10 redenen waarom siliconen zo slecht nog niet zijn voor je haar

Haarproducten met siliconen zijn zo slecht nog niet

‘Ugh, Apple.
‘Ik snap niet dat mensen daar nog producten van kopen.’

‘Hoezo?’, vraagt mijn vriendin semi-beledigd nadat ze net nog trots haar nieuwe iPhone aan me liet zien.

‘Ze leveren niet eens een oplader meer bij hun smartphones. Lekker klantvriendelijk.’, antwoord ik.

‘Nou, de telefoon zelf is anders geweldig hoor.’

Je moet dingen niet afrekenen op basis van één slechte eigenschap. Dat is ook zo met siliconen.

Maar siliconen zijn slecht voor je haar. Toch?

Niet altijd. Het ligt vooral aan het soort.

Je hebt namelijk verschillende soorten siliconen:
(1) verdampende siliconen die vanzelf uit je haar verdwijnen
(2) wateroplosbare siliconen die je zo uit je haar spoelt
(3) niet-wateroplosbare siliconen die achterblijven in je haar, maar die je er met behulp van sulfaten wel uit kunt wassen.
(4) niet-wateroplosbare siliconen, die zelfs na meerdere malen wassen met een sterk reinigende shampoo achterblijven

Het is zijn vooral de laatste 2 groepen die voor de meeste problemen zorgen. Omdat die soorten niet uit je haar verdwijnen stapelen ze zich op. Ze vormen zo een verstikkend laagje, zodat je haar uitdroogt en andere producten minder goed werken. Dat noem je build up.

👉 Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!

Dus ik moet eigenlijk alleen de niet-wateroplosbare siliconen vermijden?

Nee, voornamelijk diegene die je er zelfs met sterk reinigende shampoo niet uitgewassen krijgt. De andere niet-wateroplosbare kun je eruit wassen met clarifying shampoo. Máár: gebruik die niet meer dan 2 keer per maand, hij reinigt erg sterk.

Oké, maar zeg je nu dat ik bepaalde siliconen wel moet gebruiken?

Nou, nee. Ik gebruik zelf momenteel helemaal geen siliconen. Maar ik zie in Facebookgroepen regelmatig voorbij komen dat vrouwen die ze wel gebruiken aan de schandpaal genageld worden. Terwijl het voor hun haar gewoon goed werkt.

Wat ik wil zeggen is: je bent niet per se fout bezig als je haarproducten met siliconen gebruikt. Er zijn redenen om siliconen te vermijden, bijvoorbeeld omdat ze je snel build up geven, omdat ze je fijne haar slap maken, omdat ze slecht zijn voor het milieu of omdat producten zonder siliconen voor jou ook prima of zelfs beter werken.

👉 Zijn producten met siliconen nou echt zo slecht voor je haar?

Máár er zijn ook veel redenen om ze wél te gebruiken. Zolang je de écht hardnekkige siliconensoorten maar vermijd.

Daarom laat ik in deze blogpost een keer een tegengeluid horen met 10 redenen om wel siliconen te gebruiken.

10 voordelen van siliconen voor je haar

Siliconen geven je haar glans

Heb je last van dof haar?  Siliconen zorgen ervoor dat je haar meer licht weerkaatst en dat betekent: meer glans. Vooral dimethiconen staan hierom bekend. Ze worden daarom dan ook volop gebruikt in o.a. haarglanssprays.

Siliconen vormen een beschermend laagje om je haar

Veel, voornamelijk niet-wateroplosbare, siliconen leggen een laagje om je haar dat zelfs na meerdere wasbeurten nog aanwezig is. Dat laagje beschermt je haren tegen schade, onder meer tijdens het borstelen.

Siliconen verzachten de werking van je shampoo

Het is geen wonder dat siliconen tegenwoordig ook veel in shampoo worden gebruikt. Deze ingrediënten verzachten namelijk de sterk reinigende werking van sulfaten in shampoo.

Siloxysilicates geven je haar meer body

Bang dat siliconen je haar slap maken? Dat hoeft niet altijd zo te zijn! Siloxysilicates zijn namelijk siliconen die je haar juist wat meer volume geven. Door het luchtige laagje wat zij om je haar heen leggen, heeft het een voller uiterlijk en voelt het dikker.

Polysiloxane polymeren vullen de gaatjes van haarschade in

Gespleten punten zijn niet te herstellen, maar sommige siliconen kunnen wel helpen om de gaatjes in je haar – die ontstaan zijn door afgebroken haarschubben – op te vullen.

Je kunt de siliconen zien als een soort tijdelijk cement voor je haar. Uit onderzoek komt naar voren dat vooral polysiloxane polymeren deze werking hebben.

Siliconen verminderen pluis en statisch haar

Last van pluizig en/of statisch haar? Dat kan een teken zijn dat je haar beschadigd is. En dat is vaak negatief geladen.

Sommige siliconensoorten (hydrolyzed aminoacids) bevatten positief geladen moleculen. Door deze op beschadigd haar te gebruiken, ontstaat er weer een normale elektrische balans in je haar.

👉 Hoe voorkom je statisch haar in de winter – zodat het niet meer alle kanten opvliegt?

Siliconen beschermen je haar van schade door hitte

Siliconen zijn hitteresistent, dat betekent dat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen. Hierdoor beschermen ze je haar wanneer je aan de slag gaat met je fohn of steil-/krultang.

Siliconen helpen tegen klitten

Je haar is als een vis: bedekt met schubben. Als die omhoog staan haken ze als weerhaakjes in elkaar. Je hebt dan klitten.

Siliconen maken je haar gladder. Als haarschubben zijn afgebroken vullen siliconen de gaatjes op en ze zorgen ervoor dat omhoogstaande schubben weer plat gaan liggen.

Niet alle siliconen veroorzaken build up

Een van de belangrijkste argumenten tegen het gebruik van siliconen is dat ze build up in je haar veroorzaken, omdat ze moeilijk uit je haar te wassen zijn. Dit is deels waar. Er zijn ook siliconen die vanzelf uit je haar verdwijnen door verdamping of er vrij makkelijk met water of shampoo weer uitspoelen.

De siliconen die moeilijk te verwijderen zijn, zijn meestal de niet-wateroplosbare siliconensoorten. Sommige daarvan kun je alsnog makkelijk verwijderen met een clarifying shampoo.

Als het voor je werkt, dan werkt het…

Aan het begin van dit artikel zei ik het al even. Ik ben niet per se voor of tegen siliconen. Waar ik voor ben, is doen wat voor jou het beste werkt.

Merk je dat het gebruiken van siliconen je haar goed doet, laat je dan niet gek maken door verhalen dat deze ingrediënten heel slecht zijn. Doet jouw haar het beter op siliconenvrije producten, gebruik je alleen natuurlijke producten en/of wil jij je inzetten voor een beter milieu, negeer bovenstaande punten lekker en blijf dan vooral siliconenvrije producten gebruiken.

Weeg de voor- en nadelen af en doe wat voor jou goed voelt.

Lees ook: Lijst van siliconenvrije conditioners & Zijn siliconen nou echt zo slecht voor je haar?

Volg je Heb je HAAR wéér al op PinterestFacebook, YouTube of Instagram?

Vond je dit artikel interessant? Pin dan deze afbeelding:

Siliconen hebben een slechte naam. Maar dat is niet geheel terecht. Ontdek de voordelen van siliconen in haarproducten in 10 redenen om wel haarproducten met siliconen te gebruiken.

Bronnen:
Gavazzoni Dias M. F. (2015). Hair cosmetics: an overview. International journal of trichology7(1), 2-15.
Lim, Y. H., Park, C. H., & Kim, J. (2010). Hair conditioning effect of amino silicone softeners in varied treatment conditions. Fibers and Polymers11(3), 507-515.
DISAPIO, A., & FRIDD, P. (1988). Silicones: use of substantive properties on skin and hair. International journal of cosmetic science10(2), 75-89.
De Paepe, K., Sieg, A., Le Meur, M., & Rogiers, V. (2014). Silicones as nonocclusive topical agents. Skin pharmacology and physiology27(3), 164-171.

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Klik je erop en koop je vervolgens iets? Dan ontvang ik een kleine commissie die mij helpt mijn website draaiende te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts