Het is een vraag die regelmatig in mijn inbox of socialmediakanalen verschijnt: hoe vaak kun je nou het beste je haar (laten) knippen? Veel kappers adviseren elke 6 tot 8 weken even de puntjes bijwerken, maar is dat wel nodig? Nee, niet altijd. Wanneer het dan wel tijd is om je haar te knippen? Dat vertel ik je in dit artikel.
Wanneer moet je je haar (laten) knippen?
Het knippen van je haar is eigenlijk echt alleen nodig als je last van gespleten punten en/of haarbreuken hebt. Hoe snel je die krijgt en hoe vaak je daardoor moet knippen, dat verschilt enorm per persoon. De ene heeft er snel last van en de ander niet. Kijk dus goed naar jouw eigen haar.
De reden dat je gespleten punten en breuken eigenlijk altijd moet knippen, is dat je ze niet kunt repareren: je haar is kapot. Hoewel producten van haarproducten je anders willen doen geloven: een serum of conditioner gaat daar geen verandering inbrengen. Als je ze niet afknipt, gaan gespleten en breuken alleen maar verder splijten en ontrafelen.
Lees hoe je gespleten punten en haarbreuken voorkomt in 10 tips om gespleten haarpunten te voorkomen
Hoe herken je gespleten punten en breuken?
Bij gespleten puntjes splijt en ontrafelt je haar zich in de lengte in 2 of meerdere delen. Hierdoor lijken ze net op takjes. Zie hieronder ook een schema van ‘soorten’ gespleten punten voor hulp om gespleten punten te herkennen.
De naam breuken zegt het eigenlijk al een beetje: je haar is op deze plekken als het ware dwars doormidden gebroken en hangt slechts aan een paar vezeltjes vast. Op plekken waar breuken zitten, zie je vaak witte puntjes/bolletjes. Die witte kleur komt doordat de binnenkant van je haar zichtbaar wordt. De witgekleurde puntjes vind je niet alleen op de uiteindes van je haar, maar vaak ook wat hoger in je haar.
Laat je niet verwarren door de term ‘dode puntjes’
Dode puntjes bestaan niet en zijn daarom ook zeker geen goede reden om je haar te knippen. Je haar is namelijk, behalve het deel in je hoofdhuid, al dood. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je punten gespleten of gebroken zijn, en niet gewoon droog zijn. Die eerste zijn namelijk niet te fixen, maar dat laatste zeker wel en het zou zonde zijn als je droge punten voor niets afknipt.
Andere redenen om te knippen
Hoewel gespleten punten en breuken naar mijn mening de enige reden is waarom je haar echt moet knippen, zijn er natuurlijk ook een heleboel andere redenen waarom je je haar zou willen knippen. Hieronder een paar voorbeelden:
Voor het behouden van een mooie vorm
Je kunt ervoor kiezen om je haar te knippen om ze een mooie vorm in je haar te behouden. Zelf vind ik een u-vorm bijvoorbeeld erg mooi bij mezelf en als ik merk dat mijn haar onderin vorm begint kwijt te raken, knip er weer een stukje af zodat het weer netjes zit.
Om gespleten punten te voorkomen
Heb je snel last van gespleten punten en breuken? Dan kan een regelmatige knipbeurt helpen om ze te voorkomen. Je haar is onderin namelijk een stuk zwakker en door te knippen geef je ze niet eens te kans om te gaan splijten en ontrafelen.
Verschillende manieren om te knippen
Zelf knippen
Wil je meer controle over hoeveel er precies van je haar afgaat of wil je niet steeds naar de kapper? Denk er dan eens over na om het zelf te knippen. Als je een simpele rechte lijn, u-vorm of v-vorm wilt, is Feye’s methode bijvoorbeeld heel goed geschikt.
Lees meer over knippen volgens Feye’s methode in Leer zelf je haar knippen met Feye’s Methode‘
Tip: een scherpe schaar is een absolute must-have als je je eigen haar knipt.
Dusting
Als je je haar knipt of laat knippen, hoeven er niet altijd centimeters af. Soms kan een dusting, waarbij je echt maar millimeters van de onderkant af haalt, al genoeg zijn om de onderkant weer op te frissen en je haar te versterken.
Search & Destroy
Wanneer je haar lang laat groeien, maar vaak last hebt van gespleten punten, kun je ook de Search & Destroy methode doen. Hierbij knip je zelf alleen de gespleten punten en breuken af, maar laat je de gezonde haren met rust. Wanneer je dit echter vaak doet, kun je wel merken dat de onderkant zijn vorm wat verliest. Maar het is een hele mooie manier om je haar lang te laten groeien ondanks gespleten punten.
Ontdek meer over deze knipmethode in Search & Destroy: je haar knippen zonder lengte te verliezen
Naar de kapper
Of zelf knippen nou niet echt jouw ding is, of omdat je gewoon lekker een verwenmoment wilt; naar de kapper gaan kan heel fijn zijn. Vergeet niet dat jij bij de kapper bent voor jezelf en voor jouw haar. Durf duidelijk te zijn en communiceer goed met je kapper over wat jij wilt en wat mogelijk is.
Laat bijvoorbeeld zien hoeveel je precies van je haar af wilt laten knippen en/of vraag je kapper te laten zien hoeveel ze er precies af gaat knippen. Voorbeeldfoto’s meenemen als je een ander kapsel wilt, helpt vaak ook goed om duidelijk te maken wat je graag zou willen.
Volg jij Heb je HAAR wéér al op Pinterest, Facebook, YouTube of Instagram?
Pin dit artikel op jouw Pinterestbord:

