Lijst van shampoos zonder parfum

Shampoos zonder parfum

Heb jij last van een rode, geïrriteerde hoofdhuid die enorm jeukt elke keer dat je je haar wast? Dan kan het zijn dat je allergisch bent voor parfum. Dat komt voor bij twee op de honderd mensen.

Als je een parfumallergie hebt is het lastig een goede shampoo te vinden. Bijna elke shampoo bevat parfum, zelfs de natuurlijke shampoos. Máár: gelukkig zijn er wel een paar shampoos verkrijgbaar in Nederland die geen parfum bevatten.

Om jouw zoektocht makkelijker te maken, zette ik ze voor je op een rijtje. Met deze shampoos zonder parfum kun je met een gerust hart je haar wassen.

Affiliate disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Hoe weet je of je allergisch bent voor parfum?

Je krijgt dan last van allergisch contacteczeem. Als je wast met een shampoo waarin parfum zit ontstaan er rode jeukende plekken met schilfers op je hoofdhuid. Soms krijg je ook last van pukkels en van blaasjes.

Een parfumallergie is een zogenaamde contactallergie. Dat houdt in dat je last krijgt als je huid in contact komt met parfum. Als je je haar wast komt de shampoo vaak ook op andere plekken terecht, zoals je handen. Ook daar ontstaat dan eczeem.

Kun je ook op latere leeftijd allergisch voor parfum worden?

Ja. Een parfumallergie bouw je op. Zo kun je na jaren zonder problemen opeens last krijgen van eczeem als je een product met parfum gebruikt. Je moet meerdere keren in contact komen met een parfumstof voordat je een allergische reactie krijgt.

Zijn natuurlijke parfumstoffen wel oké als je allergisch bent voor parfum?

Nee, ook natuurlijke parfumstoffen veroorzaken in dat geval eczeem. Het gaat dan om etherische oliën.

Hoe weet je of er parfum in je shampoo zit?

Door de ingrediëntenlijst van de shampoo te bekijken. Elk merk moet verplicht de ingrediënten vermelden op een product.

Parfum herken je onder meer aan de namen:

  • Parfum
  • Perfume
  • Fragrance
  • Aroma
  • Essential oils (ze staan vaak los vermeld)
  • Linalool
  • Limonene
  • Citronella
  • Lavender (lavendula angustifolia) oil
  • Menthol

Als een shampoo geen parfum bevat staat dit vermeld op de verpakking. Zoek dan naar termen als: parfumvrij, no perfume, vrij van geurstoffen en fragrance free. Staat dat er niet op? Ga er dan vanuit dat de shampoo parfum bevat.

Negeer termen zoals hypo-allergeen en dermatologisch getest. Die zeggen helemaal niets.

Zijn er naast parfum ook andere ingrediënten in shampoo waar je allergisch voor kunt zijn?

Ja, ook andere stoffen kunnen voor allergische reacties zorgen. Vooral het ingrediënt cocamidopropylbetaine staat hier bekend om.

Welke shampoos bevatten geen parfum?

Ik heb een lijstje voor je gemaakt met shampoos zonder parfum. Volg jij de Curly Girl methode, vermijd je sulfaten en siliconen, gebruik je liever geen proteïne en wil je ook het ingrediënt cocamidopropylbetaine vermijden? I’ve got you covered. Ik heb het lijstje zo onderverdeeld dat je precies de juiste shampoo vindt.

Disclaimer: Loop voor de zekerheid ook zelf de ingrediëntenlijsten van de shampoos na. Het kan altijd voorkomen dat de samenstelling van een product verandert of dat er een foutje in onderstaande lijsten staat.

Shampoos zonder parfum & cocamidopropylbetaine (CG-approved)

Onderstaande shampoos zijn niet alleen vrij van parfum en cocamidopropylbetaine, maar bevatten ook geen sulfaten, siliconen, alcohol en parabenen. Je kunt ze dus veilig gebruiken als je allergisch bent voor parfum en voor cocamidopropylbetaine, én tegelijkertijd de Curly Girl methode volgen als je dat wilt.

Shampoos zonder parfum & cocamidropylbetaine en zonder sulfaten & siliconen

Deze shampoos bevatten geen parfum en geen cocamidropylbetaine en zijn daarnaast ook vrij van sulfaten en siliconen.

Shampoos zonder parfum, cocamidropylbetaine & siliconen

De shampoos hieronder kun je veilig gebruiken als je allergisch bent voor geurstoffen of voor cocamidropylbetaine. Ze zijn tevens vrij van siliconen, maar bevatten wel sulfaten.

Shampoos zonder parfum met cocamidopropylbetaine

Vermijd je parfum, maar vind je cocamidopropylbetaine niet erg? Dan zijn de shampoos hieronder geschikt. Ik heb er voor je bij gezet of ze Curly Girl approved (vrij van sulfaten, siliconen, alcohol en parabenen) zijn en of ze proteïne bevatten.

Zijn dat alle shampoos zonder parfum?

Nee. Er komen er gelukkig steeds meer bij. Weet jij een shampoo zonder parfum die op deze lijst hoort, maar die er niet op staat? Stuur mij hem dan door via info@hebjehaarweer.nl

Wat is de beste shampoo zonder parfum?

Lastige vraag. Dat verschilt per persoon. Als ik puur kijk naar de ingrediënten dan raad ik de shampoo van Jessicurl aan als je krullen hebt en die van The Honest Company als je steil haar hebt. Maar pin me er niet op vast.

Meer weten over parfumallergie?

Op de site van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie vind je meer informatie over parfumallergie.

Andere handige productlijstjes

Bronnen: Isitcg.com, NVDV, Haarshop, JohnBeerens, ZonderParfum.nl, Douglas


Lijst van shampoos zonder parfum

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts