10 Redenen om NOOIT meer je haar te verven

haarverf gevaarlijk

Je haar verven is leuk en het is heel makkelijk. Maar heb je er weleens bij stil gestaan wat haarverf nou precies doet?  Haarverf bestaat uit allerlei chemische ingrediënten die nogal nare effecten kunnen hebben. Niet alleen op je haar, maar ook op je hoofdhuid en je verdere gezondheid. Daarom haal ik je graag over om te stoppen met het verven van je haar met deze 10 redenen:

1. Het veroorzaakt onherstelbare schade

Tijdens het verven zorgt de stof ammoniak ervoor dat de schubben (=buitenste laag) van je haar week worden en omhoog gaan staan. Hierdoor worden ze erg zwak en breken tijdens en na het verven af. Dit leidt tot haarzwakte, gespleten punten en haarbreuken.

Daarnaast zorgt haarverf er voor dat zwavel uit je haar verdwijnt. Hierdoor wordt je haar harder en verliest het gewicht. Zwavel is belangrijk omdat zwavelverbindingen voor stevigheid en de instandhouding van je textuur zorgen. Verbroken zwavelverbindingen kunnen niet meer hersteld worden.

2. Het verwoest je eigen haarkleur

Om de kleur van de haarverf zichtbaar te maken moet eerst jouw huidige haarkleur als het ware uitgewist worden. Daar zorgt waterstof peroxide voor, deze chemische stof breekt het natuurlijke pigment in je haar af. Je kleur verdwijnt vaak niet compleet maar is wel zwaar aangetast.

Er is geen weg terug voor haar dat geverfd is. Producten als Color Remover verwijderen alleen de gekleurde moleculen afkomstig van de haarverf, maar kunnen niet de verwoeste natuurlijke pigmentcellen terugbrengen of aangetaste cellen herstellen.

Gelukkig groeit er als het goed is weer gewoon gezond haar uit je hoofd in je eigen vertrouwde haarkleur. 

3. Het droogt je haar uit

Zowel ammonia als waterstofperoxide drogen je haar ontzettend uit. Ook bevat haarverf vaak verschillende uitdrogende alcoholen. Het is erg belangrijk om je haar zo snel mogelijk weer te rehydrateren, om ergere schade te voorkomen.

4. Het zit boordevol allergie-opwekkende stoffen

In een Amerikaans onderzoek wat ik las werden 107 haarverven van 10 grote merken getest op allergenen (stoffen die mogelijk een allergische reactie kunnen opwekken). Maar liefst 106 van de 107 verven bevatte minstens 1 allergene stof. De gemiddelde haarverf bevatte er 6!

p-Phenylenediamine (PPD), een beruchte kleurstof die heel wat allergische reacties op zijn geweten heeft, zat in 83% van de producten.

5. De allergische reactie die ontstaat kan heel heftig zijn en kan iedereen overkomen

Bij een allergische reactie op haarverf kun je last krijgen van: eczeem, jeuk, roodheid, blaren, (ernstige) zwellingen, moeite met ademhalen, contact urticaria (een soort netelroos) en in hele ernstige gevallen kan de allergische reactie leiden tot de dood. In sommige gevallen treedt er ook blijvende schade op.

Een allergie kan ook opbouwen. Ook al verf je je haar al jaren zonder problemen, bij de volgende keer zou je ineens wel een reactie kunnen hebben.

Zo kreeg Pauley Perretti, een bekende actrice die de rol speelt van Abby in NCIS, ook een allergische reactie op haarverf. (zie meest rechterfoto).

Enkele horrorverhalen:

6. Bijna iedereen die haarverf gebruikt krijgt last van 1 of meerdere bijwerkingen

Heb jij tijdens of na het verven van je haar weleens last gehad van een nare bijwerking? Deze kans is heel groot.

Een overzicht van een onderzoek naar bijwerkingen onder 470 vrouwen die weleens haarverf hadden gebruikt. Zij rapporteerden o.a.:

 • Rode, gevoelige huid en schilfers (15%)
 • Jeuk (31%)
 • Gespleten punten (77%), extreem droog haar (70%) en dof haar (70%)
 • Haarverlies (77%), sneller grijzend haar (54%) Hoe vaker de vrouwen aangaven te verven hoe erger het grijs worden en het haarverlies was.
 • Afname haargroei (55%)
 • Hoofdpijn is een veel terugkomende klacht die ik tegen kwam in andere onderzoeken.

7. De chemische stoffen komen in je lichaam terecht

Via je je huid kunnen de chemische stoffen van haarverf in je bloed terecht komen en zo verspreid worden door je lichaam heen. Dat is ook waarom het altijd ten zeerste afgeraden wordt je haar te verven als je zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat dit erg schadelijk kan zijn voor je kindje.

8. Haarverf speelt mogelijk een rol in het ontstaan van bepaalde soorten kanker

Er is schokkend weinig onderzoek naar gedaan als je bedenkt hoeveel mensen haarverf gebruiken. En de onderzoeken die er zijn spreken elkaar tegen, maar er is een goede mogelijkheid dat de stoffen in haarverf kankerverwekkend zijn. Zo is haarverf o.a. in verband gebracht met borstkanker, non-Hodgkins lymfoom, leukemie en blaaskanker. Er is hier nog meer onderzoek naar nodig.

9.  Het schopt mogelijk je hormoonhuishouding in de war

Het testosteronlevel van vrouwen die al minstens 10 jaar haarverf gebruikten was 14% hoger dan bij vrouwen die nooit haarverf hadden gebruiken. Een onderzoek onder vrouwen in een voorstadium van de overgang kwam tot deze conclusie.

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon wat toeneemt in de overgang, terwijl oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) afneemt.

Ik moet erbij zeggen dat dit onderzoek op zich staat, dus er moeten meer onderzoeken komen die dit bevestigen, voordat je echt kunt zeggen dat het klopt.

10. Je gaat er vrijwel zeker dood aan als je het inneemt

Je denkt misschien bij jezelf, waarom zou je dat in hemelsnaam doen? Maar PPD-vergiftigingen veroorzaakt door inname van haarverf komt steeds vaker voor, het wordt helaas steeds meer gebruikt bij zelfdoding. Het is zelfs één van de meest voorkomende vergiftigingen in Aziatische landen en heeft altijd, zonder uitzondering, een dodelijke afloop.Bewaren

Bewaren

Pin dit artikel:
Hoe schadelijk is haarverf nou eigenlijk echt voor je haar, huid en gezondheid? Verf jij je haar nog? Haarverf is schadelijk voor je haar en je gezondheid. Laat je overtuigen de haarverf te laten staan met 10 redenen om te stoppen met verven.

 

Bronnen:

Hamann, D., Hamann, C. R., Thyssen, J. P., & Lidén, C. (2014). p‐Phenylenediamine and other allergens in hair dye products in the United States: a consumer exposure study. Contact dermatitis, 70(4), 213-218.

Seo, J. A., Bae, I. H., Jang, W. H., Kim, J. H., Bak, S. Y., Han, S. H., … & Lim, K. M. (2012). Hydrogen peroxide and monoethanolamine are the key causative ingredients for hair dye-induced dermatitis and hair loss. Journal of dermatological science, 66(1), 12-19.

Patra, A. P., Shaha, K. K., Rayamane, A. P., Dash, S. K., Mohanty, M. K., & Mohanty, S. (2015). Paraphenylenediamine containing hair dye: an emerging household poisoning. The American journal of forensic medicine and pathology, 36(3), 167-171.

AlGhamdi, Khalid M., et al. “Local Side Effects Caused by Hair Dye Use in Females: Cross-sectional Survey.” Journal of cutaneous medicine and surgery 16.1 (2012): 39.

Nagata, Chisato, et al. “Association of hair dye use with circulating levels of sex hormones in premenopausal Japanese women.” The European Journal of Public Health (2015): ckv020.


Over Kayleigh

 • Droomde als klein meisje al van lang haar
 • Gooide haar haarroutine compleet om en ging van kort beschadigd haar naar lang glanzend haar tot op haar heupen
 • Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke haar- en huidverzorging
 • Helpt sinds 2015 vrouwen zoals jij en ik voller & langer haar te groeien

46 gedachten over “10 Redenen om NOOIT meer je haar te verven”

 1. Ik heb nog nooit mijn haar geverfd en wil dat ook niet doen. Natuurlijk ga ik er waarschijnlijk mee beginnen als ik grijs ga worden, maar dan nog. Zo vaak zie je meiden met stro-haar lopen, hartstikke zonde! Soms vraag ik me af hun haar gewoon helemaal afbreekt als er eens een wat harder windje staat xD

  Beantwoorden
  • Wat goed van jou dat je het nog nooit geverfd hebt! En dat je van plan bent dat ook zo te houden. Zelf vind ik grijs heel mooi, maar ik kan begrijpen als je dan toch liever wilt verven. Ik hoop dat er tegen die tijd haarverf bestaat die een stuk beter is.

   Beantwoorden
   • Lieve vrouwen, na jaren chemisch kleuren ben ik overgestapt naar een plantjeskapper in Nijmegen. En vanaf dag 1 werd mijn haar weer zacht, de kleur is minder hard, uitgroei ziet er heel transparant uit, ik hoef geen conditioner meer te gebruiken en het allerbelangrijkste: geen gif meer op mijn hoofd, elke zes a zeven weken. In plaats daarvan een combi van verschillende planten en kruiden in poedervorm, wat warm water en wat biologische appelazijn. Mijn plantjeskapper kan daarmee vele kleuren maken. Ze houdt bij wat er in mijn mixje gaat en ik ben superblij!

    Beantwoorden
 2. Ergens weet je dit ook gewoon.. Het meeste is ook meer dan logisch als je even nadenkt. Alleen sta je hier echt niet bij stil als je je haar verft! Ik heb een maand geleden mijn haar voor het eerst weer in 10 jaar geverfd. Het is een prachtige kleur geworden maar ik heb spijt! Mijn haar pluist, is droog en ik heb vreselijk veel haar verlies. En zo lang kan je eigenlijk niet genieten van je kleurtje voordat je het weer zou moeten verven. Had tijdens het verven ook heel veel last van een brandende en jeukerige hoofdhuid. Maar toch doorsta je het omdat je mooie lokken wil.. gek eigenlijk. Goed artikel! Thanks voor de info. Hoe mooi het ook is.. In geen 10 jaar meer. XD

  Beantwoorden
  • Nee, dat is vaak het probleem hè. Ergens weet je het wel, maar liever wil je het eigenlijk niet weten.

   Wat jammer dat je je haar geverfd hebt en er zulke nare gevolgen aan over hebt gehouden, ondanks dat de kleur wel mooi is geworden. Je haar de komende tijd goed verwennen, en hopelijk knapt het dan snel weer op.

   Beantwoorden
  • Dat zul je altijd net weer zien! Kan gebeuren hoor. Ik heb ook heel lang mijn haar geverfd niet wetende wat erin zat en wat het kon doen. Gelukkig weet je het nu voor de volgende keer.

   Beantwoorden
  • gelukkig is dit artikel bullshit. ik verf al jaren mijn haar en raad eens
   1. mijn hormonen zijn nog okay en nergens last van.
   2. nog nooit een alergie gekregen erdoor.
   3. mijn haar is nog steeds sterk en breekt niet sneller af dan dat het deed toen ik niet mijn haar verfde.
   3. je gaat ook dood als je bleek in neemt, beetje een raar ding om haarverf dan wel te eten.
   4. het is niet perse kanker verwekkend. roken, uitlaatgassen, snoep, koffie. je krijgt het van alles wel
   5. als ik mijn haar uit laat groeien heb ik gewoon weer mijn eigen kleur.
   6. onherstelbare schade? je haar is al dood als het uit je hoofd is dus je beschadigd iets wat dood is. als er een nieuwe milimeter gegroeid is is dat gewoon weer gezond haar

   Beantwoorden
   • Hi Tanya,

    Jammer dat je mijn artikel bullshit vindt. 🙁 Ik heb het gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, dus het is zeker niet zomaar uit de lucht gegrepen. Je bent natuurlijk hartstikke vrij om te blijven verven. Als jij dat wilt, wie ben ik om je tegen te houden. Het doel van dit artikel is echter mensen te informeren over de schade die verven (mogelijk) tot gevolg heeft. Mijn blog gaat ten slotte over hoe je beter voor je haar kan zorgen en stoppen met verven is daar een ding van.

    In antwoord op je lijstje:
    1. mijn hormonen zijn nog okay en nergens last van.
    Dat is heel fijn. Heb je je hormonen ook wel eens laten checken?

    2. nog nooit een alergie gekregen erdoor.
    Wees blij. Dat je nog nooit een allergie hebt gekregen door verven, betekent niet dat je dit niet alsnog kan krijgen. Ik heb zelf jaren mijn haar geverfd zonder problemen, tot ik op een dag wel last kreeg. Doe dus altijd een test voordat je verft, hoe vaak je ook geverfd hebt in het verleden.

    3. mijn haar is nog steeds sterk en breekt niet sneller af dan dat het deed toen ik niet mijn haar verfde.
    Dan heb je veel geluk en waarschijnlijk goede genen. Voor veel mensen is dit niet het geval. In onderzoeken is aangetoond dat haar wel degelijk beschadigd en verzwakt door verven.

    3. je gaat ook dood als je bleek in neemt, beetje een raar ding om haarverf dan wel te eten.
    Daar moet ik je gelijk in geven. Toch zijn er mensen die dit doen, maar ik kan me inderdaad niet voorstellen dat je dit zomaar even doet. Ik zou inderdaad ook niet mijn conditioner opeten, hoe goed deze ook is voor mijn haar. Alles is eetbaar, sommige dingen maar 1 keer ;P

    4. het is niet perse kanker verwekkend. roken, uitlaatgassen, snoep, koffie. je krijgt het van alles wel
    In het artikel ga ik ook in op dat er aanwijzingen zijn gevonden, maar nog geen hard bewijs. Better safe than sorry. Je bent vrij om te roken, snoepen etc. maar het is wel goed om je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen.

    5. als ik mijn haar uit laat groeien heb ik gewoon weer mijn eigen kleur.
    Ja, dat klopt helemaal. In het artikel bedoel ik dat het haar wat je hebt geverfd nooit meer hersteld kan worden. Het nieuwe haar dat groeit is natuurlijk gewoon weer au naturel.

    6. onherstelbare schade? je haar is al dood als het uit je hoofd is dus je beschadigd iets wat dood is. als er een nieuwe milimeter gegroeid is is dat gewoon weer gezond haar
    Zie ook mijn opmerking hierboven. Ja, het nieuwe haar is als het goed is gewoon weer gezond. Ik bedoelde dan ook echt alleen het haar dat je verft, niet het nieuwe haar dat vervolgens weer groeit. Haar is inderdaad dood, maar dat betekent niet dat je het maar moet beschadigen omdat het toch niet leeft.

    Nu kun je me uiteraard ook niet geloven en het niet met me eens zijn. Maar er is één onomstotelijk feit: verven is slecht voor je haar. Dus wie beter voor zijn haar wil zorgen, is het zeker het overwegen waard om te stoppen met verven.

    Beantwoorden
 3. Ik verf mijn haar nog wel , maar wel veel minder en met andere producten dan ik eerder deed.
  Ik heb een keer een blaar op mijn hoofd gehad, maar dit was mijn eigen schuld want ik had de peroxide niet genoeg afgezwakt op mijn ”side cut”’ verder heb ik nooit reacties gehad gelukkg. Al kamp ik wel met andere allergieën in cosmetica.

  Beantwoorden
  • Goed uitkijken in ieder geval. 🙂 Je weet maar nooit, het kan heel lang goed gaan maar het kan ook ineens misgaan. Wees voorzichtig en blijf je haar goed verzorgen. 😉

   Beantwoorden
 4. Oei. Ik verf mijn haar al 6 jaar en heb zo’n beetje alle mogelijke kleuren gehad. Vorige week heb ik mijn haar rood laten verven. Tuurlijk, ik weet dat het slecht is voor je haar en dat merk ik ook: mijn haar is vrij droog en ik heb snel dode punten. Maar last van allergieën en bijwerkingen heb ik echt nog nooit gehad. Bepaalde punten uit je artikel wist ik nog niet en zetten me aan het denken. Maar toch, misschien naief, ik blijf gewoon mijn haar verven…

  Beantwoorden
  • Ik snap het wel hoor! Je haar verven is stiekem ook wel een beetje een verslaving. Je begint eraan en je moet het telkens weer verven vanwege uitgroei. En je bent eigenlijk nooit echt tevreden met de kleur, dus ook dan verf je het weer. Het heeft mij jaren geduurd voordat ik de verleiding kon weerstaan, en zelfs nu kriebelt het af en toe nog om het rood te verven. 😛

   Fijn om te horen dat je wat dingetjes hebt bijgeleerd door mijn artikel, en gelukkig dat je nog nooit bijwerkingen hebt gehad van de haarverf. Maar blijf voorzichtig, het kan zo ineens gebeuren ook als je nog nooit last heb gehad, dat is eigenlijk waar ik mensen vooral voor wil waarschuwen.

   Beantwoorden
   • Ik heb altijd mijn haar blond laten verven .nu zins een paar maanden laat ik get uit groeien. Maar ik vind het zelf geen mooi grijs haar het is peper zout kleur met grijs er door de andere helft is nog blond .ik vind het nu heel moeilijk wat nu wijs heid is .wil het uit laten groeien .maar vind dit ook niet zo .mooi i.ik ben twee en zestig en wil er oook nooi uit blijven zien .

    Beantwoorden
    • Hallo Heidie,

     Leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen. Op elke leeftijd kun je er mooi uitzien en ik vind het dan ook erg leuk om te horen dat je daar nog steeds zoveel aandacht aan besteed. Ik kan me voorstellen dat de overgang naar grijs, vooral nu met uitgroei erg lastig is. Ik krijg vragen als die van jou vaker, en ook al ben ik geen fan van chemische haarverf vertel ik wel altijd eerlijk dat je haar helemaal grijs laten verven eigenlijk de makkelijkste optie is als je over wilt gaan op grijs. Dan kun je het daarna uitgroeien zonder je druk te maken over de uitgroei. Als je haar volledig grijs is zou je zilvershampoo kunnen proberen, dat haalt de kleur vaak een stuk op. Veel succes!

     Beantwoorden
 5. Heb nog noooooit in mn leven mijn haren geverfd. Wel vaak de neiging gehad, maar de uitgroei staat me zo tegen. Ik zie zo vaak mensen met een uitgroei waar je u tegen zegt. En dan niet van enkele maanden maar jaren en van bijv. zelf zwart haar en blonde uitgroei. no thanks! Zou graag zelf eens een blondine willen zijn haha

  Beantwoorden
  • Hai Ellis! Leuk weer van je te horen. 😉 Hoe staat het met je haar? Gaat het al iets beter?

   Uitgroei kan inderdaad best lelijk zijn, daarom blijven zoveel mensen aan de gang met verven als ze eenmaal begonnen zijn. Maar ik vind het altijd knap als ik zie dat mensen toch hun eigen haarkleur aan het uitgroeien zijn, ook al ziet de overgang er niet altijd even mooi uit. Het is heel erg moeilijk om weer een beetje bij je eigen haarkleur in de buurt te komen met verf, het is toch vaak of net te licht of net weer te donker. En veel blondines hebben vaak donker haar bovenin, dat is heel grappig, lijkt soms net alsof het uitgroei is.

   Ik ben heel erg benieuwd naar jouw haarkleur, ik vind rood altijd zo prachtig!

   Beantwoorden
 6. hallo ik verf mijn haar al van mijn 18 jaar en ben nu 68 sinds een tijd heb ik veel last van een gespannen hoofdhuid heel erg kan dat door de haarverf komen ? ik zie zo op tegen grijs haar het maakt je jaren ouder he groetjes

  Beantwoorden
  • Ik zou zeggen: ‘Omarm je grijs!’ Ik vind het niets om voor te schamen hoor. Maar ik ben 24, dus ik heb makkelijk praten.

   Oh wat vervelend. Het vervn zou er mee te maken kunnen hebben, maar het kan ook makkelijk tal van andere oorzaken hebben, zoals stress of gewoon droogheid. Wellicht dat je wat last hebt van onderhuidse verklevingen, het klinkt misschien raar maar maak een vuist van je hand en pak je haar zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid beet tussen je vingers en trek dan heel lichtjes aan je haar en ga heel lichtjes heen en weer. Je tilt dus als het ware je hoofdhuid op, Ddat helpt tegen verklevingen en zorgt dat je bloedsomloop verbetert. Ook je wenkbrauwen optrekken (zoals je doet als je verbaast bent) kan weleens helpen. En anders is het misschien toch een idee het eens met een huisarts te bespreken. 🙂 Groetjes!

   Beantwoorden
 7. vraagje als je je haar kleurt en het dan laat uitgroeien, zal je dan je eigen kleur ooit terug krijgen of niet helemaal? Zijn je pigmentcellen dan voor altijd beschadigd? ( mijn haar groeit nauwelijks) groetjes

  Beantwoorden
  • Bij het groeien van je haar worden gewoon weer nieuwe pigmentcellen gevormd, dus op zich zou dit geen enkel probleem hoeven zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat je haar eigenlijk door je hele leven heen wel veranderd, dus het kan zijn dat je kleur anders is. Zo begon ik op mijn 12e al met verven en heb dit ruim 10 jaar gedaan, nu is het weer volledig uitgegroeid maar mijn eigen haarkleur is door de jaren heen wel donkerder geworden. Dit komt niet door de haarverf, maar is gewoon iets wat normaal is.
   Wat vervelend dat je haar niet zo snel groeit, maar probeer je niet teveel zorgen te maken. Iedereen heeft weleens zo’n moment waarop haar amper lijkt te groeien, soms duurt dat wel maanden. Voor een goede haargroei is het wel belangrijk dat je zelf gezond bent en dat ook je hoofdhuid gezond is. Als je ook last hebt van haaruitval dan kan het fijn zijn eens met je huisarts erover te praten. Soms denk je ook dat je haar niet snel groeit, maar blijkt het juist te liggen aan dat je haar aan de onderkant afbreekt. Heb je toevallig veel last van gespleten punten? Dat is iets wat veel voorkomt als je je haar vaak verft. Groetjes terug!

   Beantwoorden
 8. Mijn reden is meer dat ik wat ik ook doe toch te roodharig eindig en dat maakt van mij met mijn bleke huid een spook. Ook werd ik gek van alle roodharigen-vooroordelen die ik ineens kreeg (en dat is bovenop de krullen-vooroordelen een beetje veel). Het was gewoon niet wat ik wilde.

  Hoe zit dit als je highlights in je haar doet? Want dat doe ik nog wel af en toe, of tenminste wilde ik af en toe doen nu de haarkleuring er bijna uit gegroeid is.

  Beantwoorden
  • Het is heel jammer dat er nog steeds zoveel vooroordelen zijn over rood haar. Het is zo mooi!
   Highlights zijn helaas ook slecht voor je haar. Maar als je kunt vermijden dat de verf in contact komt met je hoofdhuid heb je al heel veel gewonnen. 😉

   Beantwoorden
 9. Hoi, ik moet nu wel verven, aangezien ik grijs wordt. Is er mss een soort alternatief verf? Ik wil nu nog niet grijs rond lopen! Help! Groetjes, Stella

  Beantwoorden
  • Hai! Sorry voor mijn wat late reactie, in de zomerperiode ben ik wat minder actief online. 😛 Oeh, dat is een lastige. Er is natuurlijk altijd henna. Alleen het probleem hiermee is dat je erg beperkt bent in kleuren. Henna is er namelijk maar in 1 kleur: rood. De pakjes die je in de winkel ziet met andere kleuren zitten vol met slechte stoffen, daar komt de slechte naam van Henna ook vandaan. Maar echte Henna is alleen maar heel erg goed voor je haar. Bij grijs haar moet je wel erg opletten met henna, het beste is dan om Indigo toe te voegen. Dat is een meer zwarte natuurlijke verfstof afkomstig van een plant. Door henna en indigo te combineren kun je tot verschillende tinten bruin komen.
   Ik heb zelf geen ervaring met henna of indigo, ik ken het alleen door ervaringen van kennissen. Mocht je hiermee aan de slag willen gaan is het slim om je er echt in te verdiepen.
   Anders zit je toch vast aan chemische haarverf. Ik zou willen dat ik je hier beter in kon adviseren, maar ik verf mijn haar inmiddels al wat jaren niet meer en ik ben er niet zo mee bekend wat er nu op de markt is.

   Beantwoorden
   • Er is veel meer dan alleen henna hoor, gelukkig: plantenkleuringen zijn er in allerlei kleuren! Het is heel anders dan chemisch kleuren, het resultaat maar ook het proces: je kleurt je haar met alleen maar volledig plamtaardig poeder. Op de site van kapper haar zuiver kan je er meer over lezen. Ik heb donkerblond-met grijs-haar en bij mij werkt het goed dekkend.

    Beantwoorden
    • Hallo Marjon,

     Je hebt gelijk, er is meer dan henna. Zo noem ik in mijn reactie ook Indigo, een blauwzwarte verfplantenpoeder. De overige plantenkleuringen die je vaak ziet in winkels zitten stiekem vol synthetische ingrediënten, vaak zijn dit metalen en die geven henna de slechte naam die het bij velen heeft. Ik ben niet bekend met de kapsalon, ik heb de site even bekeken en ik zie inderdaad veel planten staan die kleur afgeven,maar bij het overgrote deel is het effect in mijn ervaring klein en erg kortstondig, ik vermoed dat ze vooral gebruikt worden om de kleur bij te sturen. Ik zie in de lijst ook henna en indigo staan, dus als ik het zo lees denk ik haast dat henna of indigo in dit geval vaak als basis fungeert. Echter kan ik dat natuurlijk niet zeggen zonder de precieze ingrediënten in de samenstellingen te zien. Dat allemaal terzijde, het is natuurlijk een heel mooie manier om je haar te kleuren, en dat is waar het uiteindelijk om gaat. 😉 Bedankt voor de aanvulling.

     Beantwoorden
 10. voor blond haar kun je een kamille thee kuur doen,
  5 dagen lang je haar spoelen met kamille thee
  (5 zakjes een dag en een nacht laten trekken in een grote mok)
  smorgens in je haar,met de haardroger of zon laten drogen.
  tijdens de spoelingen niet wassen!
  pas op de zesde dag.
  soort no pooh,maar dan met thee alleen.
  voor intenser blond gebruik je er kurkuma bij
  net als bij henna gebruik
  lekker je douchemuts opzetten 20 min.
  en dan met naspoelen met kamillethee.
  een goeie tip is pas dit toe hartje zomer!

  voor bruin haar gebruik je sterk gezette koffie,
  de turkse of marokaanse of espresso koffie,
  dezelfde methode.
  of anderhalf uur in laten trekken voor een dag.

  voor rossig haar gebruik je rozebottelthee en paprikapoeder,
  ook dezelfde methode.

  ook ik heb heftige reacties gehad op haarverf,
  en de SEH ken ik als de binnenkant van mijn broekzak,
  maar ja als je op je 24ste al grijs werd en het toch leuk wilt houden…

  dit is een ideale bezigheid als je noodgedwongen thuiszit,of voor tijdens de winter,
  in deze periode wil je even geen visite om je heen,en moet je heel veel geduld hebben!

  Beantwoorden
 11. Goed artikel! Ik gebruik alleen nog maar natuurlijke haarkleuring van ColourWell. Dit is 100% natuurlijk en verzorgt ook het haar heel erg goed. Bovendien dekt het perfect grijs haar. Ik zou iedereen aanraden om nooit meer chemisch te kleuren, het is echt rommel.

  Beantwoorden
  • Dankje! Ook voor de fijne tip. Ik weet dat er vaak mensen op mijn blog komen op zoek naar niet-chemische haarverf, fijn om te weten dat ColourWell zo goed bevalt. Als iemand het in het vervolg vraagt dan weet ik wat ik kan adviseren. 😉

   Beantwoorden
 12. Heey ik heb mn haar blauw geverft . Dit houd mij niet tegen om mijn haat niet te verven want oke het is slecht voor je haar maar ik ben mij haarkleur zat,

  Beantwoorden
 13. Ik weet niet of je nog wel eens hier kijkt maar ik heb echt een domme fout gemaakt. Een half jaar geleden heb ik met semi-permanente haarverf mijn lichtblonde haar geverfd en ik heb er zo ontzettend veel spijt van. Het zou er binnen 28 keer wassen uit zijn, nu 7 maanden later is het er nog niet uit. De kleur lijkt net permanent en mijn haar groeit ook nog eens vreselijk sloom. Het deel wat erbij gegroeid is lijkt veel donkerder dan het ooit was, ik ben zo zo zo bang dat ik mijn lichtblonde haar niet meer terug krijg, kan dat kloppen of groeit het haar wat nu komt wel lichtblond terug? Ik ga nooit van m’n leven mijn haar nog verven… :'(

  Beantwoorden
  • Hai Eliresa,

   Sorry voor mijn wat late antwoord, maar ik ben erg druk bezig met mijn studie en daardoor wat minder vaak op mijn blog te vinden.
   Balen dat de semi-permanente verf niet was wat je ervan verwacht had. De bewering dat het er na 28x wassen uit zou moeten zijn klopt eigenlijk niet. Elke semi-permanente verf die je koopt tegenworodig is gewoon permanent. De kleur wordt alleen niet zo veranderd als dat gewone permanente haarverf dat doet, het is wat minder sterk zeg maar. Heel misleidend eigenlijk en ik ken heel veel mensen die daar de fout mee in zijn gegaan. Maar wees gerust, je nieuwe haar groeit gewoon weer in je eigen natuurlijke haarkleur. Dat het donkerder is bovenop dat is normaal, het is namelijk nieuw haar en je zult zien dat het vanzelf lichter wordt als het langer wordt. Kijk maar eens om je heen, je zult zien dat de haarpunten van mensen altijd een stuk lichter zijn dan het haar bij de haarwortels. Haarverf heeft geen invloed op je nieuwe haargroei. Dus maak je geen zorgen, het komt allemaal vanzelf weer goed.

   Beantwoorden
 14. Hoi! Bedankt voor je artikel, ik heb nog nooit mijn haar geverfd met reguliere cosmetica omdat ik overal allergisch voor ben. Maar dit is voor mij geen gemis, vooral na het lezen van je artikel. Natuurlijk weten we allemaal wel dat haren verven met chemische middelen slecht is, maar de resultaten zijn toch te verleidelijk.

  Wat ik wel doe is bijvoorbeeld mijn haar behandelen met koffie of een masker dat ik thuis maak met de producten die ik heb liggen. Met koffie maak ik mijn haar een tintje donkerder. Er zijn veel recepten voor natuurlijke haarverf, dat wil zeggen, met producten die je zelf kunt eten en waar je niet ziek van wordt. Tenzij je een voedselallergie hebt. Ik zou iemand met een allergie voor kokos niet aanraden om daar een haarmasker mee te maken. En de natuurlijke middelen zijn natuurlijk geen wondermiddel en qua kleuring kunnen er behoorlijke verschillen zijn. Om het voorbeeld van koffie te nemen, soms zet ik hele sterke koffie en in het effect beter zichtbaar dan met slappe koffie. Het is lastig inschatten hoe potent je zelf gemaakte haarverf is. In ieder geval kun je die behandelingen wel herhalen tot je het gewenste effect hebt bereikt en is de kleuring niet permanent, je wast het er vanzelf weer uit. Met henna zit dat anders geloof ik maar dat heb ik zelf nog nooit gebruikt. Ik beperk me tot mijn keukenkastjes ;).

  Groetjes Laura

  Beantwoorden
 15. Ja ik verf mijn haar nog steeds. En ik blijf dat doen. Ik heb hier geen probleem mee. Jullie noemen dat er onderzoeken gedaan zijn naar het gevaar van gebruik van haar verf. Waar hebben jullie die info vandaan? Ik zie nergens bron vermeldingen. Alleen foto’s ja leuk maar daar koop ik niks voor. Daarnaast als jullie me kunnen vertellen van welke bron jullie die onderzoek info hebben hoe weten jullie dat die onderzoeken evidence based zijn? Op mij komt deze info over als een hypothese zonder maar enig enkel bewijs. Ook daar koop ik niks voor. Ja nog meer haarverf. ?. Back to serious business. Eerst dus bewijzen met artikelvermeldingen van onderzoeken die ook nog echt evidence based zijn. Dan heb ik vast nog een boel vragen, maar kan ik zoiets nog wel voor waar aannemen. Nog zoiets wat paradoxaal is: als die verfproducten dan toch zo heel slecht zijn en er is, apparently, evidence based onderzoek naar gedaan, waarom zijn die producten dan allang niet uit de handel genomen? Nu jullie weer. Hup hup! Aan hèt huiswerk! Ga lekker naar de snoep winkel koop een grote zak snoep mix en overdenkt kauwend op je winegum eens mijn kritische vragen. Ik wens jullie veel succes. Enneh onder tussen blijf ik lekker verven. Met muurverf op mijn muur, samen met mijn kleine neefje en nichtje kliederen met vingerverf, een meesterwerk maken met olieverf en mijn haar met haarverf.
  Ik eindig mijn relaas:
  Life is so damn short, for fuck sake, just do what make you happy.
  Bron: Bill Murray

  Beantwoorden
  • Beste Marjolijn,

   Ik heb echt in een deuk gelegen om je reactie. Hoewel ik dol ben op winegums, is het misschien een beter idee dat jij naar de winkel gaat voor een bril. De bronvermelding staat namelijk gewoon onderaan het artikel. Maar omdat je ze niet zag, zet ik ze hieronder nog een keer voor je neer. Overigens zijn er talloze wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van haarverf te vinden via Google Scholar, mocht je echt geïnteresseerd zijn. Veel succes met lezen en ik hoop dat je je op een dag toch nog eens bedenkt over het verven van je haar.

   Groeten,

   Kayleigh

   Bronnen:
   Hamann, D., Hamann, C. R., Thyssen, J. P., & Lidén, C. (2014). p‐Phenylenediamine and other allergens in hair dye products in the United States: a consumer exposure study. Contact dermatitis, 70(4), 213-218.
   Seo, J. A., Bae, I. H., Jang, W. H., Kim, J. H., Bak, S. Y., Han, S. H., … & Lim, K. M. (2012). Hydrogen peroxide and monoethanolamine are the key causative ingredients for hair dye-induced dermatitis and hair loss. Journal of dermatological science, 66(1), 12-19.
   Patra, A. P., Shaha, K. K., Rayamane, A. P., Dash, S. K., Mohanty, M. K., & Mohanty, S. (2015). Paraphenylenediamine containing hair dye: an emerging household poisoning. The American journal of forensic medicine and pathology, 36(3), 167-171.
   AlGhamdi, Khalid M., et al. “Local Side Effects Caused by Hair Dye Use in Females: Cross-sectional Survey.” Journal of cutaneous medicine and surgery 16.1 (2012): 39.
   Nagata, Chisato, et al. “Association of hair dye use with circulating levels of sex hormones in premenopausal Japanese women.” The European Journal of Public Health (2015): ckv020.

   Beantwoorden
 16. En zeker ook heel schadelijk voor het milieu! Al die zooi die in ons drinkwater komt er er niet volledig uitgefilterd kan worden, drinken wij gewoon weer op… het zou verboden moeten worden!
  Net als nog heeeeeeeel veel meer dan alleen haarverf helaas.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.