltjes in je haar dicht tegen elkaar zitten. Dat zorgt voor sterkte in je haar.

Als je je haar beschadigt raken zwavelverbindingen verloren. Dit gebeurt voornamelijk als je chemische middelen met een hoge pH-waarde gebruikt. Je kunt de verloren zwavelverbindingen niet herstellen, maar je kunt ze wel vervangen: met Olaplex no. 3 Hair Perfector bijvoorbeeld.

Wil je meer weten over Olaplex no. 3? Ik vertel je er meer over in: Hoe Olaplex no. 3 helpt beschadigd haar te herstellen.

Olaplex no3

Olaplex Hair Perfector No. 3

Stap 4: Breng de pH-waarde omlaag

Door middelen als haarverf, permanentvloeistof en sommige shampoos wordt de pH-waarde van je haar te hoog, dan wordt het basisch (het tegenovergestelde van zuur). Je haar houdt van een lage pH-waarde: het liefst rond de 5.0. Dan trekken de schubben samen en liggen ze mooi plat.

Bij een te hoge pH-waarde worden de schubben week: ze gaan omhoog staan. De schubben haken in elkaar als klittenband, ze breken gemakkelijk af en je haar reflecteert slecht licht: het wordt dof.

Je doet er dus goed aan om de pH-waarde op peil te brengen. Bijvoorbeeld door middel van een cuticle sealer product of door een appelazijnspoeling te doen nadat je je haar wast.

Imperity Cuticle Sealer Cream

Imperity Cuticle Sealer Cream

Stap 5: Doe regelmatig proteïnebehandelingen

Bij beschadigd haar is proteïne verloren gegaan, waardoor je haar verzwakt is. Dat zit zo: je haar bestaat voor zo’n 90% uit keratine. En keratine is een proteïnesoort. Je kunt je haar weer wat versterken door producten met proteïne erin te gebruiken. Om je haar te versterken: conditioners en treatments met proteïne (keratine), zoals HairLust’s Protein Reconstructor Mask of als je krullend haar hebt de Shea Moisture Manuka Honey &Yogurt Hydrate & Repair Protein Power Treatment

Shea Moisture Protein Power Treatment

Shea Moisture Hydrate & Repair Power Treatment

Stap 6: Hydrateer, hydrateer, hydrateer!

Beschadigd haar is uitgedroogd. Je moet de vochtbalans dus weer op peil brengen. Dit is heel belangrijk als je ook proteïne gebruikt, omdat teveel proteïne en te weinig vocht juist voor breekbaar, hard haar kunnen zorgen.

Kies voor haarproducten met zogenaamde humectants erin: dat zijn stofjes die vocht aan je haar toevoegen. Denk dan aan ingrediënten zoals aloë vera gel, honing en glycerine. Zorg er wel voor dat je daarna een beetje olie over je haar verdeelt: daarmee sluit je het vocht in. Anders loop je het risico dat de lucht juist vocht gaat onttrekken aan je haar.  

HairLust - Hair Growth & Protection Mask

HairLust Hair Growth & Protection Mask

Maui Moisture Strength & Anti-Breakage Agave Conditioner - Conditioner zonder siliconen

Maui Moisture Agave Conditioner

Stap 7: Herhaal

Een keertje is niet genoeg: blijf de stappen herhalen. Dan zal je zien dat je haar steeds weer iets gezonder wordt.

Wat zijn de beste producten voor droog en beschadigd haar?

Haarproducten met een lage pH-waarde (onder de 6.0), producten met proteïne (keratine) en producten met hydraterende ingrediënten zoals aloë vera gel erin. Siliconen kunnen soms ook nuttig zijn bij beschadigd haar, maar kijk uit voor build up. Hieronder geef ik je een paar voorbeelden van goede producten:

Een aantal merken biedt ook complete lijnen van producten aan die helpen je haar te herstellen. Een goed voorbeeld daarvan (en een aanrader) zijn de producten van Joico’s K-pak lijn en de producten van Olaplex.

Kun je beschadigd haar ook natuurlijk herstellen?

Als je graag natuurlijke producten wilt gebruiken om je beschadigde haar te verzorgen, gebruik dan het volgende:

  • Voor het herstellen van de pH-waarde: appelazijnspoeling (1 deel appelazijn op 1 deel koud water). Doe deze als laatst, voordat je de douche uitstapt. Spoel niet uit.
  • Om je haar te hydrateren: pure aloë vera gel, het liefst vers uit de bladeren. Doe er een haarmasker mee die je minstens een kwartier in laat trekken. Breng ook elke dag een beetje van de gel in je droge puntjes aan zonder het uit te spoelen en gebruik daarna een paar druppels jojoba-olie om het vocht in je haar in te sluiten.
  • Als proteïnebehandeling: ei, gelatine, kokosmelk, melk of yoghurt. Soms kan kokosolie ook helpen. Doe er een haarmasker mee. Spoel ei altijd uit met koud water, anders stolt het in je haar. En let op bij zuivelproducten: als je ze niet goed uitspoelt gaat je haar stinken.

Hoe ik zelf van beschadigd haar naar gezond lang haar ging

Ik heb 10 jaar lang mijn haar geverfd en geblondeerd. En dat was te zien: je zag de gespleten punten zelfs op een afstand nog. Totdat ik sterk hydraterende producten en producten met keratine ging gebruiken. Toen ging het er al een stuk beter uitzien.

Maar gezond werd mijn haar pas toen ik er voorzichtiger mee omging

In 2012 knipte ik 10 cm van mijn haar af, stopte ik met verven en gooide ik mijn föhnborstel aan de kant. Ik stapte over naar milde shampoos zonder sulfaten en smeerde elke dag wat jojoba-olie in mijn haar om het te beschermen. En na een paar maanden had ik amper nog gespleten punten. Pas toen mijn haar langer dan mijn taille werd kwamen ze terug, maar nooit meer zo erg als toen ik nog blondeerde.

Van beschadigd haar naar gezond lang haar
Mijn haar in 2012 (links) en in 2020 (rechts)

Samenvatting

Beschadigd haar is kapot, in tegenstelling tot droog haar dat slechts een tekort aan vocht heeft. Droog haar kun je tegengaan met hydraterende haarproducten. Beschadigd haar kun je slechts deels herstellen. Knip kapotte gespleten punten af, zodat die niet verder splijten. En herstel vervolgens de pH-waarde van je haar met cuticle sealer, gebruik Olaplex no. 3 om zwavelverbindingen te herstellen en gebruik haarproducten met proteïne en aloë vera gel om je haar te versterken en te hydrateren.

Wat nu verder?

Geef het tijd. En zorg ervoor dat je verdere schade voorkomt. Dat doe je door voorzichtig met je haar om te gaan en het te beschermen, bijvoorbeeld door elke dag een beetje jojoba-olie over je puntjes te verdelen.


Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts