Waarom is kokosolie de beste olie voor je haar? (10 redenen)

10 Redenen Waarom Kokosolie de Beste Haarolie is

Hoe meer ik me verdiep in de werking van kokosolie, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat dit toch wel eens dé beste olie zou kunnen zijn voor je haar. Alle wetenschappelijke onderzoeken die ik heb doorgespit hebben niets anders dan lof voor deze olie. En dat enthousiasme werkt aanstekelijk, want ik ben het daardoor zelf ook meer gaan toepassen op mijn eigen haar met groot succes. Ik merk echt verschil! Dus nu is het voor mij om jou aan te steken met mijn enthousiasme!

Ben jij nog niet overtuigd van de goede werking van kokosolie? Hier zijn 10 redenen die je van gedachten gaan laten veranderen:

1. Zorgt voor beter gehydrateerd haar

Haar behandeld met kokosolie houdt meer vocht vast. Het haar neemt aan de andere kant ook minder vocht op. Toch bleek uit onderzoek dat nog een aanzienlijke hoeveelheid vochtcondens  – verdampt water – in de haarvezels kan doordringen, waardoor de dorst van je haar toch nog gelest wordt.

En goed gehydrateerd haar heeft heel veel voordelen! Het is gezonder, sterker, veerkrachtiger, glanzender en je zult merken dat je veel minder last van pluis en gespleten punten hebt.

2. Beschermt tegen schade door o.a. kammen

Kokosolie legt een beschermend glibberig laagje over je haar heen. En dat zorgt er o.a. voor dat je borstel makkelijker door je haar glijdt en er zo minder schade aan je haar ontstaat. Dit geldt niet alleen als je kokosolie aanbrengt voordat je kamt, maar ook als je kokosolie nog voor het douchen gebruikt als pre-wash voordat je haar nat wordt.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat haar dat nat gekamd werd, zelfs nadat het gewassen was met SLS-shampoo, minder beschadigd raakte wanneer er kokosolie als pre-wash was gebruikt. Niet alleen bij gezond haar, maar ook bij gebleekt haar en gekookt haar maakte het een groot verschil.

3. Zorgt dat je haar minder opzwelt bij het nat worden

Als je haar nat wordt zwelt het op en komt er druk te staan op de haarschubben – de ‘dakpannetjes’ van je haar. –  Omdat olie hydrofobisch is  – wat betekent dat het niet mengt met water – kan er minder water het haar binnenkomen als je voor het nat worden kokosolie aanbrengt. Op die manier komt er veel minder druk van binnenuit op de haarschubben te staan, waardoor ze niet zo omhoog geduwd worden en dus ook niet zo snel afbreken.

4. Vermindert harde werking van ingrediënten als SLS

Door kokosolie aan te brengen voor het wassen bescherm je je haar tegen de schadelijke effecten van je shampoo. Veel shampoo’s – voornamelijk die met SLS als ingrediënt –  reinigen eigenlijk veel te sterk, waardoor ook de oliën die je haar nodig heeft om gezond te blijven verdwijnen bij het wassen. Maar met kokosolie in je haar zal de shampoo eerst daar doorheen moeten voordat het bij de andere belangrijke oliën aan kan komen.

*Vaak krijg je kokosolie er met shampoo niet eens helemaal uitgespoeld. De truc is dan om conditioner te gebruiken, daarmee komt de olie wel los.

5. Heeft meer effect dan andere oliën

Kokosolie is tijdens onderzoeken op haar vergeleken met o.a. minerale olie en zonnebloemolie. Het bleek dat kokosolie vele malen beter werkte. Het verschil was ontzettend groot, aangezien zowel minerale olie en zonnebloemolie totaal het proteïneverlies (het afbreken van schubben) niet verminderden. Terwijl kokosolie juist heel goed werkte.

Overigens ben ik geen vergelijking met oliën zoals jojoba-olie, arganolie en zwarte komijnolie tegen gekomen, dus ik kan niet met zekerheid zeggen dat kokosolie beter is dan die oliën.

10 Redenen waarom Kokosolie de beste Haarolie is

6. Dringt door tot diep in je haar

Kokosolie is een triglyceride van laurinezuur. Simpeler gezegd: het is een drievoudig vet grotendeels bestaand uit laurinezuur. Laurinezuur is een vetzuur wat ook van nature voorkomt in onze eigen huidolie (talg). Het is dus niet zo vreemd dat je haar goed reageert op kokosolie.

En vanwege zijn lage moleculaire gewicht en recht lineaire ketting, kan kokosolie ook nog eens makkelijk tot in de haarschacht doordringen.

Je zult dan ook merken dat je haar na een nachtje slapen een deel van de kokosolie op heeft geslurpt die je de avond ervoor in je haar hebt gesmeerd.

7. Is één van de lichtere oliën voor je haar

Kokosolie lijkt misschien vet, maar dit valt reuze mee. Het is zelfs een vrij lichte olie, het is goed te verdelen en doordat het intrekt in je haar blijft het er ook niet zo op liggen. Hierdoor wordt je haar dus niet gelijk slierterg, slap en vet, zoals bij zwaardere oliën als olijfolie wel snel gebeurd.

Natuurlijk moet je wel met mate smeren, ook met kokosolie, maar met een klein beetje kom je een heel eind.

8. Beschermt je haar tegen de zon

Zoals je ook in het artikel ‘7 tips om je haar te beschermen van de zon’ hebt kunnen lezen hebben de meeste plantaardige oliën van zichzelf een SPF-factor. Zo ook kokosolie, die een SPF heeft van 7,1. Daarmee biedt het een betere bescherming tegen de schadelijke UV-stralen van de zon dan bijv. amandel-, sesam- en wonderolie. Alleen olijfolie heeft een hogere SPF van 7,5.

En zoals je hebt gelezen helpt kokosolie je haar gehydrateerd te houden, en dus voorkomt het ook uitdroging door de hitte van de zon

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je haar gebakken wordt met al die kokosolie in je haar. 😉

Voeg er wat etherische olie van Pepermunt aan toe en je haar is extra goed beschermd tegen de zon.

9.1 Is niet superprijzig

9.2 Is makkelijk verkrijgbaar

9.3 Blijft lang goed

Eigenlijk zijn dat al gelijk 3 redenen om voor kokosolie te gaan. Kokosolie wordt tegenwoordig steeds goedkoper. Voor rond de 15 euro heb je al een liter.

Kokosolie is bijna overal verkrijgbaar, zelfs bij de Aldi tegenwoordig. De kwaliteit kan echter nogal verschillen tussen winkels. Het is aan te raden om je kokosolie niet in de supermarkt, maar bij een biologische winkel of een winkel gespecialiseerd in oliën te kopen.  Online kun je het onder andere kopen via de site van Natural Heroes en bij kokoswinkel.nl. Zelf koop ik het bij Pit & Pit, waar ik ook veel andere kruiden en oliën koop.

En mits je het in de koelkast zet bij heet weer  – want het smelt bij 25 graden – kun je er wel een jaar van genieten.

10. Je kan het voor veel meer dingen gebruiken

Voor de huid

Niet alleen voor haar is kokosolie heel fijn. Je kunt het ook voor je huid gebruiken, vooral bij een droge huid, een geïrriteerde huid, zonverbrande huid, eczeem en zelfs bij huidaandoeningen veroorzaakt door schimmels is kokosolie heel goed in te zetten.

Eten

Ook kun je lekker koken met kokosolie, voor je haar zou ik ontgeurde nemen maar bij koken is de gewone extra vierge juist heerlijk. Het is heel gezond en wordt zelfs ingezet om af te vallen.

Tanden poetsen en tandvleesproblemen

Je kunt er ook heel goed je tanden mee poetsen, het werkt namelijk antibacterieel. Het werkt daarom goed tegen plak.

En het is ook vastgesteld dat ontstoken tandvlees heel goed reageert op kokosolie.

Oil Pulling

Mensen in India gebruiken het voor oil pulling, een ontgifting van je lichaam waarbij je olie minstens een kwartier lang heen en weer gooit in je mond.

 –

Ontdek meer over wat olie voor je haar kan doen:

*

Bronvermelding:

Keis, K., Huemmer, C. L., & Kamath, Y. K. (2006). Effect of oil films on moisture vapor absorption on human hair. Journal of cosmetic science, 58(2), 135-145.

Rele, A. S., & Mohile, R. B. (1999). Effect of coconut oil on prevention of hair damage. Part I. Journal of cosmetic science, 50(6), 327-339.

Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science, 54(2), 175-192.

*Dit artikel bevat affiliate links

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts