haarverzorging tips

5 oorzaken van haaruitval bij vrouwen boven de 40 – in en na de overgang

Je haar valt opeens met bossen uit. Je kamt het in de ochtend en de hele wasbak zit vol haren. En tijdens het wassen verdwijnen er hele plukken door het doucheputje heen. Je kunt wel janken.

Het is de werkelijkheid voor veel vrouwen boven de 40. Zodra ze in de overgang komen krijgen ze last van extreme haaruitval. Maar wat is daar nou precies de oorzaak van?

5 oorzaken van haaruitval bij vrouwen boven de 40

Waarom wordt je haar dunner na je 40e?

1. Hormonen

Als je in de overgang komt heb je meer van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) in je bloed.  Dit hormoon kan bij sommige mensen haaruitval veroorzaken. Dat gebeurt als je genen geërfd hebt die je haarzakjes – waar je haar uit groeit –  gevoelig maken voor dit hormoon. Je haarzakjes krimpen dan: je krijgt haaruitval. Deze vorm van haaruitval heet alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid).

Dihydrotestosteron ontstaat doordat je lichaam met behulp van het enzym 5-alpha reductase testosteron omzet in het tien keer zo sterke dihydrotestosteron. Een stofje met de naam van seks hormoonbindend globuline remt dit proces normaal gesproken af. Maar zodra je in de overgang komt ga je minder van dit stofje aanmaken en maak je dus meer DHT aan.

2. Verminderde doorbloeding

Als je ouder wordt gaat je bloedsomloop minder goed werken. Er stroomt dan minder bloed naar je haarzakjes. Je haarzakjes hebben de stoffen in je bloed, zoals zuurstof en voedingsstoffen, nodig om haar te groeien. Minder bloed zorgt er dus voor dat je haar minder goed groeit.

3. Vitamine D tekort

Wist je dat ruim de helft van de vrouwen na hun 50e een vitamine D-tekort heeft? De kans is groot dat jij dus ook te weinig vitamine D in je bloed hebt. Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je haargroei. Als je er te weinig van hebt valt je haar uit.

VItamine D tegen haaruitval

4. Verminderde aanmaak van collageen en keratine

Naar mate je leeftijd stijgt ga je steeds minder collageen en keratine aanmaken. En dat heeft een negatief effect op je haargroei. Je haar bestaat namelijk voor zo’n 90 procent uit keratine. Daarnaast heb je collageen nodig voor de gezondheid van je haarzakjes.

Je kunt je haargroei ondersteunen door proteïnerijk te eten en collageen– en proteïneshakes te drinken.

5. Beschadigd haar

Omdat je haargroei afneemt als je ouder wordt krijg je steeds fijner haar. Fijner haar is het meest kwetsbare haartype dat er is: het gaat snel kapot. Als je er niet heel voorzichtig mee omgaat breekt je haar af: je haar wordt dunner.

Je haarzakjes maken op oudere leeftijd ook geen pigment meer aan: je wordt grijs. Je haar raakt dan sneller beschadigd door de zon. Vergelijk het met iemand die een heel blanke huid heeft: die verbrandt sneller dan iemand met veel kleur. Zo is het ook met je haar.

Meer weten over haarverzorging na de overgang? Lees 10 tips voor mooi en gezond haar na de overgang

Even samengevat

Als je eenmaal de 40 bent gepasseerd kun je om meerdere redenen last krijgen van een verminderde haargroei. Je haarzakjes kunnen minder goed haar groeien, omdat ze minder bloed krijgen, je niet voldoende vitamine D hebt, je te weinig collageen en keratine aanmaakt en veranderende hormonen door de overgang ervoor zorgen dat je haarzakjes krimpen. Omdat je een verminderde haargroei hebt groeit je haar ook fijner en het wordt grijs. Het beschadigt dan sneller, zodat het afbreekt.

Wat kun je doen tegen haaruitval na je 40e?

Ga extra voorzichtig om met je haar, zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, neem extra proteïne en collageen in, stimuleer je bloedsomloop en gebruik bij erfelijkheidskaalheid middelen die de werking van Dihydrotestosteron afremmen.

Ik vertel je er meer over in mijn gratis ebook: 7 haargroeimiddelen die volgens wetenschappers écht werken.


Ontdek 5 oorzaken van haaruitval na je 40e

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts