Gespleten punten? Met deze 10 tips voorkom je ze

Wil jij je haar graag lang laten groeien, maar moet je het steeds knippen omdat je haar vol zit met gespleten punten? Deze 10 haarverzorging tips helpen je beschadigd haar te voorkomen, zodat je het zonder moeite lang kunt laten groeien. 

Hoe voorkom je gespleten punten in je haar?

1. Vermijd hitte

Hitte kan veel schade aan je haar veroorzaken. Het droogt je haar uit, maar kan er ook voor zorgen dat het proteïne verliest.

Laat die föhn en andere hitte-apparaten dus lekker voor wat het is en kijk ook uit met heet water en de zon.

Mijn regel is: Is het te heet voor je huid, dan is het te heet voor je haar.

2. Stop met verven & permanenten

Als je je haar verft of als je een permanent neemt beschadig je je haar flink. Dat komt omdat haarverf en permanentvloeistof heel basisch is – het tegenovergestelde van zuur. Dat maakt dat de schubben van je haar open gaan staan en afbreken.

Ook interessant: 10 redenen om NOOIT meer je haar te verven.

Maar wat nou als je helemaal niet wilt stoppen met verven? Gebruik dan in ieder geval Olaplex.  Dat is een van de weinige haarproducten ter wereld die je haar deels herstelt na het verven. Vraag je kapper dan ook altijd om Olaplex no 1 & 2 te gebruiken tijdens het verven of tijdens het permanenten van jouw haar. En neem vooral zelf ook een potje Olaplex nr. 3 mee naar huis.

3. Kies de juiste haarborstel of kam

Wist je dat je haar kammen één van de dingen is die je haar het meeste beschadigt? Dat komt omdat je het heel vaak doet: één of zelfs meerdere keren per dag.  Als je je haar kamt komt er spanning op te staan, zodat de schubben afbreken. Die schubben zijn als ware de verpakking van je haar. Breken er te veel af, dan is het net touw dat ontrafelt: je krijgt gespleten punten.

De juiste kam of borstel maakt een heel verschil. Je kunt erge klitten er het beste uithalen met je handen. Kam je haar daarna met een wijdgetande kam, of doe zoals ik: gebruik een Tangle Teezer.

4. Steek je haar wat vaker op

Los haar krijgt op een dag heel wat te verduren. Los haar slijt dan ook snel en dit leidt tot gespleten punten. Het is beter om je haar regelmatig op te steken, het liefst in een haarbeschermend kapsel.

5. Vermijd haarelastiekjes en schuifspelden

Haarelastiekjes en schuifspelden schuren over je haar heen en knellen het af. De schubben breken af, waardoor je haar beschadigd raakt. En als je de haaraccessoires uit je haar haalt trek je altijd wel een paar haartjes mee.

Je kunt het gebruiken van haarelastiekjes en schuifspelden daarom beter vermijden. Maar wat gebruik je dan om je haar op te steken? Accessoires die je haar minder snel beschadigen zijn: scrunchies, invisibobbles, haarstokjes en flexi-8 clips.

Lang Haar Beschermende Kapsels
(Mijn haar in een Nautilus knot met mijn favoriete flexi clip)

6. Gebruik olie voor je haar

Olie legt een beschermend laagje om je haar en helpt water in je haar vast te houden. Dit zorgt ervoor dat je haar minder snel beschadigt en dat het goed gehydrateerd blijft.

Mijn favoriete haarolie is jojoba-olie. Ik verdeel elke dag een paar druppels over mijn punten.

Ook interessant: Hoe gebruik je olie in je haar – zonder dat het verandert in een bos slappe noedels?

7. Koop een satijnen kussensloop

Sta jij altijd op met een vogelnest als haar? Slaap op satijn! Kussenslopen van katoen en polyester slurpen ’s nachts het vocht uit je haar. Daarnaast slijt je haar sneller en krijg je ’s nachts klitten, omdat het materiaal niet glad is: je haar schuurt eroverheen.

Satijn is glad, zacht en door de speciale weving van de stof neemt het geen vocht uit je haar op.

Lees ook: Satijnen kussensloop: mooier haar terwijl je slaapt!

8. Gebruik een milde shampoo

Was je haar met een milde shampoo, dat betekent: één zonder sulfaten. En breng de shampoo alleen aan op het haar tot aan je nek, niet op je puntjes. Dan voorkom je dat die uitdrogen.

9. Gebruik conditioner/haarmasker

Als je je haar wast beschadig je je haar. Door conditioner te gebruiken verminder je de schade aanzienlijk. Sla die dus niet over na het wassen van je haar.

Ook interessant: De 10 beste conditioners zonder siliconen [2021]

10. Doe een proteïnebehandeling

Vooral zwaar beschadigd haar door blonderen, verven of permanenten knapt aanzienlijk op van een proteïnebehandeling. Het vult de verloren keratine van je haar aan.

Het beste kun je een speciaal ontwikkeld haarproduct gebruiken of als je meer een doe-het-zelver bent gelatine. Veel mensen gebruiken ook echt eieren in hun haar, alleen zijn deze eiwitten te groot om je haar binnen te kunnen dringen.

Let op: bij het gebruik van proteïne is het zéér belangrijk dat je ook het vochtpeil van je haar aanvult. Gebruik dus altijd hydraterende producten na een proteïnebehandeling.

En wat als je al gespleten punten hebt?

Je kunt helaas gespleten punten niet repareren, dus het beste is om te knippen om ervoor te zorgen dat de gespleten punten niet nog verder omhoog splijten.

Ik vertel je er meer over in dit artikel: Hoe vaak moet je je haar nou echt knippen – als je het lang wilt laten groeien?

Disclaimer: Je hebt een blogartikel gelezen met affiliate links erin. Klik je op één van de links en koop je vervolgens iets? Dan ontvang ik een kleine commissie die mij helpt mijn blog online te houden. Het kost jou niets extra’s.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts