Je hoort steeds meer mensen zeggen dat ze hun haar wassen met een shampoo bar. Maar is dat nou écht zoveel beter dan een vloeibare shampoo? En hoe doe je dat überhaupt: je haar wassen met een blokje? Ik vertel je alles dat je moet weten over shampoo bars in dit artikel.

- Wat is een shampoo bar?
- Wat zit er in een shampoo bar?
- Is een shampoo bar hetzelfde als zeep?
- Is een shampoo bar beter voor je haar dan vloeibare shampoo?
- Wat is het voordeel van een shampoo bar?
- Zitten er ook nadelen aan shampoo bar?
- Welke shampoo bar is goed voor je haar?
- Hoe werkt een shampoo bar?
- Hoe lang doe je met een shampoo bar?
- Hoe bewaar je een shampoo bar?
- Wat zijn de beste shampoo bars?
Wat is een shampoo bar?
Een shampoo bar is een zeepje voor je hoofdhuid en je haar. Zie het als een shampoo, maar dan in de vorm van een vast blokje.
Wat zit er in een shampoo bar?
In een shampoo bar kunnen de volgende ingrediënten zitten: water, verzeepte oliën, glycerine, kleur- en geurstoffen, sulfaten of andere reinigende stoffen en pH-verlagende ingrediënten.
Is een shampoo bar hetzelfde als zeep?
Ja en nee. Sommige shampoo bars zijn zeepjes. Máár: niet allemaal. Die van Loofy’s, Garnier Loving Blends en die van Foamie bijvoorbeeld niet.
Wil je weten of jouw shampoo bar een zeepje is? Kijk dan of er ingrediënten inzitten die eindigen op -ate, zoals Sodium Cocoate (verzeepte kokosolie), Sodium Shea Butterate (verzeepte Shea Butter) en Sodium Castorate (verzeepte wonderolie).
Is een shampoo bar beter voor je haar dan vloeibare shampoo?
Nee. Een shampoo bar is niet per se beter of slechter dan een vloeibare shampoo.
Hoe goed een shampoo is heeft helemaal niets te maken met de vorm die het heeft. Het hangt af van de ingrediënten die erin zitten én de zuurgraad (pH-waarde) die het heeft.
Wat is het voordeel van een shampoo bar?
Nu vraag je je af: Als een shampoo bar niet beter is dan een vloeibare shampoo, waarom zou ik het dan kopen?
Het grootste voordeel van een shampoo bar is dat het geen verpakking heeft. Die heeft het door zijn vaste vorm niet nodig. Dit in tegenstelling tot een vloeibare shampoo die in een fles moet zitten. Een shampoo bar is beter voor het milieu.
Ook is een shampoo bar klein: het is daarom makkelijk mee te nemen op reis. En je doet er langer mee dan met een vloeibare shampoo: tot wel vier keer zo lang.
Zitten er ook nadelen aan shampoo bar?
Behalve dat ze lastig in gebruik zijn: ja.
Bestaat jouw shampoo bar uit zeep? Dan is er bij het maken ervan natriumchloride gebruikt. Dat heeft een pH van maar liefst 14. Een hoge pH-waarde beschadigt je haar. Het zorgt dat de schubben ervan omhoog gaan staan, zodat je haar in de klit raakt, uitdroogt en afbreekt.
Daarnaast is er nog een groot nadeel: shampoo bars met zeep en met oliën laten restjes achter op je haar, waardoor je last krijgt van build up. Daar vertel ik je meer over in: Alles dat je moet weten over clarifying shampoo & build up.
Máár: niet alle shampoo bars zijn zepen. En niet alle shampoo bars die zeepjes zijn, zijn per se slecht.
Welke shampoo bar is goed voor je haar?
Een shampoo bar die geen zeep bevat en waar een milde reinigende stof in zit. Of als hij wel bestaat uit zeep, dan in ieder geval één met pH-verlagende ingrediënten en glycerine.
Een lage pH-waarde
Als een shampoo bar uit zeep bestaat heeft het een hoge pH-waarde. Dat beschadigt je haar. Kies dan voor een shampoozeepje met ingrediënten die de pH-waarde verlagen, zoals citric acid (citroenzuur).
Glycerine
Bij het maken van zeep ontstaat glycerine. Dat is een zogenaamde humectant: het trekt vocht aan. En dat is iets dat je wilt, omdat het je haar hydrateert. Maar veel producenten halen het uit hun shampoo bar om de glycerine los te verkopen. Dat maakt dat de shampoo bar minder zacht is voor je haar. Gebruik je een shampoozeepje? Kijk dan of die glycerine bevat.
Milde reinigende stof
Zeep reinigt en schuimt. Maar wat als je shampoo bar niet uit zeep bestaat? Hoe reinigt het dan je haar? Dat doet het met behulp van een surfactant: een stofje dat reinigt en schuimt. Sodium lauryl sulfate is zo’n stofje. Maar die wil je liever vermijden, omdat sodium lauryl sulfate erg sterk reinigt: het droogt je haar uit.
Kies liever voor een zeepvrije shampoo bar met sodium-coco-sulfate, dat een veel mildere sulfatensoort is. Vermijd je sulfaten liever helemaal? Ga dan voor shampoo bar met sodium-cocoyl-isethionate. De Orange Shampoo Bar van Loofy’s bijvoorbeeld.
Hoe werkt een shampoo bar?
Net zoals een normaal zeepje. Zorg dat je haar nat is en wrijf het blokje over je hoofdhuid heen. De shampoo bar gaat dan schuimen.
Zorg dat je het schuim goed verdeelt, laat het een minuutje intrekken en spoel het daarna uitgebreid uit met warm water.
Tip: snijd het blokje in kleine stukjes. Dat maakt het een stuk makkelijker smeren.
Extra tip: Is jouw shampoo bar een zeepje? Spoel je haar dan na met een appelazijnspoeling om de pH-waarde te verlagen. Zo verwijder je ook gelijk achtergebleven zeeprestjes uit je haar.
Hoe lang doe je met een shampoo bar?
Dat hangt er vanaf: hoeveel gebruik je per keer? Als je zuinig doet kun je met een shampoo bar van 120 gram tachtig keer je haar wassen.
Een shampoo bar gaat een stuk langer mee dan vloeibare shampoo. Maar niet zo lang als merken zeggen. Die beweren dat één shampoobar gelijk staat aan zo’n vier flessen vloeibare shampoo. Maar in de werkelijkheid ligt dat aantal dichter bij twee.
Hoe bewaar je een shampoo bar?
Op een zeepplankje of in een zeepzakje.
Mijn advies? Koop een zeepzakje. Een shampoo bar smelt door warmte. Daarnaast wordt hij vies als je hem op een plankje laat liggen. Als je hem in een zeepzakje doet heb je daar minder last van. En zo kun je jouw shampoo bar gelijk ook makkelijk meenemen op reis.
Wat zijn de beste shampoo bars?
Om je zoektocht naar een goede shampoo bar makkelijk te maken, zette ik drie van de beste shampoo bars voor je op een rijtje.
1. Loofy’s – Orange Shampoo Bar voor Krullen (CG approved)
Ben jij op zoek naar een shampoo bar zonder zeep én zonder sulfaten? Probeer dan de Orange shampoo bar van Loofy’s eens. Die dankt zijn vaste vorm aan harde oliën, zoals cacaoboter. Het bevat daarnaast sodium-cocoyl-isethionate. Dat is een ingrediënt die flink schuimt, maar je haar tegelijkertijd zacht reinigt.
De Orange shampoo bar is niet alleen vrij van zeep en sulfaten, maar is ook nog eens vegan, plasticvrij en 100% Curly Girl approved.
Ingrediënten:
SODIUM COCOYL ISETHIONATE, AQUA, PARFUM, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL, THEOBROMA CACAO SEED BUTTER, MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL, OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL, ZINGIBER OFFICINALE ROOT EXTRACT, RAPHANUS SATIVUS (RADISH) ROOT EXTRACT, PHENOXYETHANOL, TOCOPHEROL (VITAMIN E), LIMONENE, BENZYL SALICYLATE, LINALOOL, CITRAL, GERANIOL, CITRONELLOL, CI 15985.
2. Garnier – Loving Blends – Solid Shampoo Bar – Milde Haver
Heb je last van droog en beschadigd haar, dan is dit de shampoo bar voor jou. Deze solid shampoo van Garnier’s Loving Blends-lijn bevat havermelk, dat beschadigd haar verzacht en het bevat rijstcrème en glycerine dat droog haar hydrateert.
De Milde Haver Shampoo Bar bevat net zoals de shampoo bars van Loofy’s geen zeep. In plaats daarvan zit er sodium coco sulfate en sodium cocoyl isethionate in. Dat zijn ingrediënten die je haar reinigen, maar het minder uitdrogen dan bijvoorbeeld sodium lauryl sulfate (SLS).
Ingrediënten:
SODIUM COCOYL ISETHIONATE • HYDROGENATED VEGETABLE OIL • SODIUM COCO-SULFATE • AQUA / WATER • POLYGLYCERYL-4 LAURATE • GLYCERIN • HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE • PARFUM / FRAGRANCE • CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE • AVENA SATIVA KERNEL OIL / OAT KERNEL OIL • ORYZA SATIVA STARCH / RICE STARCH • TETRASODIUM GLUTAMATE DIACETATE • LINALOOL • COUMARIN • BENZYL ALCOHOL
3. Foamie – Shampoo Bar – Hibiskiss voor Beschadigd Haar (CG approved)
Deze shampoo bar van Foamie is pH-huidneutraal. Dat betekent dat het een lage pH-waarde heeft, zodat je haar na gebruik minder snel in de klit raakt én het prachtig glanst.
Foamie maakt gebruik van de zachte stof sodium cocoyl isethionate om je haar te reinigen: het bevat geen sulfaten. Daarnaast zit het vol verzorgende ingrediënten zoals glycerine en kokosolie. Ook heeft de bar een heerlijk zachte geur.
Ingrediënten:
SODIUM COCOYL ISETHIONATE, HYDROGENATED VEGETABLE OIL, AQUA (WATER), POLYGLYCERYL -4 LAURATE, GLYCERIN, PARFUM (FRAGRANCE), GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE, COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL, HEXYL CINNAMAL, LINALOOL, TETRASODIUM GLUTAMATE DIACETATE, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, HIBISCUS SABDARIFFA FLOWER EXTRACT, URTICA DIOICA (NETTLE) LEAF EXTRACT, CITRONELLOL, LIMONENE, CINNAMAL, CITRIC ACID, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, CL 77492 (IRON OXIDES).
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.