Hoe verwijder je hardnekkige klitten – zonder je haren uit je hoofd te trekken?

‘Nee, hè.
Die kerstlampjes zitten hé-le-maal in de knoop.’

Mijn vriend lacht. ‘Je hebt ze vorig jaar zeker zó in de doos gepropt.’

‘Niet waar’, roep ik verontwaardigd.

Het maakt niet uit hoe je ze neerlegt: snoeren raken áltijd in de knoop.

Met je haar is het net zo. Je kamt de klitten eruit, maar ze komen gewoon weer terug.

Hoe verwijder je hardnekkige klitten?

Maar hoezo dan?

Je krijgt ze als de schubben van je haar omhoog staan. Dan haken ze in elkaar als klittenband.

De schubben vormen de buitenste laag van je haar. Het zijn net dakpannen die elkaar overlappen. Normaal gesproken liggen ze plat. Maar ze kunnen om meerdere reden omhoog gaan staan, bijvoorbeeld omdat je je haar te heet föhnt, of te agressief kamt, omdat je vaak zwemt, of omdat je op een te grofgeweven kussen slaapt.

Dus als ik die dingen niet doe, dan krijg ik geen klitten?

Je krijgt er minder. Je kunt ze nooit helemaal voorkomen. Want je wast het, je doet het in een knot en je slaapt erop. En van al die dingen raakt je haar in de knoop.

Wat je wel kunt doen is: zure producten gebruiken voor je haar. Dat zijn producten met een lage pH-waarde. Als je naar de grafiek hieronder kijkt, zie je: hoe lager de score, hoe zuurder. Een pH van 3,67 is het beste voor je haar. En een pH van 5,5, is het beste voor je huid.

pH-schaal: de schubben van je haar liggen plat bij een pH van rond de 4

Als je een product gebruikt met een pH boven 3.67 (dus: meer basisch) raakt je haar negatief geladen: het wordt statisch. Dan zwelt het op en gaan de schubben omhoog staan. Hetzelfde gebeurt als de pH onder de 3 is. Je krijgt sneller klitten.

Let wel op: je huid heeft een pH tussen 4,5 en 6. Als die lager of hoger is, dan is je huid vatbaarder voor bacteriën en infecties, en droogt het uit. Je moet dus doen wat twee politieke partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan doen: compromissen sluiten. Gebruik dus het liefst een product met een pH tussen 4,5 en 5,5.

Vreemdgenoeg hebben 7 op de 10 shampoos een te hoge pH-waarde (boven de 5,5). Máár ook het water in Nederland heeft een te hoge pH: 8,5. Gebruik daarom cuticle sealer of zelfgemaakte appelazijnspoelingen (zie verderop voor instructies) voordat je de douche uitstapt. Die herstellen de pH-waarde.

Maar wat nou als ik klitten héb, hoe verwijder ik die?

Voorzichtig. Wat je ook doet: trek niet hard aan je haar. Dan zet je er zoveel spanning op dat het scheurt.

Laat liever je vingers glijden over je geklitte haar: van boven naar beneden. Dan dwing je de schubben plat. Probeer de klit eerst uit elkaar te halen met je handen, voordat je met een kam in de weer gaat. Gebruik het liefst een Tangle Teezer of een wijdgetande kam: die veroorzaken de minste schade.

Begin onderaan je haar en werk je weg omhoog. Als je de klit naar beneden trekt, verzamelt hij onderweg nog meer haar, als een sneeuwbal die steeds groter wordt en die alles op zijn pad verwoest.

Maar ik heb een klit die ik er écht niet uit krijg. Wat nu?

  1. Meng 4 eetlepels conditioner met 2 eetlepels appelazijn en 2 eetlepels water
  2. Spoel je haar met water en breng het mengsel aan
  3. Knijp het voorzichtig in je haar, zodat het ook tussen de klit in komt
  4. Laat het één minuut intrekken
  5. Probeer de klit nu voorzichtig met je handen te verwijderen
  6. Spoel het mengsel uit je haar
Appelazijn helpt klitten te voorkomen en te verwijderen
Gebruik appelazijn om klitten te voorkomen én om ze makkelijk(er) te verwijderen.

En wat als het dan nóg niet lukt?

Dan zit er maar één ding op: knippen. Gebruik een scherpe schaar en knip hem er stukje voor stukje uit. Soms hoef je hem maar een klein stukje in te knippen en dan krijg je hem al los.

Ik zweer zelf bij appelazijn

Hoe langer mijn haar werd, hoe meer klitten ik kreeg. Een vriendin raadde me appelazijnspoelingen aan.

Ik meng 1 liter koud water met een paar druppels appelazijn en giet dat over mijn haar voor ik de douche uitstap. En zowaar: ik heb minder snel klitten (én veel meer glans).

Nog een tip: gebruik lakmoespapiertjes om te bepalen hoeveel appelazijn je nodig hebt voor de juiste pH-waarde.

Even samenvatten

Klitten ontstaan als de schubben van je haar omhoog staan, die haken dan in elkaar. Dat gebeurt als je je haar beschadigt. Je kunt ze voorkomen door voorzichtig met je haar om te gaan. Maar ook haarproducten met een pH tussen 3,5 en 5,5 gaan klitten tegen. Die zorgen ervoor dat de schubben plat gaan liggen.

Je kamt klitten er het beste uit door onderaan te beginnen en langzaam naar boven te werken. Als je een hardnekkige klit hebt, breng dan conditioner met appelazijn aan op je haar. Dan krijg je die er makkelijker uit.

Als dat niet werkt, dan kun je het beste de schaar erbij pakken.

En nu?

Zet appelazijn op je boodschappenlijstje. Je koopt het gewoon bij de supermarkt (of online).

Neem dan wel de troebele. En néé, die rondzwevende stukjes zijn niet vies.

Dat zijn goede bacteriën.
Echt waar.

Lees meer over hoe je schade aan je haar voorkomt

Hoe verwijder je makkelijk klitten uit je haar?

Bronnen:

Dias, M. F. R. G., de Almeida, A. M., Cecato, P. M. R., Adriano, A. R., & Pichler, J. (2014). The shampoo pH can affect the hair: myth or reality?. International journal of trichology6(3), 95.

Tarun, J., Susan, J., Suria, J., Susan, V. J., & Criton, S. (2014). Evaluation of pH of bathing soaps and shampoos for skin and hair care. Indian journal of dermatology59(5), 442.

Swift, J. A. (1999). The mechanics of fracture of human hair. International journal of cosmetic science21(4), 227-239.

Wilson, C. L., Ferguson, D. J. P., & Dawber, R. P. R. (1990). Matting of scalp hair during shampooing—a new look. Clinical and experimental dermatology15(2), 139-142.

*Dit artikel bevat affiliate links. Ik verwijs alleen naar producten waarvan ik denk dat ze nuttig zijn of die ik zelf ook heb.

Delen = lief

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Heb je HAAR weer - Kayleigh - auteur

Haarverzorging tips voor vrouwen

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Kayleigh

Populaire posts
Sponsor

Bekijk ook eens

Nieuwste posts