Heb je veel last van haaruitval? Dan helpt het om de oorzaak aan te pakken, zodat je weer voller haar kunt groeien. Maar er zijn heel veel mogelijke oorzaken, welke is dan de boosdoener? Dit zijn 10 oorzaken van haaruitval bij vrouwen die vaak voorkomen.

10 oorzaken waarom je als vrouw last van haaruitval hebt
1. Erfelijkheid
Sommige vrouwen hebben gewoonweg pech. Zij hebben genen geërfd die hun haarzakjes overgevoelig maakt voor het hormoon DHT. De haarzakjes krimpen, totdat ze op een gegeven moment geen haar meer kunnen groeien.
2. Stress
We hebben allemaal weleens stress, maar als je iets heel heftigs mee maakt – een scheiding, een bevalling – of als je erg ziek bent, kun je plotseling veel haar verliezen.
De haaruitval is gelukkig vaak maar tijdelijk. Meestal groeit je haar binnen 6 maanden weer terug.
3. Vitaminetekort
Als je te weinig ijzer binnenkrijgt en te weinig vitamine D aanmaakt kan je haar uit gaan vallen. Maar van sommige vitamines wil je weer niet teveel hebben: een overschot aan vitamine A en selenium veroorzaakt juist haaruitval.
4. Auto-immuunziektes
Als je een auto-immuunziekte hebt valt je afweer niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook de goede cellen, zoals die bij je haarzakjes. Je krijgt dan ronde kale plekken.
5. Hormonen
Androgene (geslachts-)hormonen hebben veel invloed op je haargroei. Bij ziektes zoals PCOS, maar ook tijdens de overgang, puberteit en zwangerschap zijn je hormonen uit balans. En dat kun je merken aan je haar: het valt meer uit.
6. Ouderdom
Na je 40e begint je haar minder goed te groeien. Het wordt fijner, grijs en het kan gedeeltelijk uitvallen. Dit komt omdat je haarzakjes verouderen: ze hebben steeds meer moeite haren aan te maken.
7. Schildklieraandoeningen
Je schildklier maakt een hormoon aan dat je lichaam helpt eten om te zetten in energie. En die energie gaat onder meer naar het groeien van haar. Maar als je te weinig of teveel van dit hormoon aanmaakt, gaat het mis: je haar groeit ontzettend traag of juist zo snel dat je haarzakjes geen tijd krijgen om een goede, sterke haar te vormen.
8. Hoofdhuidproblemen
Je hoofdhuid is de bodem waaruit je haar groeit. En dus is het belangrijk dat die gezond is. Maar door huidziektes als psoriasis en seborroïsch eczeem kan je huid geïrriteerd of zelfs ontstoken raken.
Je kunt daarnaast ook zoveel last van jeuk krijgen dat je je haren kapot krabt. Dan valt je haar uit.
9. Ontstekingen
Het is erg oppassen met bepaalde huidontstekingen: ze verwoesten de haarzakjes waaruit je haar groeit. Er ontstaan littekens en je kunt op die plekken geen haar meer groeien.
Er zijn meerdere ziektes die ontstekingen bij je haarzakjes kunnen veroorzaken, zoals lichen planopilaris en folliculitis decalvans.
10. Slechte haarverzorging
Veel vrouwen veroorzaken hun eigen haaruitval. En nee, dat doen zij niet altijd bewust. Het komt omdat ze hun haar beschadigen. Bijvoorbeeld door een krultang te gebruiken op nat haar, door ruig te borstelen of omdat zij hun haar verven. Hun haar valt niet uit: het breekt af.
Lees ook: 10 redenen om je haar nooit meer te verven
Waarom is het zo belangrijk dat je de oorzaak van je haaruitval weet?
Het behandelen van de oorzaak is vaak de beste manier om haaruitval aan te pakken. Want als jij een ijzertekort hebt, dan gaat een haargroeishampoo je niet helpen. Maar meer ijzerrijk voedsel eten of ijzertabletten slikken wél.
Oké, maar wat als ik de oorzaak niet vindt?
Ga dan niet van alles tegelijk gebruiken. Gebruik middelen die sowieso altijd goed zijn voor je haargroei. Welke dat zijn? Ik deel er een paar met je in deze blogpost: De 10 beste haarproducten tegen haaruitval.
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.