Dit zijn mijn 10 favoriete haarproducten

Met de tips op mijn blog help ik vrouwen zoals jij en ik de beste haarproducten voor hun haar te vinden. Maar welke producten gebruik ik zelf nou eigenlijk? In dit artikel deel ik mijn favoriete haarproducten met je. En vertel ik je meer over waarom ze zo goed werken voor mijn haar.

De beste haarproducten voor je haar - volgens mij dan

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Maar eerst nog even over mijn haar

Dat iets goed voor mij werkt, wil niet zeggen dat het ook werkt voor jou. Jij hebt misschien heel ander haar dan ik: krullen bijvoorbeeld, terwijl ik steil haar heb. En dat heeft veel invloed op hoe goed een product werkt. Daarom wil ik je eerst iets vertellen over mijn haar, over mijn haarroutine en waar ik naar kijk als ik producten uitkies.

Mijn favoriete haarproducten - profielfoto

Mijn haartype

Ik heb fijn, steil haar dat tot op mijn heupen komt. Het is binnen één dag al vet. En nee, wasbeurten strekken helpt niet: ik heb van nature vet haar.

Vanwege de lengte en textuur beschadigt mijn haar makkelijk: ik heb snel last van droge en gespleten punten. Ik gebruik daarom producten met proteïne en aloë vera gel erin. In de winter draag ik het liever niet te vaak los, omdat het dan in de klit raakt.

Ik heb seborroïsch eczeem op mijn hoofdhuid, in mijn gezicht en in mijn oren. Dat is een huidaandoening die veel voorkomt bij mensen met vet haar en een vette huid. Je krijgt dan last van schilfers, jeuk, ontstekingen en in erge gevallen: haaruitval. En hoe langer je wacht met wassen, hoe erger je klachten. Ik was daarom (bijna) elke dag mijn haar.

Tot slot is mijn haar gevoelig voor build up (opstapeling van productrestjes). Daarom was ik mijn haar een keer in de twee weken met een clarifying shampoo.

Wil je weten wat jouw haartype is? Ik help je erachter komen in Hoe bepaal je je haartype – en kies je vervolgens de juiste producten uit?

Waar ik op let bij haarproducten

Sommige vrouwen hebben een eisenlijstje voor hun date, ik heb er een voordat ik een product koop. Dit is wat daarop staat:

  • Geen sulfaten, maar wel voldoende verzorgende ingrediënten (zo droogt je haar niet uit)
  • Alleen mijn clarifying shampoo mag sulfaten bevatten (die verwijderen build up)
  • Geen siliconen (anders krijg ik te snel last van build up)
  • Een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5 (dat voorkomt schade, gaat hoofdhuidproblemen tegen en laat je haar glanzen)
  • Niet te veel zware oliën, zoals kokosolie, olijfolie en castorolie (ze maken mijn haar slap en mijn hoofdhuideczeem erger)
  • Met humectants (vochtaantrekkende ingrediënten), het liefst aloë vera gel (ze hydrateren mijn droge punten)
  • Met proteïne (dat verstevigt en het voorkomt gespleten punten)
  • Bonuspunten voor ingrediënten die je haargroei stimuleren, zoals caffeïne

Mijn favoriete haarproducten

1. HairLust Split Fix Shampoo

HairLust Split Fix Shampoo & Neofollics Scalp Therapy Shampoo

Ik haat shampoos. Ik haat dat ze te sterk reinigen óf niet sterk genoeg. Ik haat dat ze mijn haar pluizig óf juist slierterig maken. Ik haat dat ze goed zijn voor mijn haar of voor mijn hoofdhuid, maar nooit voor allebei. Maar die haat is nu kleine ergernis. Dankzij de HairLust Split Fix Shampoo. Of zoals ik hem graag noem: de alleskunner.

Deze shampoo reinigt voldoende zonder uit te drogen, tegelijkertijd verzorgt en versterkt die je haar en hij bevat ook nog eens ingrediënten die je haargroei stimuleren. En helemaal goed nieuws: hij bestaat voor 97% uit natuurlijke ingrediënten en is vrij van sulfaten, siliconen en parabenen.

Ik gebruik deze shampoo nu alweer drie jaar. Of nou ja: eerst de Hair Growth & Repair Shampoo. Want zo heette deze shampoo, voordat HairLust haar productlijnen vernieuwde. Alle shampoos van HairLust zijn in de basis hetzelfde, maar bevatten elk net iets andere extra ingrediënten afgestemd op je haartype.

HairLust Split Fix Shampoo

HairLust Split Fix Shampoo

2. Neofollics Scalp Therapy Exfoliating Shampoo

Kijk. Ik was niet op zoek naar een nieuwe shampoo. In tegendeel: ik dacht dat ik nooit beter zou vinden dan die ik al gebruikte. Die van HairLust. En waarom iets veranderen dat niet kapot is? Maar de eigenaar van dit merk bleef aandringen. Dus ik zei ja. Dan kon ik het testen, zeggen dat ik het niks vond en weer verder.

Boy, was I wrong. Ik gebruikte de shampoo een week. Dat was wel het minste wat ik kon doen. Maar die week werd een maand. Een maand werd een jaar. En toen twee. Wat de shampoo van HairLust begon, maakte de Exfoliating shampoo van Neofollics af. Van minder schilfers naar geen. Van minder jeuk naar momenten zonder jeuk. En die ene nare ontsteking die el-luk-ke keer opkwam als ik mijn haar waste: weg!

Waarom ik mijn haar niet alleen maar met Neofollics’ Exfoliating Shampoo was? Omdat het mijn haar ongelukkig maakt. De shampoo bevat scrubdeeltjes. En hoe klein die ook zijn, ze schuren nog steeds over je haar. Ze beschadigen het. Ik gebruik het daarom nooit op mijn puntjes. En de ingrediënten die zo geweldig werken tegen hoofdhuidproblemen? Die stapelen op in mijn haar: het wordt na een paar keer wassen slierterig. Door de ene dag met de shampoo van Neofollics en de andere dag met de Split Fix shampoo van HairLust houd ik zowel mijn hoofdhuid áls mijn haar blij.

Neofollics Scalp Therapy Exfoliating Shampoo

Neofollics Scalp Therapy Exfoliating Shampoo

3. Joico K-pak Clarifying Shampoo

Joico K-pak Clarifying Shampoo

Ik gebruik de K-pak clarifying shampoo van Joico om build up uit mijn haar te verwijderen, die gewone shampoo niet voldoende verwijdert. Dat doe ik eens per twee weken, al vijf jaar lang. En ondanks dat de shampoo sterk reinigt, is mijn haar na gebruik altijd heerlijk zacht.

Joico’s clarifying shampoo maakt onderdeel uit van de K-pak lijn. Dat is een lijn van haarproducten speciaal voor beschadigd haar. De shampoo bevat keratine, dat je haar verstevigt. Ook zit het vol hydraterende ingrediënten, zoals aloë vera gel, vette alcoholen en allantoïne. De clarifying shampoo heeft daarnaast ook nog eens een pH-waarde van 4,5, wat bijdraagt aan de gezondheid van je hoofdhuid en je haar.

Als je liever sulfaten vermijdt, is dit niet het product voor jou. Het bevat sodium laureth sulfate. Maar daarom reinigt het ook zo goed.

Joico Kpak Clarifying shampoo

Joico Kpak Clarifying Shampoo

4. Maui Moisture Agave Conditioner

Maui Moisture Agave Conditioner

Ben je op zoek naar een conditioner die jouw droge haar hydrateert? Probeer dan eens een van de conditioners van Maui Moisture. Die zitten boordevol Aloë vera gel. Dat is een echte dorstlesser voor je haar. Mijn haar is er dol op.

En laat je er niet van weerhouden dat dit een merk is voor vrouwen met krullen. Ik heb zelf steil en fijn haar. De conditioners zijn niet te zwaar: ze maken mijn haar niet slap en futloos, zoals de meeste Curly Girl conditioners in mijn geval doen.

Ik gebruik het liefst de Agave conditioner van Maui Moisture. Dat doe ik alweer vijf jaar inmiddels. Sinds ik deze conditioner gebruik, is mijn haar een stuk zachter. Het is echt mijn redding geweest in de jaren dat ik in een appartement met kalkrijk water en loden leidingen woonde. Ik had toen altijd last van build up: mijn haar was daardoor enorm uitgedroogd. Met de Agave conditioner had ik daar veel minder last van.

Maui Moisture Agave conditioner

Maui Moisture Agave Conditioner

5. Jojoba-olie

Jojoba olie tegen gespleten punten

Jojoba-olie is mijn niet-zo-geheime wapen tegen gespleten punten. Hoewel ik al elf jaar mijn haar niet meer verf, deed ik dat tien jaar lang elke zes weken wel. Ik heb zo’n beetje elke kleur gehad: van überblond tot felrood. Al dat verven leidde tot heel erg beschadigd haar.

Omdat ik graag mijn haar lang wilde laten groeien, besloot ik in 2011 te stoppen met verven. Ik had gelezen dat jojoba-olie helpt tegen gespleten puntjes, dus nam ik me voor elke dag een paar druppels op mijn puntjes te doen. Al na drie maanden brak mijn haar veel minder af: er kwamen zelfs weer centimeters bij. Zonder jojoba-olie had ik nooit mijn haar tot mijn stuitje kunnen laten groeien.

Jojoba olie tegen gespleten punten

De Cruydhof Jojoba olie

6. Tangle Teezer Fine & Fragile

Tangle Teezer Fine & Fragile

Ik kocht mijn eerste Tangle Teezer in 2011: de Compact Styler om precies te zijn. Ik vond het eerst helemaal niets. Het was maar een raar stuk plastic zonder handvat, dat een eng geluid maakte als je je haar ermee borstelde. Maar toen ik weer terugging naar mijn oude borstel, zo één met bolletjes op de pinnen, merkte ik pas hoeveel makkelijker ik met de Tangle Teezer door klitten heen kwam. Én hoeveel minder haar er afbrak tijdens het borstelen.

Ik heb door de jaren heen heel veel Tangle Teezers geprobeerd: Original, Compact Styler, Wet Detangler, The Ultimate en The Fine & Fragile. Die laatste is mijn absolute favoriet: ik glijd ermee door mijn fijne haar. Heb je geen fijn of steil haar? Er is ook een Thick & Curly versie voor als je krullen of dik haar hebt.

Tangle Teezer Fine & Fragile

Tangle Teezer Fine & Fragile

7. Satijnen kussensloop

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je slaapt er elke dag op: je kussen. Een normale polyester kussensloop is op zo’n manier geweven dat hij ’s nachts vocht uit je haar slurpt. Het droogt je haar uit. Ook is zo’n kussensloop ruw, waardoor je tijdens het woelen schuurt over de stof. Dan beschadigt je haar.

Ik slaap daarom al jaren op een satijnen kussensloop. Die is op zo’n manier geweven dat de stof glad is. Je haar glijdt er overheen en onttrekt geen vocht uit je haar. Sinds ik met mijn haar op satijn slaap word ik ’s ochtends wakker met veel minder klitten.

Satijn kussensloop

Beauty Pillow Satijnen kussensloop

8. Olaplex no. 3 Hair Perfector

Als je beschadigd haar hebt, is Olaplex no.3 jouw redder in nood. Het bevat een speciaal ingrediënt dat zwavelverbindingen in je haar herstelt. Die raken verbroken als jij onder meer je haar verft, je een permanent neemt of als je hitte-apparaten zoals een krultang gebruikt. Je haar wordt zwak. Als je meer wilt weten over Olaplex, lees dan eens Hoe Olaplex no. 3 helpt beschadigd haar te herstellen. Daar vertel ik je er uitgebreid over.

Maar Kayleigh, gebruik jij Olaplex dan? Jouw haar is toch helemaal niet zo beschadigd? Nee, dat klopt. Ik verf het al jaren niet, ik heb niet eens een föhn en ik verzorg mijn haar heel goed. Maar door de lengte en omdat het fijn is, breekt het sneller dan dat van mensen met een ander haartype. Daarom gebruik ik Olaplex no. 3 eens per maand om mijn haar te versterken.

Olaplex no3

Olaplex Hair Perfector No. 3

9. HairLust Hair Growth Formula Gummie Haarvitamines

HairLust Hair Growth Formula Gummies Haarvitamines

Als je een gezonde haargroei wilt, is het belangrijk om je vitamines en mineralen op peil te houden. Die hebben je haarzakjes nodig bij het groeien van haar.

Ik heb door de jaren heen heel wat haarsupplementen geprobeerd. Maar het makkelijkst vind ik haargummies. Dat zijn net snoepjes boordevol vitamines en mineralen die goed zijn voor je haargroei. Die vergeet je niet zo snel te nemen, je moet eerder opletten dat je er niet te veel van opeet. Zo lekker zijn ze.

Sinds twee jaar gebruik ik de Hair Growth Formula Gummies van HairLust. Daar zitten nog meer vitamines en mineralen in dan in die van SugarBear Hair. Zoals selenium, zodat je minder snel grijs wordt, en calcium (vitamine B5). Ook bevatten de gummies van HairLust geen suiker.

HairLust Hair Growth Formula Gummies

HairLust Hair Growth Formula Gummies

10. Scrunchies, haarstokjes en u-pins

Als je lang haar hebt krijg je sneller last van gespleten punten. Dat komt omdat het door de tijd versleten raakt. Mijn haar is 90 cm lang, oftewel: mijn puntjes zijn minstens 6 jaar oud. Dat houdt onder meer in dat ik ze al meer dan 2.190 keer geborsteld heb en al meer dan duizend keer gewassen heb.

Om mijn puntjes zoveel mogelijk te beschermen tegen schade, steek ik mijn haar bijna elke dag op. Dat doe ik met haaraccessoires die niet trekken, klemmen of knellen. Zoals scrunchies of andere elastiekjes zonder metaal. Of ik zet mijn knot vast met een haarstokje in plaats van een haarklem. En ik gebruik als het maar even kan u-pins in plaats van schuifspelden.

Beste haarproducten voor beschadigd haar - Invisibobble sprunchie

Haarelastiekjes zonder metaal

Weten welke haarproducten ik nog meer aanraad?

Bekijk dan eens een van mijn andere lijstjes:


Dit vind ik de beste haarproducten voor mijn fijne, steile en lange haar

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts