10 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Je merkt dat je opeens wel heel veel haar verliest. En je denkt bij jezelf: ‘Wat zou het kunnen zijn?’

Het eerlijke antwoord daarop is: het kan van alles zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel dingen die haaruitval kunnen veroorzaken. Máár: sommige komen vaker voor dan anderen.

Ik heb 10 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen voor je op een rijtje gezet – om je hopelijk een duwtje in de goede richting te geven.

10 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Hoe kan het dat je haaruitval hebt? (1o oorzaken)

1. Erfelijkheid

Sommige vrouwen hebben gewoonweg pech. Zij hebben genen geërfd die hun haarzakjes overgevoelig maakt voor het hormoon DHT. De haarzakjes krimpen, totdat ze op een gegeven moment geen haar meer kunnen groeien.

2. Stress

We hebben allemaal weleens stress, maar als je iets heel heftigs mee maakt – een scheiding, een bevalling – of als je erg ziek bent, kun je plotseling veel haar verliezen.

De haaruitval is gelukkig vaak maar tijdelijk. Meestal groeit je haar binnen 6 maanden weer terug. 

3. Vitaminetekort

Als je te weinig ijzer binnenkrijgt en te weinig vitamine D aanmaakt kan je haar uit gaan vallen. Maar van sommige vitamines wil je weer niet teveel hebben: een overschot aan vitamine A en selenium veroorzaakt juist haaruitval.

4. Auto-immuunziektes

Als je een auto-immuunziekte hebt valt je afweer niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook de goede cellen, zoals die bij je haarzakjes. Je krijgt dan ronde kale plekken.

5. Hormonen

Androgene (geslachts-)hormonen hebben veel invloed op je haargroei. Bij ziektes zoals PCOS, maar ook tijdens de overgang, puberteit en zwangerschap zijn je hormonen uit balans. En dat kun je merken aan je haar: het valt meer uit.

6. Ouderdom

Na je 40e begint je haar minder goed te groeien. Het wordt fijner, grijs en het kan gedeeltelijk uitvallen. Dit komt omdat je haarzakjes verouderen: ze hebben steeds meer moeite haren aan te maken.

7. Schildklieraandoeningen

Je schildklier maakt een hormoon aan dat je lichaam helpt eten om te zetten in energie. En die energie gaat onder meer naar het groeien van haar. Maar als je te weinig of teveel van dit hormoon aanmaakt, gaat het mis: je haar groeit ontzettend traag of juist zo snel dat je haarzakjes geen tijd krijgen om een goede, sterke haar te vormen.

8. Hoofdhuidproblemen

Je hoofdhuid is de bodem waaruit je haar groeit. En dus is het belangrijk dat die gezond is. Maar door huidziektes als psoriasis en seborroïsch eczeem kan je huid geïrriteerd of zelfs ontstoken raken.

Je kunt daarnaast ook zoveel last van jeuk krijgen dat je je haren kapot krabt. Dan valt je haar uit.

9. Ontstekingen

Het is erg oppassen met bepaalde huidontstekingen: ze verwoesten de haarzakjes waaruit je haar groeit. Er ontstaan littekens en je kunt op die plekken geen haar meer groeien.

Er zijn meerdere ziektes die ontstekingen bij je haarzakjes kunnen veroorzaken, zoals lichen planopilaris en folliculitis decalvans.

10. Slechte haarverzorging

Veel vrouwen veroorzaken hun eigen haaruitval. En nee, dat doen zij niet altijd bewust. Het komt omdat ze hun haar beschadigen. Bijvoorbeeld door een krultang te gebruiken op nat haar, door ruig te borstelen of omdat zij hun haar verven. Hun haar valt niet uit: het breekt af.

Lees ook: 10 redenen om je haar nooit meer te verven

Waarom is het zo belangrijk dat je de oorzaak van je haaruitval weet?

Het behandelen van de oorzaak is vaak de beste manier om haaruitval aan te pakken. Want als jij een ijzertekort hebt, dan gaat een haargroeishampoo je niet helpen. Maar meer ijzerrijk voedsel eten of ijzertabletten slikken wél.

Maar de reden van je haaruitval vinden is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik help je daar graag bij.

In mijn ebook ‘Haaruitval bij Vrouwen’ vertel ik je daarom hoe je maar liefst 21 oorzaken van haaruitval herkent – met behulp van duidelijke foto’s en handige overzichten.

Én je leert in het ebook ook welke middelen je het beste kunt gebruiken om de oorzaak van jouw haaruitval aan te pakken en weer voller haar te groeien.

10 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.


Over Kayleigh

  • Droomde als klein meisje al van lang haar
  • Gooide haar haarroutine compleet om en ging van kort beschadigd haar naar lang glanzend haar tot op haar heupen
  • Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke haar- en huidverzorging
  • Helpt sinds 2015 vrouwen zoals jij en ik voller & langer haar te groeien