haarverzorging tips

Ontdek je haarlengte met het haarlengteschema!

Vroeger dacht ik dat kaal, kort haar, middellang haar, lang haar en extreem lang haar de enige omschrijvingen waren van hoe lang je haar nou is. – Girl, was I wrong. Op haarforums kwam ik afkortingen  zoals APL en BSL tegen en ik dacht alleen maar ‘what the hell?!‘ Inmiddels is die reactie veranderd in ‘ oh ja, dat is zo lang‘. Hoewel ik af en toe ook wel moet spieken hoor.

Om het je – en mezelf – wat makkelijker te maken heb ik een overzicht gemaakt van alle haarlengtes, benamingen en de afkortingen. Met, ik hoop, duidelijke omschrijvingen op welk punt van je lichaam je een bepaalde lengte hebt bereikt. Zowel vanaf de voorkant gezien – zoals ik zelf het liefst aanhoud – en van de achterkant gezien.

 

Haarlengte Schema

De hoofdlengtes

Kortgeschoren (Buzzcut)

Dit spreekt eigenlijk wel voor zich. Een schone lei om helemaal opnieuw te beginnen.

 

Wenkbrauwen (Pixie, EbL: Eyebrow Length)

In principe is een Pixiecut alles wat tussen een geschoren hoofd en oor in ligt, maar voor het gemak hebben we hier even het hoogste punt van de wenkbrauw aangehouden.

 

Oor (EL: Ear Length)

Hiermee wordt de onderkant van je oor, de oorlel bedoelt. Dit punt bereik je als je haar als het ware je oren bedekt.

 

Kin/Nek (CL: Chin Length)

Hierbij houdt je of het midden van je kin aan (voor) of ongeveer het midden van je nek (achter). Haar zonder korte lagen op deze lengte wordt vaak een bob genoemd.

 

De romplengtes

Sleutelbeen/Schouder (SL: Shoulder Length)

Voor: We nemen hier het midden van het sleutelbeen als meetpunt voor de voorkant. Als je het sleutelbeen naar buiten volgt kom je uit op de schouderkop.

Achter: Aan de achterkant hou je wel je schouder aan, dus niet het punt waar je nek ophoudt want dat ligt dan net weer iets hoger dan ons meetpunt.

Oksel (APL: Armpit Length)

Voor & Achter: Het beste is om je armen (één arm is het meest praktisch) dicht langs je lichaam te houden. Het meetpunt is waar de scheiding tussen romp en arm begint. Als je een hand tussen je oksel legt is het meetpunt waar je niet meer verder naar boven kan met je hand.

Borstlengte/Schouderblad (BSL: Bra Strap Length)

Voor: Borstlengte bereik je als je haar de tepel aanraakt (niet verwarren met het tepelhof wat al hoger begint).

Achter: Weg met die BH als meetpunt, wij houden lekker de onderkant van het schouderblad aan.

7e rib of Borstbeen/Midden-rug (Mid-back)

Voor: Wanneer je haar de onderkant van je borsten bereikt zit je op ‘mid-back’. Omdat borsten nogal kunnen verschillen zijn er ook andere punten die je aan kunt houden: de 7e rib of het punt waar het borstbeen ophoudt.

Achter: Aan de achterkant is er niet echt een duidelijk meetpunt helaas. Maar van oorsprong ligt mid-back precies tussen oksel en taille in. Het helpt om van voren een lijn naar achteren te trekken met je handen.

 

Taille (WL: Waist Length)

Voor & Achter: Het meetpunt van taille bevindt zich ongeveer waar je ribbenkast ophoudt, pal onder je laatste rib. Voor sommige mensen is dit het punt waar de taille het smalst is. Niet verwarren met je navel, deze zit vaak lager dan het meetpunt.

 

De beenlengtes

Heup (HL: Hip Length)

Voor & Achter: Als je de pinkzijde van je hand in je taille zet en naar beneden glijdt kom je uit op een bot, wat gelijk ons meetpunt is. Dat bot is het darmbeen, het meest uitstekende deel van je heup. Voor heup houden we hier de bovenkant van de heup aan en niet het breedste punt van je heupen.

 

Lies/Stuitje (TBL: Tailbone Length)

Achter: Het stuitje is de laatste wervel van onze ruggengraat en is eigenlijk een overblijfsel van onze staart. Als meetpunt wordt het uiterste puntje van je stuitje bedoelt. Je volgt je hele ruggengraat naar beneden toe totdat het ophoudt en dan heb je het meetpunt bereikt.

Voor: Het stuitje ligt ongeveer ter hoogte van het midden van je lies.

Soms wordt er gezegd dat je stuitje hebt bereikt als je gaat zitten en je haar op de stoel valt. Maar dan ben je eigenlijk net al over stuitje heen. Joepie!

 

Zitlengte of Klassiek (Classic/Fingertip Length)

Achter: Je hebt klassiek bereikt als je haar je billen bedekt en je er zelfs op zou kunnen zitten.

Voor: De beste manier om dit aan de voorkant te meten is door je hand onder je lies te leggen en dan de onderkant van je hand als meetpunt aan te houden.

*Soms wordt ook het uiteinde van je vingers aangehouden voor deze lengte. Laat hiervoor je armen langs je lichaam hangen, raakt je haar het topje van je middelvinger dan mag je het fingertip/vingertoplengte noemen.

 

Dij (Mid-Thigh)

Hiermee wordt het midden van de dij bedoelt. Als je dit punt bereikt hebt kun je de intieme delen eindelijk echt bedekken met je haar als een ware Godiva!

 

Knie (KL: Knee Length)

Voor: Aan de voorkant bedoelen we het midden van de knie.

Achter: Aan de achterkant is het meetpunt de knieholte, tussen je bovenbeen en je onderbeen in.

 

Kuit (Calf)

Achter: Ook hier wordt het midden bedoelt, alleen dan van je kuit.

Voor: Aan de voorkant zit het scheenbeen, maar op ‘beenlengtes’ kun je ook gewoon aan de zijkant meten in plaats van voren.

 

Enkel (Ankle)

Ook hier geldt dat je dit punt het beste gewoon aan de zijkant kunt meten. Let wel op dat je de buitenenkel aanhoudt en niet je binnenenkel.

 

Grond+ (Rapunzel/FL: Floor Length)

De naam zegt het al, raakt je haar de grond dan ben je op het laatste meetpunt aangekomen. Dat betekent niet dat je je haar niet veel langer kan worden, in tegendeel, je haar kan nog wel 3x zo lang worden!

 

*

Haarlengtes op een echt persoon

We zijn natuurlijk niet allemaal zo standaard als het poppetje in het schema. Dus hier als voorbeeld de haarlengtes aangegeven bij een foto van de voorkant en de achterkant van mijn lichaam – minus de onderbenen, want die pasten niet op de foto haha.

Mijn bouw is de vorm van een peer. En voordat je begint te roepen ‘Maar je bent zo slank!’, dat wil zeggen dat ik brede heupen (86cm), een slanke taille (60cm), normale borstbreedte (78cm), korte benen (+/- 50% van mijn lichaamslengte) en een lange rug heb. De romplengtes zoals taille duren bij mij daarom een eeuwigheid, maar daarna gaat het ineens een stuk sneller.

Persoonlijk Haarlengte Schema

 

 

 

Ik zit momenteel bijna op Mid-back. Hoe heet de lengte die jouw haar heeft?

Liefs,

Kayleigh

*

P.S.: Dit overzichtje is onderdeel van mijn haarmeetsysteem, het tweede deel – het derde is onderweg. De eerste helpt je op weg om je haar te meten, zodat je vervolgens met dit overzichtje kan zien welke benaming bij jouw haarlengte hoort! Het haarmeetsysteem vindt je ook terug via het menu onder ‘haarlengtes’.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts