Is je haar kammen als het nat is slecht – ook als je krullen hebt?

Vrouw die haar kamt

Kam of borstel jij je haar als het nat is? Of als het droog is? Misschien heb je er nooit zo bij stil gestaan, maar een van de twee is veel beter voor je haar dan de ander. Welke dat is? Dat ligt eigenlijk totaal aan jouw haar.

Nat versus droog haar kammen: wat is beter?

Wist je dat je haar wel 30 procent van zijn eigen gewicht aan water op kan nemen? En dat dit bij beschadigd haar zelf op kan lopen tot 45 procent? Dat is niet niks!

Stel je eens voor dat je zelf een derde van je lichaamsgewicht aan water zou drinken? Ik heb na 2 kopjes thee af en toe al het idee dat mijn blaas uit elkaar barst. En ik moet er daarnaast niet aan denken om minstens een douchebeurt lang een derde van mijn gewicht op te moeten tillen.

Maar dat is wel wat ons haar doet. Terwijl je lekker staat te douchen, wordt de kracht en het uithoudingsvermogen van je haar enorm op de proef gesteld. Het is dus niet zo raar dat je haar veel kwetsbaarder is als het nat is: het zwelt op, rekt uit en verliest stevigheid. Hierdoor loop je meer risico op gespleten punten en afgebroken haren.

Je zou dus kunnen denken dat het altijd beter is om je haar te kammen als het droog is. Toch is dit niet altijd zo. Het ligt er namelijk aan welke haartype je hebt.  Dat zit zo:

Krullen kun je beter nat kammen of borstelen

Als jij krullen hebt, dan hoef ik je vast niet te vertellen dat je haar droog kammen of borstelen absoluut geen pretje is. Er is haast geen doorkomen aan. Door de enorme weerstand waar je tijdens het kammen of borstelen tegenaan loopt, richt je juist veel meer schade aan.

Het is veel slimmer om dan ook de weg van de minste weerstand te kiezen: en dat is als je haar nat is. Nat krullend haar is veel makkelijker om doorheen te glijden dan droog krullend haar.

Als je je haar kamt terwijl je er conditioner in hebt, dan zit je helemaal goed.

Steil haar kam of borstel je het beste als het droog is

Voor wie steil haar heeft, is droog kammen of borstelen veel makkelijker. Je hoeft meestal amper kracht te zetten om door je haar heen te komen. Qua weerstand maakt nat of droog in dit geval niet zoveel uit. Omdat je haar veel kwetsbaarder is als het nat is en dus veel sneller breekt of scheurt, kun je daarom steil haar ook beter droog kammen of borstelen.

Steil haar en klitten

Heb je steil haar en veel klitten? Dan kan het toch beter zijn om je kam of borstel op nat haar te gebruiken. Maar eigenlijk is de beste stap in dat geval om uit te zoeken waarom je zoveel last van klitten hebt en dat aan te pakken.

Borstelen of kammen: wat is beter?

Borstelen en kammen: het is eigenlijk allebei niet goed voor je haar. Maar je moet toch wat als je niet met een vogelnest op je hoofd wil rondlopen. Er zit veel verschil in kammen en borstels en de hoeveelheid schade die ze aanrichten. Het beste ontdoe je je haar van klitten met je vingers of met een wijdgetande kam. Een persoonlijke favoriet van mij is de Tangle Teezer: er is ook een speciale versie voor gebruik onder de douche.

Lees ook: De 5 beste borstels en kammen voor je haar

Conclusie: Kies de weg van de minste weerstand. Heb je krullen of veel last van klitten, kam dan je haar onder de douche terwijl er conditioner in zit. Heb je steil haar en weinig last van klitten, dan is het beter om gewoon je haar te kammen als het droog is.

Volg je Heb je HAAR wéér al op PinterestFacebook, YouTube of Instagram?

Bewaar dit artikel op je Pinterestbord:

Mag je nat haar kammen of is het toch beter van niet?

Bronnen: Pixabay (Afbeelding) & Robbins, C., & Kamath, Y. (2007). Hair breakage during combing. III. The effects of bleaching and conditioning on short and long segment breakage by wet and dry combing of tresses. Journal of cosmetic science, 58(4), 477-484. & Sinclair, R. D. (2007, December). Healthy hair: what is it?. In Journal of investigative dermatology symposium proceedings(Vol. 12, No. 2, pp. 2-5). Elsevier.

Dit artikel bevat affiliate links.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts