Waarom sulfaten slecht zijn voor je haar – en je beter shampoos zonder sulfaten kunt gebruiken

Je bent op zoek naar een goede shampoo. En je hoort overal dat je er het beste een zonder sulfaten kunt kopen. Want die is beter voor je haar, of dat zeggen ze in ieder geval.

Maar waarom sulfaten zo slecht zijn? Dat is je niet geheel duidelijk. Geen zorgen: daar ga ik je bij helpen. In dit artikel vertel ik je wat sulfaten zijn, welke je moet vermijden en waarom, en geef ik je tips om sulfaten in shampoos te herkennen.

Waarom sulfaten slecht zijn voor je haar - en je beter shampoos zonder sulfaten kunt gebruiken


Wat zijn sulfaten en wat doen ze met je haar?

Sulfaten zijn reinigende stoffen. Met een mooi woord noem je dat detergenten. Ze verwijderen stof, stylingsproducten, talg en schilfers van je haar en van je hoofdhuid.

Ze zorgen er ook voor dat je shampoo schuimt en makkelijker te verdelen is over je hoofdhuid.

Waarom zijn sulfaten slecht voor je haar?

Sulfaten doen hun werk soms iets te goed: ze reinigen té sterk. Ze verwijderen teveel talg (je eigen huidolie) dat je haar en je huid beschermt.

Dan raakt je haar uitgedroogd, de schubben gaan omhoog staan en breken vervolgens makkelijk af. Je krijgt last van klitten, gespleten punten en je haar breekt af.  Kort gezegd: sulfaten beschadigen je haar.

Maar sulfaten zijn niet alleen slecht voor je haar: ze drogen ook je hoofdhuid uit die daardoor geïrriteerd raakt. Het is daarom erg opletten als je huidproblemen hebt. De American Academy of Dermatology Association raadt aan sulfaten te vermijden als je last van eczeem, contact dermatitis of een gevoelige huid hebt.

Toch zijn sulfaten niet altijd slecht.

Waarom zijn sulfaten niet àltijd slecht voor je haar?

Omdat ze soms heel handig zijn.

Bijvoorbeeld als je last hebt van hardnekkige productrestjes of kalk (build up) in je haar of als het écht enorm vet is. Dan reinigt een shampoo zonder sulfaten niet genoeg om het vuil te verwijderen.  

Ook interessant: Last van build up in je haar? Zo herken en verwijder je het!

Daarnaast zijn niet alle sulfaten sterk reinigend. Je heb ook milde sulfaten die je haar en je hoofdhuid minder snel uitdrogen. Het zijn dan ook vooral de andere sulfaten waarvoor je moet uitkijken.

Welke sulfaten kun je het beste vermijden?

Kijk uit met sterk reinigende sulfaten, dat zijn onder meer:

❌ Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
❌ Sodium Laureth Sulfate (SLES)
❌ Ammonium Laureth Sulfate (ALS)
❌ Sodium Lauryl Sarcosinate
❌ Sodium Myreth Sulfate
❌ Sodium Pareth Sulfate
❌ Sodium stearate
❌ Alpha-olefin sulfonate
❌ Sodium c14-16 Olefin Sulfonate
❌ TEA Lauryl Sulfate
❌ TEA-dodecylbenzenesulfonate 
❌Sodium Alkylbenzene Sulfonate
❌Ammonium of Sodium Xylenesulfonate
❌Magnesium Lauryl Sulfate
❌Sodium Oleic Sulfate

Welke milde sulfaten zijn er?

Sulfaten die minder sterk reinigen zijn onder meer:

⭕ Sodium Coco Sulfate
⭕ Sodium Cocyl Isethionate
⭕ Sodium Lauryl Sulfoacetate
⭕ Sodium Socoyl (or lauryl/lauroyl) Sarcosinate
⭕ Ethyl PEG-15 Cocamine Sulfate
⭕ Dioctyl Sodium Sulfosuccinate
⭕ Sodium Lauryl Glucose Carboxylate
⭕ Methyl Cocoyl of Lauryl Taurate – mild, afkomstig van kokosnoot-vetzuren
⭕ Sodium Cocoyl Glycinate

Hoe herken je sulfaten in shampoo?

Op elk haarproduct vind je als het goed is een INCI-lijst. Dat is een lijst met de internationale namen van alle ingrediënten die erin zitten. Je kunt sulfaten herkennen aan woorden als: sulfate, sulfonate en sarcosinate.

Let goed op als er op een shampoo staat dat hij geen sulfaten bevat. Merken liegen nog weleens. Dan zitten er misschien geen bekende sulfaten als SLS, SLES en ALS in, maar wel andere sulfaten.

En als je denkt dat je goed zit met een natuurlijke shampoo, dan heb ik helaas ook slecht nieuws: dat is geen garantie dat er geen sulfaten inzitten. Sommige sulfaten zijn namelijk afkomstig van een natuurlijke bron: kokosolie.

Sulfaten zorgen voor schuim in je shampoo
Sulfaten laten je shampoo schuimen

Zelf gebruik ik heel af en toe een shampoo met sulfaten

Dat doe ik omdat ik heel snel last van build up hebt. Ik heb namelijk kalkrijk water thuis en die kalk blijft achter in mijn haar. Ik gebruik daarom soms een speciale clarifying shampoo met sulfaten. Dat doe ik één keer per maand.

Maar meestal vermijd ik sulfaten

Ik gebruik bijna altijd shampoos zonder sulfaten. Dat doe ik al jaren en ik krijg er mijn vette haar prima schoon mee.

Mijn favoriete shampoo is de Healing Remedy Scalp Cleanser van L’Anza. Soms maak ik zelf shampoo met groene thee, verse aloë vera en coco-glucoside.

Benieuwd naar mijn favoriete haarproducten? Ik deel ze op mijn ‘Over Mij‘ pagina.

Waar vind je goede shampoos zonder sulfaten?

Er zijn steeds meer sulfaatvrije shampoos te vinden, maar het kan soms toch nog een zoektocht zijn. Ik heb daarom 10 goede shampoos zonder sulfaten voor je op een rijtje gezet, zodat jij niet hoeft te zoeken.


Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts