Zo wordt je minder snel grijs – en behoudt je langer je eigen haarkleur

Je dacht dat je er klaar voor was. Maar nu dat het moment daar is? Niet echt. Je eerste grijze haar. Niemand ontkomt eraan en het is ook helemaal niet erg, maar we zitten er ook niet met plezier op te wachten. Het liefst stellen we het zo lang mogelijk uit. Maar kan dat? Kun je ervoor zorgen dat je minder snel grijs wordt? Ik verklap alvast het antwoord: ja. In dit artikel vertel ik je hoe.

Zo voorkom je dat je snel grijs wordt

Ho even. Kun je niet voorkomen dat je grijs wordt?

Laten we eerlijk zijn tegen elkaar. Nee.

We worden allemaal een keer grijs. Daar ontkomt niemand aan. Niet jij, niet ik. Niemand.

Maar wat als je niet klaar bent voor grijs haar?

Kun je er dan wel voor zorgen dat je minder snel grijs wordt?

Ik verklapte het al in het intro: ja, dat kan.

Oké, maar hoe dan? Hoe zorg je ervoor dat je minder snel grijs wordt?

Door goed voor jezelf te zorgen.

Oftewel: door voedsel rijk aan vitamines te eten en ongezond voedsel zoals bewerkt eten te laten staan. Rook daarnaast niet en laat alle alcohol staan. Behalve rode wijn: dat zit vol anti-oxidanten.

Dan het lastigste: zorg dat je je stresslevels laag houdt. Dat doe je door ontspanning te zoeken, door regelmatig te sporten en door stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden.

Hoezo helpt dat tegen grijs haar?

Dat heeft met de oorzaak van grijs haar te maken: een gebrek aan pigment.

Pigment is het stofje dat je haar kleur geeft. Je lichaam maakt het aan tijdens je haargroei. Maar op een gegeven moment stopt het daarmee.

Wanneer dat gebeurt, ligt grotendeels aan je genen. Veel vrouwen worden rond dezelfde leeftijd grijs als hun moeder. En als je Europees bent wordt je gemiddeld eerder grijs dan iemand met een Aziatische of Afrikaanse afkomst.

Maar als je ongezond eet, leeft en veel stress hebt, versnel je dat proces. Oftewel: je wordt sneller grijs.

Ik ben al grijs. Kan grijs haar weer donker worden?

Ja, dat kan. Zo was er een Japanse man van 68 jaar met een hoofd vol wit haar. Nadat artsen hem een ontstekingsremmend middel gaven om zijn huidproblemen tegen te gaan, werd de helft van zijn haar opeens weer zwart.

Maar voordat je een gat in de lucht springt van blijdschap: dat komt bijna nooit voor. Een paar haren? Ja. Een halve hoofd vol haar? Nee. Of je moet héél veel geluk hebben.

Welke vitamines helpen tegen grijs haar?

Voornamelijk anti-oxidanten. Dan moet je denken aan vitamines E en C, spoorelementen zoals selenium (seleen) en bioactieve stoffen die zowel in groente en fruit aanwezig zijn.

Waarom helpen anti-oxidanten?

Omdat het jagers zijn. Het goede soort. Ze vangen vrije radicalen weg. Dat zijn slechte stofjes in je lichaam, die gezonde weefsels en cellen beschadigen.

Als vrije radicalen schade veroorzaken, noem je dat oxidatieve stress. Wetenschappers vermoeden dat het een grote rol speelt in waarom we grijs worden.

Oxidatieve stress gebeurt wanneer je te weinig anti-oxidanten en te veel vrije radicalen in je lichaam hebt. Een te veel aan vrije radicalen kan door van alles komen: van bewerkte voeding, frisdrank en alcohol tot stress, weinig beweging en bepaalde medicijnen. Ook als je ouder wordt, ontstaan er meer vrije radicalen in je lichaam.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt?

Volgens het Voedingscentrum doe je dat door gezond en gevarieerd te eten. Anti-oxidanten vindt je onder meer in fruit, groente, noten, thee, rode wijn en in fruitsappen zoals appelsap en tomatensap.

Helpt het slikken van supplementen tegen grijs haar?

Ja, dat kan. Als die supplementen bijdragen aan jouw gezondheid, bijvoorbeeld omdat je een vitaminetekort hebt, dan zeker.

Het is sowieso slim om dagelijks een multi-vitamine te nemen voor je haar. Zo zorg je ervoor dat je altijd voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt voor een optimale haargroei.

Als je grijs haar wilt tegengaan is bijvoorbeeld een supplement met selenium erin aan te raden, zoals de Neofollics Anti-Grijs Haar Tabletten of de Hair Growth Formula Gummies van HairLust.

HairLust Hair Growth Formula Gummies

HairLust – Hair Growth Formula Gummies

Neofollics Anti-grijs haar tabletten - Minder snel grijs haar

Neofollics – Anti-Grijs Haar Tabletten

Even samenvatten

Je wordt minder snel grijs als je goed voor je gezondheid zorgt. Oftewel: door voedsel rijk aan anti-oxidanten te eten en door bewerkt voedsel te laten staan, voldoende te bewegen, niet te roken en stress te vermijden. Ook het slikken van supplementen zoals Neofollics Anti-Grijs Haar Tabletten kunnen helpen.

Zo zorg je ervoor dat je lichaam minder snel veroudert en langer in staat is pigment aan te maken tijdens je haargroei. Dat geeft je haar kleur.

Wat nu?

Je wilt het niet horen. Maar grijs haar is mooi. Je hoeft je er echt niet voor te schamen. Maak je dus niet zo veel zorgen als je grijs wordt. Daar krijg je alleen nog maar meer grijze haren van.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts