Je hebt last van dunner wordend haar of je haar groeit niet zo snel als je zou willen. Je las dat vitamines daar bij kunnen helpen. Maar jeetje, wat zijn het er veel! Welke haarvitamines werken nou echt? In dit artikel vertel ik je welke vitamine nou het beste is voor je haar en welke je het beste kunt nemen om haaruitval tegen te gaan.
- Wat is de beste vitamine voor je haar?
- Welke vitamines en mineralen helpen het beste tegen haaruitval?
- Is het goed voor je haargroei om extra vitamines en mineralen in te nemen als je geen tekort hebt?
- Kan een teveel aan vitamines en mineralen haaruitval veroorzaken?
- Kan een vitamine D tekort haaruitval veroorzaken?
- Hoe ga je haaruitval het beste tegen?
- Wat als je haaruitval hebt, maar geen tekort hebt aan vitamines en mineralen?
- Dit zijn de vitamines die ik zelf inneem voor mijn haar
- Om even samen te vatten
- En nu?
Wat is de beste vitamine voor je haar?
Er zijn meerdere vitamines die belangrijk zijn voor een gezonde haargroei. De belangrijkste vitamines en mineralen voor je haar zijn ijzer en vitamine D. Heb je er een tekort aan? Dan krijg je last van haaruitval.
Als je een tekort hebt ben je niet de enige: één op de vijf vrouwen die ongesteld worden hebben te weinig ijzer in hun bloed, 6 op de 10 zwangere vrouwen hebben een ijzertekort en één op de tien Europeanen heeft een vitamine D tekort.
Andere vitamines en mineralen die je haargroei ondersteunen zijn onder meer zink, biotine, vitamine C, vitamine E, vitamine B12 en selenium.
8 vitamines en mineralen voor een gezonde haargroei
1. IJzer

Je lichaam heeft ijzer nodig om rode bloedcellen aan te maken. Als je een tekort aan ijzer hebt krijg je vaak last van bloedarmoede. Dan krijgen je haarzakjes onvoldoende bloed met voedingsstoffen aangeleverd om haar te groeien: je haren vallen uit. Een ijzertekort komt vrij veel voor.
Een ijzertekort komt veel voor. Vooral bij vrouwen, omdat zij bloed verliezen als ze ongesteld zijn.
Als je een ijzertekort hebt is het verstandig om naast ijzer ook vitamine C bij te slikken: vitamine C helpt je lichaam om ijzer op te nemen.
Let op: een teveel aan ijzer kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Slik niet elke dag supplementen met ijzer, maar alleen wanneer je een tekort hebt.
2. Vitamine D

Je haar bestaat voor zo’n 90 procent uit keratine, dat ontstaat wanneer proteïne in je lichaam verhoornt (afsterft). Vitamine D speelt een belangrijke rol in de aanmaak van keratine. Bij een tekort krijg je last van een verminderde haargroei.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen lage hoeveelheden vitamine D en de ernst van haaruitvalsoorten als alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid), alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) en telogen effluvium (verspreide haaruitval).
3. Biotine

Biotine is misschien wel de bekendste haarvitamine, maar er is tot nu toe weinig wetenschappelijk bewijs dat het écht helpt bij je haargroei. Of het nut heeft om het bij te slikken is dus de vraag. Maar wat wel zeker is, is dat je van een tekort haaruitval kunt krijgen. Vooral mensen die veel alcohol drinken, zwanger zijn en vaak antibiotica slikken hebben een hoger risico op een biotine-tekort.
Let wel op: een teveel aan biotine kan voor valse testresultaten leiden: je kunt bijvoorbeeld onterecht de diagnose Ziekte van Graves krijgen of artsen zien in je bloedwaardes niet terug dat je een hartaanval hebt.
4. Zink

Zink speelt een belangrijke rol in het maken en herstellen van haarweefsels, zoals je haarzakjes. Daarnaast zorgt het ervoor dat je talgklieren goed werken, zodat je haar van voldoende olie voorzien wordt.
Als je een tekort aan zink hebt kun je last krijgen van haaruitval. Zodra je dan extra zink slikt groeit je haar gelukkig weer terug.
In een onderzoek gaven wetenschappers zinksupplementen aan vrouwen met alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid). Bij 55 procent van de vrouwen nam hun haardikte weer toe.
5. Vitamine B12

Je hebt vitamine B12 nodig voor de aanmaak en werking van je cellen, zoals die een rol spelen bij je haargroei. Als je er een tekort aan hebt raakt je haargroei verstoort: je kunt last krijgen van haaruitval.
Stichting B12-tekort schat dat zo’n half miljoen Nederlanders (van jong tot oud) last hebben van een vitamine B12-tekort.
6. Vitamine A

Zowel een tekort als een teveel aan vitamine A kan ervoor zorgen dat je haaruitval krijgt. Let dus goed op als je vitamine A bij wilt slikken.
Vaak is het bijslikken van vitamine A ook helemaal niet nodig: een tekort komt amper voor. Als je wel een tekort hebt merk je dit onder meer aan kwetsbaar haar en verspreide haaruitval (telogen effluvium).
7. Vitamine E

Vitamine E speelt een belangrijke rol in de strijd tegen veroudering: het beschermt je cellen tegen schade van vrije radicalen. Dat betekent dat ze ook helpen je haarzakjes langer gezond te houden, zodat je minder snel last van breekbaar en grijs haar krijgt als je ouder wordt.
8. Selenium (kiezel)

Selenium is vooral belangrijk voor je haarkleur. Heb je er een tekort aan? Dan verliest je haar pigment: het wordt wit.
Als je chemotherapie ondergaat kan het helpen om selenium bij te nemen. Uit één onderzoek bleek dat vrouwen met eierstokkanker minder last van haaruitval door chemotherapie hadden als zij seleniumsupplementen namen.
Welke vitamines en mineralen helpen het beste tegen haaruitval?
Degene waar je een tekort aan hebt. Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan de oorzaak zijn van je haaruitval. Of het kan de haaruitval die je al hebt vanwege een andere oorzaak nog erger maken. De tekorten die het meeste voorkomen zijn een vitamine D-tekort en een ijzertekort.
Als je last van problemen met je haargroei hebt, zoals haaruitval, kun je het beste je bloedwaardes laten checken. Dan weet je precies welke vitamines en mineralen je bij moet slikken.
Is het goed voor je haargroei om extra vitamines en mineralen in te nemen als je geen tekort hebt?
In veel gevallen wel. Dat je geen tekort hebt betekent niet dat de hoeveelheid vitamines en mineralen in je bloed niet beter kunnen.
Artsen houden een vrij lage ondergrens aan voor vitamines en mineralen. Zo kan het zijn dat je net genoeg ijzer in je bloed hebt om geen bloedarmoede te hebben, terwijl je wel klachten hebt. Het is als een 5,5 scoren op een test, terwijl je eigenlijk voor de 10 zou moeten gaan.
Maar overdrijf niet: ga niet voor de 12. Dan kun je juist problemen krijgen.
Kan een teveel aan vitamines en mineralen haaruitval veroorzaken?
Ja, dat kan zeker. Dit is bijvoorbeeld het geval als je te veel vitamine A of selenium (kiezel) inneemt.
Daarnaast hebben vitamines en mineralen ook invloed op elkaar. Als je veel ijzer in je bloed hebt, neemt je lichaam minder goed zink op. En een tekort aan zink kan ook weer haaruitval veroorzaken.
Een teveel aan bepaalde vitamines en mineralen kan ook andere problemen opleveren. Dit is onder meer het geval bij biotine. Bij een teveel aan biotine kan het gebeuren dat uit onderzoek blijkt dat je de ziekte van Graves hebt terwijl je dat helemaal niet hebt of dat artsen de tekenen van een hartaanval over het hoofd zien.
Kan een vitamine D tekort haaruitval veroorzaken?
Jazeker. Ik noemde het eerder ook al even: er zijn meerdere onderzoeken waarin een verband is gelegd tussen verschillende soorten haaruitval en een vitamine D tekort.
Een tekort aan vitamine D komt heel veel voor: zo’n 1 op de 20 mensen hebben te weinig van deze vitamine in het bloed. Als je boven de 50 bent of een donkere huidskleur hebt loop je extra risico op een tekort. De Nederlandse Huisartsen Genootschap raadt daarom aan altijd extra vitamine D te slikken als je in een van de risicogroepen valt.
Hoe ga je haaruitval het beste tegen?
Blijkt uit bloedonderzoek dat jouw haaruitval inderdaad door een tekort aan vitamines komt? Dan is dat goed nieuws: je kunt er iets aan doen. Maar wat? Om een tekort snel op te lossen kun je het beste supplementen slikken. Doe dit minstens 3 maanden. Daarnaast is het goed om ook voedsel dat rijk is aan vitamines en mineralen te eten.
Maar een tekort hoeft niet per se te komen omdat je te weinig vitamines en mineralen eet. Er kunnen ook andere redenen zijn: bijvoorbeeld darmproblemen waardoor je minder goed vitamines en mineralen opneemt. Overleg in dat geval goed met je arts over de beste aanpak.
Wat als je haaruitval hebt, maar geen tekort hebt aan vitamines en mineralen?
Dan moet je de oorzaak bij iets anders zoeken. Er zijn ontzettend veel dingen die haaruitval kunnen veroorzaken, zoals stress, auto-immuunproblemen en medicijnen. En helaas is het niet altijd mogelijk om erachter te komen.
Als een vitaminetekort het probleem niet is richt je dan op andere vlakken van je gezondheid: heb je misschien een ziekte, slik je medicijnen, komt erfelijke haaruitval voor in je familie, heb je pas iets heftigs meegemaakt, eet je wel gezond, beweeg je wel voldoende en heb je niet te veel stress?
Heb je daar hulp bij nodig? Ik help je de oorzaak achterhalen in mijn ebook ‘Haaruitval bij Vrouwen’.
Dit zijn de vitamines die ik zelf inneem voor mijn haar
Ik heb door de jaren heen meerdere keren te maken gehad met ernstige haaruitval door een vitamine D-tekort en een net-aan-ijzertekort.
Ik slik daarom in de winter altijd vitamine D bij en als ik ongesteld ben slik ik ijzertabletten om het ijzer dat ik dan verlies weer aan te vullen.
Sinds kort slik ik ook supplementen van Viviscal, die rijk zijn aan proteïne. Proteïne is een belangrijke bouwstof voor je haar: een tekort kan leiden tot breekbaar haar én haaruitval. De supplementen bevatten naast proteïne ook ondersteunde vitamines en mineralen, zoals biotine vitamine D en zink. Ik merk nu na een maand dat ik minder haar verlies dan eerst, ik hoop dat ik de komende maanden nieuwe groei ga zien.
Om even samen te vatten
Er zijn meerdere vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor een gezonde haargroei: ijzer, vitamine D, zink, biotine, vitamine B12, vitamine A, vitamine E en selenium. Een tekort aan die vitamines kan dan ook haaruitval veroorzaken. Als je haaruitval hebt door een tekort, dan is dat meestal door een tekort aan ijzer of vitamine D.
Het slikken van vitamines en mineralen in de vorm van supplementen heeft mogelijk ook (beperkt) nut als je geen tekort hebt: een tekort wil namelijk niet zeggen dat het niet beter kan. Maar let wel op: als je te veel vitamine A en selenium binnenkrijgt kun je juist last krijgen van haaruitval en te veel biotine kan verkeerde diagnoses opleveren.
Als blijkt dat je haaruitval niet door een tekort aan vitamines of mineralen ligt moet je kijken of er iets anders met je gezondheid aan de hand is.
En nu?
Neem je voedingspatroon en levensstijl eens goed onder de loep. Krijg jij voldoende vitamines en mineralen binnen?
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.