haarverzorging tips

Waarom je je haar moet drogen met een t-shirt – en je je handdoek aan de kant moet gooien

De T-shirt Haardroogtruc

Ik droogde mijn haar altijd met een handdoek, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je haar. Dat wist ik al een tijdje, maar mijn groots opgezette zoektocht naar een grote microvezelhanddoek voor een redelijke prijs lijkt hopeloos. Dus ik heb niet veel andere keuze dan een gewone handdoek. Dat dacht ik, maar toen las ik dat er een heel makkelijk, overal verkrijgbaar en vooral goedkoop alternatief was. Een T-shirt! En dat leidde ertoe dat ik iets deed wat ik nooit in mijn leven gedacht had dat ik zou doen: Een saai wit vormloze T-shirt in maatje XL kopen.

*

Wat is er zo verkeerd aan een gewone handdoek?

Haar is heel kwetsbaar als het nat is. Dat komt omdat het zoveel water opneemt dat de verbindingen die het haar stevig bij elkaar houden tijdelijk verbroken worden. Het is dus heel belangrijk om voorzichtig te zijn met nat haar. We zouden het eigenlijk helemaal niet aan moeten raken, maar een spoor van water achter je laten als je de douche uitstapt is ook geen optie. We zullen toch op één of andere manier ons haar een beetje droog moeten maken. Een handdoek lijkt een hele veilige optie, ik droog al jaren mijn haar met een gewone handdoek. Maar schijn bedriegt, want een handdoek blijkt helemaal niet zo lief voor je haar te zijn als ik dacht.

Badstof, waar handdoeken uit bestaan, is katoen wat in lussen geweven is. De stof neemt daardoor extra snel en veel vocht op. Het doet zijn werk alleen een beetje té goed. Het neemt namelijk zoveel vocht op dat het ons haar uitdroogt. Daar komt nog eens bovenop dat badstof heel ruw is door de speciale weving en hiermee veroorzaak je wrijving. Als we ons haar drogen met een gewone handdoek duwen we de haarschubben omhoog en kunnen ze zelfs afbreken. Als gevolg kunnen er klitten, pluis en zelfs gespleten punten ontstaan. ‘Blijf uit die buurt met die handdoek!’, roept ons haar dus eigenlijk. Ik geloof dat ik maar ga luisteren.

Wat is er zo geweldig aan een T-shirt?

Een handdoek is dus slecht voor ons haar, maar waar moet je dan je haar mee drogen? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, alleen hebben we er waarschijnlijk nooit aan gedacht om die dingen te gebruiken. We kunnen namelijk ons haar gewoonweg met een oud versleten katoenen T-Shirt drogen. Who knew? Maar ook een papieren handdoek, hydrofiele luiers (Hydrofiele luiers zijn doeken. – Ik zie het al helemaal voor me, zo’n gewone luier met gaten voor de beentjes op je hoofd! :p) – kussenslopen of een microvezel handdoek  – Die dingen zijn goddelijk. Je haar wordt supersnel droog! – zijn heel geschikt.

Je kunt dus van alles gebruiken, zolang het maar glad is en uit vochtopnemend materiaal bestaat. De gladde textuur zorgt voor minder wrijving en is een stuk vriendelijker voor onze lieve kwetsbare haarschubjes.

Heb je net zoals ik helemaal geen oud versleten t-shirt in de kast? Koop dan een nieuwe en was deze een paar keer. Ik heb mijn T-shirts bij de HEMA gekocht. Een nieuw T-shirt neemt nog niet zoveel vocht op en dat schiet niet erg op als je je haar wilt drogen. Het wassen helpt hierbij. Zorg er sowieso voor dat je een katoenen t-shirt neemt, want katoen neemt veel beter vocht op dan bijv. polyester. Stop je T-shirt niet in de droger om het proces te versnellen, want katoen heeft nogal de neiging te krimpen. En we willen niet een klein t-shirtje overhouden waar we nog amper onze wenkbrauw mee droog kunnen deppen.

Hoe droog je je haar met een T-Shirt?

Een t-shirt is beter dan een handdoek, maar we moeten nog steeds voorzichtig zijn met ons natte haar. Een vriendelijke manier om je haar te drogen is om het voorzichtig droog te deppen. Draai je t-shirt steeds een beetje zodat je telkens een droog stukje katoen hebt.

Als je een Curly Girl bent kun je je haar van onderen oppakken met het t-shirt en het richting je hoofdhuid brengen. Je knijpt dan voorzichtig het overtollige water uit je haar. Dit noem je ‘scrunchen’. Zo stimuleer je de natuurlijke krulvorm. Heb je steil haar? Dan kun je je haar beter niet ‘scrunchen’, want dan verstoor je de steile structuur en veroorzaak je je juist pluis en beschadiging. Als ‘Straighty’ kun je beter vanaf je hoofdhuid voorzichtig naar beneden deppen en glijden om je natuurlijke haarstructuur in stand te houden.

Duurt al dat gedep je te lang of blijft je haar na veel deppen nog steeds te nat naar jouw zin? Wikkel dan je haar in het T-Shirt. Het zuigt het overtollige water uit je haar, terwijl jij lekker je ding kan gaan doen. Ook als je tussen steil en krullend haar inzit net zoals ik kan dit fijner zijn voor je haar.

*

Ik ben om! En jij? Heb jij de oude vertrouwde handdoek al omgeruild voor iets beters?

Liefs,

Kayleigh

 

Dit artikel bevat een affiliate link. 

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts