haarverzorging tips

Hoe bescherm je je haar tijdens het slapen – en voorkom je dat je wakker wordt met een vogelnest?

Ah, heerlijk. Je stapt je na een lange dag je bed in en hoeft niets meer te doen. Maar ho, wacht even: je haarverzorging stopt niet op het moment dat jij naar bed gaat. Ook ’s nachts moet je je haar verzorgen, zodat het niet uitdroogt, beschadigt of in de klit raakt. Maar wat is eigenlijk het beste voor je haar als je gaat slapen? Ik vertel het je. Met mijn haarverzorging tips zorg je ervoor dat je ’s ochtends niet met een vogelnest op je hoofd wakker wordt.

Wat is het beste voor je haar tijdens het slapen?

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik raad alleen producten aan die ik zelf gebruik of waar ik uitvoerig onderzoek naar gedaan heb.

10 haarverzorging tips voor tijdens het slapen

Laten we maar gewoon beginnen met wat je wilt weten: wat is de beste manier om met je haar te slapen? Volg sowieso deze 10 tips, dan beschadig je je haar ’s nachts zo min mogelijk:

  1. Ga nooit slapen met nat haar
  2. Slaap nooit met je haar los
  3. Doe je haar in een vlecht of in een hoge knot
  4. Probeer een satijnen slaapmuts als je krullend haar hebt
  5. Gebruik een scrunchie om je haar vast te maken
  6. Maak je haar niet steeds op dezelfde plek vast
  7. Maak geen strakke kapsels
  8. Wissel regelmatig af welk kapsel je maakt
  9. Slaap op een satijnen kussensloop of een van bamboe
  10. Was je kussensloop meerdere keren per week

Is het slecht om te slapen met nat haar?

Ja, want nat haar is extra kwetsbaar. En ook de schubben van je haar staan meer omhoog. Dat betekent dat je sneller klitten krijgt en meer last van gespleten punten als je met nat haar slaapt.  

En is het slecht om met los haar te slapen?

Ja, ook dat is niet aan te raden. Of je moet ’s nachts doodstil liggen. Maar als je op mij lijkt dan lig jij constant te draaien in je slaap. Dan raakt je haar in de klit en beschadig je het. Door je haar vast te maken heb je daar ’s nachts een stuk minder last van.

Is het goed om met een staart te slapen?

Zolang je ervoor zorgt dat je niet op je staart ligt en hem niet te strak vastmaakt, dan ja.

Als je kort haar hebt, maak dan een hoge staart en bind deze losjes vast met een scrunchie. Dat noem je een pineapple (ananas) staart.

Als je lang haar hebt, kun je beter voor een ander kapsel gaan, zoals een knot.

Beste kapsels voor het slapen gaan
(Als je kort haar hebt is een hoge paardenstaart een goed kapsel voor tijdens het slapen.)

Is het niet slecht om met een knot te slapen?

Dat ligt eraan. Maak jij je knot niet te strak, zodat er geen spanning op je haar komt te staan? Maak je knot niet elke avond op dezelfde manier, op dezelfde plek op je hoofd? En maak je je knot vast met een scrunchie of met een knotrol?

Antwoord jij op al die vragen ja? Dan is een knot een van de beste kapsels voor het slapen gaan.

Waarom moet je een knot niet te strak maken en niet steeds op dezelfde manier?

Omdat het dan juist beschadigt en met name op één plek.

Of het nou een knot, staart of vlecht is: als je een kapsel te strak maakt komt er spanning op te staan. Dan scheurt je haar.

Daarnaast: als je steeds een kapsel op dezelfde plek op je hoofd maakt en hem elke keer op dezelfde hoogte vastmaakt met een elastiekje, slijt je haar op die plekken veel sneller.

Maak je kapsels dus niet te strak en wissel regelmatig af. Maak bijvoorbeeld de ene nacht een hoge knot en de andere nacht twee hoge knotten. Of als je graag vlechten maakt: plaats het elastiekje de ene keer hoger dan de andere keer.

Ik heb krullen. Hoe kan ik het beste mijn haar doen voor het slapen gaan?

Gebruik een satijnen slaapmuts. Dan bescherm je je haar en zorg je ervoor dat je krullen ’s nachts in vorm blijven.

Welke kapsels zijn ’s nachts het beste voor steil haar?

Een knot of een vlecht. Of als je krullen wilt maken, dan kun je bijvoorbeeld een Heatless haarkruller gebruiken, zoals de Bamboo Heatless Curls Kit van HairLust. Dat is een ronde band waar je je haar omheen wikkelt.

Wil je liever geen krullen en wil je het liefst ook wakker worden met glad steil haar zonder deuken? Dat is wat lastiger. Dan kun je een slaapmuts proberen. Sommige meiden maken een caterpillar (rups) vlecht. Dan maak je een staart en om de paar cm plaats je een scrunchie.

Of je moet toch met los haar slapen. Zorg dan dat je tenminste een satijnen kussensloop gebruikt om de schade te beperken.

HairLust Heatless Curls Kit

HairLust – Heatless Curls Kit

Waarom moet je slapen op een satijnen kussensloop?

Je gewone kussensloop is ruw. En het slurpt ’s nachts het vocht uit je haar. In tegenstelling tot een van satijn.

Een satijnen kussensloop is op zo’n manier geweven dat het glad is. Je haar glijdt eroverheen en verliest minder vocht. Zo raakt je haar ’s nachts niet beschadigt.

Wat voor kussensloop je ook kiest: zorg dat je hem minstens twee keer per week verwisselt.

Satijnen Kussensloop: Mooier Haar Terwijl je Slaapt
(Slapen op een satijnen kussensloop is beter voor je haar.)

Waarom moet je je kussensloop regelmatig verwisselen?

Omdat die vies wordt. Van jouw nachtelijke zweet, door de talg (huidolie) die het opneemt en de schilfers die ’s nachts loskomen. En daar wil jij de volgende nacht natuurlijk niet weer op slapen. Dan komt het in je haar terecht.

Als je ’s nachts erg zweet of als jij een vette huid hebt, neem dan een bamboe kussensloop in plaats van een satijnen. Bamboe heeft een antibacteriële werking: je voorkomt zo (hoofd)huidproblemen. En het is iets ruwer, dus dan glijd je hoofd niet zo snel van je kussen af ’s nachts.

Hairlust Bamboo Pillowcase

HairLust – Bamboo Pillowcase

Satijn kussensloop

Satijnen Beauty Pillow

Even samenvatten

Ga nooit slapen met nat haar en slaap nooit met je haar los. Dan beschadigt het.

Heb je krullen? Probeer dan eens een slaapmuts om je haar te beschermen als je slaapt. Heb jij steil haar, dan zijn een vlecht, hoge knot of het vastmaken met een Heatless Haarkruller goede opties.

Je voorkomt dat je haar snel slijt door je kapsels niet te strak te maken, ze losjes vast te maken met een scrunchie en regelmatig te variëren.  

Slaap het liefst op een satijnen kussensloop of een van bamboe. En was hem meerdere malen per week, zodat hij én je haar schoon blijft.


Zo bescherm je je haar tijdens het slapen

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts