haarverzorging tips

Alles dat je moet weten over de Curly Girl Methode

Je wilt de Curly Girl Methode proberen, maar zit met het handen in je haar: Waar moet je in hemelsnaam beginnen? In Facebookgroepen en op forums word overspoeld door informatie en je ziet door de bomen het bos niet meer. Klinkt dat herkenbaar? Geen nood, dit artikel vertelt je alles dat je moet weten als je met de Curly Girl Methode begint.

Wat is de Curly Girl Methode?

De Curly Girl Methode is een manier waarop je voor krullend haar kunt zorgen. De methode is gebaseerd op het boek van kapster Lorraine Massey: The Curly Girl Handbook.

Curly Girl: The Handbook

Hoe werkt de Curly Girl methode?

De Curly Girl methode gaat uit van verschillende soorten krullen. Je bepaalt eerst welk krultype jij hebt en op basis daarvan volg je een bepaald haarverzorgingsroutine. In het Curly Girl handbook staan verschillende routines beschreven voor verschillende krultypes.

Mensen die de Curly Girl methode volgen vermijden ook enkele ingrediënten die slecht zijn voor je haar. Daarnaast wordt ook het gebruik van hitte-apparaten en chemische behandelingen ontmoedigd.

Waarom zou je de Curly Girl methode volgen als je krullen hebt?

Omdat je op een andere manier voor krullen moet zorgen dan voor steil haar. Veel dingen die goed zijn voor steil haar zijn slecht voor krullen, zoals het borstelen van droog haar.

Daarnaast is krullend haar van nature vaak droger en fijner dan steil haar, waardoor het meer verzorging en zwaardere producten nodig heeft.

Tot slot is de Curly Girl methode er ook heel erg op gericht om mooie krullen te vormen. Dus als jij moeite hebt om je krullen in vorm te krijgen, of als je veel last hebt van pluis, dan kan de Curly Girl Methode helpen.

Welke ingrediënten moet je vermijden als je de Curly Girl methode  volgt?

Volgens de schrijfster van het Curly Girl handbook moet je de volgende ingrediënten vermijden:

 • Sulfaten
 • Siliconen
 • Uitdrogende alcoholen
 • Parabenen
 • Ftalaten

Lees meer over waarom deze ingrediënten slecht voor je haar zijn in:

Wat betekent het als een product Curly Girl proof is?

Als een haarproduct geen van de te vermijden ingrediënten bevat dan is die Curly Girl proof. Het betekent dat een product goedgekeurd is volgens de Curly Girl methode. Soms wordt een product dan ook wel Curly Girl approved genoemd.

Wat heb je nodig om te beginnen met de Curly Girl methode?

 1. Een clarifying shampoo voor de Final Wash (eenmalig)
 2. Een idee van welke krultype je hebt (het is niet erg als je het niet precies weet)
 3. Een shampoo zonder sulfaten of een botanische conditioner om je haar mee te wassen
 4. Een conditioner geschikt voor jouw krultype: hoe strakker de krul, hoe meer (zware en) verzorgende ingrediënten er in de conditioner moet zitten
 5. Optioneel: een leave-in conditioner of een custard als je haar wat meer verzorging nodig heeft
 6. Een haargel zonder sulfaten, siliconen en uitdrogende alcoholen om je krullen mee in vorm te brengen
 7. Een oud t-shirt om het ergste vocht uit je haar te verwijderen
 8. Optioneel: een t-shirt met lange mouwen om je haar te drogen door middel van ploppen
 9. Optioneel: een föhn met diffuser om je haar te drogen als je het niet in een t-shirt of aan de lucht wilt drogen

Wat is de Final Wash bij de Curly Girl methode?

Ongeacht welk krultype je hebt, er is één ding dat alle Curly Girl routines overeen hebben: je begint met een Final Wash. Een Final Wash is de laatste wasbeurt die je doet, voordat je met de Curly Girl methode start.

Je wast je haar dan met een zogenaamde clarifying shampoo waarin meestal ook sulfaten zitten. Het idee erachter is dat je alle productresten van eerdere haarproducten uit je haar wast, zodat je met een schone lei kunt beginnen.

Welke haartypes zijn er volgens de Curly Girl methode?

Er zijn twee indelingen als het aankomt op krullen: diegene die in het Curly Girl Handbook beschreven staat en degene die bedacht is door haarstylist Andre Walker.

De indeling van Walker wordt het meest gebruikt. Aan elk haartype wordt een nummer gegeven: 1 voor steil haar, 2 voor slag, 3 voor krullen en 4 voor kroes. De types worden nog verder onderverdeeld in a, b (en c). Hierbij geldt: hoe sterker je haar krult, hoe hoger de categorie.

Lorraine Massey deelt krullen in op een andere manier in haar Curly Girl Handbook. Zij kijkt daarbij naar de vorm, naar het volume, naar hoe fijn je haar is, hoe het reageert op het weer en naar hoeveel je krullen terugveren. Zij maakt onderscheid tussen de volgende krultypes: S’wavy, Wavy, Botticelli, Corkicelli, Cherub, Corkscrew, Fractal en Zigzag.

Hoe weet je welk Curly Girl krultype je hebt?

Bepalen welk krultype je hebt kan een hele uitdaging zijn. Maar er zijn enkele kenmerken waaraan je jouw soort krullen herkent. In dit artikel versimpel ik het even, om het wat makkelijker voor je te maken als je net start.

Andre Walker haartypes

Als je de indeling van Walker aanhoudt moet je vooral kijken naar hoe sterk jouw haar krult. Daarmee bedoel ik hoe dicht de krullen op elkaar zitten.

 1. Steil haar: je haar is compleet recht
 2. Slag: je haar vormt (langgerekte) S-en
 3. Krul: je haar vormt zeer strakke S’en of O’tjes
 4. Kroes: je haar vormt platte ovaaltjes of strakke Z’tjes (zigzag-patroon)
Krul haartypes

Lorraine Massey haartypes

Houd je liever de indeling van de oorspronkelijke Curly Girl methode aan? (Dit raad ik zeker aan om te doen.) Dan kijk je onder meer naar hoeveel je haar langer wordt als je je krullen uitrekt, zodat je de ware lengte van je haar ziet.

 • S’Wavy: je haar rekt 2,5 tot 5 cm uit en is bijna steil: je moet moeite doen om er krullen in te krijgen
 • Wavy: je haar rekt 5 tot 10 cm uit, het is bijna steil, maar vormt soms slagen als je haar nat wordt, je haar is pas na de puberteit meer krullend geworden
 • Corkicelli & Cherub: je haar rekt 12,5 tot 25 cm uit, is altijd krullend geweest, vormt spiralen, is gevoelig voor luchtvochtigheid en je haar is heel fijn en kwetsbaar
 • Boticelli: je haar rekt 12,5 tot 20 cm uit en heeft vaak gemixte krulpatronen waarbij sommige krullen strakker zijn en sommige losser
 • Corkscrew: je haar rekt 22,5 tot 30 cm uit, vormt allemaal kleine spiralen en slurpt conditioner
 • Fractal of Zigzag: je haar rekt 22,5 tot 40 cm uit, vormt strakke minispiralen die dicht op elkaar zitten, is enorm droog en je krullen veranderen niet gedurende het jaar door het weer

Wat als je de Curly Girl methode wilt volgen, maar niet goed weet wat je krultype is?

Geen nood. Begin dan gewoon met de standaard stappen van de Curly Girl Methode. De basis is namelijk voor elke krultype hetzelfde.

Het verschil in de verzorging van verschillende krultypes zit hem voornamelijk in de zwaarte ervan: of je producten met veel verzorgende producten erin moet gebruiken of dat jouw haar juist baat heeft bij lichtere producten omdat het anders vettig en slap wordt. In het algemeen geldt: hoe strakker de krul, hoe droger en dus hoe zwaarder de verzorging moet zijn.

Het belangrijkste is dus dat je een idee hebt of je haar steil (1) is, slag (2) heeft, krullend (3) is of dat je kroeshaar (4) hebt. Maak je niet al te druk over of dat dan a, b of c is.

Wat zijn de stappen van de Curly Girl Methode?

Volg deze stappen als je wilt beginnen met de Curly Girl methode:

 1. Je start met de Final Wash

Was je haar met een speciale clarifying shampoo. Laat die een paar minuten intrekken.  Heb je deze stap gedaan omdat je met de Curly Girl Methode wilt beginnen? Sla dan nu stap 2 over en begin bij je volgende wasbeurt gelijk bij stap 2.

 1. Was je haar met shampoo of conditioner

Je kunt kiezen binnen de Curly Girl methode: je wast je haar met een sulfaatvrije shampoo óf je wast het met een lichte botanische conditioner zonder siliconen.

Masseer je hoofdhuid met de shampoo of conditioner. Gebruik hierbij je vingertoppen en maak kleine bewegingen. Stapel je haar niet op op je hoofd, maar laat het hangen.

Bij deze stap is het niet nodig om het product op je punten aan te brengen..

 1. Breng conditioner aan en verwijder klitten

De volgende stap is het aanbrengen van conditioner. Je kunt nu als je wilt voor een zwaardere, meer verzorgende conditioner kiezen dan bij het wassen.

Breng de conditioner aan door je handen over en door je haar heen te laten glijden. Verwijder klitten voorzichtig met je handen: trek niet. Zorg dat je wat extra conditioner toevoegt bij je nek, omdat hier kwetsbare haren zitten.

Heb jij slag of lichte krullen in je haar en heb je bij stap 2 conditioner gebruikt? Dan kan het zijn dat je stap 3 over kunt slaan, omdat het anders je haar te veel verzwaard. Heb jij kroes? Dan kun je ervoor kiezen de conditioner niet volledig uit spoelen voor wat extra verzorging.

 1. Verwijder overtollig vocht uit je haar

Gebruik een doek of oud t-shirt om  je haar handdoekdroog te maken. Gebruik liever geen handdoek: die is te ruw.

