haarverzorging tips

5 opvallende oorzaken van haaruitval – waar je zelf nooit aan zou denken

Wat is het tweede ding waaraan je denkt als je last van haaruitval hebt, na ‘Oh mijn god, wat verlies ik opeens veel haar‘? Stress, een vitaminetekort of misschien hormonen?

Dat zijn inderdaad veelvoorkomende oorzaken van haaruitval. Maar zeker niet de enige: er zijn tientallen dingen die ervoor kunnen zorgen dat je veel haar verliest. In dit artikel noem ik 5 oorzaken waar je misschien niet zo snel aan zou denken.

5 opvallende oorzaken van haaruitval

1. Je maakt te strakke kapsels

Toen ik klein was vlocht mijn moeder bijna elke dag mijn haar. Ze trok daarbij altijd heel hard, want dan werden de vlechten mooi strak.

Maar wist je dat dat heel slecht voor je haar is? Als je strakke en zware kapsels, zoals knotten of hair extensions, draagt zet je er constant spanning op en trek je je haren uit.

De haarzakjes waar je haar uit groeit raken bij té strakke kapsels ontstoken: je haar valt dan uit. En als je niet uitkijkt ontstaan er zelfs littekens: dan kan er geen nieuw haar meer groeien.

Dus iets minder strak voortaan mama.

2. Je bent flink ziek geweest door Corona

Heb jij Covid-19 gehad en kreeg je enorm last van haaruitval? Je bent niet de enige. Veel mensen met Corona zagen hun haar uitvallen, soms met bossen tegelijk.

Corona is echter niet de enige ziekte waar het bij voorkomt: je kunt het ook krijgen als je een stevige griep te pakken hebt. Het gebeurt vooral na een flinke koorts.

3. Je snackt te veel suikers & koolhydraten

We weten allemaal dat patat, chips en koek niet bepaald gezond zijn. Maar wist je dat ze ook invloed hebben op je haargroei? Suikers en koolhydraten werken namelijk ontstekingen in de hand en kunnen zorgen voor vetter haar: beide leiden tot (meer) haaruitval.

4. Je krabt vaak aan je hoofdhuid

Als je 45 minuten lang aan je haar krabt verwijder je de buitenste laag compleet. Wat er dan gebeurt? Je haar ontrafelt: het breekt af.

Nou lijkt 45 minuten heel lang, maar je hoeft maar 9 dagen lang 5 minuten te krabben om dat te halen. Dat is best snel, al zeg ik het zelf.

Het is dus erg opletten als je veel jeuk hebt, bijvoorbeeld omdat je last van vette roos (seborroisch eczeem) hebt. Probeer niet te vaak te krabben: aloë vera kan helpen de jeuk te verlichten.

Door te krabben maak je de schubben van je haar kapot, zodat je last krijgt van gespleten punten en je haar afbreekt.

5. Je slikt medicijnen die haaruitval veroorzaken

Zeg eens eerlijk: lees jij altijd de bijsluiter van je medicijnen?

Als je plotseling veel haar verliest en je in de afgelopen 3 maanden nieuwe medicijnen bent gaan slikken is het misschien een idee om de bijsluiter eens te bekijken. Er zijn ontzettend veel medicijnen die haaruitval als bijwerking hebben, zoals antidepressiva en middelen tegen een hoog cholesterol.

Vermoed je dat je haaruitval inderdaad door medicijnen komt? Overleg dan met je arts of een lagere dosering of een ander medicijn misschien mogelijk is in jouw geval.

Waarom is het zo belangrijk de oorzaak van haaruitval te weten?

Omdat je dan minder geld en tijd verspilt aan middelen die prima voor een ander werken, maar niet voor jou. De oorzaak van jouw haaruitval heeft invloed op welke dingen helpen.

Je kunt bijvoorbeeld ijzer slikken omdat dat zo goed werkte voor die ene vriendin, maar als jij haar verliest door de medicijnen die je gebruikt gaat dat natuurlijk niet helpen.

In mijn ebook ‘Haaruitval bij Vrouwen ga ik dieper in op de soorten haaruitval, hun oorzaken en met welke middelen je ze aanpakt: van buitenaf én van binnenuit. Zodat jij weer voller haar kunt groeien.

Ebook haaruitval bij vrouwen

5 opvallende oorzaken van haaruitval

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts