Je wilt graag lang haar groeien en het kan je niet snel genoeg gaan. En dus zoek je naar tips om het sneller te laten groeien.
Maar kun je je haargroei wel versnellen of moet je gewoon geduld hebben? Hoe snel groeit haar normaal gesproken eigenlijk? En hoe lang kan haar überhaupt worden?
In dit artikel geef ik je antwoord op al die vragen en meer. Zodat jij goed kan beginnen aan je reis naar mooi lang haar.

- Hoe snel groeit je haar?
- Maar mijn haar groeit helemaal niet zo snel. Hoe zit dat?
- Maar waarom verschilt dat zo dan?
- Dus je kunt je haar sneller laten groeien als je wilt?
- Oké, noem eens wat dingen op die je kunt doen voor een snellere haargroei
- En rare middeltjes zoals uiensap op je hoofd smeren. Werkt dat?
- Hoe lang kan je haar eigenlijk worden?
- Mijn haar breekt net zo snel af als dat het groeit. Wat doe ik verkeerd?
- Maar ik zorg heel goed voor mijn haar. Ik blijf gespleten punten krijgen.
- Kun je je haar ook dikker laten groeien?
- Help, mijn haar valt uit. Wat moet ik doen?
- Ik heb gezondheidsproblemen. Kan ik mijn haar lang laten groeien?
- Even samenvatten
- En nu?
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik plaats alleen links naar producten die ik zelf geprobeerd heb of waar ik uitgebreid onderzoek naar gedaan heb.
Hoe snel groeit je haar?
Gemiddeld zo’n 1,25 centimeter per maand. Dat betekent dat je haar na een jaar ongeveer 15 centimeter gegroeid is.
Maar mijn haar groeit helemaal niet zo snel. Hoe zit dat?
Dat kan. Het is namelijk een gemiddelde, dat houdt in dat het per persoon verschilt. En dat niet alleen: het verschilt ook nog eens per maand.
Maar waarom verschilt dat zo dan?
Hoe snel je haar groeit is onder meer afhankelijk van je genen, je leeftijd, je geslacht en je gezondheid. En iedereen is nét wat anders.
En je doet ook niet het hele jaar door hetzelfde. In de decembermaand ben je bijvoorbeeld vooral druk met oliebollen eten, terwijl je in januari fanatiek staat te zweten in de sportschool. En ook dat heeft invloed op jouw haargroei.
Daarnaast verandert je omgeving constant. Zo schijnt in de zomer de zon bijvoorbeeld meer, zodat je vitamine D-levels hoger zijn. Je haar groeit dan beter.
Dus je kunt je haar sneller laten groeien als je wilt?
Ja, maar er zit wel een limiet aan. Je moet geen 3 centimeter in een week verwachten. Je pannenkoekenplant wordt tenslotte ook geen meter hoog, hoe erg je hem ook vertroetelt.
Máár goed nieuws: er is een grote kans dat jij jouw maximale groeisnelheid nog niet bereikt hebt. Want hoewel je genen, je geslacht en je leeftijd grotendeels bepalen hoe snel het kan groeien, bepaalt je gezondheid of het dat ook groeit. En daar heb je dus invloed op. Ik noem dat: je haargroei optimaliseren.
Oké, noem eens wat dingen op die je kunt doen voor een snellere haargroei
Je haar groeit optimaal als je goed voor jezelf zorgt. Dat houdt in:
- Eet veel proteïne. Dit is een belangrijke bouwstof voor je haar. Denk aan avocado, kip, noten en vette vis.
- Houd je mineralen- en vitaminelevels op peil. Tekorten kunnen er zelfs voor zorgen dat je haar uitvalt. Laat eerst je bloedwaardes checken, voordat je aan de slag met supplementen gaat.
- Beweeg elke week minstens twee-en-half uur. Dit verbetert je bloedsomloop en stimuleert de aanmaak van bepaalde stofjes in je lichaam. Beide hebben een positief effect op je haargroei. Je hoofdhuid masseren stimuleert ook de bloedsomloop.
- Zorg dat je hormonen in balans zijn. Oestrogeen en testosteron hebben veel invloed op je haar. Ze kunnen ervoor zorgen dat je haar uitvalt, maar als je hormonen van slag zijn kan je ook opeens haren ontdekken op plekken waar je ze niet wilt.
De hoeveelheid oestrogeen en testosteron die je aanmaakt, verandert door onder meer de overgang, de puberteit en door hormoonstoornissen als PCOS.
Maar ook slaap, stress en beweging heeft invloed. Zorg dus dat je elke nacht 6 tot 8 uur slaap pakt, mediteer om stress te verminderen en werk je elke week minstens 150 minuten in het zweet, bijvoorbeeld met de gratis workouts van YouTuber Chloe Ting.
En rare middeltjes zoals uiensap op je hoofd smeren. Werkt dat?
Je verwacht nu dat ik nee ga zeggen. Maar dat ga ik niet doen. Want veel haargroeimiddeltjes zijn onzin, máár niet allemaal.
Uiensap bijvoorbeeld. Dat bevat zwavel. En het is wetenschappelijk aangetoond dat dat de haargroei stimuleert. Één waarschuwing: het stinkt wel.
En op je kop hangen (de inversion method) stimuleert de bloedtoevoer naar je haarfollikels.
Onderzoekers hebben ook hoopvolle resultaten behaald met bepaalde etherische oliën, zoals eucalyptus en rozemarijn.
En vaatverwijdende medicijnen zoals minoxidil en finasteridal? Die zorgen ervoor dat je haar langer in de groeifase blijft. Dat is wetenschappelijk bewezen. Máár: er zitten nare bijwerkingen aan vast. Die moet je meer zien als laatste redmiddel bij haaruitval.
Hoe lang kan je haar eigenlijk worden?
Dat verschilt per persoon en is ook weer afhankelijk van je genen, je geslacht, je leeftijd en je gezondheid. Bij de een groeit het maar tot de schouders, terwijl het haar van de wereldrecordhoudster Xie Qiuping maar liefst 5,62 meter lang is.
Hoe lang je haar maximaal kan worden, noem je de terminale haarlengte. Terminaal betekent: iets dat aan het einde bevindt.
Haren groeien niet voor eeuwig door. Op een gegeven moment is het feestje voorbij: ze vallen uit én als het goed is komt er een nieuwe haar voor in de plaats. Gelukkig vallen ze niet allemaal tegelijk uit: elk haar is op een ander moment begonnen met groeien. Anders zou je om de zoveel jaar kaal zijn.
Bij de één stopt het haar al na twee jaar met groeien, bij de ander pas na acht jaar.

Je kunt de groeifase enigszins verlengen, onder meer door je gezondheid te verbeteren. Maar niet alleen de haargroei uit je hoofd bepaalt hoe lang je haar wordt: ook hoe snel het afbreekt aan de onderkant én hoe vaak je het knipt spelen mee.
Mijn haar breekt net zo snel af als dat het groeit. Wat doe ik verkeerd?
Je beschadigt het.
Je haar is net als een vis: bedekt met schubben. Die schubben overlappen elkaar als dakpannen. Ze verpakken de binnenste haarvezels, zodat die stevig bij elkaar blijven. Als je je haar beschadigt, breken die schubben af. En zonder schubben is je haar net touw dat ontrafelt: het splijt.

Probeer schade dus zoveel mogelijk te beperken. Vermijd:
- Hitte zoals de zon, je krultang, heet water en de hete stand van je föhn
- Chemische middelen met een hoge pH-waarde zoals chloor, blondeermiddel, verf en agressieve shampoo. Gebruik appelazijnspoelingen of cuticle sealer om je zuurgraad (pH) weer op peil te brengen en gebruik Olaplex 3 om verloren zwavelverbindingen na het verven te herstellen.
- Ruwe textielstoffen zoals je grofgeweven kussensloop, je gewone handdoek en je wollen sjaal. Ga liever voor satijn, een katoenen t-shirt en een pashmina-sjaal.
- Knellende haaraccessoires, zoals een haarborstel met pinnetjes, schuifspelden en elastiekjes met metaal. Gebruik liever een Tangle Teezer, u-pins en scrunchies.
- Getrek aan je haar, bijvoorbeeld als je heel ruig je haar borstelt, uitgebreid je hoofdhuid masseert met een massage brush of als je vast komt te zitten onder het bandje van je tas. Begin onderaan je haar met borstelen, masseer gewoon met je vingers en steek je haar op, zodat het niet vast komt te zitten.
Bescherm je haar door olie te gebruiken, zoals kokosolie of jojoba-olie. Breng het aan voordat je je haar wast en doe elke dag een klein beetje op de puntjes. En gebruik altijd conditioner na het wassen van je haar. Verf jij je haar? Dan kan Olaplex helpen de schade te beperken.
Heb je gespleten punten? Dan zit er maar één ding op: knip ze af. Anders splijten ze verder.
Maar ik zorg heel goed voor mijn haar. Ik blijf gespleten punten krijgen.
Je kunt ze nooit helemaal voorkomen: want je wast het, je kamt het, je slaapt erop en al die hele normale dingen beschadigen je haar.
Hoe goed je haar tegen een stootje kan, hangt ook af van je haartype. Als je fijn haar hebt, of Afrikaans haar, dan heeft het minder schubben. En ook de binnenkant is minder dik. Het gaat dan sneller kapot.
Én hoe langer jouw haar is, hoe meer het ook heeft meegemaakt. De puntjes zijn versleten en hebben minder schubben. Het splijt dan ook snel.
Je moet dus éxtra voorzichtig zijn met lang én met fijn haar.
Kun je je haar ook dikker laten groeien?
Alle dingen die helpen voor een snellere haargroei, zorgen er ook voor dat je haar sterk groeit. Vooral het eten van proteïne zorgt voor gezond, sterk haar. Dat is namelijk een belangrijke bouwstof: je haar bestaat er voor 91 procent uit.
Máár ook aan dikker groeien zit weer een limiet. De grootte en de vorm van je haarfollikels bepalen hoe dik jouw haar kan groeien. En dat is moeilijk te beïnvloeden. Verwacht in ieder geval niet dat je fijne haar ineens twee keer zo dik groeit.
Om even terug te komen op de pannenkoekenplant. Hij wordt geen twee meter hoog met bladeren van 30 centimeter, maar als je hem regelmatig water geeft, met af en toe wat plantenvoeding erbij en hij voldoende zonlicht krijgt, dan groeit hij wel grotere en stevigere bladeren (en een heleboel poffertjes). Dat is met je haar niet anders.
Help, mijn haar valt uit. Wat moet ik doen?
Het is normaal om dagelijks zo’n 70 tot 100 haren te verliezen. In de herfst en lente verlies je altijd wat meer haar, tot twee keer zoveel zelfs. Dat is niets om je zorgen over te maken.
Heb je extreem veel haaruitval, duurt het langer dan 2 maanden of valt het uit op je kruin of bij je slapen? Ga dan naar de huisarts. Haaruitval heeft vaak een medische oorzaak. Dat kan van alles zijn: van een vitaminetekort tot aan schildklierproblemen en alopecia (kaalheid).
Ik heb gezondheidsproblemen. Kan ik mijn haar lang laten groeien?
Dat is moeilijk te zeggen. Het ligt eraan wat voor problemen je precies hebt met je gezondheid.
Wat ik wel weet is dat het verdomd lastig kan zijn. Als je bijvoorbeeld last hebt van een auto-immuunstoornis als alopecia areata (pleksgewijze kaalheid), dan ben je al blij als je geen kale plekken hebt. En als je problemen met je schildklier hebt of PCOS hebt, dan lukt het misschien niet om het heel lang te groeien.
Zelf heb ik problemen met een verminderde bloedtoevoer: mijn haarfollikels krijgen minder bloed en dat uit zich in haaruitval, fijner haar en een tragere haargroei. Maar het is me alsnog gelukt het tot mijn heupen te groeien: met een goede haarverzorging (die ik niet in een keer vond) en héél veel geduld.

Of dat in jouw geval ook mogelijk is dat weet ik niet. Maar wat ik je graag wil meegeven is dit: focus niet teveel op de lengte van je haar. Richt je liever op de gezondheid ervan en zorg zo goed mogelijk voor het haar dat je hebt. En schaam je niet om op een dokter af te stappen: er is misschien meer mogelijk dan je denkt.
Even samenvatten
Hoe snel en hoe dik je haar groeit verschilt per persoon en het is geen maand hetzelfde. Gemiddeld groeit het 1,25 centimeter per maand.
Je kunt je haar sneller en dikker laten groeien, maar wel tot een bepaalde limiet. Je haargroei is afhankelijk van je genen, je geslacht, je leeftijd, je gezondheid en hoe goed je voor je haar zorgt.
Optimaliseer je haargroei door goed voor jezelf en voor je haar te zorgen. Dat houdt in: eet voldoende proteïne, houd je vitamine- en mineralenlevels op peil, zorg dat je hormonen in balans zijn, sport regelmatig en pak 6 tot 8 uur slaap per nacht.
Als je je haar zo min mogelijk beschadigt, breekt het minder af: het wordt langer. Gebruik dus geen hitte, geen chemische middelen met een hoge pH, geen knellende haaraccessoires en ga voorzichtig om met je haar.
Gebruik conditioner en olie om je haar te beschermen. Heb je last van gespleten punten? Knip ze dan af om erger te voorkomen.
En nu?
Nu is het tijd om te gaan beginnen aan je haargroei-avontuur. Bepaal als eerst je haartype en kijk naar welke problemen je ervaart met je haar. Dan kun je daarna bepalen welke methodes en welke producten het best geschikt zijn.
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.