Wat is de beste shampoo voor lang haar?

Ben jij je haar lang aan het laten groeien? Dan merk je misschien dat je steeds meer last krijgt van gespleten punten, klitten en droog haar. En dat is balen, want je wilt je juist mooi lang haar. Lang haar heeft een andere verzorging nodig dan kort haar. En een goede shampoo kan een wereld van verschil uitmaken. Maar wat is nou de beste shampoo voor lang haar?

Dit zijn de beste shampoos voor lang haar

Wat is een goede shampoo voor lang haar?

Een milde shampoo. Het liefst één met een pH-waarde van onder de 6.0.

Wanneer is een shampoo mild?

Als die geen sterk reinigende ingrediënten bevat, zoals sulfaten.

Je hoeft echter niet alle sulfaten te vermijden. Zo is  Sodium Trideceth Sulfate een vrij milde reiniger die je zonder problemen kunt gebruiken. Gebruik liever geen shampoos met de volgende sulfaten:

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Ammonium Laureth Sulfate
  • Sodium Lauryl Sarcosinate
  • Sodium Myreth Sulfate
  • Sodium Pareth Sulfate
  • Sodium Stearate
  • Alpha-olefin Sulfonate

Máár het zijn niet alleen sulfaten die sterk reinigen. Ook Sodium C14-16 Olefin Sulfonate kun je beter vermijden.

Waarom is een milde shampoo het beste als je lang haar hebt?

Omdat die je haar minder beschadigt.

Hoe langer jouw haar is, hoe kwetsbaarder het is. Dat komt omdat je puntjes inmiddels al wat jaartjes oud zijn. Door de jaren heen heb je je haar geborsteld, je hebt het gewassen, je hebt ermee gezwommen en je hebt op je haar geslapen. Al die heel normale dingen beschadigen steeds je haar een beetje. Dat betekent dat het door de tijd versleten is geraakt: daardoor heb je met lang haar sneller last van gespleten punten.

Alle reden dus om er zo voorzichtig mogelijk mee om te gaan. Maar veel shampoos bevatten sterk reinigende sulfaten die agressief zijn voor je haar. Ze verwijderen onder meer de vetlaag van je haar die het beschermt tegen uitdroging en tegen schade.

Als je in plaats daarvan een milde shampoo gebruikt dan breekt je haar minder snel af.

En waarom is het belangrijk dat die een pH onder de 6.0 heeft?

Dat zit zo: Je haar is bedekt met schubben. Die liggen als dakpannetjes op elkaar; de schubben beschermen je haar tegen schade van buitenaf. Ze helpen ook vocht vast te houden in je haar voor hydratatie.

Bij een goede pH-waarde (tussen 3,5 en 6,0) liggen ze netjes plat. Dan breekt je haar minder snel, je krijgt minder klitten en het glanst veel meer.

De meeste shampoos hebben een veel te hoge pH-waarde: boven de 6,0. En dan gaan de schubben juist omhoog staan. Ze breken heel makkelijk af.  En wanneer dat gebeurt krijg je onder meer gespleten punten, klitten en droogt je haar uit.

En dat is vooral schadelijk voor lang haar, omdat dat al meer beschadigd is door de tijd: het splijt sneller.

Shampoos speciaal voor lang haar, zijn die goed?

Je hebt meerdere merken die shampoos speciaal voor lang haar aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan:

Maar de vraag is natuurlijk: wat maakt die shampoos nou zo geschikt voor lang haar?

Laten we ze eens één voor één onder de loep nemen.

Redken Extreme Length shampoo bevat biotine. Dat is een vitamine die erom bekend staat haargroei te stimuleren. Veel vrouwen slikken het ook in supplementvorm, waaronder ik.

Schwarzkopf Mad About Lengths shampoo bevat keratine. Je haar bestaat bijna volledig uit deze proteïne. Het versterkt dus je haar. Daarnaast bevat het ook het haargroeistimulerende biotine.

Elvive Dream Lengths shampoo bevat verschillende proteïnes die het haar helpen versterken. In de shampoo zit ook Niacinamide (B3) en Panthenol (B5) die bijdragen aan de gezondheid van je hoofdhuid.