Buig voorover en laat je haar naar voren hangen. Maak een kommetje met je handen, leg het t-shirt eroverheen en laat je haar erin vallen. Breng het kommetje met je haar erin richting je hoofdhuid en knijp voorzichtig: deze manier van knijpen noem je scrunchen. Je knijpt als het ware de krullen terug in vorm.

Doe dit net zolang tot je haar niet meer drupt.

 1. Breng gel aan

Ook het aanbrengen van de gel doe je door te scrunchen.

Zorg dat je haar voorover hangt en verdeel de gel over je handen. Maak een kommetje met je handen en laat je puntjes erin vallen. Breng je handen met je haar naar je hoofdhuid toe en knijp voorzichtig.

Ga daarna weer rechtop staan en schud je krullen voorzichtig los, zodat ze in hun natuurlijke positie vallen.

 1. Ploppen of clippen

Volgens het Curly Girl Handbook moet je nu je haar bij de wortels vastzetten met clips en het laten drogen voor meer volume. De meeste Curly Girls doen het echter anders: zij ploppen hun haar.

Bij ploppen gebruik je een oud t-shirt met lange mouwen. Je hangt naar voren, legt je haar op het shirt, vouwt deze dubbel en knoop hem vast met de mouwen. Vervolgens laat je je haar drogen.

 1. Diffusen

Je kunt je haar volledig in het t-shirt laten drogen, maar dit kan erg lang duren. Heb je daar geen tijd voor? Laat het dan gedeeltelijk drogen in het t-shirt en laat het daarna aan de lucht verder drogen.

Of als je helemaal haast hebt: gebruik een föhn. Zorg dan dat je er een hebt met een diffuser erop voor krullen. Zet je föhn op de koude stand.

 1. Breek de gel cast (of niet)

Is je haar opgedroogd? Dan kan het zijn dat er een harde laag om je haar is gevormd: een gel cast. Je kunt die laten voor wat die is, maar je kunt hem ook voorzichtig losbreken: door te scrunchen (knijpen). Dan krijg je lossere krullen.

Kun je de Curly Girl Methode ook volgen als je steil haar hebt?

Gedeeltelijk. Steil haar vraagt om een andere verzorging dan krullen. Maar met wat aanpassingen kun je de Curly Girl methode alsnog doen.

Of je nou krullen hebt of dat je steil haar hebt: het is sowieso beter om bepaalde ingrediënten te vermijden. Gebruik dus vooral haarproducten die Curly Girl proof zijn. Máár let wel op: producten voor krullen zijn vaak te zwaar voor steil haar. Kies dus voor de lichtere Curly Girl producten: zo heeft Shea Moisture ook Curly Girl producten geschikt voor steil haar, zoals de Coconut Virgin Shampoo. Kun je geen geschikte CG producten voor steil haar vinden? Gebruik dan die voor slag, die zijn lichter dan de producten voor krullen en kroeshaar.

Daarnaast zijn er een paar stappen van de Curly Girl methode die je beter kunt overslaan, zoals het gebruiken van gel en het scrunchen van je haar. Dat laatste omdat je geen krullen hebt om erin te knijpen: je dwingt je steile haar in een onnatuurlijke positie, waardoor het beschadigt.

Shea Moisture Virgin Coconut Oil Shampoo voor steil haar

Shea Moisture Daily Hydration Shampoo

Waar vind je Curly Girl producten?

Je kunt tegenwoordig overal wel Curly Girl producten vinden: bij de kapper, maar ook gewoon bij de Kruidvat. Om je zoektocht makkelijker te maken heb ik Curly Girl approved shampoos, conditioners en gels voor je op een rijtje gezet.

Om even samen te vatten

De Curly Girl methode is een manier waarop je je krullen kunt verzorgen. Op basis van je krultype volg je een bepaalde routine, die bestaat uit wassen, verzorgen, drogen en het in vorm brengen van je krullen. Je vermijdt daarbij producten met sulfaten, siliconen, uitdrogende alcoholen, parabenen en ftalaten en je vermijdt hitte-apparaten en chemische behandelingen. Voordat je met de Curly Girl Methode begint was je je haar met een clarifying shampoo om productresten uit je haar te wassen. Daarna kun je kiezen of je je haar voortaan wast met shampoo of een conditioner.

Hoewel de methode eigenlijk bedoeld is voor krullend haar kun je het met wat aanpassingen ook doen als je steil haar hebt. Kies dan lichte Curly Girl producten zonder zware oliën en vermijd het knijpen in je haar (scrunchen).

En nu?

WIl je beginnen met de Curly Girl Methode? Laat je dan niet gek maken door allerlei regeltjes en technieken die je ziet in Facebookgroepen en op forums. Start met de basisstappen en bouw vanaf daar je routine verder op.

En als ik je nog een tip mag geven: geef jezelf het boek cadeau. Lorraine laat je in haar Curly Girl Handbook stap voor stap zien wat je precies moet doen om goed voor je krullen te zorgen. Lees je liever niet in het Engels? Dan raad ik je het Krullenboek van Saskia Idema aan.


Alles dat je moet weten over de Curly Girl Methode

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts