haarverzorging tips

Hoe meet je makkelijk hoe lang je haar is? (5 handige methodes)

5 Makkelijke Manieren om je Haar te Meten

Je haar meten kan lastig zijn. Het voelt soms net alsof je Twister aan het spelen bent in plaats van je haar aan het meten bent met al die rare posities waar je je in wringt. Wees gerust! Redding is nabij! Met deze makkelijke failproof methodes hoef je maar een klein beetje lenigheid te bezitten om je haar te meten en hoef je niet half op je kop te staan. Of je kan natuurlijk altijd de hulp van je lieftallige partner/vriend(in)/kinderen inschakelen als het echt niet zelf lukt.

(Dit is het eerste deel van mijn zelfbedachte haarmeetschema, de volgende 2 delen komen binnenkort en het geheel kun je na afloop altijd makkelijk terugvinden in het hoofdmenu bovenaan de pagina. Succes met meten!)

Vanaf de voorste haargrens naar puntjes

Kam je haar naar achteren. Leg het begin van je meetlint op het midden van je voorste haargrens (helemaal bovenaan je voorhoofd). Laat het lint over je kruin naar achteren vallen. Met je andere hand pak je de punten van je haar en het meetlint vast tussen de duim en wijsvinger. Glij voorzichtig naar beneden tot het einde van je puntjes, hiermee rek je ook gelijk je haar uit tot de gewenste lengte. Op het punt net onder je puntjes zet je je duimnagel neer op het meetlint. Laat de bovenkant van het meetlint los (die aan de kant van je voorhoofd) en lees je huidige lengte af.
Je kan je doellengte op dezelfde manier meten. Alleen hou je dan uiteraard niet de puntjes van je haar aan, maar het meetpunt van je doel.

lengte meten vanaf haargrens
Vanaf de haargrens naar achteren

Vanaf de kruin

Sommige mensen meten liever vanaf de kruin. De kruin is het hoogste deel van je hoofd, vaak maak je hier je middenscheiding naartoe. Zelf vind ik het niet handig om hiervandaan te meten, omdat het een wat onduidelijk punt is. Vaak zit er een verschil van 8 cm tussen je voorhoofdshaargrens en je kruin.

Van behaald doel tot puntjes

Van mid-back (onder de borst) naar puntjes (76+2=78cm)

Je houdt een doel* dat je al behaald hebt aan. Hiervan weet je, als je het in het verleden goed bij gehouden hebt, hoeveel cm er nodig was om dit doel te bereiken. Vanaf dat doel meet je naar je puntjes toe. Het aantal cm op je meetlint tel je op bij de cm van het doel waar je vanaf hebt gemeten.
*Haardoelen/-lengtes komen in het volgende deel uitgebreid aan bod 😉

van doel naar puntjes
76 cm (midback) + 2 = 78cm

Van punten naar nog te behalen doel

Het kan natuurlijk ook andersom, namelijk van je puntjes naar je nog te behalen doel. Daarvoor moet je uiteraard wel al de lengte in cm’s van je doel weten.
Je kunt het ook aan de achterkant doen, maar zelf vind ik het prettigst om voor te meten.
Haal je haar naar voren (zelf verdeel ik het haar over 2 schouders) en laat het op natuurlijke wijze vallen. Hou het begin van je meetlint tegen de uiterste puntjes aan en hou zowel de puntjes als de meetlint vast tussen duim en wijsvinger. Trek voorzichtig je haar en het meetlint naar beneden zodat het haar zijn ‘uitgestrekte’ lengte bereikt. Gebruik nu de andere hand om het meetlint naar het gewenste meetpunt te begeleiden. Zet de nagel van je duim neer op het meetlint op de plek waar het je gewenste meetpunt raakt en laat je haar en het begin van de meetlint vrij. Lees nu af hoeveel cm het nog is tot je gewenste doel.
Uiteraard kun je dit ook van de achterkant doen, maar naar mijn ervaring heb je daar een redelijke lenigheid voor nodig.

Van puntjes naar taille (onder je ribbenkast) - (85-7=78cm)
Van puntjes naar taille (onder je ribbenkast) – (85-7=78cm)

Naar en vanaf een tussenpunt (Meten bij extreme lengtes)

Ja, hoe doe je dat nou als je héél lang haar hebt? Grote kans is dat je moet bukken om bij je puntjes te komen. Maar als je bukt gaat je hoofd en dus je haar ook mee naar beneden. En dat is lastig! Maar er is een oplossing. Een lage staart heeft weinig tot geen invloed op je totale lengte, dus dat is wat we gaan doen. Neem een elastiekje en bindt deze op een plek in je haar waar je nog naar toe kan meten terwijl je rechtop staat. Dit lukt je vaak nog tot iets na stuitje. Meet naar het elastiekje toe en noteer het aantal cm. Pak dan het elastiekje goed beet en breng je gehele haar naar boven toe. Meet dan vanaf het elastiekje naar je puntjes toe. Tel de cm’s bij elkaar op en je hebt een aardig beeld van hoe lang je haar precies is.

Mijn huidige lengte (78cm) gemeten vanaf de voorste haargrens
Mijn huidige lengte (78cm) gemeten vanaf de voorste haargrens

 

Mijn volgende doellengte (taille) is 85cm
Mijn volgende doellengte (taille) is 85cm

Hoe lang is jouw haar in centimeters?

Liefs,

Kayleigh

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts