Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan beschadigen – en je de pH toch nooit op producten vermeld ziet staan

Gepubliceerd: 9 september 2015
Laatste update: 21 januari 2021

Wist je dat een verkeerde pH-waarde je haar kan beschadigen? Ontdek welke pH-waarde het beste is en waar je haarproducten met een lage pH vindt.

Je hoort er nooit emand over.
En toch is het héél belangrijk voor je haar:

De pH-waarde.

Maar wat gebeurt er met je haar als de pH-waarde van je haarproducten verkeerd is? En wat is dan wel de juiste pH voor je haar?

Ik vertel je er alles over. Én als je dan overtuigd bent van het belang van shampoos met een goede pH-waarde, vertel ik je ook waar je die kunt vinden.

Maar wat is pH-waarde eigenlijk?

pH-waarde schaal - je haar heeft een pH van 3,67
De pH-schaal van zuur naar basisch

De pH-waarde gebruik je om aan te geven hoe zuur iets is of hoe basisch iets is: oftewel wat de zuurgraad ervan is.

Dat doe je met de cijfers 1 tot en met 14. Een pH van 7 is neutraal. Alles wat daaronder zit (0-6) is zuur, en alles wat daarboven zit is basisch (8-14). Hoe lager het cijfer, hoe zuurder het dus is.

Tussen elke stap zit een vergrotende factor van 10. Melk heeft een pH van 6. Koffie heeft een pH-waarde van 5. Dat houdt in dat koffie tien keer zo zuur is als melk. Een tomaat heeft een pH van 4. Die is dus honderd keer (10 x 10) zuurder dan melk, want er zitten twee stappen tussen 6 en 4.

Waarom is de zuurgraad zo belangrijk voor je haar?

Als de pH-waarde ruim boven de 3,67 ligt, dan beschadigt je haar en wordt het statisch.  Ook krijg je sneller last van build-up (opbouw van product- en mineraalresten) in je haar.

Beschadigd haar

De buitenkant van je haar bestaat uit schubben. Als je producten gebruikt die te basisch zijn (een te hoge zuurgraad hebben), dan worden die zacht en gaan ze vervolgens omhoog staan. De schubben breken daardoor sneller af, ze haken in elkaar zodat je klitten krijgt en vocht kan makkelijker uit je haar ontsnappen zodat het uitdroogt.

Leestip: Hoe verwijder je hardnekkige klitten – zonder je haren uit je hoofd te trekken?

Statisch haar

Heb je weleens last van statisch haar dat alle kanten opvliegt? Dat komt meestal omdat de zuurgraad (pH) te hoog is. En dat zorgt ervoor dat je haar negatief geladen is: het heeft dan teveel elektronen (minnetjes). Er gebeurt vervolgende hetzelfde als wanneer je twee magneten tegen elkaar houdt: je haren stoten elkaar af.

Leestip: Hoe voorkom je statisch haar in de winter – zodat het niet meer alle kanten opvliegt?

Build up

Als je haar een hoge zuurgraad heeft trekt het mineralen aan. Op veel plaatsen in Nederland heb je hard water, dat houdt in dat er veel kalk in zit. Dat blijft normaal gesproken al achter in je haar na het douchen, maar bij een hoge pH-waarde is dat nog veel erger.

Leestip: Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!

Oké, dus je moet zorgen dat je haarproducten met een pH 3,67 moet gebruiken ?

Ja. Voor je haar is dat het beste, máár je moet je huid niet vergeten. Die is blij met een pH tussen de 4,5 en 6,0. Als die lager of hoger is, dan is je huid vatbaarder voor bacteriën en infecties, en droogt het uit. Een goede zuurgraad helpt bij hoofdhuidproblemen, zoals roos. 

Maak je niet te druk als de pH van jouw product iets lager dan 4,5 is. De zuurgraad van je huid herstelt zich in de meeste gevallen snel, vanwege de talg die het aanmaakt.

Maar sla ook niet door: ga niet té zuur. Een pH van 2.0 is echt het maximum als je je haar niet wilt wegsmelten.

Waar kan je haarproducten kopen met de juiste pH-waarde?

Bij je kapper of bij een winkel die professionele merken verkoopt. Daar heb je de grootste kans een shampoo te vinden met een pH onder de 5,5.

Helaas hebben veel shampoos een te hoge pH. Colombiaanse onderzoekers checkten in 2017 de pH-waarde van 123 shampoos die wereldwijd verkrijgbaar waren. Wat bleek? 3 van de 4 shampoos hadden een pH hoger dan 5,5. 7 van de 10 shampoos die verkrijgbaar waren bij de kapper hadden wel de juiste zuurgraad.

Het is ontzettend lastig een shampoo te vinden met de juiste zuurgraad, omdat de pH-waarde zo goed als nooit op het product vermeld staat. Vandaar dat ik een lijst voor je heb gemaakt:

👉 Lijst van shampoos met een huidneutrale pH-waarde (onder 6,0) (opent in nieuw tabblad)

Maar als het zo belangrijk is, waarom staat het dan niet op de verpakking?

Omdat merken het te duur en te ingewikkeld vinden om een shampoo de juiste pH te geven. En omdat het niet interessant genoeg is om te verkopen. Pas toen iedereen begon te klagen over sulfaten, sprongen merken op de hype in en gingen ze massaal sulfaatvrije shampoos maken.

Hoe weet je dan of je shampoo de juiste pH-waarde heeft?

Ook al staat het niet vermeld op de verpakking of op de website, je kunt een merk vaak wel mailen om te vragen wat de pH-waarde is.

En anders kun je altijd zelf wetenschapper spelen, alleen moet je dan wel eerst het product kopen.

Wees gerust, zelf thuis de pH-waarde achterhalen is niet moeilijk: het enige dat je hoeft te doen is een lakmoespapiertje in een klodder shampoo steken. De kleur geeft aan hoe hoog de pH-waarde is. Vergeet het niet eerst te mengen met twee eetlepels water, want als je je haar wast doe je dat ook.

Ik hoor je nu alleen maar over shampoo. Maar wat als je ook conditioner gebruikt?

Dan ben je heel goed bezig. Die moet je ook zeker niet overslaan tijdens het douchen, want het voorkomt veel schade aan je haar. De meeste conditioners hebben daarnaast ook nog eens een pH-waarde die prima is.

Dus het maakt geen drol uit of je shampoo de juiste pH heeft, omdat je daarna toch conditioner gebruikt?

Nee, zo makkelijk kom je er helaas niet vanaf. Want in die paar minuten dat jij je haar wast met shampoo en voordat je de conditioner pakt, beschadig je je haar al. De hoge pH-waarde van shampoo zorgt ervoor dat je schubben omhoog gaan staan en door het inmasseren breken ze massaal af.

Daarnaast gebruiken de meeste van ons geen conditioner op hun hele haar, maar alleen op de lengte. De pH-waarde van het haar bij je hoofdhuid blijft dan te hoog.

Én: je gebruikt daarna nog steeds water. En ook dat heeft een te hoge zuurgraad. In het plaatje zie je dat het een pH van 7.0 heeft, maar in Nederland heeft kraanwater zelfs een pH-waarde van 8,5. Veel te hoog dus. Daarom is het goed dat je de zuurgraad van je haar ook regelmatig op peil brengt net voordat je de douche uitstapt.

En hoe doe ik dat?

Met een azijnspoeling. Azijn heeft een pH van 3.0. Dat is zuurder dan goed is, dus gebruik het niet puur. Meng het met water: 50 ml azijn met 50 ml water. Check de pH van je spoeling even met een lakmoespapiertje en voeg meer water toe indien nodig.

Oh, en doe jezelf een plezier: meng azijn niet met heet water. Of je moet het fijn vinden om dagenlang naar zure bommen te ruiken.

Gebruik appelazijn als je rood, bruin of zwart haar hebt. Je merkt dat je haar iets roder wordt na een tijd. Als je dat niks vindt, of als je blond haar hebt, gebruik dan witte wijnazijn. Die is zuurder, dus je moet het met meer water mengen.

Bah, azijn. Is er geen ander alternatief?

Ja, die is er: cuticle sealer. Dat doet hetzelfde en stinkt minder. Máár: het is wel duurder.

Ik ben zelf groot fan van appelazijn

Ik doe elke week een spoeling. Ik heb minder last van klitten én ik krijg vaak complimenten over hoe mijn haar glanst.

Haar na een appelazijnspoeling om de ph-waarde in balans te brengen
Mijn haar (foto met flits)

Leestip: Hoe laat je dof haar weer glanzen?

En deze producten gebruik ik zelf…

Ik was mijn haar bijna-dagelijks met de L’Anza Healing Remedy Scalp Cleanser (pH 5,5).

Om build up uit mijn haar te wassen gebruik ik de Joico K-pak Clarifying Shampoo (pH 4,5 – 5,5). Joico is één van de weinige merken die wel de pH-waarde vermeld op de fles.

En mijn favoriete conditioner is de Agave-variant van Maui Moisture, die aloe vera gel als hoofdingrediënt bevat (pH 4.0 – 5,5).

Lang verhaal kort

De pH-waarde gebruik je om aan te geven hoe zuur iets is. Hoe lager het cijfer hoe zuurder.

Je haar heeft het liefst een pH-waarde van 3,67. Dan gaan de schubben plat liggen. Je haar breekt minder snel, je krijgt minder klitten, je haar is beter gehydrateerd en het glanst meer.

Omdat je hoofdhuid liever een hogere zuurgraad heeft, is het beter om haarproducten met een pH tussen 4,5 en 5,5 te gebruiken.

Het vinden van een shampoo met een pH onder 5,5 is lastig, omdat het niet vermeld staat op de verpakking. Je hebt de beste kans op een product met de juiste zuurgraad als je kiest voor een professioneel kappersmerk.

Je kunt de pH-waarde van je haar herstellen met een appelazijnspoeling of cuticle sealer.

En nu?

Check de pH-waarde van je huidige shampoo. En voeg een azijnspoeling óf cuticle sealer aan je haarverzorgingsroutine toe.

Of zoek een nieuwe shampoo uit met de juiste pH: 👉 Lijst van shampoos met een huidneutrale pH-waarde (onder 6,0)

Of leer meer over hoe pH-waarde helpt…

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links.


Over Kayleigh

 • Droomde als klein meisje al van lang haar
 • Gooide haar haarroutine compleet om en ging van kort beschadigd haar naar lang glanzend haar tot op haar heupen
 • Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke haar- en huidverzorging
 • Helpt sinds 2015 vrouwen zoals jij en ik voller & langer haar te groeien

13 gedachten over “Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan beschadigen – en je de pH toch nooit op producten vermeld ziet staan”

  • Hai! Wauw, 3/4 eetlepels? Dat is wel veel. Less is more bij appelazijn is mijn ervaring. Ik deed er eerst ook altijd heel veel, maar minder werkt echt beter. Het kan heel erg uitdrogend zijn als je teveel gebruikt. Maar het is even zoeken naar de juiste hoeveelheid voor jouw haar. Ik heb er veel mee geexperimenteerd in het begin, en een héél klein beetje werkt voor mijn haar het best. Ik heb een 250ml flesje en daar denk nog geen half theelepeltje appelazijn in, misschien niet eens een kwart theelepeltje.

 1. Hallo,
  Iets wat ik me al langere tijd af vraag. Appelazijn werkt toch basisch? Waarom is dit dan goed voor je hoofdhuid die eigenlijk zuur hoort te zijn?

  • Hoi Anouk,

   Appelazijn is vrij zuur, net zoals je hoofdhuid. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder iets is. In het artikel staat het ook wat uitgebreider uitgelegd mocht je er meer over willen weten.

   Groetjes Kayleigh

 2. Hallo, Ik gebruik sinds kort een shampoo bar, en op advies daarna een appelazijn spoeling, omdat de shampoo bar een hoge ph heeft(8)op advies een azijnspoeling van 80 ml azijn, 320 water. Mijn haar is extreem stug en droog…komt dat door de hoge ph van de natuurzeep, of gebruik ik teveel azijn? Op een aantal sites staat hoe droger het haar, hoe meer azijn te gebruiken…ik kom er niet uit…ik hoor graag een reactie

  • Hi Erna,

   Sorry voor mijn late reactie! Ik ben de laatste tijd druk bezig geweest voor mijn studie. Hopelijk ben je er inmiddels al een beetje uitgekomen? Eerlijk gezegd is het altijd even uitzoeken hoeveel appelazijn je precies moet gebruiken. De een heeft baat bij maar een paar druppels op een liter, terwijl voor de ander juist een goede scheut meer effect oplevert. Je vindt het antwoord eigenlijk simpelweg alleen door het uit te proberen.

   Een shampoo bar heeft inderdaad wel een vrij hoge pH en is ook best uitdrogend en ruw voor je haar, dus het zou mij niet verrassen als dat de reden is dat je haar vrij droog en stug is. In je reactie noem je geen conditioner. Mocht je dat niet gebruiken, dan zou ik zeker aanraden om dat aan je routine toe te gaan voegen. In mijn ervaring is appelazijn alleen eigenlijk niet genoeg na het gebruik van shampoo en heb je echt iets extra nodig qua verzorging.

   Veel succes en mocht ik je nog ergens bij kunnen helpen, dan hoor ik het graag. Mail mij in dat geval even via info@hebjehaarweer.nl om sneller antwoord te krijgen.

   Groetjes Kayleigh

  • ik gebruik ook een natuurlijke haarzeep (louland) en spoel na met verdunde azijn. Mijn haar regeert hier ook niet goed op, hoge ph-waarde (te basisch) en denk toch dat ik beter een milde shampoo met huid-neutrale ph-waarde kan proberen. Of alleen een conditioner? Die zijn vaak ook zuurder. Is er advies welk merk? Ik lees soms ook een zeepvrije was-emulsie met ph-waarde 5, is dat iets?
   Hartelijke groet,
   Monique

   • Ik ben persoonlijk niet zo fan van de combinatie zeep en azijn, naar mijn mening is dit te aggressief voor je haar en biedt het te weinig hydratatie. Ik zou dan ook zeker de switch naar een milde shampoo met een pH onder de 6 aanraden. Helaas geven weinig merken aan wat de pH-waarde is van hun product. Vaak zijn shampoos van merken die worden verkocht in de kapsalon nog het veiligst qua pH. L’Anza en Joico shampoos zijn daarvan een mooi voorbeeld.

    Als je voor een milde shampoo wilt gaan, vermijd dan de sulfaten Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate en Ammonium Lauryl Sulfate.

    Daarnaast zou ik zeker aanraden om ook een verzorgend haarproduct toe te voegen aan je routine voor meer hydratatie. Hierbij kun je denken aan conditioner, een haarmasker, een serum en/of olie. Dit kan de pH-waarde enigszins weer uit balans brengen, maar dit kun je oplossen met een milde azijnspoeling of een cuticle sealer (dat is een product om de zuurgraad te herstellen)

    Hopelijk heb je iets aan deze info. Veel succes!

    Groet, Kayleigh

 3. Mijn lichaam was te zuur, <4, vervolgens ik mijn haar breekbaar weinig krullen en glans. Nu mijn zuurtegraad beter wordt +-6 . Wordt mijn haar dat groeit ook weer beter. Ook veel nieuwe haartjes. hoe zit dat dan?

  • Dat is een goede vraag! Er is een verschil tussen de zuurgraad van je huid en die van je bloed, je speeksel en je urine. Waar de zuurgraad van je huid juist laag moet zijn (<5,5), moet de zuurgraad van je bloed bijv. juist rond de 7,35 - 7,45 zijn. Wanneer je lichaam erg verzuurd is, werken de enzymen in je lichaam minder goed en kun je last krijgen van allemaal nare klachten, haaruitval is daar een van. Dat verklaart waarom je nadat de zuurgraad van je lichaam verbeterd is, je weer meer haargroei hebt. Hopelijk is je vraag zo beantwoord. 😉

   Groetjes Kayleigh

 4. Ik gebruik shampoozeep op basis van kokosolie,nog enkele oliën en rozemarijn. Er zit ook loog in. Mijn haar knapet er van op, wordt sterker. Ik gebruik heel weinig conditioner uit de kapsalon erna. Geadviseerd wordt evt. Naspoelen met 1 deel azijn en 2 delen water. Dat heb ik nog niet gedaan. Nu heb ik onlangs ontdekt dat mijn urine ph 5,5 is. Is het dan nog verstandig om het advies van azijn op te gaan volgen?

  • Hi!

   Leuk dat je mijn blog bezoekt. Om je vraag direct te beantwoorden: Nee. Als de pH-waarde van je urine 5,5 is, is dat geen reden om appelazijnspoelingen te gaan doen.

   De pH-waarde van je urine en de pH-waarde van je haar en hoofdhuid staan namelijk los van elkaar, ze hebben dus geen effect op elkaar. Je hoeft dus niet per se appelazijnspoelingen te doen omdat je urine 5.5 pH is.

   Ik zou je wel willen adviseren wat advies in te winnen bij je huisarts of een dietist omtrent de pH-waarde van je urine. Zo te horen heb je namelijk last van wat lichte verzuring. Ik kan je daar verder geen advies over geven, omdat ik daarvoor niet opgeleid ben.

   Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord. Dat shampoozeep overigens goed voor je werkt, kan ermee te maken hebben dat er in natuurzeep vaak nog glycerine zit. Dit zorgt ervoor dat je zeep een stuk minder uitdrogend is voor je haar dan zepen waar men de glycerine uit heeft gehaald. 😉

   Groetjes Kayleigh

Reacties zijn gesloten.