haarverzorging tips

Hoe bescherm je je haar tegen de zon, zodat je zorgeloos kunt genieten van het mooie weer?

1500.

Dat is hoeveel zonuren we gemiddeld per jaar in Nederland hebben.

Ter vergelijking: in Zuid-Frankrijk zijn dat er twee keer zoveel.

Dus als het dan eindelijk een keer lekker weer is in Nederland liggen we massaal te bakken op het strand. Ik ook. Wel goed ingesmeerd natuurlijk. Je wilt niet verbranden.

Maar wist je dat je niet alleen je huid, maar ook je haar moet beschermen tegen de zon? Anders beschadigt het. Ik vertel je met welke haarproducten je dat doet.

Dus wees maar niet bang: je hoeft de schaduw niet op te zoeken.

Hoe bescherm je je haar tegen de zon?

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik raad alleen producten aan die ik zelf gebruik of waar ik uitvoerig onderzoek naar gedaan heb.

Kan je haar verbranden door de zon?

Ja. Net zoals je huid kan ook je haar verbranden door de zon. Het bestaat grotendeels uit hetzelfde materiaal: keratine. Dat is een proteïne, oftewel: eiwit.

Maar in tegenstelling tot je huid voel je het niet als je haar verbrand: het bevat geen zenuwen.

Wat gebeurt er als je met haar in de zon komt?

Uit onderzoeken blijkt dat blootstelling aan de zon ervoor kan zorgen dat de lagen van je haar scheuren en loskomen. Je krijgt gespleten punten, je haar breekt en de porositeit neemt toe.

Dat zit zo: je haar bevat zogenaamde aminozuren. Dat zijn de bouwblokken van proteïne. De aminozuren nemen de straling op en dan komen er vrije radicalen vrij. Dat zijn stoffen die schadelijk zijn voor proteïne. Oftewel: dat waar je haar grotendeels uit bestaat. Je haar verliest door UV-straling dus proteïne. Met name UVB-straling is hier verantwoordelijk voor.  

Als je licht haar hebt raakt het sneller beschadigd door de zon. Dat heeft te maken met het soort pigment in je haar: dat wat het kleur geeft. Die filteren de UV-straling én houden vrije radicalen tegen. Als je donker haar hebt bevat het veel eumelanine, terwijl licht haar meer pheomelanine bevat. Eumelanine is beter bestand tegen UV-straling dan pheomelanine.

Hoe bescherm je je haar tegen de zon? - Schade door UV straling
(Dit is hoe je haar eruitziet na blootstelling aan UVA en UVB-straling. Omdat Afrikaans haar van nature platter is, beschadigt het sneller.)

Waarom wordt je haar lichter in de zon?

Omdat de UVA-straling die de zon afgeeft pigmentcellen verwoest. Die pigmentcellen geven je haar kleur. Als zij verdwijnen wordt je haar lichter.

Wat doet de zon met geblondeerd haar?

Niet veel goeds. Geblondeerd haar is beschadigd door het blonderen: het is verzwakt. Daardoor treedt er nog grotere schade op aan je haar als je ermee in de zon gaat.

Hoe kun je je haar beschermen tegen de zon?

Het makkelijkst? Doe je haar in een hoge knot en zet je hoed eroverheen. Maar dat is leuk voor op het strand, niet als je op de fiets zit.

Andere tips:

Je haar beschermen tegen de zon - L'Anza Thermal Defence Spray

L’Anza Thermal Defense Spray

Welke haarproducten bevatten cinnamidopropyltrimonium chloride?

Wil je meer weten over de zin en onzin van ingrediënten in je haarproducten? Volg dan mijn gratis 7-daagse emailcursus ‘Welke ingrediënten moet je nou écht vermijden?’

Hoe kun je op natuurlijke wijze je haar beschermen tegen de zon?

Gebruik jij het liefst alleen natuurlijke haarverzorging? Bescherm dan als volgt je haar tegen de zon:

 1. Smeer je haar in met een plantaardige olie zoals Tamanu olie, dat een SPF (sun protectionf factor) van 11,2 heeft.
  • Tamanu olie (SPF 11,2)
  • Wortelzaadolie (SPF 2,5)
  • Kokosolie (SPF 1,2)
  • Frambooszaadolie (SPF 2,6)
  • Rozenbottelolie (SPF 2,6)
  • Tarwekiemolie (SPF 2,8)
  • Shea butter (SPF 4,5)
 2. Gebruik haarproducten met Phytessence Franse Eik Extract. Dat extract heeft een sterk antioxiderende werking: het gaat de schade tegen die optreedt door het vrijkomen van vrije radicalen in je haar en je huid door UV-straling.
 3. Verzorg je haar en hoofdhuid met (producten met) aloë vera gel. De gel is rijk aan antioxidanten die vrije radicalen tegengaan die vrijkomen als je in de zon komt.
Je haar beschermen tegen de zon - HairLust Defense & Hydration Mist

HairLust – Hair Defence & Hydration Mist

Bescherm ook je hoofdhuid tegen de zon

Als je fijn of dun haar hebt zoals ik hoef ik je er niet aan te herinneren: ook je hoofdhuid verbrandt door de zon. Dek die zoveel mogelijk af en smeer een beetje zonnebrandcreme op je scheiding en langs je voorste haargrens: die plekken verbranden het snelst. Je kunt daarnaast een hoofdhuidspray gebruiken zoals het Scalp Follicle Treatment & Volumizer Serum, die bevat ingrediënten die je hoofdhuid beschermen tegen UV-straling en vrije radicalen en het tegelijkertijd hydrateren.

Is je hoofdhuid verbrand? Breng dan aloë vera gel aan. Dat verkoelt én hydrateert.

HairLust Scalp Follicle Treatment and Volumizer

HairLust – Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Kun je beschadigd haar door de zon herstellen?

Gedeeltelijk. De keratine en de pigmentcellen die kapot zijn gegaan kun je niet fixen. Maar je kunt wel je haar versterken, zodat het minder snel breekt. Met Olaplex bijvoorbeeld. En met producten die proteïne bevatten.

Zorg daarnaast dat je je haar goed hydrateert als je in de zon bent geweest. Dat doe je met haarproducten die hydraterende ingrediënten zoals aloë vera gel, glycerine en plantensuikers bevatten en waar verzorgende ingrediënten zoals olie in zit.

Olaplex no3

Olaplex – No. 3 Hair Perfector

Even samenvatten

Je haar raakt beschadigd door de UVA- en UVB-straling van de zon. Je krijgt onder meer last van gespleten punten, je haar breekt en het droogt uit. Ook verwoest UV-straling de pigmentcellen in je haar. Dat is waarom je haar lichter wordt in de zon.

Bescherm je haar tegen de zon met deze tips:

En nu?

Ga lekker naar buiten.

De zon is niet alleen maar slecht voor je haar.  Je lichaam maakt er vitamine D door aan. En die vitamine is heel belangrijk voor je haargroei.

Dus geniet lekker van de zonnestralen als je kan.

Zolang je je haar beschermt, is dat niet erg.

Alleen maar fijn.

Oh, en als je van plan bent ook te gaan zwemmen: deze tips helpen je je haar te beschermen tegen chloor.

Bronnen:

Hoe bescherm je je haar tegen de zon?

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts