Oh nee! Een grijze haar! Wat nu? – 10 vragen over grijs worden beantwoord

grijs haar

Je eerste grijze haar gevonden? Geen paniek! Bel je kapper nog maar niet voor een verfbeurt en stel die aankoop van een rollator nog maar even uit, want het duurt nog wel eventjes voordat je helemaal grijs bent. Hoe lang dat duurt en antwoord op andere dringende vragen die je hebt over grijs haar, vind je hieronder. .

10 vragen over grijs haar en grijs worden beantwoord

1. Op welke leeftijd is het normaal om grijs te worden?

Dat verschilt enorm per persoon. Zo had ik een neef die op zijn twintigste al volledig grijs was en een opa die pas zijn eerste grijze haren richting de leeftijd van 60 kreeg. De meeste mensen vinden hun eerste grijze haar als ze midden twintig of begin dertig zijn.

Het zijn in bijna alle gevallen je genen die bepalen wanneer en hoe snel je grijs wordt. Je kunt dus een van je ouders de schuld geven. Heb jij hetzelfde haar als je moeder, dan is er een grote kans dat je op dezelfde leeftijd als zij grijs wordt.


2. Hoe lang duurt het voordat je volledig grijs bent?

Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Je hebt dus meer dan genoeg tijd om afscheid te nemen van je haarkleur.


3. Wat zorgt er eigenlijk voor de grijze kleur?

Grijs haar is eigenlijk helemaal niet grijs. Het is namelijk doorzichtig. Als je ouder wordt sterven pigmentcellen geleidelijk af, waardoor er steeds minder melanine in je haar aanwezig is. Grijs haar betekent dus eigenlijk dat er minder of zelfs geen kleur meer in je haar bevindt.

In het begin is je grijze haar nog een mix van transparante haren en gekleurde haren. Bij een donkere haarkleur levert dit dan ook een donkerder grijs op dan bij een lichte haarkleur.


4. Groeien er echt voor elke grijze haar die je eruit trekt twee grijze haren terug?

Nee, je hoeft niet bang te zijn. Er is niets waar van deze bewering. Er groeit gewoon een enkele haar terug voor elke haar die je eruit trekt. Of dat een grijze haar is of een haar met een andere haarkleur, maakt trouwens helemaal niets uit.

Het zou wat zijn als het wel zo was. Stel je eens voor wat een volle bos haar je zou hebben als er voor elke uitgetrokken haar twee terug groeiden!


5. Kun je grijs haar verven en kan dat dan ook op natuurlijke basis?

Wat nou als je er nog helemaal niet klaar voor bent om grijs te zijn? Dat kan!

Hoewel ik liever niet aanraadt om te verven met chemische haarverf, kun je hier natuurlijk wel voor kiezen. Het is goed mogelijk om grijs haar te verven, maar hoe grijzer of beter gezegd witter je wordt, hoe meer er bij het verven komt kijken en ook hoe kwetsbaarder je haar wordt.

Begin je net grijs te worden, doe het verven dan gerust zelf. Ben je al aardig grijs, dan kun je je het beste laten adviseren door een kapper.

Je kunt ook met natuurlijke verf je grijze haar verven. Maar misschien heb je weleens gehoord dat henna en grijs haar niet samen gaan. Als je kwalitatief goede henna gebruikt, dan kun je het hiermee gewoon verven. Wil je geen rood haar, er zijn ook andere kleurenpoeders als indigo die je los kunt gebruiken of kan mixen met henna.

Verdiep je goed in verhoudingen als je een bepaalde haarkleur wilt, want die zijn heel belangrijk. Wil je niet zelf mixen, dan kan ik je de natuurlijke haarverf van ColourWell aanraden. Lees ook: Natuurlijke haarkleuring van ColourWell en 10 reden om NOOIT meer je haar te verven


6. Kan stress er echt voor zorgen dat je grijs haar krijgt?

Onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit of dit zo is. Het schijnt dat het stresshormoon cortisol een slechte invloed heeft op haarcellen en dus ook op het pigment in je haar. Maar waarschijnlijk is dit effect zo klein, dat je het amper noemenswaardig kunt noemen.

Je wordt niet zoals je soms ziet in films plotseling na een traumatische ervaring grijs.


7. Zijn er dingen die het grijs worden wel versnellen?

Jazeker. Verschillende medische aandoeningen kunnen het proces versnellen. Als je bijvoorbeeld schildklierproblemen, een tekort aan vitamine B12, bloedarmoede, vitiligo of last van vroegtijdige menopauze hebt, kun je hierdoor sneller en vroeger grijs wordt. Ook sommige medicijnen kunnen een rol spelen in het proces van grijs worden.

Daarnaast is ook wetenschappelijk bewezen dat chemische haarverf – vooral die met veel ammonia – en roken het grijs worden versnelt.


8. Worden blondines sneller grijs?

Als het vergrijzingsproces eenmaal is gestart, dan wordt je als blondine inderdaad vaak sneller grijs dan brunettes. Dit komt doordat blondines van zichzelf al minder pigment en een minder donker pigment in hun haar hebben. Het duurt dus aanzienlijk korter, voordat de kleur verdwenen is en je haar doorzichtig wordt.

Lees ook:  12 dingen die voor elke haarkleur anders zijn


9. Ik heb mijn grijze haar altijd geverfd, maar ben er klaar voor om het uit te groeien. Wat nu?

Ten eerste: goed zo dat je het grijs omarmd! Het zou simpel zijn om te zeggen dat het enige wat je hoeft te doen is gewoon je haar te laten groeien. Maar ik snap dat je dan al snel tegen een blok grijze uitgroei aankijkt.

Wat je zou kunnen doen is je haar laten ontkleuren bij de kapper en het in een keer grijs laten verven. Dit is alleen heel erg slecht voor je haar. Het is daarom beter om geleidelijk naar grijs te gaan. Doe doe je door je kapper regelmatig highlights in je haar te laten zetten, zo wordt je haar steeds een stukje lichter waardoor het mooi mixt met je grijze haren.

 


10. Heeft grijs haar nog speciale verzorging nodig?

Sommige mensen krijgen last van een gelige gloed over hun grijze haar. Dit kun je aanpakken heel goed aanpakken met zilvershampoo. Daarnaast gaat het grijs worden vaak ook samen met het dunner, breekbaarder en droger worden van je haar, ga er dus extra voorzichtig mee om. .

Hoe oud was jij toen je je eerste grijze haar ontdekte?

Je eerste grijze haar ontdekt? Of ben je al langer grijs aan het worden? Geen paniek! Alles wat je moet weten over  grijs haar, zoals hoe lang het duurt voordat je compleet grijs bent, vindt je in het artikel 'Oh nee, een grijze haar! Wat nu? - 10 vragen over grijs haar beantwoord.'

*Dit artikel bevat affiliate links

Delen = lief

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Heb je HAAR weer - Kayleigh - auteur

Haarverzorging tips voor vrouwen

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Kayleigh

Populaire posts
Sponsor

Bekijk ook eens

Nieuwste posts