haarverzorging tips

Dit is waarom je meer last van haaruitval hebt in de herfst

‘Ah, wat een schattige hond. Mag ik hem aaien?’

‘Ja’, zegt de jonge vrouw, ‘Maar je bent gewaarschuwd: hij is énorm in de rui.’

‘Oh dat geeft niet hoor’, antwoord ik. ‘Dat ben ik in de herfst ook altijd.’

Dit is waarom je in de herfst haaruitval hebt

Het is herfst en ik heb ineens veel meer last van haaruitval. Moet ik me zorgen maken?

Wees gerust, je bent niet alleen. Volgens Zweedse onderzoekers hebben veel vrouwen last van meer haarverlies in de herfstmaanden.

Zij hielden de haargroei van maar liefst 823 vrouwen zes jaar lang in de gaten voor hun onderzoek. Wat bleek? De vrouwen hadden veel minder haarverlies in de zomer, waardoor ze een veel vollere bos haar hadden. Maar helaas voor hen: dat extra haar viel alsnog uit in de herfst.

In juli zitten er veel meer haren in de rustfase dan normaal

Je haar groeit in drie fases: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. Na ongeveer honderd dagen in de rustfase valt het uit.

De onderzoekers ontdekten dat 25 procent van het haar van de vrouwen zich in juli in die laatste fase bevindt. Normaal gesproken ligt dit percentage rond de 15.

Honderd dagen later (in oktober) verlies je dat extra haar weer.

Je haar groeit in drie fases - haargroeifases

Maar waarom heb je meer haar in de zomer dan?

Onderzoekers vermoeden dat het extra haar je hoofdhuid beschermt tegen de hitte en uv-straling van de zon(1, 2). In de herfst is dat niet meer nodig.

Oké, weet je zeker dat zoveel haaruitval normaal is? Het zijn echt hele plukken hoor.

Je verliest normaal gesproken zo’n 70 tot 100 haren per dag. In oktober en november kan dit tot wel twee keer zoveel zijn. Dat is even schrikken, maar komt dus omdat je meer haar had in de zomer.

Je hebt het steeds over de herfst, maar ik verlies ook veel haar in de lente. Hoe zit dat dan?

Ook dat is niets om je zorgen over te maken. In april bevinden zich net zoals in juli meer haren in de rustfase, maar wel iets minder. Zo’n drie maanden later vallen ze uit: aan het eind van de lente in juni.

Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de kou tijdens de wintermaanden vooraf. 

Maar wat nu als het niet stopt of als ik écht héél veel haar verlies?

Trek aan de bel bij je huisarts als je haarscheiding steeds breder wordt en je dus meer hoofdhuid begint te zien. Dat is een teken dat je teveel haar verliest of dat het onvoldoende terug groeit. Normaal gesproken groeit een groot deel van je haar binnen drie maanden terug.

Ga ook langs de dokter als je na drie maanden nog last hebt van veel haarverlies of wanneer het uitvalt in een specifiek patroon zoals bij je slapen of je kruin. Dat laatste zie je vaak bij alopecia androgenitica (kaalheid) bij vrouwen.

Ludwig Schaal voor  haarverliesvolgens Vrouwelijk Patroon
Ludwig Schaal voor haarverlies volgens vrouwelijk patroon (alopecia androgenitca)

Vermoed je dat jouw haaruitval niet door de herfst komt, maar weet je niet zo goed waardoor dan wel? In mijn ebook Haaruitval bij Vrouwen ga ik dieper in op 21 oorzaken van haaruitval en hoe je ze herkent.

Voor mij is het ook altijd even schrikken na de zomer

Ik verlies meestal eind september al meer haar dan normaal. Opeens zie ik dan hele plukken in het doucheputje verdwijnen. En ook net voor de zomer heb ik altijd even een schrikmomentje.

Ik meet dan voor de zekerheid mijn haaromtrek om te kijken of mijn haar veel dunner is geworden. Dan maak ik een paardenstaart en ik wikkel daar een meetlint omheen. Als het rond mijn vertrouwde 8 cm is, dan weet ik dat het goed zit.

Maar opletten is belangrijk, haaruitval kan ook een andere oorzaak hebben

In 2011 had ik last van een ijzertekort. Mijn haar viel daardoor met bosjes uit. De huisarts schreef ijzertabletten voor en na twee maanden kwamen er gelukkig weer veel nieuwe haartjes tevoorschijn.

Ik heb helaas regelmatig last van een ijzertekort en ik heb ook elke winter te weinig vitamine D in mijn bloed. Beide kunnen haaruitval veroorzaken. Ik laat daarom mijn bloedwaardes elk halfjaar testen, zodat ik weet wanneer ik extra supplementen moet innemen.

IJzertabletten voor een gezonde haargroei

Orthica IJzer-25-Complex

Vitamine D voor haargroei

Pharma-Nord Bio-Vitamine D3

Even samenvatten

Als je meer haar verliest in oktober en november is dat heel normaal. Ook eind juni kun je last hebben van iets meer haaruitval dan gewoonlijk. Dit komt omdat je in de maanden daarvoor minder haarverlies had: die haren vallen dan alsnog uit.

Breng een bezoekje aan je huisarts als je na drie maanden nog last van haaruitval hebt, als je je hoofdhuid steeds meer begint te zien of wanneer je vooral haar bij je kruin en slapen verliest.

En nu?

Maak je niet teveel zorgen. En als je dat moeilijk vindt, wordt dan lid van onze Lang Haar Community op Facebook. Daar kun je praten met andere vrouwen die in de herfst en lente last van haarverlies hebben, net zoals jij. En trek even aan de bel bij je huisarts: dan wéét je zeker of er iets aan de hand is.

Verder lezen


Dit is waarom je meer last van haaruitval hebt in de herfst

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Bronnen:

1: Kunz, M., Seifert, B., & Trüeb, R. M. (2009). Seasonality of hair shedding in healthy women complaining of hair loss. Dermatology219(2), 105-110.

2: Hsiang, E. Y., Semenov, Y. R., Aguh, C., & Kwatra, S. G. (2018). Seasonality of hair loss: a time series analysis of Google Trends data 2004-2016. British Journal of Dermatology178(4), 978-979.

3: Olsen, E. A. (2001). Female pattern hair lossJournal of the American Academy of Dermatology45(3), S70-S80.

4: Rasheed, H., Mahgoub, D., Hegazy, R., El-Komy, M., Hay, R. A., Hamid, M. A., & Hamdy, E. (2013). Serum ferritin and vitamin d in female hair loss: do they play a role?Skin pharmacology and physiology26(2), 101-107.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts