Een haar lijkt misschien maar een heel dun simpel ding, maar schijn bedriegt. Wist je dat een haar uit tot 2 tot 3 lagen bestaat? Dat zou je niet zeggen als je er zo naar kijkt. De drie lagen die je haar kan bevatten zijn als volgt: De binnenste laag is het haarmerg, de schors is het middelste en dikste deel van het haar en aan de buitenkant zit een beschermende laag die bestaat uit haarschubben (ook wel de geschubde laag genoemd) en dit is natuurlijk ook de laag die je ziet aan de buitenkant. Of een haar bestaat uit 2 of 3 lagen en hoe dik deze lagen zijn maakt het dat je fijn, medium of grof haar hebt. Laten we eens gaan kijken hoe dat precies zit bij elk haardikte.
Fijn haar
Als jouw haar fijn is dan moet je het met een laagje minder doen. Fijn haar heeft namelijk geen 3, maar 2 lagen. De binnenste laag, het haarmerg, ontbreekt helaas. Maar dat is niet de enige reden dat je haar wat dunner is dan medium of grof haar. Het schorsdeel, wat normaal gesproken de middelste laag is, maar bij fijn haar de binnenste laag, bevat ook nog eens minder keratine, en juist die keratine is erg belangrijk voor de stevigheid van je haar. Geen merg en dan ook nog eens een dunnere schors, het is dus niet zo raar dat je fijn haar bijna niet voelt als je het tussen je vingers rolt. Dat er een laag mist en dat de andere laag dun is zorgt ervoor dat je fijne haar heel kwetsbaar en breekbaar is en snel beschadigd raakt.
Aan de buitenkant van je haar zit de beschermende schubbenlaag, dit is als ware de verpakking van je haar en de schubben dien een beetje als dakpannen. Bij fijn gezond haar liggen de schubjes mooi plat en aangesloten. Dit heeft als leuk gevolg dat je haar meer licht weerkaatst en dus veel meer glanst dan medium of grof haar. Neem maar eens een foto met flits, wedden dat je haar glanst? Echter heeft het ook een nadeel, namelijk dat er bij het beschadigen of afbreken van een schub de schors op dat stukje helemaal onbeschermd is. Je ziet bij fijn haar dan ook sneller breuken en splits verschijnen.
Fijn haar kan niet zoveel hebben, ook als het om producten gaat die als goed voor je haar worden beschouwd. Fijn haar raakt namelijk snel verzadigd, en verandert bij een te zwaar product of een klein beetje teveel al snel in een slappe levenloze boel. Bij fijn haar ervaar je vaak ook sneller build-up van siliconen in de lengtes, waardoor het een beetje aanvoelt als plastic. Less is more klinkt inmiddels erg cliché, maar het klopt vaak wel bij fijn haar. Alles met mate bij fijn haar, behalve liefde dan, want fijn haar kan wel wat extra liefde gebruiken.

Medium/Normaal haar
Als je deze haardikte hebt dan ben je zeker niet alleen, in landen als Nederland is medium haar namelijk de meest voorkomende haardikte. Medium haar wordt om deze reden dan ook vaak normaal haar genoemd, maar ik vind dit saai en daarnaast vind ik alle haar gewoon normaal, dus ik noem het bij deze medium, omdat het tussen fijn en grof invalt en dus gemiddeld oftewel medium is.
Jouw medium haar bestaat in tegenstelling tot fijn haar bijna altijd uit 3 lagen, met enkele uitzonderingen. De schors in je haar bevat sowieso meer keratine dan bij fijn haar, zelfs als het geen merg bevat, en is dus een stukje steviger en dikker.
Naast dat je het meest voorkomende haar hebt in Nederland is je haar ook het meest veelzijdige haar van alle haartypes. Je kan er veel mee, het kan tegen een stootje, en is makkelijk qua verzorging.
Medium haar mag dan wel helemaal geweldig klinken, maar we moeten allemaal wel een beetje realistisch blijven. Ook als je deze haartextuur heb zal je tegen uitdagingen aanlopen, want haardikte zegt niet alles. Daarnaast heeft elk haartype zijn eigen bijzonderheden en schoonheid, dus wees niet getreurd als je geen medium haar hebt. Verschil moet er zijn, dat maakt het juist zo leuk!
Grof/Dik haar
Grof haar heeft zonder uitzondering altijd 3 lagen, waarvan de middelste laag, de schors, dikker is dan bij de andere haartexturen. Ook heeft de buitenste laag veel en grove haarschubben, die zo erg op elkaar drukken dat ze omhoog geduwd worden en elkaar gaan overlappen.
Als je fijn haar hebt voel je hem amper als je hem tussen je vingers neemt, maar als je grof haar hebt voel je deze overduidelijk. Het voelt vaak een beetje stug aan. Sommigen vergelijken hun eigen grove haar zelfs met touwvezel of een paardenhaar omdat het zo ruw, dik en stevig is.
Vaak wordt je door ‘andersharigen’ een beetje raar aangekeken als je zeurt over je grove haar. Wie wil er nou niet zo’n volle bos? Maar als je grof haar hebt weet je als geen ander dat het een flinke uitdaging kan zijn. Een vlecht is al snel heel mooi vol en dik, en de krullen die je ervan krijgt blijven vaak mooi zitten. Maar grof haar heeft een erg eigen wil, en doet niet altijd wat jij wil.. Maar doet haar überhaupt ooit wel eens wat je wilt? 😛 Ik hoor in ieder geval heel vaak dat bij dik grof haar schuifspelden en elastiekjes nooit lang overleven, als ze uberhaupt al heel blijven de eerste keer.
Gecombineerd haar
Alle haren op je hoofd hoeven niet persé allemaal dezelfde textuur te hebben, vaak is het een beetje verdeeld. Onderin bij de nek of langs de haargrens heb je misschien weleens gemerkt dat je haar wat fijner is. Babyhaartjes is geen onbekende benaming bij de meeste van ons als we het hebben over die haren daar. Maar het kan ook zijn dat je terwijl je overwegend fijn haar hebt ineens een dikke ruige haar aantreft. Onder andere de grootte en de vorm van de haarfollikel en zijn onderdelen spelen een rol in hoe ‘dik’ je haar uiteindelijk wordt of kan worden. Maar ook dat verandert gedurende je volwassen leven.
Meten van de haardikte
Haar is zo smal dat het moeilijk meten wordt met een liniaal of meetlint. Het wordt daarom in microns gemeten, er passen 1.000 microns in 1 mm, en 1 cm bestaat dus uit wel 10.000 microns(!).
Bij minder dan 60 microns valt je haar onder fijn, medium haar is zo’n 60 tot 80 microns breed, en grof haar meer dan 80 microns. Dit kun je meten door te kijken hoeveel haren er in 1 mm gaan. Millimeters staan vaak wel aangegeven op linialen. Bij fijn haar kun je 16 of meer haren kwijt in 1 mm, bij medium haar 12-16 en bij grof haar het minst, namelijk minder dan 12 haren per mm. In principe zou je je haardikte kunnen meten door uitgevallen haren bij elkaar te leggen en te kijken hoeveel je er in een mm kwijt kunt. Het lijkt mij toch wel een beetje lastig om het zo te doen, ik zou zeggen kijk eens goed naar je haar en voel ook aan je haar. Vaak kom je dan zelf wel tot de juiste conclusie.
Staartomtrek
Ik zie weleens dat er gekeken wordt naar staartomtrek om te bepalen in welke categorie je valt. Deze manier van meten kan zeker helpen en geeft een redelijk goed beld, maar is niet helemaal waterdicht. Bij de staartomtrek wordt namelijk ook de hoeveelheid haar meegenomen. Hoeveel haar we op ons hoofd hebben kan best veel verschillen per persoon, denk hierbij bijv. aan je gezondheid (haarverlies) of de verschillen die er zijn tussen haarkleuren, of wat je geërfd hebt qua haargenen. Het is dus heel goed mogelijk dat je staartomtrek weleens een verkeerd beeld kan geven van je werkelijke haardikte.

Wat voor haar hebben jullie?
Mijn haar is niet superfijn, maar zit toch wel redelijk aan de fijne kant. Ik herken ook heel veel van de uitdagingen die fijn haar met zich meebrengt tegenkom, zoals mijn hoofdhuid die constant door mijn haar gluurt, haar dat bij het minste beetje olie of siliconen eruit ziet alsof ik met mijn hoofd in de frituurpan heb gehangen, en het gemak waarmee mijn haar splijt, knakt of afbreekt terwijl ik toch heel lief ben voor mijn haartjes. Er zijn ook wel voordelen (ja, echt waar, ook al zweer ik op sommige dagen van niet), veel kapsels zoals vlechten en knotten kunnen strakker en zijn in veel gevallen ook wat makkelijker te maken. Het speelt ook wel mee dat ik niet zo heel erg veel haar heb, omdat ik heel snel last heb van haaruitval.
Ik denk dat je je haar maar moet omarmen zoals je het van nature hebt gekregen, en er het beste van moet proberen te maken. Elk haar heeft een gebruiksaanwijzing die je jammer genoeg grotendeels zelf moet schrijven, maar tegelijkertijd kan dat ook een hele leuke uitdaging zijn en ik hoop dat mijn blog je in ieder geval een beetje op weg helpt. 😉
Is jouw haar overwegend fijn, medium of juist grof? Of is jouw haar een verzameling van een heleboel verschillende diktes?
Liefs,
Kayleigh