DIY: Lotion Bars

DIY: Lotion Bars

Vandaag ga ik een superleuk recept met jullie delen. We gaan namelijk lotion bars maken! Lotion Bars zijn leuke kleine blokjes – of grote blokjes, het is maar net wat je zelf wilt – die heerlijk zacht en verzorgend zijn voor je huid en haar. Ze bestaan helemaal uit oliën die zo met elkaar gecombineerd zijn dat ze smelten op je huid. Je wrijft ze tussen je warme handen in en brengt de vrijgekomen olie lekker in je haar aan voor bescherming en hydratatie! Én je kunt ze ook voor heel veel andere dingen gebruiken, zoals als handcrème of als bodylotion! 

 

Wat heb je nodig? – Benodigdheden & Ingrediënten

Siliconen Bakvormpjes
Vandaag gebruiken we leuke bonbonvormpjes, maar als je een groter blokje wilt hebben kun je ook voor bijv. muffinvormpjes gaan.

Au Bain Marie pannetje

Grote Pan en een Kleine Pan (of au bain-marie pan)
We gaan de oliën straks au bain-marie smelten. Vergeet niet om de grote pan te vullen met water. Smelt je vaker dingen au bain-marie? Maak het jezelf dan lekker makkelijk door een speciaal pannetje te kopen. Je kunt ze onder andere vinden op de site van Bol.com.

1/3e deel Cacaoboter (10g)
Ik hou van cacaoboter. Het ruikt echt goddelijk. Ik moet me soms beheersen om geen hap uit mijn lotion bars te nemen. Cacaoboter wordt gebruikt om chocolade van te maken en is het vet van de cacaoboon. Cacaoboter smelt rond 35-37 graden. Je zou dus in principe je blokje helemaal uit deze ‘olie’ kunnen maken. Je koopt deze goddelijke geurende boter hier.

 

Kokosolie
1/3e deel Kokosolie (10g)
Dit is een echte superolie voor je haar. Het is namelijk één van de weinige oliën die echt tot binnenin je haar kan doordringen en je haar zelfs voor een deel kan herstellen. Deze moet je dus eigenlijk wel toevoegen in een lotion bar voor je haar.  Kokosolie smelt al bij zo’n 25 graden, voeg dus niet meer dan 1/3e toe.

Lees ook: 10 redenen waarom kokosolie de beste haarolie is

1/3e deel Bijenwas (10g)
Bijenwas is datgene waar een honingraat van een bijenkorf uit bestaat. Bijenwas zorgt er in het recept voor dat de smelttemperatuur wat omhoog gaat. Als je 25 graden en 37 graden bij elkaar doet, dan kom je op een smelttemperatuur van 31 graden uit en dat is wel een beetje erg laag. Bijenwas heeft een smelttemperatuur van ongeveer 60-65 graden en wordt kneedbaar vanaf 40 graden.

Optioneel: Etherische oliën
Voor de geur hoef je het niet te doen, want je blokje ruikt naar heerlijke chocolade en/of kokos straks. Maar je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om er wat etherische olie bij te doen. Zelf hou ik wel van de combinatie vanille, rozen en chocolade. Daarom neem ik per blokje 2 druppels vanille alcohol-extract en 1 druppel roosgeranium. Heb je een groter blokje, voeg dan in totaal 5 druppels toe.

Kooptip

Alle ingrediënten die je nodig hebt, zijn verkrijgbaar via de site van Natural Heroes.

Aan de slag! – bereiding

Water koken – Doe water in een grote pan en breng dit aan de kook.

Oliën afwegen en bij elkaar doen – Neem de drie ‘oliën’, ik heb van elke olie 10 gram afgewogen, en doe ze samen in een klein pannetje of speciaal au bain-marie pannetje als je deze hebt.

Oliën au bain-marie smelten – Zet het kleine pannetje met de oliën in de grote pan met het water en wacht tot de oliën smelten.

DIY: Lotion Bars met VanilleEtherische olie toevoegen – In de tussentijd druppel je de etherische oliën, als je die wilt toevoegen, in je bakvormpjes. Voeg deze altijd van tevoren toe en niet nadat je de olie al in de vorm heb gegoten.

DIY: Lotion BarsGesmolten oliën in de vorm gieten – Als de oliën gesmolten zijn – je zult zien dat de bijenwas het langs duurt – giet je de nu vloeibare olie in je bakvormpjes.

Je lotionbar laten stollen – En dan is het nu wachten tot ze gestold zijn. Meestal gaat dit vrij snel, maar het is verstandig om ze toch even een paar uur goed uit te laten harden. Je kan ze in de koelkast zetten, maar wacht dan wel even tot ze gestold zijn.

En klaar! – Zie, dat voel toch best mee? Piece of cake –uuuh – piece of lotion bar bedoel ik! Reuk eens *gniffel* Wil je ze al opeten? Niet doen hoor, gewoon lekker smeren, overal waar je maar wilt. Dan wil iedereen jou straks opeten, omdat je zo héérlijk ruikt! 😉

 

Tip:
Je kunt ook andere oliën gebruiken. Je moet er alleen wel altijd voor zorgen dat de gemiddelde smelttemperatuur van je oliën samen op ongeveer 37 graden uitkomt.

Enkele andere oliën die je zou kunnen gebruiken:
Mangoboter – 30 graden Celsius
Babassu olie – 25 graden Celsius
Karitéboter (shea butter) – 37 graden Celsius

*

Wel laten weten hoe ze bevallen hoor als je ze hebt gemaakt hoor, ben héél erg benieuwd naar jullie kookkunsten. 😀 Over koken gesproken, ik moet die cacaoboter echt eens in een eetbaar recept gaan gebruik, ik denk dat ik daar heeeeeel erg blij van word.

 

Dit artikel bevat enkele affiliate links. Deze leiden uitsluitend naar producten en webshops waar ik zelf ervaring mee heb.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts