Hoe kun je haaruitval bij vrouwen tegengaan, zodat je weer mooi vol haar krijgt?

Als je als vrouw last van haaruitval hebt, is dat flink schrikken. Je vraagt je af: Moet ik me zorgen gaan maken? Wat kan de oorzaak zijn? Én het belangrijkst: Hoe kan ik mijn haaruitval tegengaan?

Dit artikel geeft antwoord op die vragen. Je ontdekt welke oorzaken van haaruitval bij vrouwen er zijn, hoe je die aanpakt en welke producten je het beste kunt gebruiken om weer vol haar te groeien.

Haaruitval tegengaan: Hoe stop je haaruitval bij vrouwen?

Wanneer moet ik me zorgen maken om haaruitval?

Je kunt het beste naar de huisarts gaan als je:

  • Dagelijks meer dan 120 haren per dag verliest
  • Je middenscheiding steeds breder ziet worden
  • Vooral haar verliest bij je slapen en/of rondom je kruin
  • In een kwestie van dagen tot weken een of meerdere kale plekken krijgt
  • Last hebt van ontstekingen op je hoofdhuid
  • Ook haar verliest op andere plekken op je lichaam

Wat als je meer dan 120 haren per dag verliest?

Dat ligt eraan. Als je merkt dat er veel meer haar uitvalt in de herfst, is er vaak geen reden tot paniek. In de zomer verlies je altijd minder haren en die vallen in de herfst alsnog uit.

Je moet je wel zorgen maken als de haaruitval héél lang duurt: meer dan 6 weken. Of wanneer je zichtbaar ziet dat je haar dunner wordt.

Tip: Als je de haren verspreid over je gehele hoofdhuid verliest heb je waarschijnlijk last van een type haaruitval dat telogen effluvium genoemd wordt.

En wat als je last van kale plekken krijgt?

Als je in een heel korte tijd gladde kale plekken ziet verschijnen kan het zijn dat je last hebt van alopecia areata.

Alopecia areata wordt ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd. Het is een auto-immuunziekte. Dat houdt in dat je afweer, die normaal gesproken tegen ziekteverwekkers vecht, ook gezonde cellen aanvalt. In dit geval die in je haarzakjes.

Als je middenscheiding breder wordt, wat houdt dat in?

Dan bestaat de kans dat je last hebt van alopecia androgenetica. Alopecia androgenetica wordt ook wel erfelijkheidskaalheid genoemd. Je hebt dan genen geërfd die ervoor zorgen dat je haarzakjes overgevoelig zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT): je haarzakjes krimpen.

Bij vrouwen uit het zich meestal in haarverlies volgens vrouwelijk patroon. Dat houdt in: je middenscheiding wordt steeds breder en breder. Je kunt als vrouw ook last krijgen van haarverlies volgens het mannelijk patroon: dan trekt je voorste haargrens naar achter, bij je slapen wordt je kaal en je verliest haar op je kruin.

Haarverlies volgens vrouwelijk patroon: de middenscheiding wordt steeds breder

Wat is de oorzaak van haaruitval bij vrouwen?

Dat is lastig te zeggen én soms kom je er nooit achter. Er zijn tientallen oorzaken die voor haaruitval bij vrouwen kunnen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld veel haar verliezen, als je…:

  • in de rui bent: in de herfst en lente verlies je tijdelijk meer haar
  • een ziekte hebt die invloed heeft op je geslachtshormonen, zoals endometriose en PCOS
  • gestopt bent met de pil
  • in de overgang komt
  • zwanger bent geweest
  • kaalheid bij vrouwen in de familie zit
  • een ijzertekort hebt
  • een vitamine D tekort hebt
  • medicijnen slikt die haaruitval kunnen veroorzaken
  • chemotherapie ondergaat
  • een auto-immuunziekte hebt
  • plotseling veel bent afgevallen
  • veel stress hebt (gehad)
  • ziek bent geweest en koorts hebt gehad (bijv. Corona)
  • problemen met je stofwisseling hebt, zoals de ziekte van Graves
  • ontstekingen hebt op je hoofdhuid
  • je hoofdhuid ernstig verbrand of verwond hebt
  • niet goed voor je haar zorgt

Lees ook: 10 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Hoe kom je erachter wat de oorzaak van je haaruitval is?

Heel eerlijk: soms kom je er helemaal niet achter. Máár: je hebt de beste kans om de oorzaak te achterhalen door te kijken naar het soort haaruitval dat je hebt en van welke klachten je allemaal precies last hebt. Je huisarts kan je daarbij helpen.

In mijn ebook Haaruitval bij Vrouwen vertel ik je hoe je maar liefst 21 verschillende oorzaken van haaruitval kunt herkennen.

Ebook haaruitval bij vrouwen

Hoe kun je haaruitval bij vrouwen behandelen?

Je kunt het beste de oorzaak aanpakken. Als je namelijk weet wat de reden is dat je haar uitvalt kun je middelen uitkiezen die daar het beste tegen werken.

Een paar voorbeelden:

Erfelijkheidskaalheid (Alopecia androgenetica)

Stel, je hebt last van erfelijkheidskaalheid (alopecia androgenetica). Dan zijn je haarzakjes overgevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT): ze krimpen. Dan wil je onder meer middelen die helpen tegen het krimpen van de haarzakjes. In dat laatste geval werkt Minoxidil (2% bij vrouwen) heel goed: het vergroot de haarzakjes, zodat je sterker, dikker haar groeit.

(Let op: lees voor gebruik van Minoxidil goed de bijsluiter. Je kunt bij verkeerd gebruik last krijgen van haargroei op plekken waar je dat niet wilt.)

Telogen effluvium door een ijzertekort

Of stel, je verliest haar omdat je een ijzertekort hebt. Dan kun je wel allerlei haargroeishampoos proberen voor het tegengaan van haaruitval, maar het beste werkt het om te zorgen dat je meer ijzer binnenkrijgt.

(Vermoed je dat je een ijzertekort hebt? Laat je bloedwaardes testen, vóórdat je ijzersupplementen gaat slikken.)

Welke vitamines helpen tegen haaruitval?

Vitamines helpen alleen écht tegen haaruitval als je er een tekort aan hebt. Vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor je haargroei zijn onder meer:

  • IJzer
  • Zink
  • Biotine
  • Vitamine D

Welke shampoo kun je het beste gebruiken tegen haaruitval?

Een shampoo met cafeïne of met ketoconazol. Maar ook hier geldt: het ligt aan de oorzaak van je haaruitval.

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat cafeïne je haargroei een boost kunnen geven: ze stimuleren de doorbloeding, zodat je haarzakjes meer bloed met voedingstoffen aangeleverd krijgt. Ze schudden slapende haarzakjes wakker en zorgen ervoor dat ze sterker, dikker haar kunnen groeien. Het kan daarom voor veel verschillende soorten haaruitval ingezet worden.

Shampoo met ketoconazol werkt het beste als je haaruitval komt door een schimmelinfectie, zoals bij seborroïsch eczeem.

Kan haaruitval herstellen?

Het eerlijke antwoord daarop is: soms. Het ligt aan het soort haaruitval dat je hebt, en wat daarvan de oorzaak is. Zijn jouw haarzakjes gekrompen, ernstig beschadigd geraakt of verwoest, bijvoorbeeld door ontstekingen, dan groeit je haar nooit meer terug. Je beste aanpak is dan zo snel mogelijk haaruitval te behandelen, zodat je voorkomt dat het erger wordt.

Zijn je haarzakjes in tact, dan is herstel wel mogelijk. Maar het kan maanden tot jaren duren én je haar groeit niet altijd hetzelfde terug als eerst.

Om even samen te vatten

Signalen van haaruitval waar je goed op moet letten zijn onder meer: als je langere tijd meer dan 120 haren per dag verliest, als je plotseling kale plekken krijgt of als je middenscheiding steeds breder wordt.

Er zijn tientallen mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen, waaronder stress, zwangerschap, een ijzertekort en corona. De beste oplossing voor haaruitval is het aanpakken van die oorzaak. Hoewel er niet altijd een duidelijk aan te wijzen oorzaak is, kun je er vaak wel achter komen aan de hand van je klachten.

Wat nu?

Je wilt graag je haaruitval tegengaan. Dus je bent op zoek naar een oplossing. Je hebt misschien al wat middelen geprobeerd, en hoewel die geweldig lijken te werken voor anderen doen ze voor jou niets. In tegendeel: jij verliest alleen maar meer haar.

Dat komt omdat jouw haar misschien om heel andere reden uitvalt dan dat van hen. Je kunt bijvoorbeeld biotine bij slikken, maar als jouw haaruitval door hoofdhuidproblemen komt gaat dat niet helpen.

Je kunt pas de juiste middelen tegen haaruitval kiezen, als je weet waar je tegen strijdt: wat voor haaruitval heb je en wat is daarvan de oorzaak?

Ik zou het je graag allemaal vertelt hebben in bovenstaande blogpost, maar dan zou die honderd pagina’s lang zijn geworden. Ik verzamelde daarom alle informatie die ik uit wetenschappelijke onderzoeken gehaald hebt voor je in een uitgebreid ebook. In het ebook Haaruitval bij Vrouwen help ik je de oorzaak van je haaruitval te achterhalen en vertel ik je welke middelen je vervolgens het beste kunt gebruiken om weer voller haar te groeien.


Haaruitval tegengaan: Hoe stop je haaruitval bij vrouwen?

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts