haarverzorging tips

Hoe verwijder je hardnekkige klitten – zonder je haren uit je hoofd te trekken?

‘Nee, hè.
Die kerstlampjes zitten hé-le-maal in de knoop.’

Mijn vriend lacht. ‘Je hebt ze vorig jaar zeker zó in de doos gepropt.’

‘Niet waar’, roep ik verontwaardigd.

Het maakt niet uit hoe je ze neerlegt: snoeren raken áltijd in de knoop.

Met je haar is het net zo. Je kamt de klitten eruit, maar ze komen gewoon weer terug.

Hoe verwijder je hardnekkige klitten?

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Maar hoezo dan?

Je krijgt ze als de schubben van je haar omhoog staan. Dan haken ze in elkaar als klittenband.

De schubben vormen de buitenste laag van je haar. Het zijn net dakpannen die elkaar overlappen. Normaal gesproken liggen ze plat. Maar ze kunnen om meerdere reden omhoog gaan staan, bijvoorbeeld omdat je je haar te heet föhnt, of te agressief kamt, omdat je vaak zwemt, of omdat je op een te grofgeweven kussen slaapt.

Dus als ik die dingen niet doe, dan krijg ik geen klitten?

Je krijgt er minder. Je kunt ze nooit helemaal voorkomen. Want je wast het, je doet het in een knot en je slaapt erop. En van al die dingen raakt je haar in de knoop.

Wat je wel kunt doen is: zure producten gebruiken voor je haar. Dat zijn producten met een lage pH-waarde. Als je naar de grafiek hieronder kijkt, zie je: hoe lager de score, hoe zuurder. Een pH van 3,67 is het beste voor je haar. En een pH van 5,5, is het beste voor je huid.

pH-schaal: de schubben van je haar liggen plat bij een pH van rond de 4

Als je een product gebruikt met een pH boven 3.67 (dus: meer basisch) raakt je haar negatief geladen: het wordt statisch. Dan zwelt het op en gaan de schubben omhoog staan. Hetzelfde gebeurt als de pH onder de 3 is. Je krijgt sneller klitten.

Dus ik moet haarproducten met een pH tussen 3 en 3.67 gebruiken?

Nou nee. Je moet ook rekening houden met je hoofdhuid. Die heeft een pH tussen 4,5 en 6. Is de pH-waarde hoger of lager? Dan is je huid vatbaarder voor bacteriën en infecties en raakt het uitgedroogd Gebruik daarom het liefst haarproducten met een pH die huidneutraal is: tussen de 4,5 en maximaal 6.

Welke haarproducten zijn pH huidneutraal?

De meeste conditioners. Maar bijna geen enkele shampoo: slechts drie op de tien. En om het lastig te maken staat de pH-waarde op bijna geen enkel haarproduct vermeld. Ik maakte daarom een handige lijst van pH-huidneutrale shampoos voor je. Zelf gebruik ik de Split Fix Shampoo van Hairlust, die heeft een pH tussen 4,5 en 5,0.

HairLust Split Fix Shampoo

HairLust Split Fix Shampoo

Maar als conditioners een goede pH-waarde hebben, maakt het dan uit of je shampoo een te hoge pH heeft? Ja, dat maakt zeker uit. Tijdens het wassen van je haar met shampoo maak je allemaal masserende bewegingen. Als je schubben dan omhoog staan door een verkeerde pH-waarde raakt je haar tijdens het inmasseren in de klit.

Doe voordat je de douche uitstapt ook nog een haarspoeling met appelazijn of gebruik een cuticle sealer. Die hebben beide een lage pH-waarde. Waarom dat nodig is? Omdat water in Nederland een pH van gemiddeld 8,5 heeft en daarmee de pH van je haar omhoog brengt. Je wilt dat het laatste middel dat in aanraking komt met je haar een lage pH heeft. Verderop in dit artikel vertel ik je hoe je zelf een appelazijnspoeling maakt.

Maar wat nou als ik klitten héb, hoe verwijder ik die?

Voorzichtig. Wat je ook doet: trek niet hard aan je haar. Dan zet je er zoveel spanning op dat het scheurt.

Laat liever je vingers glijden over je geklitte haar: van boven naar beneden. Dan dwing je de schubben plat. Probeer de klit eerst uit elkaar te halen met je handen, voordat je met een kam in de weer gaat. Gebruik het liefst een Tangle Teezer of als je krullen hebt een wijdgetande kam: die veroorzaken de minste schade.

Begin onderaan je haar en werk je weg omhoog. Als je de klit naar beneden trekt, verzamelt hij onderweg nog meer haar, als een sneeuwbal die steeds groter wordt en die alles op zijn pad verwoest.

Tangle Teezer Fine & Fragile

Tangle Teezer Fine & Fragile

Maar ik heb een klit die ik er écht niet uit krijg. Wat nu?

  1. Meng 4 eetlepels conditioner met 2 eetlepels appelazijn en 2 eetlepels water
  2. Spoel je haar met water en breng het mengsel aan
  3. Knijp het voorzichtig in je haar, zodat het ook tussen de klit in komt
  4. Laat het één minuut intrekken
  5. Probeer de klit nu voorzichtig met je handen te verwijderen
  6. Spoel het mengsel uit je haar
  7. Wacht als je steil haar hebt tot je haar droog is en verwijder dan de laatste resten van de klit
Appelazijn helpt klitten te voorkomen en te verwijderen
Gebruik appelazijn om klitten te voorkomen én om ze makkelijk(er) te verwijderen.

En wat als het dan nóg niet lukt?

Dan zit er maar één ding op: knippen. Gebruik een scherpe schaar en knip hem er stukje voor stukje uit. Soms hoef je hem maar een klein stukje in te knippen en dan krijg je hem al los.

Ik zweer zelf bij appelazijn

Hoe langer mijn haar werd, hoe meer klitten ik kreeg. Een vriendin raadde me appelazijnspoelingen aan.

Ik meng 1 liter koud water met een paar druppels appelazijn en giet dat over mijn haar voor ik de douche uitstap. En zowaar: ik heb minder snel klitten (én veel meer glans).

Nog een tip: gebruik lakmoespapiertjes om te bepalen hoeveel appelazijn je nodig hebt voor de juiste pH-waarde.

Even samenvatten

Klitten ontstaan als de schubben van je haar omhoog staan, die haken dan in elkaar. Dat gebeurt als je je haar beschadigt. Je kunt ze voorkomen door voorzichtig met je haar om te gaan. Maar ook haarproducten met een pH tussen 3,5 en 5,5 gaan klitten tegen. Die zorgen ervoor dat de schubben plat gaan liggen.

Je kamt klitten er het beste uit door onderaan te beginnen en langzaam naar boven te werken. Als je een hardnekkige klit hebt, breng dan conditioner met appelazijn aan op je haar. Dan krijg je die er makkelijker uit.

Als dat niet werkt, dan kun je het beste de schaar erbij pakken.

En nu?

Vul je badkamer met haarproducten met een pH tussen de 4,5 en 5,0. Zoals die van Hairlust. En koop een Tangle Teezer om klitten er op zachte wijze uit te borstelen, zonder je haar enorm te beschadigen.

Vergeet ook niet appelazijn op je boodschappenlijstje te zetten. Je koopt het gewoon bij de supermarkt (of online).

Neem dan wel de troebele. En néé, die rondzwevende stukjes zijn niet vies.

Dat zijn goede bacteriën.
Echt waar.

Lees meer over hoe je klitten voorkomt


Hoe verwijder je makkelijk klitten uit je haar?

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Bronnen:

Dias, M. F. R. G., de Almeida, A. M., Cecato, P. M. R., Adriano, A. R., & Pichler, J. (2014). The shampoo pH can affect the hair: myth or reality?. International journal of trichology6(3), 95.

Tarun, J., Susan, J., Suria, J., Susan, V. J., & Criton, S. (2014). Evaluation of pH of bathing soaps and shampoos for skin and hair care. Indian journal of dermatology59(5), 442.

Swift, J. A. (1999). The mechanics of fracture of human hair. International journal of cosmetic science21(4), 227-239.

Wilson, C. L., Ferguson, D. J. P., & Dawber, R. P. R. (1990). Matting of scalp hair during shampooing—a new look. Clinical and experimental dermatology15(2), 139-142.

*Dit artikel bevat affiliate links. Ik verwijs alleen naar producten waarvan ik denk dat ze nuttig zijn of die ik zelf ook heb.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts