haarverzorging tips

De 10 beste haarproducten tegen haaruitval

Rijstwater, biotine, knoflookshampoo. Als je veel haar verliest ben je bereid om alles uit te proberen. Maar met alle middeltjes die je op internet tegenkomt is het moeilijk de bomen door het bos te zien: wat helpt nu echt? Om de zoektocht makkelijker voor je te maken heb ik daarom 10 haarproducten op een rijtje gezet die volgens wetenschappers écht werken bij haaruitval. Zo kun je snel beginnen met behandelen.

Wat zijn de beste haarproducten tegen haaruitval?

1. Minoxidil

Beste haargroeimiddel bij alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid)

De ontdekking van Minoxidil als haargroeimiddel was een per-ongelukje. Artsen schreven het voor aan mensen met een hoge bloeddruk, maar de patiënten kregen last van een opvallende bijwerking: ongewenste haargroei.

Vandaag de dag is Minoxidil één van de weinige middelen die officieel erkend wordt voor zijn werking bij haaruitval. Artsen schrijven het onder meer voor bij erfelijkheidskaalheid (alopecia androgenetica). Hoe het precies werkt weten ze nog niet, maar dát het werkt is uitgebreid gebleken in meerdere onderzoeken.

Voor en na het gebruik van Minoxidil 5%
(Voor en nafoto van een vrouw met alopecia androgenetica die 8 weken lang Minoxidil 5% Foam gebruikte – Bron: Reddit)

Je kunt Minoxidil het beste gebruiken als lotion of als schuim: dat is het makkelijkst aanbrengen. Probeer als vrouw eerst de 2%-lotion, dan loop je minder risico op haargroei op ongewenste plekken.

Als je resultaat wilt zien moet je Minoxidil elke dag aanbrengen. En dat moet je blijven doen: als je stopt bestaat de kans dat het haaruitval terugkeert.

2. Ketoconazol shampoo

Beste shampoo bij hoofdhuidinfecties, zoals seborroïsch eczeem

Valt je haar uit, omdat je last hebt van problemen met je hoofdhuid? Dan kan Ketoconazol in sommige gevallen helpen. Het is een middel dat vooral goed helpt bij schimmelinfecties. Artsen schrijven het bijvoorbeeld voor als je last hebt van seborroïsch eczeem, ook wel vette roos genoemd. Dan zorgt de woekerende Malessezia-schimmel voor problemen op je hoofdhuid: er ontstaan ontstekingen, waardoor je haar kan uitvallen.

Ketoconazol shampoo helpt schimmel en bacteriën tegen te gaan, zodat je een gezonde hoofdhuid krijgt. Uit onderzoek blijkt dat het ook voor sommige mensen met erfelijkheidskaalheid (alopecia androgenetica) iets helpt.

Let wel op: Ketoconazol shampoo droogt je haar en je hoofdhuid uit. Breng het niet aan op je puntjes en gebruik het niet langer dan 2 weken achter elkaar.

Lipogaine Shampoo met Ketoconazol tegen haaruitval

Lipogaine big 3 haargroeishampoo met 1% Ketoconazol

3. Caffeïneshampoo

Beste shampoo bij haaruitval algemeen

Je kent caffeïne vast wel van koffie. Maar wist je dat het je bloedsomloop stimuleert als je het op je huid aanbrengt? Dan krijgen je haarzakjes meer bloed met voedingsstoffen aangeleverd, zodat ze beter hun werk kunnen doen: haar groeien. Daarnaast gaat caffeïne het hormoon tegen dat een belangrijke rol speelt bij erfelijkheidskaalheid (alopecia androgenetica): dihydrotestosteron (DHT).

Was je je haar met een caffeïneshampoo? Laat het dan minstens 2 minuten intrekken. Zolang heeft caffeïne nodig om je haarzakjes te bereiken. Gebruik het 2-3 keer per week voor het meeste effect.

Caffeïne shampoo zonder sulfaten tegen haaruitval

O’Right Caffeïne shampoo – natuurlijk & zonder sulfaten

4. Rozemarijn olie

Beste natuurlijke haargroeimiddel algemeen

Ben jij op zoek naar een meer natuurlijk middel om je haaruitval aan te pakken? Probeer dan eens rozemarijn olie. Uit een onderzoek bij mensen met alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid) kwam naar voren dat het bijna net zo effectief werkt als Minoxidil.

Maar ook als je een andere vorm van haaruitval hebt kan rozemarijn olie helpen: het verbetert de doorbloeding naar je haarzakjes, zodat die meer bloed met voedingsstoffen krijgen.

Rozemarijn olie tegen haaruitval

Rozemarijn C02-extract (etherische olie)

5. Vitamine D

Beste supplement bij haaruitval door vitamine D-tekort

Het is misschien een no-brainer: vitamine D-supplementen slikken als je een vitamine D-tekort hebt. Maar ik wil hem toch even noemen. Waarom? Een vitamine D tekort is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval.

Maar liefst 1 op de 10 Europeanen hebben een tekort. En als jij als vrouw de 50 passeert is de kans dat je een tekort hebt heel groot: de helft van de vrouwen in jouw leeftijdscategorie hebben er last van.

Zorg dat je haaruitval door een vitamine D-tekort voorkomt: door in ieder geval elke winter extra te slikken. Je hebt dan meer kans om er last van te krijgen, omdat je alleen vitamine D aanmaakt als je in de zon komt.

Vitamine D supplementen tegen haaruitval

Orthica – Vitamine D capsules

6. Zaagpalmbessenextract (Saw Palmetto)

Beste supplement bij alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid)

Artsen schrijven bij mannen met alopecia androgenetica vaak het middel Finasteride voor. Dat heeft grote invloed op je geslachtshormonen, die een rol spelen bij deze vorm van kaalheid. Het is een heel effectief middel, maar het heeft veel bijwerkingen. Dan moet je denken aan vruchtbaarheidsproblemen. Het is daarom niet geschikt voor vrouwen.

Maar wat moet je dan als vrouw? Het antwoord: supplementen met zaagpalmbessenextract innemen. Je ziet ze ook wel eens in de winkel staan onder de Engelse benaming Saw Palmetto. Zaagpalmbessenextract remt net zoals Finasteride geslachtshormonen af, maar dan zonder gelijk je hele hormoonhuishouding in de war te schoppen. Het is daarom ook geschikt voor vrouwen. Let wel op: het is minder effectief dan Finasteride.

Neofollics supplementen tegen haaruitval

Neofollics Hair Growth Supporting Tablets – met Saw Palmetto

7. IJzer + vitamine C

Beste supplement bij haaruitval door ijzertekort

Een ijzertekort is een van de meest voorkomende voedingsstoftekorten ter wereld. Vooral vrouwen hebben er last van: zij verliezen veel ijzer als ze ongesteld zijn. Als je een ijzertekort hebt maak je minder rode bloedcellen aan: je hoeveelheid bloed neemt af. Dat betekent dat dus ook je haarzakjes minder bloed aangeleverd krijgen. Ze kunnen hun werk dan niet meer goed doen: een deel van je haar stopt met groeien en valt uit.

Je kunt een ijzertekort gelukkig goed tegengaan: door ijzersupplementen te slikken en door ijzerrijk voedsel te eten, zoals spinazie. Heb je last van een tekort? Zorg dan ook dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt: dan neem je ijzer sneller op.

IJzer en Vitamine C tegen haaruitval

Davitamon – IJzertabletten met Vitamine C

8. Nourkrin supplementen

Beste supplement bij haaruitval door stress

Als je last van stress hebt maak je het hormoon cortisol aan. Dit hormoon breekt stofjes af die belangrijk zijn voor een gezonde haargroei, zoals hyalorunzuur en proteoglycanen.

Je kunt haaruitval het beste tegengaan door de oorzaak aan te pakken, oftewel: minder stressen. Maar het is helaas geen knop die je even aan-en-uit kan zetten. Door supplementen te slikken met proteoglycanen erin kun je het haaruitval óók tegengaan. Een goed supplement daarvoor zijn die van het merk Nourkrin.

Meer tips bij haaruitval door stress vind je hier: Haaruitval door stress: hoe herken je het en wat doe je er tegen?

Nourkrin supplementen tegen haaruitval door stress

Nourkrin – Woman – Haargroeisupplementen

9. Viviscal supplementen

Beste supplement bij haaruitval algemeen

In de jaren ’80 bezocht een Scandinavische wetenschapper de Inuït. Het viel hem op dat zij allemaal prachtig dik haar hadden. Hij ging op onderzoek uit. Wat bleek? De Inuït aten veel vis, waaronder haai en weekdieren. Met die kennis besloot hij een supplement te ontwikkelen, dat we vandaag de dag kennen als Viviscal. In 1992 werd voor het eerst in een wetenschappelijk onderzoek bewezen dat het inderdaad werkte bij haaruitval.

Viviscal supplementen tegen haaruitval - voor en na
(Een voor- en nafoto van een patiënte, nadat zij 6 maanden lang Viviscal slikte)

Waarom Viviscal zo goed werkt? Dat komt omdat proteïne heel belangrijk is voor je haar: het bestaat er voor zo’n 90% uit. Als je er voldoende van binnenkrijgt groeit je haar niet alleen voller, maar ook sneller én langer.

10. Olaplex no. 3

Beste haarproduct bij haaruitval door beschadigd haar

Valt jouw haar niet uit, maar breekt het af? Dan kan Olaplex helpen. Het is het eerste middel ter wereld dat beschadigd haar daadwerkelijk herstelt. Dat doet het door nieuwe zwavelverbindingen te vormen. Die raken verbroken als jij bijvoorbeeld je haar verft. Dan verliest je haar zijn kracht. Olaplex zorgt ervoor dat je haar weer sterk wordt.

Zelf raad ik vooral Olaplex no.3 aan. Dat is een haarserum dat je gewoon thuis kunt gebruiken. Je laat minstens 10 minuten intrekken en spoelt het dan uit. Olaplex no. 3 bevat meer van de stof die zwavelverbindingen herstelt dan bijvoorbeeld de shampoo of conditioner van het merk.

Meer weten over de werking van Olaplex? Ik vertel je er uitgebreid over in: Hoe Olaplex no. 3 helpt beschadigd haar te herstellen

Olaplex no3

Olaplex Hair Perfector No. 3

Hoe weet ik welk middel tegen haaruitval ik het beste kan nemen?

Zoals je hierboven ziet zijn er veel verschillende haargroeimiddelen. Maar hoe weet je nu welke het beste voor jou is? Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat voor soort haaruitval je hebt en wat door de oorzaak is. Als je weet wat de vijand is, dan kun je gerichter je wapens kiezen. Daarom heb ik meer dan 100-pagina-tellend ebook geschreven, waarin ik je daarbij help.


Dit zijn de 10 beste haarproducten tegen haaruitval

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Kayleigh - Heb je HAAR weer

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Heb je iets aan de tips in mijn blogartikel gehad en wil je me graag bedanken? Stort dan een bedrag naar keuze in mijn fooienpot

E-book

Haaruitval bij Vrouwen

Heb jij last van haaruitval? Ik help je de oorzaak te achterhalen en vertel je welke middelen jij het beste kunt gebruiken in mijn ebook ‘Haaruitval bij Vrouwen‘.

Ebook haaruitval bij vrouwen

Bekijk ook eens

Nieuwste posts

Haaruitval tegengaan?

Haaruitval tegengaan?

Krijg grip op je haaruitval in slechts 4 simpele stappen.

Vul je gegevens in en download mijn gratis ebook: 'Haaruitval tegengaan? Zó doe je dat.'

Gelukt! Check je mail om je inschrijving te bevestigen en je gratis ebook te downloaden.