Kerastase Resistance Bain Extensioniste bevat taurine. Dat stimuleert je bloedsomloop, zodat je haarfollikels meer voedingsstoffen krijgen. Er zit ook creatine R en ceramiden in, dat je haar verstevigt. Zo splijt het minder snel.

Klinkt goed zou je zeggen. Toch raad ik ze niet per se aan.

Waarom raad je die shampoos niet aan?

Omdat ze alle vier sterk reinigende ingrediënten bevatten. De shampoos van L’Oréal Elvive, Redken en Kerastase bevatten alledrie Sodium Laureth Sulfate (SLES). En Schwarzkopf Mad About Lengths bevat Sodium C14-16 Olefin Sulfonate.

Daarnaast is het helemaal niet bewezen dat biotine op je hoofdhuid gebruiken helpt bij haargroei. Er is zelfs al twijfel of het innemen van biotine helpt als je geen tekort hebt.

De proteïne in de shampoos is over het algemeen wel goed voor lang haar. Maar sommige vrouwen krijgen last van stijf, hard haar na het gebruik van proteïne. Dat is een teken dat je teveel hebt gebruikt, dan is het belangrijk je haar extra te hydrateren.

Welke shampoos van welke merken raad jij dan aan voor lang haar?

De volgende shampoos bevatten geen sterk reinigende sulfaten en hebben een geschikte pH-waarde voor je haar:

Keune’s shampoo en sommige SheaMoisture shampoos bevatten ook proteïne.

En welke shampoo gebruik jij voor je lange haar?

Ik gebruik L’Anza Healing Remedy Scalp Balancing Cleanser. Die heeft een pH-waarde van 5,5 en bevat geen sulfaten. Het bevat daarnaast keratine amino acids, dat een kleine proteïnesoort is.

De reinigende stof in deze shampoo is cocamidopropyl betaïne. Kijk dus uit als je allergisch bent voor dit ingrediënt.

Ik was er niet elke keer mijn haar mee. Ik doe ook regelmatig een co-wash (alleen met conditioner). Dit doe ik met de Maui Moisture conditioners. Conditioners hebben over het algemeen altijd een goede pH-waarde.

Weten welke haarproducten ik nog meer aanraad voor lang haar?

👉 Aanbevolen haarproducten voor vrouwen met lang haar.

Wat als je shampoo geen sulfaten bevat, maar je de pH-waarde niet weet?

Je kunt de pH-waarde van je haarproduct makkelijk testen met een lakmoesstrip. Je kunt een boekje met 80 strips onder meer kopen bij Bol.com kopen of bij de dierenwinkel voor ongeveer 3 euro.

Is de pH-waarde van je shampoo te hoog (boven 6.0)? Zorg dan dat je in ieder geval conditioner gebruikt na het wassen. Die hebben in de meeste gevallen wel een goede pH-waarde. Ook een paar druppels azijn toevoegen aan je shampoo helpt.

Kort samengevat

De beste shampoo voor lang haar is er één zonder sterk reinigende sulfaten en met een pH-waarde tussen de 3,5 en 6,0. Die reinigt je haar op milde wijze, droogt het niet uit en maakt je haar glanzerder.

De meeste shampoos speciaal voor lang haar bevatten het sterk reinigende Sodium Laureth Sulfate of Sodium C14-16 Olefin Sulfonate. Er zit vaak ook de haargroeivitamine Biotine in, maar dat werkt alleen als je het inneemt.

Een goede shampoo voor lang krullend haar is er bijvoorbeeld één van SheaMoisture. Zelf gebruik ik voor mijn fijne steile lange haar L’Anza Healing Remedy Scalp Balancing Cleanser.

En nu?

Check je huidige shampoo op sterk reinigende sulfaten. En kies een nieuwe uit als het nodig is.

Wist je trouwens dat niet alleen het soort shampoo uitmaakt bij het wassen van lang haar? Ook hoe je het precies wast is belangrijk.

Ik vertel je daar meer over in: 👉 Hoe vaak moet je je haar nou eigenlijk wassen?


Dit zijn de beste shampoos voor lang haar

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen = lief

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Heb je HAAR weer - Kayleigh - auteur

Haarverzorging tips voor vrouwen

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Kayleigh

Populaire posts
Sponsor

Bekijk ook eens

Nieuwste posts