Over Kayleigh

Haar door de jaren heen - van kort naar lang haar - Kayleigh Schouten
Linksboven: Start in 2012, Linksonder: 2015 en 2018, Rechts: November 2020

Waarom zou ik naar jouw advies luisteren?

Oké.

Ik geef het toe.

Mijn haar is niet geweldig. Het is fijn, binnen een dag al vet en ik heb zo’n beetje elk haarprobleem wel gehad: verfschade, gespleten punten, hoofdhuideczeem en haaruitval.

Máár ik heb alsnog mijn haar lang weten te groeien. Het komt nu tot aan mijn heupen. Het is gezond én het glanst als een jaren ‘70 discobal.  Én ik ben nog lang niet klaar met groeien.

Dat is nou niet echt overtuigend

Ik weet het. Best een slecht verkooppraatje voor iemand met een hbo-diploma Marketingcommunicatie op zak.

Maar stel hè. Je hebt enorm last van gespleten punten. Wil je dan advies van iemand die ze nooit heeft of van iemand die daar zelf ook mee heeft geworsteld? Als jij kiest voor de laatste, dan zit je bij mij helemaal goed.

Oké, dus je weet wat voor jouw haar werkt. Maar mijn haar is héél anders

Je hebt groot gelijk. Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken.

Ik heb zelf ook talloze tips gehad die totaal niet werkten voor mijn haartype. Ik probeerde zelfs de Curly Girl Method uit, terwijl mijn haar zo steil is als de afgrond van de Grand Canyon. (Tip: Dat werkte dus niet.)

Máár: ik ben obsessief nieuwsgierig. In de afgelopen acht jaar heb ik als een spons alle informatie opgeslurpt die ik kon vinden over haar. Ik dreef mensen tot waanzin op haarforums  met mijn vragen, ik las voor de lol (ja, echt) wetenschappelijke onderzoeken, kocht boeken over krullend haar terwijl ik dat niet eens heb, én stond uren in de Kruidvat ingrediëntenlijsten van conditioners te lezen.

Én, niet geheel onbelangrijk: ik leerde ontzettend veel over haar tijdens de opleiding schoonheidsverzorging.

Schoonheidsverzorging? Wat heeft dat met haar te maken?

Je zult je nog verbazen hoeveel je leert over haar op zo’n opleiding. Én over huidproblemen. Zelfs degene waar je geen plaatjes van wilt zien, zoals syfillis.

Ik leerde hoe haar groeide en waar het van gemaakt is, ik deed (én kreeg) hoofdhuidmassages en ik ontdekte wat al die namen op de ingrediëntenlijst van haarproducten nou eigenlijk betekenden (meestal niet veel goeds).

Ik raakte tijdens de opleiding zo gefascineerd door natuurlijke ingrediënten, dat ik daarna een eenjarige opleiding kruidengeneeskunde volgde. Dit om te leren hoe je zelf producten zoals shampoo maakt en hoe je kruiden kunt gebruiken bij huid- en haarproblemen.

Maar waarom ben je geen kapster geworden dan?

Goede vraag. Iedereen stelt hem. En terecht.

Ik heb lang getwijfeld. Maar ik heb toch voor schoonheidsverzorging gekozen, omdat ik het mooi vind dat je als schoonheidsspecialiste echt zórgt voor iemands huid: je probeert het beter te maken.

Dit terwijl je als kapper toch vooral bezig bent met het beschadigen van haar, want je verft het, je permanent het, je knipt het. Oké, dat laatste is niet slecht. Maar het voelde toch raar om haar kort te leren knippen, als je het zelf lang wilt laten groeien.

En ben je nu nog steeds schoonheidsspecialiste?

Nee, al een paar jaar niet meer. Hoewel ik mezelf nog wel als specialist in huid- en haarverzorging beschouw. Alleen in plaats van behandelingen uitvoeren, geef ik nu advies.

Ik had een eigen schoonheidssalon thuis bij mijn moeder en stiefvader. Hij werd ernstig ziek, zodat ik daar geen klanten meer kon ontvangen. Ik moest zelf ook verhuizen, en dus heb ik mijn schoonheidssalon noodgedwongen gesloten.

Toen was de vraag: en nu? Ik vond advies geven, een website in elkaar zetten en blogartikelen schrijven stiekem leuker dan de behandelingen zelf. Dus ik besloot marketing te gaan studeren.

In de tussentijd ben ik een blog over haarverzorging begonnen. Zo kon ik mijn kennis van huid en haar combineren met de marketingvaardigheden die ik opdeed tijdens mijn opleiding.

Dat bleek een succes: ik schreef me in 2019 zelfs in bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak. En nu dat ik mijn hbo-papiertje Marketingcommunicatie op zak heb, heb ik besloten me volledig te richten op Heb je HAAR weer én het werken als freelance tekstschrijver.

Oh, dus Heb je HÁÁR weer is echt je eigen bedrijf?

Ja, dat klopt. Maar wees gerust, dat betekent niet dat ik je nu allemaal dingen probeer aan te smeren zodat ik er geld voor krijg. Ja, ik verdien geld met mijn blog. Maar ik raad alleen producten aan waar ik achter sta. Mijn mening is niet te koop, mijn advies wel: ik bied ook één-op-één sessies aan om je te helpen met vragen die je hebt over jouw haar. Maar je vindt ook gratis en voor niets talloze tips in mijn blogartikelen.

Mijn grootste doel is om je te helpen het lang te laten groeien, zodat je net zoveel plezier uit je haar haalt als ik.

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Oké, heb je verder nog iets over jezelf te vertellen?

Hoi. Ik ben Kayleigh, bijna-dertiger en ik woon in de meeste gemiddelde stad van Nederland: Woerden. In 2015 ontmoette ik daar de meest lieve (en stoere) krullenbol ter wereld, waarmee ik snel hoop te gaan samenwonen (als de huizenprijzen ooit nog normaal worden). Gelukkig houdt hij van planten, want er moeten er 65 mee als we gaan verhuizen. En hopelijk weet ik hem nog te overtuigen om samen een kat te nemen.

Mijn buurman klapt vast enthousiast uit de maat in zijn handen als ik weg ben, want dan hoeft hij niet meer naar mijn gezang te luisteren. Hoewel ik erg goed kan zingen: ik heb al 15 jaar les.  Oké ik geef toe: Ik zing geen zoete radiohits, maar heavy metal en hard rock. Dus ik hoop maar dat mijn nieuwe buren dat wél kunnen waarderen.

En ja, dat was het wel zo’n beetje. Wil je meer over mij weten? Stuur me een mailtje, connect met me op LinkedIn of klets gezellig met mij én andere vrouwen met lang haar in de Lang Haar Community op Facebook.