‘En, klopten de horrorverhalen?’
‘Nou ze hebben niet gelogen nee”, zegt mijn beste vriendin.
Ze is net een paar maanden geleden bevallen van een dochtertje. Tijdens haar babyshower kwamen in een quiz allemaal feiten over zwangerschap voorbij die je liever niet wilt weten. Zoals dat je de eerste maanden een bloedbad kunt verwachten als je ongesteld bent.
‘En haaruitval na de bevalling”, vraag ik?
“Met plukken tegelijk”

- Is het normaal om extreme haaruitval te hebben na je zwangerschap?
- Verliest elke vrouw haar nadat ze bevallen is?
- Waarom krijgen zoveel vrouwen last van haaruitval na de bevalling?
- Hoe lang kan haaruitval na je zwangerschap duren?
- Wat als je borstvoeding geeft, maakt dat nog uit?
- Groeit je haar weer normaal terug nadat de haaruitval stopt?
- Wat als je kale plekken begint te krijgen na de bevalling?
- Welke vitamine kun je slikken tegen haaruitval na zwangerschap?
- Wat kun je nog meer doen bij haaruitval na de bevalling?
- Om even samen te vatten
Is het normaal om extreme haaruitval te hebben na je zwangerschap?
Ja, het is volkomen normaal om een paar maanden nadat je kindje geboren is veel haar te verliezen: tot wel 400 haren per dag. Je noemt het ook wel postpartum haarverlies. Postpartum betekent na de bevalling.
Verliest elke vrouw haar nadat ze bevallen is?
Nee, het gebeurt bij ongeveer de helft van de vrouwen. De kans dat je er last van krijgt ligt tussen de 40 en de 50 procent. Jij kan dus de pech hebben dat je wel veel haar verliest, terwijl je schoonzusje die rond dezelfde tijd bevallen is nergens last van heeft.
Waarom krijgen zoveel vrouwen last van haaruitval na de bevalling?
Door hormonen.
Dat zit zo: tijdens je zwangerschap maak je meer oestrogeen aan. En dat heeft invloed op je haargroei. Normaal gesproken verlies je zo’n 100 tot 150 haren per dag. Maar het oestrogeen zorgt ervoor dat er minder haren uitvallen, ze blijven nog wat langer doorgroeien. Oftewel: je verliest minder haar tijdens je zwangerschap.
Als je bevallen bent zakken je oestrogeenlevels weer. En dat leidt ertoe dat het extra haar dat je had tijdens je zwangerschap begint uit te vallen. Je verliest dan tot zo’n 400 haren per dag: vier keer zoveel als normaal dus.
Je haren gaan namelijk massaal over van de anagene (groei-) fase naar de telogene (uitvals-)fase. Dit soort haaruitval wordt daarom ook wel telogen gravidarum genoemd: telogen staat voor de telogene haarfase waarin je haar uitvalt en gravidarum betekent ‘van zwangeren’.
Hoe lang kan haaruitval na je zwangerschap duren?
Je krijgt er meestal binnen 2 tot 4 maanden na de bevalling last van en het kan tot een jaar duren.
Dus wees gerust: als jouw kindje zijn eerste verjaardagskaarsjes uitblaast heb jij alweer allemaal nieuwe haargroei. In het begin zal je die kleine piekende haartjes misschien vervloeken, maar ze worden vanzelf weer lang.
Blijf je na 12 maanden nog steeds veel haar verliezen? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Ga dan voor de zekerheid even langs je huisarts.
Wat als je borstvoeding geeft, maakt dat nog uit?
Ja, als je borstvoeding geeft kan je in het begin minder last hebben van haaruitval. Dat komt omdat je melk aanmaakt waar prolactine in zit. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die melk aanmaken 4 maanden na de bevalling veel minder haar verliezen dan vrouwen die geen borstvoeding geven.
Maar helaas, dit is slecht tijdelijk: meestal valt al het extra haar alsnog in het eerste jaar uit.
Groeit je haar weer normaal terug nadat de haaruitval stopt?
Meestal wel, maar niet altijd. Het kan soms voorkomen dat je haar minder vol terug groeit en minder lang wordt dan eerst.
Wat als je kale plekken begint te krijgen na de bevalling?
Ga dan langs je dokter. Het is normaal om je haar vooral dunner te zien worden bij de slapen, maar echt kale gladde plekken zijn vaak een teken dat je last hebt van een andere vorm van haaruitval: alopecia areata oftewel pleksgewijze kaalheid.
Welke vitamine kun je slikken tegen haaruitval na zwangerschap?
Je kunt het beste je prenatale vitamines blijven innemen.
Als je zwanger bent heb je meer vitamines nodig, zoals foliumzuur, ijzer en vitamine D. Ze zorgen ervoor dat je kindje goed ontwikkelt in je buik. Omdat je er zoveel van nodig hebt kan je last van een tekort krijgen: veel vrouwen hebben bijvoorbeeld bloedarmoede tijdens de zwangerschap omdat ze te weinig ijzer hebben.
Een tekort aan vitamines heeft onder meer een slecht effect op je haargroei. Nadat je bevallen bent kan het nog even duren voordat je vitaminelevels weer helemaal normaal zijn. Artsen raden dan ook aan om minstens 6 maanden na de bevalling zwangerschapsvitamines te blijven slikken.
Wat kun je nog meer doen bij haaruitval na de bevalling?
Eerlijk antwoord? Vrij weinig. Het is namelijk heel normaal om haar te verliezen nadat je baby is geboren. Je moet het wat tijd geven, dan groeit er vanzelf weer nieuw haar.
Máár er zijn wel wat dingetjes die je kunt doen om je haargroei te stimuleren. Een van die dingen is zorgen voor een goede doorbloeding in je hoofdhuid. Dan krijgen je haarzakjes waar je haar uit groeit meer bloed met voedingsstoffen aangeleverd voor de groei.
Je kunt je bloedsomloop bijvoorbeeld stimuleren door te sporten, je hoofdhuid te masseren of je haar te wassen met caffeïne-shampoo. Ook wat plantaardige olie met een paar druppels rozemarijn etherische olie toevoegen aan je shampoo kan helpen, maar let wel op: gebruik etherische olie van rozemarijn nooit als je zwanger bent of als je borstvoeding geeft.
Om even samen te vatten
Haaruitval na de bevalling is heel normaal. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt er last van. De oorzaak ligt bij je hormonen, die ervoor zorgen dat je tijdelijk minder haren verliest als je zwanger bent.
Na de bevalling worden je hormoonlevels weer normen en vallen de haren alsnog weer uit. Dit gebeurt zo’n 2 tot 4 maanden nadat je bevallen bent. De haaruitval duurt maximaal een jaar.
Dingen die kunnen helpen bij haargroei na de bevalling zijn het blijven slikken van prenatale vitamines en het stimuleren van de doorbloeding, bijvoorbeeld door te gaan sporten.
Worstel jij met haaruitval, maar weet je de oorzaak niet? Dan kan mijn ebook Haaruitval bij Vrouwen je helpen. Ik deel 21 oorzaken van haaruitval met je en vertel je met welke middelen je ze het beste aanpakt.
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.