Haarproblemen? Ontdek de oorzaak in 5 simpele stappen!

Eerste hulp bij haarproblemen

Heb je een haarprobleem waar je echt niet uitkomt? Geef het niet op! Deze 5 stappen helpen je om je haarprobleem te herkennen en op te lossen.

Clarify: Was je haar eens goed met shampoo

Om uit te sluiten dat een product of build-up van producten de oorzaak is was je je haar van wortel tot puntjes goed met shampoo. Het beste is om een speciale clarify-shampoo te gebruiken, maar soms kan zelfs een keertje wassen met een milde SLS-vrije shampoo al werken.

Tip: zelf gebruik ik Joico Kpak Clarifying Shampoo, die ik koop op eBay.

Belangrijk is om na het wassen geen enkel product te gebruiken. Dan pas krijg je de ware staat van je haar, zonder producten, te zien en kun je ontdekken wat je haar nou echt nodig heeft. Door een voor een weer producten toe te voegen aan je routine kun je de boosdoener herkennen.

Meer over het effect van build-up in je haar kun je lezen in: Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!

Was je haar met mineraalwater

Ons kraanwater bevat kalk. Bij sommige van ons komt er zacht water met weinig kalk uit de kraan, maar anderen hebben minder geluk met hard kalkrijk water. In Nederland hebben we redelijk zacht water, maar een klein beetje kan zelfs bij sommige haartypes problemen zorgen. Kalk kun je namelijk heel slecht uitwassen, droogt je haar uit en zorgt er zelfs voor dat producten minder goed werken. Samen met het kalk kunnen ingrediënten uit producten mixen tot een rare build up laag op je haar.

Door met mineraalwater te wassen kun je uitsluiten dat het probleem bij hard water ligt. Het beste is om te clarifyen als je vermoed dat kalk het probleem is, hiermee was je alle kalk uit je haar.

Lees ook: Hard water? Zo bescherm je je haar tegen kalk – 11 tips

Schrijf voor jezelf je haarroutine op

Maak een overzicht van wat je nou allemaal precies doet én welke producten je gebruikt. Is er iets van die dingen die je zou kunnen aanwijzen als schuldige? Misschien gebruik je vaak een fohn, misschien borstel je wel erg vaak.

Schade-veroorzakers

Weet je het niet zo goed, ga dan een voor een dingen uitsluiten. Maar er zijn vaak 3 soorten oorzaken voor schade/problemen: thermisch (door hitte), mechanisch (borstelen, haaraccessoires) en chemisch (haarverven, permanent, maar ook het gebruik van verzorgingsproducten).

Planning maken

Hou veranderingen in je haarroutine bij (en veranderingen in je leven die invloed hebben op je haar)

De vraag die ik vaak stel als iemand aanklopt met een probleem is: wanneer begon het?

Soms is er een duidelijk aan te wijzen moment, maar heb je af en toe wat hulp nodig om het te herinneren. Het kan zijn dat je een nieuw product bent gaan gebruiken, maar het kan ook zijn dat je een stressvolle periode in bent gegaan of dat je verhuist bent naar een plek met hard water (zonder dat je hier misschien erg in had).

Tip: Als je snel last hebt van haarproblemen is het sowieso goed om veranderingen op te schrijven voor jezelf. Ik hou zelf elke maand een haargroeitabel bij en schrijf dan gelijk op als ik overgegaan ben op een ander product. Als mijn haar ineens raar gaat doen of ineens helemaal blij is dan weet ik beter waarom.

Hydrateren of een proteïnebehandeling?

Wat de oorzaak ook is, veel haarproblemen bestaan uit het hebben van te weinig vocht of te weinig proteïne in het haar. En die tekorten kun je gelukkig aanvullen.

Hoe herken je een proteïnetekort en hoe behandel je het:

Een proteïnetekort is vaak het gevolg van haarverf of andere chemische middelen en zie je bij erg beschadigd haar. Als je haar erg rekbaar is maar ook erg snel breekt en er dof uitziet wanneer het nat is, kan het zijn dat je haar een proteïnebehandeling nodig heeft. Je kunt hiervoor een commercieel haarproduct gebruiken, maar als je meer van de zelfgemaakte behandelingen bent kun je gelatine gebruiken. Vermijd ei, want die eiwitten zijn te groot om opgenomen te worden door je haar. Kijk wel uit, want teveel proteïne wordt je haar niet blij van.

Zwavelverbindingen

Het kan ook zijn dat veel verbindingen tussen de proteïneketens, de zogenaamde zwavelverbindingen, verbroken zijn door bijvoorbeeld verven of bleken. Een heel goed product in dat geval is Olaplex. Vraag er altijd om bij de kapper als je je haar laat verven en neem een potje nr. 3 mee naar huis.

Hoe herken je een vochttekort en hoe behandel je het:

Pluis, statisch haar, dof droog maar glanzend als het nat is, allemaal tekenen van uitgedroogd haar. Ik zeg hier uitgedroogd, omdat het hier echt om vochttekort gaat en niet om het tegenovergestelde van vet haar (te weinig olie). Een goed recept om je haar een hydratieboost te geven is het SMT, dat bestaat uit warmgemaakte honing, aloe vera en siliconenvrije conditioner.

Lees hier hoe je de SMT precies maakt.

Belangrijke laatste tip: probeer niet alles tegelijk en verander niet ineens compleet je haarroutine van de een op de andere dag. Neem het stap voor stap om het precieze probleem en de achterliggende oorzaak te ontdekken.

Kom je er nog niet uit? Stel mij dan gerust een vraag via stel je vraag! 

Last van een haarprobleem waar je niet uitkomt? Volg deze 5 stappen om de oorzaak te vinden! Last van een haarprobleem waar je niet uitkomt? Volg deze 5 stappen om de oorzaak te vinden!

Dit artikel bevat een affiliate link

Beeld: Designed by Freepik

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts