haarverzorging tips

DIY: Zelfgemaakte haargel met honing en Aloe Vera

DIY Zelfgemaakte Haargel

Leuk zo’n kruidengeneeskunde-opleiding! – Ik studeer Westerse fytotherapie bij Herba Sanitas – De eerste lesdag van het tweede jaar en ik kreeg gelijk weer iets heel erg leuks in mijn handen geduwd van Gonnie, de ‘kruidenjuf’, namelijk Guargom! Wattes? Guargom, dat is een soort poeder wat je heel handig kan gebruiken om je mengsels wat dikker te maken en de consistentie te verbeteren. Het wordt bijv. ook aan etenswaren, zoals kazen toegevoegd.

Ik was al een paar keer recepten tegengekomen waar je Guargom voor nodig had, dus die kon ik nu mooi eens gaan uitproberen. En ook al heeft mijn haar een bloedhekel aan gel – maakt niet uit wat voor haargel – ik wilde toch eens gel maken om te kijken of het ermee lukte. En dat lukte heel erg goed! Dus vandaag wil ik het recept met je delen. 😀

 

Ingrediënten:

– 60 ml water

Voor de houdbaarheid is het het beste als je gedemineraliseerd water (strijkwater) gebruikt. Maar kraanwater wat je eerst even kookt is ook al goed.

– 25 ml honing

– 15 ml glycerine

Het is misschien niet iets wat je zo thuis hebt staan, maar via internet is er makkelijk aan te komen. Het is een bijproduct van zeep. Je kunt als vervanging een dikkere olie nemen, zoals kokosolie of cacaoboter. Je kunt het ook weglaten, maar voeg dan meer Aloe Vera gel toe (in totaal dan 30 ml)

– 15 ml vloeibare olie

Het is belangrijk dat de olie echt vloeibaar is, anders moet je meer water toe gaan voegen of minder Guargom.

– 20 ml Aloe Vera gel

Ga voor een doorzichtige Aloe Vera gel, dan weet je dat je een goede hebt.

– ¼/½ tl Guargom

DIY Haargel met Guar Gom

Guargom is afkomstig van de zaden van de Guarplant. Dit voeg je toe om je mengsel lekker stevig en dik te maken. Het verlengt ook de houdbaarheid van je gel. Daarnaast maakt het je haar lekker zacht en glad en legt het een wat glibberig laagje om je haar. Je kunt zelf conditioner maken door een beetje guargom met een heleboel water te vermengen. Ik heb het gekregen maar je kunt het zelf kopen bij Pit en Pit. Een halve theelepel lijkt misschien weinig, maar een klein beetje doet echt al heel veel.

– Optioneel: 15-20 dr. Etherische olie naar keuze

Het hoeft niet. Als je het niet toevoegt zal je gel vooral naar honing ruiken.

– 15 ml e.o. Benzoïne

Om de houdbaarheid te verlengen kun je wat etherische olie van Benzoïne toevoegen. Dan blijft het een paar maanden  goed. Zonder blijft de gel zo’n 1 tot 2 weken goed. (Guargom heeft ook al een conserverende werking) Ik heb de mijne in een speciaal luchtdicht pompje gedaan om de houdbaarheid nog wat extra te verlengen.

 

Bereiding

DIY Zelfgemaakte Haargel

1. Verwarm au bain-marie het water, de honing, de glycerine, de olie en de aloe. Zorg dat alles goed gemengd is en laat het mengsel niet te heet worden (het mag niet koken).

 

DIY Zelfgemaakte Haargel met Guargom

2. Voeg beetje bij beetje de Guargom toe, terwijl je roert met een garde. Echt hele kleine beetjes tegelijk, want anders krijg je klontjes.

 

DIY Zelf Haargel Maken

3. Meng alles tot een stevige, gelei-achtige consistentie. Als het te dik is voeg dan wat water toe. Probeer er rekening mee te houden dat het mengsel bij het afkoelen nog ietsjes dikker wordt.

 

Zelf haargel maken

4. Haal je gel van het vuur af en voeg na eventjes afkoelen de etherische oliën toe als je dit wilt.

 

*

Geen foto van mijn haar deze keer, want dat zou ik je alleen maar afschrikken en ik wil juist dat je deze gel eens uit gaat proberen. Mijn haar houdt niet van gel. En het maakt niet uit of het nou natuurlijk is of niet. Het houdt gewoon niet van gel. Het wordt er droog, pluizig, en strengerig van. En na meerdere malen gebruik heb ik altijd meer last van gespleten punten. Waarom? Geen flauw idee!

Toch moest ik even uittesten op mezelf, en hoewel deze gel al een hele verbetering is op alle andere 20 gels die ik al uitgeprobeerd heb, was het nog steeds niet echt een positieve ervaring. Maar dat ligt echt aan mijn haar, die is af en toe gewoon enorm eigenwijs. Al met al bleef mijn haar wel prima doorkambaar, de pluis en de droogte was niet zo erg als bij andere gels in mijn geval, het werd wel wat hard maar was makkelijk te doorbreken – het vormt dus een prima gelcast voor de Curly Girl Methode -, het lijkt erg dik maar het smeert heel goed uit en is prima te verdelen, het waste er enorm makkelijk uit, het sloeg niet na een tijdje wit uit zoals sommige gels doen, en de hold is echt verbazingwekkend goed ondanks dat ik echt maar een klein beetje had gebruikt. Na een kwartiertje een knot in had ik slag die de hele dag bleef zitten. Een prima gel dus, voor wiens haar niet zo raar reageert op gel tenminste.

Ik heb de gel aan een vriendin gegeven, ik ben benieuwd hoe zij het gaat vinden.

Hoe reageert jouw haar op haargel?

Met speciale dank aan Gonnie voor de Guargom. Ben je ook geïnteresseerd in het volgen van een kruidenopleiding of leuke kruidencursussen? Neem dan eens een kijkje op de site van Herba Sanitas.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts