Waarom is 200 haren per dag verliezen in de herfst heel normaal – en hoef je dus niet bang te zijn dat je kaal wordt?

Haaruitval in de herfstmaanden oktober en november is heel normaal

‘Ah, wat een schattige hond. Mag ik hem aaien?’

‘Ja’, zegt de jonge vrouw, ‘Maar je bent gewaarschuwd: hij is énorm in de rui.’

‘Oh dat geeft niet hoor’, antwoord ik. ‘Dat ben ik in de herfst ook altijd.’

Het is herfst en ik heb ineens veel meer last van haaruitval. Moet ik me zorgen maken?

Wees gerust, je bent niet alleen. Volgens Zweedse onderzoekers hebben veel vrouwen last van meer haarverlies in de herfstmaanden (1).

Zij hielden de haargroei van maar liefst 823 vrouwen zes jaar lang in de gaten voor hun onderzoek. Wat bleek? De vrouwen hadden veel meer haar in de zomer en dat valt dus uit in de herfst.

In juli zitten er veel meer haren in de rustfase dan normaal

Je haar groeit in drie fases: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. Na ongeveer honderd dagen in de rustfase valt het.

De onderzoekers ontdekten dat 25 procent van het haar van de vrouwen zich in juli in die laatste fase bevindt(1). Normaal gesproken ligt dit percentage rond de 15.

Honderd dagen later (in oktober) verlies je dat extra haar weer.

Je haar groeit in drie fases - haargroeifases

Maar waarom heb je meer haar in de zomer dan?

Onderzoekers vermoeden dat het extra haar je hoofdhuid beschermt tegen de hitte en uv-straling van de zon(1, 2). In de herfst is dat niet meer nodig.

Oké, weet je zeker dat zoveel haaruitval normaal is? Het zijn echt hele plukken hoor.

Je verliest normaal gesproken zo’n 70 tot 100 haren per dag(1, 2, 3). In oktober en november kan dit tot wel twee keer zoveel zijn(1, 2). Dat is even schrikken, maar komt dus omdat je meer haar had in de zomer.

Je hebt het steeds over de herfst, maar ik verlies ook veel haar in de lente. Hoe zit dat dan?

Ook dat is niets om je zorgen over te maken. In april bevinden zich net zoals in juli meer haren in de rustfase, maar wel iets minder(1). Zo’n drie maanden later vallen ze uit: aan het eind van de lente in juni.

Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de kou tijdens de wintermaanden vooraf(2)

Maar wat nu als het niet stopt of als ik écht héél veel haar verlies?

Trek aan de bel bij je huisarts als je haarscheiding steeds breder wordt en je dus meer hoofdhuid begint te zien(3). Dat is een teken dat je teveel haar verliest of dat het onvoldoende terug groeit. Normaal gesproken groeit een groot deel van je haar binnen drie maanden terug(1, 2, 3).

Ga ook langs de dokter als je na drie maanden nog last hebt van veel haarverlies of wanneer het uitvalt in een specifiek patroon zoals bij je slapen of je kruin. Dat laatste zie je vaak bij alopecia androgenitica (kaalheid) bij vrouwen(3).

Ludwig Schaal voor haarverliesvolgens Vrouwelijk Patroon
Ludwig Schaal voor haarverlies volgens vrouwelijk patroon (alopecia androgenitca)

Voor mij is het ook altijd even schrikken na de zomer

Ik verlies meestal eind september al meer haar dan normaal. Opeens zie ik dan hele plukken in het doucheputje verdwijnen. En ook net voor de zomer heb ik altijd even een schrikmomentje.

Ik meet dan voor de zekerheid mijn haaromtrek om te kijken of mijn haar veel dunner is geworden. Dan maak ik een paardenstaart en ik wikkel daar een meetlint omheen. Als het rond mijn vertrouwde 8 cm is, dan weet ik dat het goed zit.

Maar opletten is belangrijk, haaruitval kan ook een andere oorzaak hebben

In 2011 had ik last van een ijzertekort. Mijn haar viel daardoor met bosjes uit. De huisarts schreef ijzertabletten voor en na twee maanden kwamen er gelukkig weer veel nieuwe haartjes tevoorschijn.

Ik heb helaas regelmatig last van een ijzertekort en ik heb ook elke winter te weinig vitamine D in mijn bloed. Beide kunnen haaruitval veroorzaken(4). Ik laat daarom mijn bloedwaardes elk halfjaar testen, zodat ik weet wanneer ik extra supplementen moet innemen.

Even samenvatten:

Als je meer haar verliest in oktober en november is dat heel normaal. Ook eind juni kun je last hebben van iets meer haaruitval dan gewoonlijk.

Breng een bezoekje aan je huisarts als je na drie maanden nog last van veel haaruitval hebt, als je je hoofdhuid steeds meer begint te zien of wanneer je vooral haar bij je kruin en slapen verliest.

En nu?

Maak je niet teveel zorgen. En als je dat moeilijk vindt, wordt dan lid van onze Lang Haar Community op Facebook. Daar kun je praten met andere vrouwen die in de herfst en lente last van haarverlies hebben, net zoals jij.  

Verder lezen

Vond je dit artikel interessant? Bewaar hem op Pinterest:

Is meer haaruitval in de herfst normaal

Bronnen:

1: Kunz, M., Seifert, B., & Trüeb, R. M. (2009). Seasonality of hair shedding in healthy women complaining of hair loss. Dermatology219(2), 105-110.

2: Hsiang, E. Y., Semenov, Y. R., Aguh, C., & Kwatra, S. G. (2018). Seasonality of hair loss: a time series analysis of Google Trends data 2004-2016. British Journal of Dermatology178(4), 978-979.

3: Olsen, E. A. (2001). Female pattern hair lossJournal of the American Academy of Dermatology45(3), S70-S80.

4: Rasheed, H., Mahgoub, D., Hegazy, R., El-Komy, M., Hay, R. A., Hamid, M. A., & Hamdy, E. (2013). Serum ferritin and vitamin d in female hair loss: do they play a role?Skin pharmacology and physiology26(2), 101-107.

Dit artikel bevat affiliate links.


Over Kayleigh

 • Droomde als klein meisje al van lang haar
 • Gooide haar haarroutine compleet om en ging van kort beschadigd haar naar lang glanzend haar tot op haar heupen
 • Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke haar- en huidverzorging
 • Helpt sinds 2015 vrouwen zoals jij en ik voller & langer haar te groeien

5 gedachten over “Waarom is 200 haren per dag verliezen in de herfst heel normaal – en hoef je dus niet bang te zijn dat je kaal wordt?”

  • Hi Janna,

   Ook in de zomermaanden kan het voorkomen dat je wat meer last hebt van haarverlies dan normaal. Wanneer de ‘rui’ precies plaatsvindt kan verschillen per persoon. Als het overmatig veel is en je haar zichtbaar uit begint te dunnen en/of de haaruitval meerdere maanden duurt, is het verstandig om even aan de bel te trekken bij de huisarts. Het kan sowieso verstandig zijn om naar de huisarts te gaan om bijv. je bloedwaardes voor de zekerheid na te laten kijken, al is het alleen maar om je gerust te stellen.

   Beantwoorden
 1. Hoi jenna en kayleigh

  Ik ben een man van 35 e en had nooit last van haaruitval en altijd een lekkere dikke bos. Omstreeks begin aug heb ik na lange tijd punten bijgewerkt en zijkantjes ff netjes opgeschoren. Na deze periode begon me haaruitval. Echt raar, want dit zou het proces juist moeten bevorderen?Het was tegelijkertijs dan ook de piek van de warmte. Ben ook op vakantie voor een week gegaan en daar vaak in de zon gelopen zonder bescherming op me kop. Ook aan het dieeten en ben in 2 maanden 5 kg afgevallen, maar at wel voldoende eiwitten. Ik tel me haren ook en daar waar ik amper wat verloor verlies ik er nu makkelijk 50 a 100 per dag en met het wassen soms het dubbele. Bloedwaardes gecheckt en alles was goed. Mijn beide ouders hebben Nog een goede bos haar en ondanks dat ik veel haren per dag verlies heb Ik Nog een aanzieneljjke bosje maar het is niet meer wat het is geweest en raak er echt moedeloos van.

  Beantwoorden
  • Hi Mike,

   Wat vervelend dat je zoveel meer last van haaruitval hebt. Misschien is het een idee om je huisarts te vragen om een doorverwijzing naar de dermatoloog. Deze specialist heeft vaak wat meer kennis over oorzaken van haaruitval. Veel sterkte en succes ermee!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.