haarverzorging tips

DIY: Paranda – Maak je eigen haaraccessoire om mee te vlechten

DIY Paranda knot
Pluisaanval! 😛 Leuk hè herfst.

Het idee dat je voller en langer haar hebt? Een mega-knot kunnen maken? Vrolijke kleuren in je haar? Mooie krullen tot helemaal onderaan je puntjes? Wie wil dat nou niet? Met een Paranda kan het!

Een wat? Een Paranda, of soms ook Parandi genoemd is eigenlijk een Indiase haaraccessoire. Het bestaat uit 3 lange slierten van de mooiste stoffen, en is versierd met allerlei prachtige hangsels.

Je kunt ze kopen (bijv. op eBay), maar je kunt ze ook zelf makkelijk maken. Populair onder de Lang-Haar-Community is een versimpelde versie van de Paranda, waar je alleen maar een bolletje wol voor nodig hebt. Hoe je die maakt? Dat ga ik je laten zien!

 

Stap 1 – Garen & Kleur KiezenDIY Paranda Garen

Kies een mooi garen uit. Je kunt wol nemen, maar ook katoen of acryl is geschikt. Acryl is het meest geschikt omdat deze niet het vocht uit je haar slurpt. Ik ben gegaan voor katoen, omdat ik knuffels haak en dus veel bolletjes katoen heb liggen.

Ik heb voor een rode kleur gekozen, dat matchte erg goed met mijn rode jurk en jas die ik die dag droeg en bij mijn goudbruine haarkleur.

Stap 2 – Lengte bepalen

Bepaal hoe lang je je Paranda wilt hebben. Hiervoor meet je vanaf de plek waar je wilt beginnen met vlechten naar het punt waar je wilt dat je Paranda eindigt. Je verliest lengte met vlechten, dus voeg min. 20 cm aan toe. Het is de bedoeling om de Paranda langer dan je eigen haar te laten eindigen.

Ik wilde die van mij onder taille laten eindigen, daarom ben ik gegaan voor een lengte van 1 meter.

Stap 3 – Knippen

Tijd om je garen te gaan knippen. Je moet uiteindelijk 3×10 draden hebben. Je gaat de draden straks dubbel vouwen, dus je moet elke sliert 2x zo lang maken als je de Paranda wilt hebben. Ik wil een Paranda van 1 meter lang, dus dan maak ik elke draad 2 meter.

Vorm met 10 draden 1 streng. En vouw de streng dubbel. Je moet 3 strengen maken.

Stap 4 – Knopen

Nu komt het moeilijkste deel. Je moet de 3 strengen aan elkaar knopen. Dat doe je als volgt:

Paranda Positie

1. Je legt de 3 strengen met de dubbelgevouwen kant (de lus) tegen elkaar.

2. Pak 1 streng (streng 1) en haal hem door de ‘lus’ van een andere streng (streng 2) door. Paranda Knoop Start

3. Pak de overgebleven streng (streng 3) en doe die met zijn lus om de uiteinden van de streng 2 heen. Paranda Begin Knoop

4. Neem dan de uiteinden van streng 3 en haal die door de lus van streng 1 door. Je hebt nu een soort driehoek gevormd. Paranda Knoop

5. Vervolgens trek je de strengen aan en je hebt je knoop!

Kom je er niet uit? Deze video kan je helpen:

 

Stap 5 – Vlechten

Parandavlecht

DIY Paranda Vlecht
Het ligt minder zacht dan het eruit ziet. 😛

Het is even wennen om de paranda mee te vlechten. Daarom kun je het beste eerst even oefenen met een losse basisvlecht, voordat je aan het invlechten slaat.

De knoop van de paranda moet onder je vlecht liggen. Aan elke streng van je vlecht voeg je 1 streng van de Paranda toe. Dan ga je vlechten.

Vlecht helemaal tot het einde van de Paranda door en leg er dan een knoop in. Hierdoor heb je een mooie volle lange vlecht, waarbij je je haar niet beschadigd met elastiekjes en je krullen krijgt die helemaal mooi doorlopen tot aan je puntjes.

Je kunt het zo houden, maar je kunt met je vlecht ook prachtige enorme knotten maken. Het is ook leuk om te experimenteren met verschillende soorten vlechten. Maak eens een Paranda met 2 strengen, dan kun je bijv. ook een Touwvlecht (Rope Braid) maken.

 

Wat vind jij van de Paranda?

 

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts