Heb je last van slap, vettig haar vanaf het moment dat je de douche uitstapt? Is je haar droog en dof en zit het vol gespleten punten? Heb je al van alles geprobeerd, maar werkt niets? Dan zou het best eens aan de hoeveelheid kalk in je water kunnen liggen. Maar geen paniek! Ik ga je vertellen wat hard water nou precies is en doet met je haar, én natuurlijk ook wat je eraan kunt doen om te zorgen dat hard water je haar niet verpest!
Wat is hard water?
Hard water is een benaming voor water waar veel mineralen inzitten, waaronder kalk en calcium. De bronnen waaruit water gehaald wordt kunnen erg verschillen in hun hardheid, zo is duinwater en grondwater van nature redelijk hard. In Nederland wordt het meeste kalk eruit gefilterd door de waterzuiveringsinstallaties, toch verschilt de hardheid van het water per regio nog steeds erg. En ook van relatief ‘zacht’ water kun je al last hebben, vooral als je vaak en/of heet doucht, vooral fijner haar lijkt wat sneller last te hebben van kalk.
Waarom is kalk slecht?
Kalk is goed voor je botten, waarom dan niet voor je haar? Dat is om dezelfde reden als je geen kalk wilt in je badkamer of waterkoker. Kalk stapelt zich namelijk op. Het vormt een verstikkend laagje op je haar, waardoor het een rare kleur krijgt, dof wordt en waardoor vocht, oliën en producten niet meer goed je haar in kunnen komen en je haar dus uitdroogt met alle gevolgen van dien. De kalk mengt zich ook met de natuurlijke oliën van je haar, waardoor je haar er levenloos, slap en vet uit gaat zien. En mocht je nou erg veel last hebben van eczeem, ook dan is het een goed idee om eens te gaan kijken hoe hard je water is.
Hoe hard is jouw water?
Je kunt de hardheid van het water in jouw regio online na gaan. Wil je de precieze hardheid van jouw water weten dan kun je deze ook zelf meten met speciale teststrips. Soms kan het voorkomen dat jouw water harder is dan gemiddeld voor jouw regio. De gemiddelde hardheid in Nederland is 8 DH (Duitse Hardheidschaal), met uitschieters naar 2 tot zelfs 13.
Waterhardheid in Nederland – Bron: robijndoetdewas.nl
Kalk uit je haar verwijderen
Als er kalk in je haar zit, is dit lastig te verwijderen. Gelukkig is het niet onmogelijk. Met een chelating shampoo kun je kalk en alle andere build up uit je haar verwijderen. Zelf gebruik ik hiervoor de Joico Kpak Clarifying Shampoo, die ik koop op eBay.
Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus hier nog 11 tips om hard water aan te pakken!
11 tips om kalk in water aan te pakken
Tips voor zachter water:
1. Koop een waterfilter
Een waterfilter filtert kalk maar ook chemicaliën als chloor uit je water. Je hebt verschillende soorten waterfilters. Voor 30 euro heb je al een douchewaterfilter die je heel makkelijk kan aansluiten op je doucheslang. Er zijn ook filterende douchekoppen te koop, dan heb je gelijk 2 vliegen in 1 klap.
2. Koop een waterfilterkan
Je kunt je water ook filteren met een speciale waterfilterkan. Filters voor deze kan kun je los kopen. Dit is handig als je bijv. ook je drinkwater wilt filteren. Het water kun je vervolgens gebruiken om je haar mee te wassen.
3. Kook je water
Theeluiten weten als geen ander: als je water kookt dan kun je binnen no-time je waterkoker ontkalken. Het kalk uit het water blijft door het koken vooral achter in je waterkoker. Het water wat overblijft bevat vervolgens minder kalk.
Het is minder effectief dan je water filteren, maar iets minder kalk in je water is al fijn.
4. Fleswater
Waarom je water filteren als je gewoon zacht water kant en klaar kunt kopen in de supermarkt? Was je haar hiermee en je zult merken dat zacht water je haar ook daadwerkelijk zacht maakt.
Gebruik liever geen demiwater (strijkwater), deze is niet alleen ontdaan van alle calcium, maar ook van goede mineralen waar je haar wel blij van wordt. Je zou demiwater kunnen beschouwen als ‘dood’ water.
5. Regenwater
Een flinke regenbui is zo slecht nog niet. Mijn haar ziet er opgedroogd altijd een stuk beter uit als ik een stortbui over me heen heb gehad. Vang regenwater op met een ton, en gebruik het dan vervolgens voor je haar. Ben je ook nog eens milieuverantwoord bezig!
Tips om je haar te beschermen tegen kalk:
6. Appelazijn
De lievelingshaarspoeling van vele rapunzels! Als je appelazijn weleens geproefd hebt, bijv. toen iemand je wijsmaakte dat je met 1 lepel appelazijn per dag in no time kilo’s afvalt (schuldig), dan weet je dat appelazijn zuur is, heel zuur. En je haar is daar dol op! Want je haar heeft baat bij een lage zuurgraad. Ik kan er nog uren over doorgaan, en dat heb ik dan ook gedaan in mijn artikel: ‘Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten’.
Maar even back-on-topic: door je douchebeurt te eindigen met een spoeling bestaande uit veel water en een scheutje appelazijn (het is even zoeken naar de juiste verhouding voor jouw haar) komt er minder kalk in je haar terecht.
Let op: als je appelazijn met warm water mixt heb je kans dat het gaat ruiken, probeer zo koud mogelijk water te gebruiken, of spoel anders nog even na met wat lauw/koud water.
7. Vitamine C
Deze tip kreeg ik van een lezeres die veel zwemt. In zwembadwater zit heel veel chloor, en vitamine C helpt daar ontzettend goed bij. Ook in kraanwater zit een beetje chloor, dus ook hierbij helpt vitamine C. Maar het verwijdert ook nog eens kalk en is zuur, waardoor het bijdraagt aan een goede zuurgraad van je haar en hoofdhuid.
Je kunt Vitamine C in poedervorm kopen, of als (bruis)tabletten. De verhouding die je het beste aan kunt houden staat vaak aangegeven op de verpakking. Bij poeder is dat over het algemeen een klein schepje te doen (halve theelepel) in een glas van 200 ml met water. Vitamine C is ook nog eens goed voor je weerstand, dus drink vooral eens een glas samen met je haar. 😉
Werkt Vitamine C goed voor jou en je haar? Denk er dan eens over na om een Vitamine C douchefilter te kopen. Dan wordt er automatisch Vitamine C aan je douchewater toegevoegd.
8. Aluminiumpoeder
Aluminium in je haar? Dat is nieuw voor mij. Maar het schijnt heel goed te helpen bij haarproblemen die veroorzaakt worden door hard water. Mix ook hiervan een klein schepje poeder met 200ml water en gebruik het als naspoeling voor je haar.
9. Zuurtjes!
Kijk niet zo zuur! Want je haar wordt heel blij van zuur. En haar blij = jij blij. Als je eens goed naar bovenstaande haarspoelingen kijkt dan valt op dat ze allemaal zuur zijn en dat is geen toeval. Zure ingrediënten werken goed tegen kalk, chloor en build-up van cosmetische ingrediënten.
Je kunt vast nog veel meer zure spoelingen bedenken! Citroensap bijvoorbeeld, koffie, en ik heb zelfs een tijd met biologische grapefruitsap (zonder te mixen met water) mijn haar gespoeld.
10. Douchemuts
Het beste voor je haar is eigenlijk om het contact met water zo veel mogelijk te vermijden. Niet alleen met hard water, maar met water in het algemeen. Een beetje kan geen kwaad, maar elke keer als je je haar doorweekt laat worden komt er een enorme druk op je haar te staan.
Als je net zoals ik het liefst een uur onder de douche staat, dan is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De oplossing is simpel! Koop een douchemuts! Doe hem op en stap onder de douche. Doe hem pas af op het moment dat je je haar gaat wassen en zet hem daarna gewoon weer op. Ook heel handig voor als je een haarmasker wilt doen tijdens het douchen. 😉
11. Combineer
Je kunt natuurlijk ook én je water filteren én een appelazijnspoeling doen en tussendoor een douchemuts dragen. Dan maak je je haar driedubbel zo blij!
Heb jij weleens gekeken naar de hardheid van je water?
Bewaren
Bewaren
Bewaren