Wil je graag op natuurlijke wijze voor je haar zorgen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik vertel je waar je op moet letten als je start met natuurlijke haarverzorging en ik deel met je welke natuurlijke producten goed zijn voor je haar.

10 tips die je op weg helpen met natuurlijke haarverzorging
Ik ontdekte voor het eerst wat natuurlijke producten voor je haar doen toen ik jojoba-olie begon te gebruiken. Gespleten punten? Ik had ze amper nog.
Ik ging mijn haar daarna steeds meer op natuurlijke wijze verzorgen. Én besloot zelfs kruidengeneeskunde te studeren. Tijdens die opleiding leerde ik zelf natuurlijke producten maken die me hielpen bij het aanpakken van haarproblemen.
Mijn 10 beste tips deel ik nu met je, zodat ook jij de voordelen van natuurlijke haarverzorging voor je haar kunt ervaren.
- 10 tips die je op weg helpen met natuurlijke haarverzorging
- 1. Smeer elke dag een beetje olie op je haar
- 2. Doe elke keer dat je je haar wast een appelazijnspoeling
- 3. Maak gebruik van etherische oliën
- 4. Was je haar met kruidenpoeders
- 5. Hydrateer je haar met Aloë Vera gel
- 6. Maak zelf lijnzaadgel als je krullen hebt
- 7. Verzorg je haar ook van binnenuit
- 8. Verf je haar met plantaardige haarverf
- 9. Kijk uit met sulfaten: ook die kunnen natuurlijk zijn
- 10. Kijk of je product een keurmerk voor natuurcosmetica heeft
1. Smeer elke dag een beetje olie op je haar
Als je elke dag een beetje olie op je puntjes smeert voorkom je dat ze splijten. Olie legt namelijk een laagje om je haar, dat het beschermt tegen schade. Het vermindert daarnaast pluis en helpt bij de hydratatie van je haar door vocht in te sluiten.
Masseer ook olie in op je hoofdhuid, voordat je je haar wast. Dan droogt je hoofdhuid minder uit.
Mijn favoriete olie? Ik gebruik jojoba-olie op mijn puntjes. En ik masseer mijn hoofdhuid voor het wassen altijd in met MCT-olie, die veilig te gebruiken is als je seborroïsch eczeem hebt.
Je leest meer over wat olie doet voor je haar in Hoe gebruik je olie in je haar – zonder dat het verandert in een bos slappe noedels?
2. Doe elke keer dat je je haar wast een appelazijnspoeling
Je haar houdt van zuur: het wil het liefst een lage pH-waarde tussen de 3 en de 5. Dan liggen de schubben plat, zodat je haar meer glanst en beter gehydrateerd blijft.
Maar de meeste shampoos hebben een veel te hoge pH-waarde. Net zoals haarverf, permanentvloeistof en zuiveringszout (baking soda). En dat zorgt voor dof haar, klitten, pluis en gespleten punten.
Gelukkig kun je de pH-waarde makkelijk herstellen: door na elke wasbeurt een appelazijnspoeling te doen. Mix daarvoor 50% appelazijn en 50% koud/lauwwarm water en giet het na het douchen over je haar.
3. Maak gebruik van etherische oliën

Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde plantenextracten. Ze laten je producten lekker ruiken en zorgen ervoor dat ze langer houdbaar blijven. Maar dat is niet het enige: veel etherische oliën hebben ook een geneeskrachtige werking.
Neem bijvoorbeeld de etherische olie van rozemarijn. Uit een onderzoek bij vrouwen met haaruitval bleek het gebruik van rozemarijn olie bijna net zo effectief als het populaire anti-haaruitvalmiddel Minoxidil.
Maar let wel op: etherische oliën zijn héél sterk, je moet ze daarom altijd mengen met plantaardige olie: 10-20 druppels etherische olie op 100 ml plantaardige olie.
4. Was je haar met kruidenpoeders
Wil je op natuurlijke wijze je haar wassen, maar kun je geen shampoo vinden die écht 100% natuurlijk is? Was je haar dan met een ayruvedisch kruidenpoeder, zoals Shikakai.
Shikakai bevat meerdere Indiase kruiden die je haar reinigen en helpen gezond te houden. Je moet het poeder mengen met thee of warm water en als een kleimasker aanbrengen op je hoofdhuid.
Let wel op: het kan je lengtes soms wat uitdrogen en kijk uit dat je je doucheputje niet verstopt.
5. Hydrateer je haar met Aloë Vera gel

Veel mensen denken dat je je haar kunt hydrateren met olie. Maar dat is niet waar: olie bevat namelijk geen vocht. Wat het wel doet is vocht insluiten, maar daarvoor moet je haar dus wel eerst voldoende vocht bevatten. Daar kan aloë vera gel je bij helpen: die voegt vocht toe aan je haar.
Maar aloë vera gel kun je nog voor veel meer dingen dan alleen droog haar inzetten. Het werkt verkoelend en verzachtend bij hoofdhuidproblemen, helpt wondjes op je hoofdhuid sneller herstellen en het bevat een goede lage pH-waarde, zodat het je haar laat glanzen.
Ik maak mijn aloë vera gel het liefst zelf: dan bevat het geen nare toevoegingen. Daarvoor gebruik ik de verse aloë vera bladeren van dr. Green.
6. Maak zelf lijnzaadgel als je krullen hebt

Wil je zelf gel maken, bijvoorbeeld om je krullen in vorm te houden? Maak dan lijnzaadgel. Het hydrateert je haar en heeft een goede hold.
Zelf lijnzaadgel maken is heel makkelijk: giet 500 ml water over 40 gram lijnzaad en breng het aan de kook. Laat het 8-10 minuten koken: blijf roeren. Neem een kaasdoek, oude panty of zeefje en leg die over een glazen pot. Giet de gel erop en duw het door het doek/zeefje heen met een houten lepel.
7. Verzorg je haar ook van binnenuit
Vergeet niet je haar ook van binnenuit te voeden, zodat het gezond en sterk groeit. Dat kun je doen door veel proteïne te eten en ervoor te zorgen dat je voldoende belangrijke vitamines voor je haar binnenkrijgt, zoals vitamine D en ijzer.
Zet regelmatig eten dat goed is voor je haargroei op het menu, zoals kip, zalm, spinazie, amandelen en quinoa. En slik eventueel extra haarvitamines, zoals de vegan Hair Formula Gummies van HairLust.
In deze blogpost vertel ik je precies wat je allemaal kunt doen om je haar van binnenuit te verzorgen, zodat je het optimale uit je haargroei haalt.
8. Verf je haar met plantaardige haarverf
Wil je graag je haar verven, maar het tegelijkertijd niet beschadigen? Gebruik dan een natuurlijke haarverf op basis van kruiden.
En nee, dat betekent niet dat je je haar rood moet verven met henna. Je hebt tegenwoordig veel meer keuze uit kleuren. Zo heeft Colourwell allerlei verschillende kleuren haarverf op basis van 100% natuurlijke kruidenpoeders.
Het enige is dat je met natuurlijke haarverf je haar nooit lichter kunt verven, omdat het geen bleekstoffen bevat.
En voor wie bang is dat ze haar haar daarna nooit meer met gewone haarverf kan verven: zorg doet je natuurlijke haarverf neemt van goede kwaliteit. Dat houdt in: zonder metalen erin. Dan is er niks aan de hand.
9. Kijk uit met sulfaten: ook die kunnen natuurlijk zijn
Je denkt goed bezig te zijn door een natuurlijke shampoo te kopen, maar dan kom je thuis en tot je verbazing zie je dat er sulfaten in zitten.
Dat is heel goed mogelijk, want sulfaten kunnen een natuurlijke oorsprong hebben. Zo wordt sodium lauryl sulfate vaak gemaakt uit kokosolie.
Lees daarom altijd zelf de ingrediëntenlijst, voordat je een product koopt of neem een shortcut: bekijk mijn lijst met de 10 beste natuurlijke shampoos zonder sulfaten.
10. Kijk of je product een keurmerk voor natuurcosmetica heeft
Wil je zeker weten dat jouw haarproducten zo natuurlijk mogelijk zijn en ingrediënten van goede kwaliteit bevatten? Kijk dan of er een keurmerk voor natuurcosmetica op staat, zoals het NaTrue-label of het Cosmos certificaat.
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.