haarverzorging tips

Hoe is het om heel lang haar te hebben? “Ik hoor van kleine meisjes vaak dat ik het haar van Elsa heb”

Je bent boodschappen aan het doen en voor je in de rij bij de kassa staat een vrouw met prachtig lang haar. Je zou haar dolgraag om tips willen vragen, maar je durft niet zo goed.

In dat geval heb ik goed nieuws: ik heb het voor je gedaan. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg 3 vrouwen met heel lang haar (tot aan hun stuitje en tot aan hun knieën) of ze weleens opmerkingen krijgen, wat voor producten ze gebruiken én welke tips ze hebben voor andere vrouwen die hun haar lang willen laten groeien.

Haarverzorging tips van 3 vrouwen met heel lang haar

Drie vrouwen met heel lang haar delen hun verhaal

Mathilde, 34 jaar, knielengte

“Jij wilt lang? Dan kun je het lang krijgen!”

Mathilde - vrouw met heel lang haar
Foto: Mathilde – Copyright Niels van der Zwaan

Mathilde is 34 jaar, ze werkt als huishoudelijk ondersteuner in de wijkverpleging en in haar vrije tijd tekent ze kinderportretten. Haar fijne, steile haar is meer dan een meter lang: 105 centimeter om precies. Het komt net tot boven haar knieholtes uit.

De laatste keer dat de blondine het echt kort heeft gehad was in 2006: “Nadat het uitging met mijn ex heb ik mijn haar tot schouderlengte laten knippen in laagjes.”, vertelt ze. Niet lang daarna leerde Mathilde haar huidige partner kennen met wie ze twee kinderen heeft: Floortje van bijna 7 en Lente van net 1 jaar. Toen ze na een paar maanden in de relatie haar haar weer liet knippen zei hij: “Wat heb je nu gedaan? Ik vond het juist zo mooi dat lange haar”. Mathilde dacht toen: “Jij wilt lang, dan kun je het lang krijgen.” En dat maakte ze meer dan waar.

Mathildes haar kan op veel fans rekenen. Toen ze een keer op het punt stond het toch af te knippen raakte ze in gesprek met een man uit de buurt. Hij zei: “Als je dat gaat doen kom ik je persoonlijk tegenhouden.” Ook bij kinderen trekt haar lange haar de aandacht: “De hele kleintjes gaan achter me staan en mijn haar aaien.“ Soms krijgt ze ook weleens naar haar hoofd geslingerd dat ze zeker geen wc-papier hoeft te gebruiken. Maar dat vindt Mathilde alleen maar grappig: “Ik houd van die humor.”

“Durf je haar te laten groeien”

– Mathilde

Hoewel ze lang haar heel leuk vindt, kan het weleens onhandig zijn. Zo vertelt Mathilde dat ze er soms per ongeluk op gaat staan als ze bijvoorbeeld de rommel van haar kinderen opruimt van de vloer en vergeet dat haar haar los is. “Dan dreig ik weleens naar mijn man dat het er acuut afgaat”, vertelt ze lachend. “Dan roept hij altijd sarcastisch terug: Vraag de scheidingspapieren maar alvast aan.“

Omdat haar haar vrij snel vet wordt wast ze om de dag. Dat doet Mathilde met Andrélon: “Eerst de shampoo, vervolgens een crèmespoeling en daarna nog een 1 minuut-masker.” Als ze dan klaar is met douchen gaat er anti-klitspray in en borstelt ze het met een oude houten borstel volledig uit. Heel soms föhnt ze ook haar haar, maar “dan gaat er daarna nog wel wat serum in.”

Als haaradvies aan andere vrouwen wil ze meegeven: “Durf je haar te laten groeien. Wees vooral niet bang voor de lelijke punten aan de onderkant. “ Want daar ontkom je niet helemaal aan volgens Mathilde: “Je leeft en je haar raakt hierdoor beschadigd. Het hoort erbij.”

Gabriëlle, 24 jaar, stuitje

“Ik hoor van kleine meisjes vaak dat ik het haar van Elsa heb”

Foto: Gabrielle – eigen foto

Het begon voor de 24-jarige Gabrielle allemaal met een deal die ze met zichzelf sloot: “Ik ga het niet meer knippen, of alleen nog de dode puntjes, totdat ik mijn diploma heb behaald.” En daar heeft ze zich aan gehouden: inmiddels is ze al een half jaar afgestudeerd en reikt haar haar tot net boven haar stuitje.

Of ze het dan nu kort gaat knippen nu ze klaar is met studeren?  “Nee”, ze vindt het nog veel te leuk. Eerst vooral omdat ze een doel had, en dat graag wilde volhouden. Maar op een gegeven moment werd het zo lang dat mensen er iets van gingen zeggen. “Toen werd het pas echt leuk.” Nu ze als logopedist veel met kinderen werkt hoort ze regelmatig dat ze op Elsa van Frozen lijkt omdat ze een lange vlecht heeft, hoewel ze zelf bruin haar heeft: “Dat vind ik wel het leukste denk ik, dat kleine kinderen iets van je haar zeggen.”

Maar hoe leuk ze lang haar ook vind, ze trekt wel een grens: “Ik wil er niet op zitten”. Dan is het volgens haar toch echt te lang: “Ik denk dat ik het misschien tot een meter laat groeien en dan vind ik het genoeg. Denk ik. Hoewel, misschien denk ik dan: ik laat er nog meer bij groeien.”

“Stel een doel in voor jezelf”

– Gabrielle

Een van de dingen die ze de laatste jaren anders is gaan doen is het wassen: “Eerst waste ik het vier keer per week. En nu was ik het één keer per week. Ik merk dat mijn haar dat nu prima redt zonder dat het supervet wordt.” Ze gebruikt de shampoo en conditioner van Love, Beauty & Planet. Eerst brengt ze de conditioner aan en daarna pas de shampoo.

Na het wassen knijpt ze het overtollige water voorzichtig uit haar haar met een handdoek. Daarna laat ze het aan de lucht drogen. Als het dan helemaal droog is borstelt ze  het met een Tangle Teezer. Tot slot smeert ze ook elke dag een klein beetje olie op het kwastje van haar vlecht: “Ik merk daardoor dat de dode puntjes meer wegblijven.”

Welk haaradvies ze aan anderen wil meegeven? “Doe vooral niet te moeilijk. Je hoeft echt niet allemaal verschillende dingen in huis te halen en hele routines te gaan volgen. Je kunt het heel minimaal houden, en je hebt vooral veel geduld nodig. Stel een doel in voor jezelf, en vooral: geniet van je haar, elk moment.”

Diana, 33 jaar, stuitje

“Lang haar is mooi en vrouwelijk”

Diana - vrouw met lang haar
Foto: Diana – eigen foto

De Vlaamse Diana is 33 jaar en werkt als gipsverbandmeester/dagoperaties verpleegkundige. Haar puntjes reiken tot aan haar stuitje, maar zoals ze aangeeft “Ik ben maar een klein vrouwtje.”. Haar langste haren zijn 91 centimeter lang.

Ze heeft altijd al lang golvend haar gehad, “met uitzondering van enkele drastische knipbeurten in de puberteit.” Ze knipte het meermaals terug tot op schouderlengte, maar had steeds onmiddellijk spijt.

Wat haar inspireerde om haar haar zo lang te groeien? Ze vindt het mooi en het voelt vrouwelijk. Ze geeft ook aan: “ik raak gepassioneerd als ik mensen met mooi lang haar zie.” Zelf heeft ze haar oorspronkelijke doel bereikt qua lengte, maar de onderkant is vrij dun: ze wil zich daarom nu vooral focussen op het voller laten groeien van haar punten. 

Een van de leukste dingen aan lang haar vindt ze dat je er van alles mee kan doen. “Het is handig in opsteekkapsels”, aldus Diana. Omdat ze in de zorg werkt mag ze haar haar niet los dragen. Ze doet het dan ook vaak in een knot.

Ze geeft aan dat ze verder weinig wast en nooit agressieve producten gebruikt of het met een hete tang steilt. “Dus beschermen en met zachtheid behandelen”, zoals de gipsverbandmeester zelf samenvat. Ook is ze volgens eigen zegge nooit meegegaan in hypes zoals het wassen met bicarbonaat (zuiveringszout).

“Geduld en liefde”

– Diana

Diana heeft erg droog haar en soms kan ze zelfs twee weken zonder wassen: “Ik merk dat mijn haar daar best blij mee is.” Als ze het wast gebruikt ze de ene keer een shampoo met sulfaten en de andere keer zonder.

Ze gebruikt daarnaast een masker van Lovea en ze brengt olie aan op haar haar als leave-in. Ze gebruikt voor dat laatste kokosolie en olijf in de verhouding 60/40. Ze vertelt dat ze onlangs ook met iets nieuws begonnen is: spoelen met koud water. “Dat maakt zo’n groot verschil.”, aldus de 33-jarige.

Af en toe maken mensen opmerkingen over haar haar. Of dat leuke of minder leuke zijn varieert heel erg per persoon. Zo vindt haar oma het maar broos, vertelt Diana, maar de rest van haar familie en gezin vinden het wel fijn dat het lang is.

Voor vrouwen die ook hun haar lang willen laten groeien heeft ze nog wel wat advies: “Geduld en liefde.” Ze tipt dat je beter geen drastische knipbeurten kunt doen of allerlei kleuringen die gebaseerd zijn op impulsieve hypes.

Foto: Diana – eigen foto

Nieuwsgierig naar het verhaal van andere vrouwen met lang haar?

Esther (48 jaar) en Charlotta (57 jaar) laten zien dat lang haar na je 40e gewoon kan.


Hoe is het om heel lang haar te hebben? Drie vrouwen met haar tot op hun stuitje delen hun ervaringen én beste tips

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts