Zo word je minder snel grijs – en behoud je langer je eigen haarkleur

Je dacht dat je er klaar voor was. Maar nu dat het moment daar is? Niet echt. Je eerste grijze haar. Niemand ontkomt eraan en het is ook helemaal niet erg, maar we zitten er ook niet met plezier op te wachten. Het liefst stellen we het zo lang mogelijk uit. Maar kan dat? Kun je ervoor zorgen dat je minder snel grijs wordt? Ik verklap alvast het antwoord: ja. In dit artikel vertel ik je hoe.

Zo voorkom je dat je snel grijs wordt

Ho even. Kun je niet voorkomen dat je grijs wordt?

Laten we eerlijk zijn tegen elkaar. Nee.

We worden allemaal een keer grijs. Daar ontkomt niemand aan. Niet jij, niet ik. Niemand.

Maar wat als je niet klaar bent voor grijs haar?

Kun je er dan wel voor zorgen dat je minder snel grijs wordt?

Ik verklapte het al in het intro: ja, dat kan.

Oké, maar hoe dan? Hoe zorg je ervoor dat je minder snel grijs wordt?

Door de onderliggende oorzaak van grijs haar aan te pakken.

En wat is de oorzaak van grijs haar dan precies?

Ouderdom.

Als je ouder wordt, maakt je lichaam steeds minder pigment aan. Pigment is het stofje dat je haar kleur geeft.

Waarom wordt je grijs als je ouder wordt?

Als je ouder wordt, komt er steeds minder pigment in je haar terecht. Pigment is het stofje dat je haar kleur geeft.

Dit gebeurt volgens wetenschappers om twee redenen:

  • Als je ouder wordt, sterven de cellen die pigment aanmaken voor je haar af. Er zijn daardoor steeds minder cellen die pigment aanmaken;
  • Als je ouder wordt, werken de cellen die pigment aanmaken ook minder goed;

Overigens spelen je genen ook nog eens een belangrijke rol. Veel vrouwen worden rond dezelfde leeftijd grijs als hun moeder. En als je Europees bent wordt je gemiddeld eerder grijs dan iemand met een Aziatische of Afrikaanse afkomst.

Maar aan ouder worden kun je toch niks aan doen?

Je kunt de tijd niet stoppen. Nee. Je hebt helemaal gelijk.

Máár je hebt wel invloed op hoe je oud wordt. Sommige dingen die je doet versnellen het verouderingsproces. Roken bijvoorbeeld, veel stressen, ongezond eten en weinig bewegen. Wetenschappers toonden aan dat die dingen je lichamelijk ouder maken: je krijgt er sneller grijs haar door.

Door goed voor jezelf te zorgen, wordt je minder snel grijs

Oftewel: door voedsel rijk aan vitamines te eten en ongezond voedsel zoals bewerkt eten te laten staan. Rook daarnaast niet en laat alle alcohol staan. Behalve rode wijn: dat zit vol anti-oxidanten. Anti-oxidanten gaan het verouderingsproces tegen.

Dan het lastigste: zorg dat je je stresslevels laag houdt. Dat doe je door ontspanning te zoeken, door regelmatig te sporten en door stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden.

Let op: ook bepaalde ziektes zorgen ervoor dat je sneller grijs wordt: van vitamine B12-tekort tot aan – schrik niet – tumoren. Word je erg snel grijs opeens? Bezoek dan ook zeker je huisarts.

Je kunt grijs haar ook van buitenaf tegengaan

Ja, echt waar. Ik dacht ook dat dit onzin was.

Maar je hebt twee gepatenteerde ingrediënten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat zij van buitenaf helpen tegen grijs haar Greyverse™ en Darkenyl™. Ze zorgen ervoor dat je lichaam weer meer pigment voor je haar aanmaakt. zorgen dat je haarcellen langer pigment aanmaken:

Uit één onderzoek bleek dat het aantal grijze haren van proefpersonen na 4 maanden Darkenyl™ te gebruiken met bijna de helft was afgenomen. Het was wel een klein onderzoek met 40 mannen: 20 daarvan namen het middel en 20 daarvan hadden een placebo (nepmiddel dat niet werkte). Maar toch: ik vind het een hele uitvinding hoor. Maar goed, dat is mijn mening.

Voor Greyverse kon ik helaas geen wetenschappelijk onderzoek met meerdere proefpersonen vinden. Maar ik stuitte wel op een onderzoek waarbij een 25-jarige vrouw met grijs haar het middel 5 maanden gebruikte: maar liefst 90% van haar grijze haren waren weer zwart geworden.

Wil je zelf ontdekken of deze middelen werken? Het Anti-Grey Hair Serum van Nederlands merk Neofollics bevat beide ingrediënten.

Neofollics Anti Grey Hair Serum

Neofollics – Anti Grey Hair Serum

Ik ben al grijs. Kan grijs haar weer donker worden?

Ja, dat kan. Zo was er een Japanse man van 68 jaar met een hoofd vol wit haar. Nadat artsen hem een ontstekingsremmend middel gaven om zijn huidproblemen tegen te gaan, werd de helft van zijn haar opeens weer zwart.

Ook kun je door stress meer grijze haren krijgen en nadat de stress stopt worden die soms weer zwart.

Maar voordat je een gat in de lucht springt van blijdschap: Je volledige natuurlijke haarkleur terugkrijgen? Dat komt bijna nooit voor. Een paar haren? Ja. Een halve hoofd vol haar? Nee. Of je moet héél veel geluk hebben.

Welke vitamines helpen tegen grijs haar?

Voornamelijk anti-oxidanten. Dan moet je denken aan vitamines E en C, spoorelementen zoals selenium (seleen) en bioactieve stoffen die zowel in groente en fruit aanwezig zijn.

Waarom helpen anti-oxidanten?

Omdat het jagers zijn. Het goede soort. Ze vangen vrije radicalen weg. Dat zijn slechte stofjes in je lichaam, die gezonde weefsels en cellen beschadigen.

Als vrije radicalen schade veroorzaken, noem je dat oxidatieve stress. Wetenschappers vermoeden dat het een grote rol speelt in waarom we grijs worden, omdat ze de cellen die pigment aanmaken voor je haar beschadigen.

Oxidatieve stress gebeurt wanneer je te weinig anti-oxidanten en te veel vrije radicalen in je lichaam hebt. Een te veel aan vrije radicalen kan door van alles komen: van bewerkte voeding, frisdrank en alcohol tot stress, weinig beweging en bepaalde medicijnen. Ook als je ouder wordt, ontstaan er meer vrije radicalen in je lichaam.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt?

Volgens het Voedingscentrum doe je dat door gezond en gevarieerd te eten. Anti-oxidanten vind je onder meer in fruit, groente, noten, thee, rode wijn en in fruitsappen zoals appelsap en tomatensap.

Helpt het slikken van supplementen tegen grijs haar?

Ja, dat kan. Als die supplementen bijdragen aan jouw gezondheid, bijvoorbeeld omdat je een vitaminetekort hebt, dan zeker.

Het is sowieso slim om dagelijks een multi-vitamine te nemen voor je haar. Zo zorg je ervoor dat je altijd voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt voor een optimale haargroei.

Als je grijs haar wilt tegengaan is bijvoorbeeld een supplement met selenium erin aan te raden, zoals de Neofollics Anti-Grijs Haar Tabletten of de Hair Formula Gummies van HairLust.

Hairlust Hair Formula Gummies for Women

HairLust – Hair Formula Gummies

Neofollics Anti-grijs haar tabletten - Minder snel grijs haar

Neofollics – Anti-Grijs Haar Tabletten

Even samenvatten

Je wordt minder snel grijs als je goed voor je gezondheid zorgt. Oftewel: door voedsel rijk aan anti-oxidanten te eten en door bewerkt voedsel te laten staan, voldoende te bewegen, niet te roken en stress te vermijden. Ook het slikken van supplementen zoals Neofollics Anti-Grijs Haar Tabletten kunnen helpen.

Zo zorg je ervoor dat je lichaam minder snel veroudert en langer in staat is pigment aan te maken tijdens je haargroei. Dat geeft je haar kleur.

Van buitenaf kun je het Anti-Grey Hair Serum van Neofollics gebruiken: die stimuleert de aanmaak van pigment in je haarzakjes.

Wat nu?

Je wilt het niet horen. Maar grijs haar is mooi. Je hoeft je er echt niet voor te schamen. Maak je dus niet zo veel zorgen als je grijs wordt. Daar krijg je alleen nog maar meer grijze haren van.

Bronnen:

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts