Wil je het liefst morgen al met lang haar wakker worden? Maar lijkt elke cm een eeuwigheid te duren? Ik weet hoe dat voelt: Ik pakte vroeger elke week het meetlint erbij. Maar je haar lang groeien kost nou eenmaal tijd. Alleen, wat nou als het echt absurd lang duurt? Of erger nog: wat als je haar zelfs korter lijkt te worden in plaats van langer? In dit artikel geef ik je 5 mogelijke redenen waarom jouw haar niet groeit.

1. Je haar breekt af aan de onderkant
Je haar wordt steeds dunner, dus je denkt: ik heb haaruitval. Maar dat hoeft niet per se. Het kan ook zijn dat je haar afbreekt in plaats van uitvalt. Je haar groeit dan wel, maar breekt net zo hard weer af.
En dat hoeft niet altijd bij je puntjes te zijn, je haar breekt soms ook meer in de buurt van de wortels af. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je haar vaak permanent.
Als je punten gespleten zijn is je haar beschadigd. Dan is er nog maar één oplossing: knippen. Met een goede scherpe schaar natuurlijk. Je kunt gespleten punten helaas niet aan elkaar plakken, maar je kunt ze wel voorkomen: door lief te zijn voor je haar.
Breekt jouw haar aan de onderkant af? Dan vindt je deze blogposts misschien nuttig:
- Beschadigd haar herstellen? Volg dan deze 7 stappen
- De 10 beste haarproducten voor beschadigd haar
- Hoe Olaplex no. 3 helpt beschadigd haar te herstellen
- Deze 5 dingen leiden tot zwaar beschadigd haar
2. Je hebt je terminale haarlengte bereikt
De terminale haarlengte is hoe lang je haar maximaal kan worden.
Je haren stoppen op een gegeven moment met groeien: dan vallen ze uit. Bij de een is dat al na twee jaar en bij de ander pas na tien jaar.
Hoe lang je haar groeit ligt aan je genen. Maar ook je gezondheid, je leeftijd en je levensstijl spelen een rol. Het verschilt dus enorm per persoon. Zo kan het zijn dat het haar van je beste vriendin niet langer groeit dan haar schouders, maar dat die ene collega haar tot over haar kont heeft.
Heb je invloed op je terminale haarlengte? Een beetje. Vooral je haarzakjes zo gezond mogelijk houden helpt. Dat houdt in: een goede doorbloeding, voldoende aanvoer van vitamines, mineralen, proteïne en elastine en zo min mogelijk stress, ongezond eten en ziektes.
Leestip: Terminale haarlengte: wat is dat?
3. Je knipt te vaak
Snoeien doet groeien geldt misschien voor planten. Maar helaas niet voor je haar. Het is een fabeltje dat je haar sneller groeit als je het knipt.
Sterker nog: als je kapper elke 6 weken 2 cm van je haar afknipt, terwijl het maar 1,5 cm gegroeid is in die tijd, dan wordt je haar zelfs korter.
Knip dus alleen wanneer het nodig is: als je gespleten punten hebt of als je niet blij meer bent met de onderkant van je haar.
In deze blogpost vertel ik je precies hoe vaak je je haar nou eigenlijk moet knippen.
4. Je haar groeit traag
Als je haar niet zo snel groeit, dan kan het lijken alsof het helemaal niet groeit. Zeker als je ook veel last hebt van gespleten punten of als je je haar regelmatig knipt.
Maar waardoor komt een trage haargroei? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Als je ouder wordt bijvoorbeeld, dan groeit je haar minder snel én wordt het steeds fijner.
Maar ook als je onder de 50 bent kan je haar opeens minder snel gaan groeien. Bijvoorbeeld omdat je een slechte doorbloeding hebt, je niet voldoende proteïne, vetten, mineralen en vitamines binnenkrijgt, of omdat je hormoonhuishouding uit balans is. Ook ziektes en bepaalde medicijnen hebben invloed op hoe snel je haar groeit.
Wil je graag je haargroei versnellen? Lees dan deze blogposts eens:
- Haargroei stimuleren: De 10 beste haarproducten voor een snellere haargroei
- Gezond haar van binnenuit: zo stimuleer je je haargroei en versterk je je haar
- Hoe kun je je haar sneller laten groeien dan ooit?
- De 10 beste haarsupplementen voor een optimale haargroei
- Alles dat je moet weten over je haargroei
Wat is een normale haargroei? Als je van Europese afkomst bent groeit je haar gemiddeld 1,17 cm per maand. Heb je Afrikaanse roots? Dan groeit jouw haar gemiddeld 1 cm per maand. Als je een Aziatische achtergrond hebt heb je over het algemeen de snelste haargroei: 1,25 cm per maand.
5. Je haar valt uit
Misschien is jouw probleem niet alleen dat je haar niet lijkt te groeien, maar dat het ook nog eens uitvalt. Je bent niet alleen: bijna elke vrouw krijgt in haar leven minstens één keer te maken met haaruitval.
Soms is het een kwestie van domme pech: 1 op de 5 vrouwen krijgt te maken met alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid). Dat houdt in dat zij genen hebben geërfd die ertoe leiden dat de haarfollikels krimpen. Die haarfollikels stoppen uiteindelijk met het groeien van haar. De meeste vrouwen krijgen hier pas last van als ze in de overgang komen.
Maar niet alleen je genen kunnen de boosdoener zijn. Er zijn ontzettend veel oorzaken voor haaruitval: van stress en vitaminetekorten tot schildklierproblemen en hoofdhuideczeem.
Daarom is het zo belangrijk om achter de oorzaak te komen. Als jij bijvoorbeeld biotine slikt, terwijl een ijzertekort het probleem is, dan schiet je er niks mee op. Vandaar dat veel haargroeimiddelen vaak helemaal niet helpen: ze werken wel, maar niet altijd voor het type haaruitval dat jij hebt.
Wil je weten hoe je jouw haaruitval het beste aan kunt pakken? Ik help je de oorzaak achterhalen en vertel je welke middelen je vervolgens het beste kunt gebruiken in mijn ebook Haaruitval bij Vrouwen.
Hoe nu verder?
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit.
Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is. Dan kun je er makkelijker achter komen wat helpt, zodat je haar weer langer wordt.
Breekt je haar snel af? Vermijd dan dingen die je haar beschadigen. Heb je last van haaruitval? Ga op zoek naar de oorzaak. Knip je te vaak? Knip minder. En groeit je haar langzaam? Kijk dan of je je gezondheid kunt verbeteren.
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.