Als je je haar lang wilt laten groeien, is knippen wel het laatste waar je aan wilt denken. Maar laten we eerlijk zijn: soms is het gewoon echt even nodig om de schaar erin te zetten. Want doe je het niet, dan gaat je haar er alleen maar slechter uitzien. Maar…
Wanneer weet je dat het tijd is om je haar te knippen?
- Wanneer weet je dat het tijd is om je haar te knippen?
- 1. Als je last van gespleten punten hebt
- 2. Als je steeds meer klitten onderin je haar krijgt
- 3. Als je haar onderin dunner wordt (- en je je daaraan ergert)
- 4. Als je witte breukjes in je haar hebt
- 5. Als je snel last van build up in je haar hebt
- Dus hoe vaak moet je je haar knippen?
- Hoe voorkom je beschadigd haar, zodat je minder vaak hoeft te knippen?
- Even samenvatten
- Oké, ik moet mijn haar nodig knippen. Wat nu?
Knip…
1. Als je last van gespleten punten hebt
Spot jij veel gespleten punten in je haar? Dan kun je het beste de schaar er zo snel mogelijk bij pakken. Want al doe je dat niet, dan splijten je haren alleen maar verder. Met als gevolg dat je er nóg meer centimeters af moet knippen.
En laat je niet wijsmaken dat je je haar kunt herstellen: kapot is kapot. Als je zogenaamde haarherstellende producten gebruikt is het alsof je gaten in het asfalt opvult met klei. Het ziet er beter uit, maar het is maar een tijdelijke oplossing: je repareert het niet.

2. Als je steeds meer klitten onderin je haar krijgt
Heb jij meer en meer moeite om een borstel door je punten heen te krijgen? Dat is een teken dat je haar beschadigd is. De schubben staan dan omhoog en je haren haken in elkaar: het is dan net klittenband.
Soms kan het ook een kwestie van droge punten zijn. Probeer het daarom eerst op te lossen met een hydraterend (vochtinbrengend) product, zoals verse aloë vera gel. Werkt dat niet? Zet dan de schaar erin.
Veel last van klitten? 👉 Hoe verwijder je hardnekkige klitten – zonder je haren uit je hoofd te trekken?
3. Als je haar onderin dunner wordt (- en je je daaraan ergert)
Als je je haar langer laat groeien merk je al snel dat je volle punten steeds dunner worden. Dat komt omdat je haar door de tijd heen slijt.
Maar dat is niet het enige: haren groeien niet allemaal even snel, waardoor je haar onderin ongelijk wordt.
Is het dan écht nodig om te knippen? Dat bepaal jij. Sommige vrouwen storen zich er enorm aan, terwijl anderen het juist mooi vinden. Dus aan jou de keuze.
Wist je dat? Je haar groeit van nature in een punt. Dat noem je ook wel fairytale ends.
4. Als je witte breukjes in je haar hebt
Als je haar beschadigd is, zie je dat niet alleen aan gespleten punten, maar ook aan breukjes. Ze zien eruit als witte stippen – dat witte is de binnenkant van je haar. Breuken kunnen zowel onderin als bovenin je haar voorkomen.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Je herkent ze ook als je de trektest doet: trek je lichtjes aan je haar dan breekt het op de punt van de breuk af.
Als je ze onder een vergrootglas bekijkt zien breuken eruit als de versleten uiteindes van een kwast die tegen elkaar aan drukken.
Ook bij breuken geldt: knip je ze niet af, dan wordt de schade steeds groter en groter. Je haar breekt af en ontrafelt dan verder.
5. Als je snel last van build up in je haar hebt
Wist je dat productresten sneller achterblijven op beschadigd haar dan op haar dat gezond is? Dat komt omdat de restjes langs de randen van afgebroken schubben blijven zitten.
Als je dus merkt dat je puntjes door buildup hard, plasticachtig aanvoelen – en je inmiddels bij elke wasbeurt clarifying shampoo moet gebruiken – knip er dan een paar centimeter af. Je zult een wereld van verschil merken.
Wist je dat? Build up ontstaat wanneer er hardnekkige productrestjes achterblijven in je haar na het wassen. De laag restjes wordt met elke wasbeurt dikker. Build up betekent letterlijk opstapeling.
Ook interessant: Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!
Dus hoe vaak moet je je haar knippen?
Dat ligt eraan hoe snel jouw haar beschadigd raakt en je last van gespleten punten krijgt. De een heeft er sneller last van dan de ander. Je haar is extra gevoelig voor schade als je lang haar hebt, je fijn haar hebt of als je veel dingen doet die het beschadigen zoals verven.
Kappers raden om het elke 6 weken te knippen, maar als jij nog geen tekenen van beschadigd haar ziet is dat nergens voor nodig. Maar het kan ook zijn dat jij al eerder moet knippen. Kijk goed naar je haar, die vertelt je wanneer het écht tijd is.
Ook interessant: Hoe vaak moet je je haar knippen – ook al wil je het lang laten groeien?
Hoe voorkom je beschadigd haar, zodat je minder vaak hoeft te knippen?
Door heel voorzichtig met je haar om te gaan. Verf zo min mogelijk, gebruik liever geen hitte-apparaten en was met een milde shampoo.
Je kunt schade nooit helemaal vermijden, maar je kunt je haar wel beschermen zodat je minder snel gespleten punten krijgt. Dat doe je door olie op je puntjes te gebruiken, producten met proteïne gebruiken en ervoor zorgen dat je haar goed gehydrateerd blijft.
Meer tips? 10 snelle tips om gespleten haarpunten te voorkomen
Even samenvatten
Heb je last van gespleten punten of breukjes in je haar? Dan is het tijd om je haar te knippen.
Een knipbeurt kan ook helpen als je ontzettend snel last van klitten en van build up krijgt. Knip ook als je haar erg dun wordt én je je hieraan stoort.
Oké, ik moet mijn haar nodig knippen. Wat nu?
Ben je bang dat je kapper er te veel afknipt? Kijk dan van tevoren goed hoeveel er écht af moet en maak dan pas een afspraak. Dan laat je je minder snel overrompelen.
Of doe zoals ik: knip het zelf – met Feye’s selftrimming method. Gebruik dan wel een goede scherpe schaar.
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.