Heb je last van droge en harde puntjes, voelt het alsof er een laagje op je haar zit en lijken hydraterende producten geen effect meer te hebben of de situatie zelfs erger te maken? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van build-up. Maar wees gerust, je kunt het vrij makkelijk verwijderen.
Wat build-up precies is en doet met je haar, welke ingrediënten het veroorzaken én hoe je het verwijdert, lees je hieronder!

Wat is build-up en hoe ontstaat het?
Build up is een laagje bovenop je haar dat bestaat uit opgestapelde restjes van haarproducten. De restjes zijn na gebruik van het haarproduct achtergebleven op je haar. Deze restjes bestaan uit de ingrediënten in je haarproduct(en) die moeilijk uit je haar te wassen zijn.
Omdat de restjes niet (geheel) weggewassen worden met shampoo, wordt het laagje op je haar steeds dikker na gebruik van haarproducten.
Welke ingrediënten veroorzaken build-up in je haar?
- Oliën/lipiden en harsen, waaronder niet-in-water oplosbare siliconen* en vettige alcohol als cetyl alcohol
- Proteïne, zoals collageen en zijde
- Mineralen, zoals kalk in water
- Chloor
Ook interessant: Lijst van conditioners zonder siliconen
Haarproducten die vaak veel van build-up veroorzakende ingrediënten bevatten, zijn:
- (Leave-in) conditioners & haarmaskers
- Serums/samengestelde haaroliën
- Haarspray en -mousse
Wist je dat?: Niet alle siliconen veroorzaken build-up. Het gaat vooral om de niet-wateroplosbare siliconen. Er zijn ook siliconen die makkelijk uit je haar verdwijnen, bijv. met water of doordat ze verdampen aan de lucht. Een overzicht van welke siliconen verdampen en welke niet-wateroplosbaar zijn, vind je in: Zijn siliconen nou echt zo slecht voor je haar?
Waarom worden ingrediënten die build-up veroorzaken in haarproducten gebruikt?
Het klinkt logisch om haarproducten met ingrediënten die achterblijven op je haar te vermijden, maar in (bijna) elk product zit wel iets wat bij kan dragen aan het ontstaan van build-up. Haarproducten zijn namelijk juist zo gemaakt dat er stoffen achterblijven op je haar. Dit zorgt voor bescherming, vasthouden van vocht in je haar, glans, zachtheid, minder klitten en/of hold en andere goede zaken.
Waaraan kun je build-up in je haar herkennen?
Dit zijn enkele symptomen waar je last van kunt hebben door build-up:*
- De befaamde crunchy ends: harde, plastic aanvoelende haarpunten
- Droog haar in de lengtes, wat meestal nog erger wordt na het aanbrengen van producten
- Een waxachtig gevoel op je haar/plakkerig haar/gevoel alsof er een coating om je haar zit
- Haarproducten lijken geen effect meer te hebben, of maken het alleen maar erger
- Dof haar
- Slap, futloos en slierterig haar
- Gespleten haarpunten en haarbreuken (witte puntjes)
- Klitten
- Hoofdhuidproblemen
*Je hoeft niet altijd last te hebben van alle symptomen bij build-up. De eerste 4 zijn wel bijna altijd aanwezig.
Hoe kom je van build-up in je haar af?
Build-up kun je vrij makkelijk uit je haar verwijderen door gebruik te maken van een speciale clarifying shampoo. Deze shampoos zijn erop gericht je haar compleet vrij te maken van achtergebleven producten en ingrediënten. Ze gaan dus een stap verder dan ‘gewone’ shampoos.
Dit betekent echter dat deze shampoos ook wat harder reinigend zijn en je haar dus uitdrogen. Gebruik clarifying en chelating shampoo’s dan ook liever niet vaker dan 1 à 2 keer per maand. En zorg dat je erna altijd een hydraterend haarproduct gebruikt.
Je kunt hier meer lezen over de werking van clarifying shampoos: Alles dat je moet weten over clarifying shampoo. Weet jij al zeker dat je een clarifying shampoo wilt kopen, maar weet je nog niet welke? Neem dan een kijkje in mijn lijst van clarifying shampoos.
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.