Geen vuurwerk.
Geen feestjes.
We gaan niet bepaald knallend het nieuwe jaar in.
Maar wél sprankelend als het aan mij ligt. En nee, niet alleen vanwege de champagne bubbels.
Vanwege je haar. Want in dit artikel geef ik je tips om het meer te laten glanzen. En ja, die tips werken gelijk al.

- Waarom is je haar zo dof?
- Waarom glanst fijn, steil en donker haar meer?
- Oké, dus blond en krullend haar is gewoon dof?
- Oeh, interessant! Welke producten laten je haar meer glanzen?
- En eindigen met koud water. Dat helpt toch ook?
- Zelf heb ik fijn, steil en bruin haar
- Maar het is niet altijd zo glanzend geweest
- Alle tips op een rijtje
- En nu?
Waarom is je haar zo dof?
Dat kan liggen aan je haartype. Als je krullen hebt, je blond of rood haar hebt, of als het grof is, dan glanst het van nature minder.
Je hebt daarentegen de glans-jackpot gewonnen als je fijn, steil en donker haar hebt.
Maar je haartype zegt ook niet alles. Als het beschadigd is, droog is, bedekt is met talg, of met productresten of met mineralen, dan is je haar ook doffer.
Waarom glanst fijn, steil en donker haar meer?
Omdat het meer licht weerkaatst. En dat is wat glans is: licht dat weerkaatst van een glad oppervlak. Denk maar aan hoe water glinstert als de zon erop staat. Of hoe je vaders horloge je verblindt elke keer als er licht op valt.
Je haar is in dit geval het gladde oppervlak. Het is net als een vis bedekt met schubben. Die overlappen elkaar als dakpannen. Als die plat liggen, dan glanst je haar meer.
Glans is licht dat weerkaatst van een glad oppervlak
Fijn, steil haar
Fijn en steil haar hebben van nature platter liggende schubben dan andere haartypes, dus ook meer glans.
En haar dat steil is vormt ook nog eens één heel groot oppervlak, waar licht op weerkaatst: net zoals een spiegel.
Schoon haar
Om het licht goed te kunnen weerkaatsen moeten de schubben wel schoon zijn: dus niet bedekt met talg, productresten en kalk. Die vormen namelijk een laagje, zodat het licht je haar niet kan bereiken. Dat heet ook wel build up, je leest er meer over in mijn blogpost Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!
Gezond gehydrateerd haar
Als je je haar beschadigt gaan de schubben omhoog staan en breken ze af. En een ruig oppervlak betekent minder weerkaatsing, en houdt dus in dat je haar dof(fer) is.
Je beschadigt het onder meer door te verven, heet te föhnen, ruig te borstelen en door meerdere malen per week te wassen met een uitdrogende shampoo.
Donker haar
Is je haar bruin of zwart, dan heeft het ander pigment dan blond en rood haar. Het weerkaatst het licht anders. Daarnaast is het verschil tussen het licht en je haarkleur groot: je ziet de weerkaatsing dus veel beter.
Oké, dus blond en krullend haar is gewoon dof?
Nee hoor. Je krijgt misschien niet evenveel glans als anderen, maar dat hoeft niet te betekenen dat het dan dof moet zijn.
En weet je? Je haar kan nog zo fijn, steil en donker zijn: als het erg beschadigd is en vies is, dan glanst het alsnog minder. Dus: welk haartype je ook hebt, zorg dat het schoon en gezond is voor meer glans.
Heb je krullen? Dan is het goed om te weten dat één grote, stevige krul meer glanst dan een heleboel kleine, losse krullen. Het vormt een groter oppervlak waarop licht kan weerkaatsen. Zorg dus dat je haar samenklontert: volg bijvoorbeeld de Curly Girl Method om je krullen in vorm te brengen.
Én: of je haar nou grof is of fijn, krullend of steil is en een donkere of lichte kleur heeft, je kunt ook producten gebruiken die voor meer glans zorgen.
Oeh, interessant! Welke producten laten je haar meer glanzen?
Dat zijn bijvoorbeeld: custard gels, clarifying shampoos, conditioners met water-oplosbare siliconen, plantaardige oliën, haarproducten met vette (hydraterende) alcoholen, haarspray met PPG-3benzyl ether myristate (PBEM) en mijn persoonlijke favoriet: appelazijn.
Laten we ze even één voor één bekijken
1. Custard gels voor krullen
Gedefinieerde krullen glanzen meer dan kleine, losse krulletjes. Gebruik custard in je haar om je krullen in vorm te brengen. Dat is een soort gel die ontzettend goed hydrateert.
2. Clarifying of chelating shampoo
Een clarifying shampoo verwijdert hardnekkige productresten zoals siliconen uit je haar. Heb je thuis hard water (met veel kalk) of zwem je regelmatig in water met chloor gebruik dan een zogenaamde chelating shampoo.
Gebruik de shampoo niet vaker dan één à twee keer per maand en verzorg je haar na gebruik goed.
3. Water-oplosbare siliconen
Van producten met siliconen gaat je haar meer glanzen. Máár het is erg opletten: siliconen blijven achter op je haar, zelfs na meerdere keren wassen en dat maakt je haar dof.
Als je siliconen gebruikt, kies dan producten met water-oplosbare siliconen, zoals Amodemethicone. Of siliconen die vanzelf verdampen. In mijn blogpost Zijn producten met siliconen nou echt zo slecht voor je haar? vertel ik je welke dat allemaal zijn.
4. Plantaardige oliën
Oliën zijn geweldig voor je haar. Ze beschermen, verzachten en versterken je haar én ze laten het meer glanzen. Welke olie het beste voor jou werkt is een kwestie van uitproberen.
In mijn blogpost Hoe gebruik je olie in je haar – zonder dat het verandert in een bos slappe noedels? vertel ik je meer over de werking van verschillende oliën en hoe je ze het beste gebruikt.
5. Vette alcoholen
Niet alle alcoholen drogen je haar uit. Vette alcoholen, zoals cetyl alcohol of stearyl alcohol verzorgen je haar juist. Ze leggen net zoals siliconen een beschermend laagje om je haar. Je krijgt minder last van pluis en meer glans.
6. PPG-3 Benzyl ether myristate (PBEM)
Haarsprays en conditioners die PBEM bevatten verbeteren de glans bij lichtere haarkleuren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Dit ingrediënt is een emollient, dat houdt in dat het verzacht en vocht insluit.
7. Appelazijn
Hoe zuur je haar is, heeft veel invloed op de glans ervan. Bij een pH-waarde van 4.0 trekken de schubben samen: ze gaan plat zitten. Helaas zijn veel haarproducten juist basisch (tegenovergestelde van zuur), zoals shampoo en haarverf.
Je kunt de pH-waarde van je haar makkelijk op peil brengen: bijvoorbeeld met appelazijn (bij donker haar) of met witte wijnazijn (bij blond of rood haar). Mix een paar druppels azijn met koud of lauwwarm water en giet dit na het douchen over je haar. Spoel het niet uit.
8. Cuticle Sealer
Het is lastig de juiste verhouding water en azijn te vinden. Vind je het teveel gedoe? Gebruik dan een Cuticle Sealer. Mijn favoriet? Die van Joico, maar het is moeilijk daar een kleine (betaalbare) fles van te vinden in Nederland. Deze van Imperity doet hetzelfde:
En eindigen met koud water. Dat helpt toch ook?
Nee. Je schubben gaan niet plat liggen door koud water.
Máár als je heel heet doucht, beschadig je je haar wel. Dus pak je douchemuts erbij als je de temperatuur op standje sauna zet en laat de ijskoude douches over aan The Iceman Wim Hof.
Zelf heb ik fijn, steil en bruin haar
Dus als iemand me vraagt waarom mijn haar glanst, kan ik eindelijk een keer zeggen dat ik goede genen heb.
Maar het is niet altijd zo glanzend geweest
Voordat ik in 2012 stopte met verven was mijn haar ontzettend dof. Pas toen ik er beter voor ging zorgen kwam de glans terug.
Alle tips op een rijtje
- Beschadig je haar zo min mogelijk. Dat houdt in: vermijd hitte, kam voorzichtig, slaap op satijn, gebruik milde shampoos zonder sulfaten en verf je haar niet.
- Zorg dat je haar vrij is van build-up. Was eens per maand met een clarifying of een chelating shampoo en vermijd niet-wateroplosbare siliconen.
- Als je krullen hebt: zorg dat ze zo gedefinieerd mogelijk zijn. Gebruik na het douchen bijvoorbeeld custard gel.
- Sommige cosmetische ingrediënten laten je haar meer glanzen. Zoek naar producten die water-oplosbare siliconen, vette alcoholen of PPG-3 benzyl ether myristate (PBEM) bevatten. En gebruik olie in je haar.
- Voor een instant glansboost: Giet lauw water met een paar druppels appelazijn of witte wijnazijn over je haar voordat je de douche uitstapt. Spoel het niet uit.
En nu?
Neem een foto mét flits van je haar. Doe dan een appelazijnspoeling en pak opnieuw je camera erbij.
Zie je het verschil?
Ontdek meer
- Zijn producten met siliconen nou echt zo slecht voor je haar?
- Hoe gebruik je olie in je haar – zonder dat het verandert in een bos slappe noedels?
- 10 snelle tips om gespleten haarpunten te voorkomen – zodat je minder vaak je haar hoeft te knippen
- Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten
- Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!
Vond je mijn blogpost leuk? Deel of bewaar hem:
Bronnen
- Reich, C., & Robbins, C. R. (1993). Light-scattering and shine measurements of human hair: A sensitive probe of the hair surface. JOURNAL-SOCIETY OF COSMETIC CHEMISTS, 44, 221-221.
- Sinclair, R. D. (2007, December). Healthy hair: what is it?. In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings (Vol. 12, No. 2, pp. 2-5). Elsevier.
- Dias, M. F. R. G., de Almeida, A. M., Cecato, P. M. R., Adriano, A. R., & Pichler, J. (2014). The shampoo pH can affect the hair: myth or reality?. International journal of trichology, 6(3), 95.
- Robbins, C. R., & Robbins, C. R. (2012). Chemical and physical behavior of human hair (Vol. 4). New York: Springer.
*Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in mijn disclaimer.