
Ben jij je haar lang aan het laten groeien of heb je al lang haar? Dan is dit artikel speciaal voor jou. In deze blogpost deel ik namelijk de 10 haarproducten, -accessoires en -tools die mij enorm geholpen hebben tijdens het lang laten groeien van mijn haar en bij het verzorgen van mijn lange haar. En hopelijk helpen ze jou ook op je lang-haar-avontuur!
10 must-have producten voor (het groeien van) lang haar
1. Satijnen kussensloop
Is jouw haar altijd een enorme warboel als je opstaat? Dan slaap je vast nog niet op een satijnen kussensloop! (doe je dit al wel, overweeg dan eens een ander kapsel tijdens het slapen)
Je oude vertrouwde katoenen of polyester kussensloop ligt misschien heel lekker, maar is ruw en slurpt ’s nachts vocht uit je haar. Satijn is echter zo geweven dat het glad is. Dit betekent minder klitten, minder schade en je haar blijft gehydrateerd. (Daarnaast slaapt het heerlijk luxe!)
Lees ook: Slapen op een satijnen kussensloop: 6 voordelen voor je haar
2. Olie
Olie helpt geweldig om je haar te beschermen, gespleten punten tegen te gaan en bij droge lengtes. Voor meer hydratatie breng je olie altijd aan op nat haar. Gebruik met mate, een paar druppeltjes zijn al genoeg.
Mijn favoriete haarolie is jojoba-olie. Deze is vrij licht en komt daarnaast qua samenstelling het meest overeen met het huideigen talg. Andere goede haaroliën zijn bijvoorbeeld kokosolie en arganolie.
Ook interessant: 10 redenen waarom kokosolie de beste olie voor je haar is
3. Tangle Teezer
Mijn favoriete haarborstel is zeker de Tangle Teezer. In het begin was het even wennen, maar 7 jaar nadat ik mijn eerste TT kocht, is dit nog steeds mijn go-to borstel. De Tangle Teezer is op zo’n manier ontworpen, dat je ermee op een zachte manier klitten uit je haar borstelt.
Er zijn inmiddels veel soorten Tangle Teezers, speciaal voor verschillende haarsoorten en doeleinden. Onlangs kocht ik de versie voor fijn haar en ik merk dat deze nog zachter is voor mijn haar, dan de Original.
Een aandachtspuntje is wel dat je de Tangle Teezer eigenlijk elk jaar moet vervangen. Door slijtage worden de punten van de borstel namelijk scherp en ruw. Maar voor amper 15 euro, is het het zeker waard.
4. Clarifying Shampoo
Je ooit afgevraagd waarom je haar zo schoon en zacht voelt na een bezoek aan de kapper? Meestal is dat omdat de kapper een clarifying shampoo heeft gebruikt.
Deze shampoosoort is sterk reinigend en wast zo goed als alle opgestapelde ingrediënten waaronder siliconen, oliën en mineralen uit je haar. Als gevolg werken de ingrediënten van haarproducten die je daarna aanbrengt, weer een stuk meer effect.
Let op: clarifying shampoo is niet voor dagelijks gebruik.
Meer over build-up en clarifying:
– Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!
– Joico K-pak Clarifying Shampoo – Review
5. Lexicon van Cosmetische Ingrediënten
Kennis over ingrediënten en wat zij precies doen met en voor jouw haar, is iets wat goed van pas komt als je beter voor je haar wilt zorgen.
Een goed boek met duidelijke, betrouwbare informatie over cosmetische ingrediënten is dan ook iets wat iedereen met interesse in haar- en huidverzorging zou moeten hebben. Het Lexicon van Cosmetische Ingrediënten van Marieke Schutte is zo’n boek.
Nadat ze te maken kreeg met huidproblemen door een brand, verrichte schoonheidsspecialiste Marieke uitgebreid onderzoek naar ingrediënten die ze veilig en niet veilig op haar huid kon gebruiken. Het resultaat is een boekwerk met informatie over meer dan 10.000(!) ingrediënten.
6. De Flexi-8, haarstokjes en haarvorken
Draag jij je haar al in beschermende kapsels? Dit zijn vlechten, knotten en rollen die je veilig kunt dragen, zonder dat ze schadelijk zijn voor je haar.
Het probleem is echter: Waar ga je ze mee vastzetten? Want schuifspelden en de meeste clips beschadigen je haar. Daar komt de Flexi-8 om de hoek zetten. Dit is een 8-vormige clip – en eigenlijk een heel mooi sieraad – waarmee je je haar op een haarvriendelijke manier vast kunt zetten.
Andere haarvriendelijke haaraccessoires om je kapsels mee vast te zetten zijn haarstokjes en haarvorken. Ook deze komen in allerlei mooie varianten. Ook aan te raden: elastiekjes zonder metaal zoals een scrunchie of ’telefoonkabel’-elastiekje.
7. Kappersschaar
Omdat kappers er berucht om staan vaak meer af te knippen dan de mensen die hun haar lang willen laten groeien willen, kan het fijn zijn het heft – of in dat geval de schaar – in eigen handen te nemen. Ben je bang om je eigen haar te knippen? Dat hoeft niet. Er zijn veel makkelijke manieren online te vinden over hoe je lang haar zelf kunt knippen. En als ik het met mijn twee bibberende linkerhanden kan, dan moet het jou ook lukken.
Als je je eigen haar knipt, is een goede scherpe schaar een echte must-have. Vermijd de keukenschaar en ga liever voor een kappersschaar, zoals de vrij goedkope Jaguar Pre-Style Relax schaar.
Deze artikelen helpen je op weg bij het zelf knippen van je haar:
– Leer zelf je haar knippen met Feye’s Methode
– Search & Destroy: je haar knippen zonder lengte te verliezen
8. Conditioner/haarmasker
Een goede conditioner of haarmasker is absoluut goud waard. Hoe langer je haar wordt, hoe meer de meeste van ons merken dat ons haar behoefte heeft aan extra verzorging en hydratatie. Een conditioner en/of haarmasker kan hierbij helpen.
Voor het beste effect laat je je masker of conditioner extra lang intrekken. Bedek je haar met huishoudfolie en een handdoek om warmte te creëren, zo trekt het beter in je haar.
Gebruik je liever geen haarproducten met siliconen, kijk dan eens in de Lijst van Siliconenvrije Conditioners
9. Cuticle Sealer/Appelazijnspoeling
Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik ervoor zorg dat mijn haar zo glans. Het antwoord daarop bestaat uit 2 delen: 1. Gezond fijn, steil haar is van nature meer glanzend. 2. Ik let enorm goed op de zuurgraad van mijn haar.
Dat laatste is belangrijk, omdat bij een goede zuurgraad (pH van 4,5-5,5) je haarschubben meer plat gaan liggen. Hierdoor ontstaat een glad oppervlak wat licht weerkaatst = glans. Een goede zuurgraad behouden, doe ik vooral door producten te gebruiken waarvan de zuurgraad al goed is, zoals de producten van Joico of L’Anza. Maar ook door te spoelen met appelazijn (liter lauw/koud water, een paar druppels azijn), wat helpt de zuurgraad te herstellen. Als je licht haar hebt, kun je beter witte wijnazijn gebruiken. Dit is iets sterker, waardoor je er minder van moet gebruiken.
Niet iedereen vindt het gebruiken van azijn fijn. Een goede uitkomst in dat geval is een Cuticle Sealer. Dit is een product wat je meestal na shampoo gebruikt en gericht is op het plat leggen van de schubben.
Meer over pH-waarde en appelazijn vind je in: Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten
10. Neutrale Henna
Heb je regelmatig last van hoofdhuidproblemen? Dan deel ik speciaal voor jou een tip die ik ooit kreeg van mijn docent toen ik Westerse Kruidengeneeskunde studeerde: neutrale henna. Ondanks de naam (de echte naam is Cassia obovata) is neutrale henna geen henna. Máár het is wel vergelijkbaar, alleen dan zonder de rode kleur. Donker haar verkleurt niet, maar blond en grijs haar wordt iets meer goudkleurig.
Neutrale henna legt een beschermend laagje om je haar én werkt supergoed bij nare hoofdhuidproblemen. Zelf gebruik ik het al jaren eens in de zoveel tijd, als mijn seborroisch eczeem weer de kop op steekt.
Bonus: Olaplex
Misschien ken je Olaplex al van de kapper. Het wordt veel gebruikt bij het verven van haar. Dit omdat Olaplex de zwavelverbindingen die kapot gaan door verven en andere chemische behandelingen, deels kan herstellen.
Olaplex nr. 3 kun je gemakkelijk thuis gebruiken. Vooral als je schade hebt door verven, blonderen, chemisch steilen of een permanent kan Olaplex goed gebruikt worden. Heb je virgin haar (= helemaal natuurlijk), dan heeft het minder tot geen effect. Sommige zeggen dat het ook dan helpt, maar zelf heb ik deze ervaring niet.
Wat zijn volgens jou echte must-haves voor langer haar? Laat het weten in de reacties!
Volg Heb je HAAR wéér op Pinterest, Facebook, YouTube of Instagram.
Pin dit artikel op jouw Pinterestbord: