haarverzorging tips

Keizerin Sisi had lang haar tot over haar knieën – dit is hoe ze het verzorgde

Keizerin Elisabeth van Wenen door Xaver Winterhalter in 1864
Keizerin Elisabeth van Wenen door Xaver Winterhalter in 1864

Wie is er niet opgegroeid met het boeiende, maar ook trieste levensverhaal van Elisabeth, liefkozend Sisi genoemd? Wat misschien wat minder bekend is, is dat de keizerin van Oostenrijk prachtig lang en vol haar had wat tot onder haar knieën reikte. Voor Sisi was haar haar het de kroon op haar hoofd. Vooral op de manier waarop haar losse lokken haar omringde als een mantel, was ze bijzonder trots.

Helaas was de keizerin niet erg gelukkig, en dat uitte zich onder andere in een obsessie met haar uiterlijk. Zelf verwoordde ze dat als: “Ik ben een slaaf van mijn haar.” Haar obsessie met onder andere haar haar leverde een enorm uitgebreide en zeer interessante haarroutine op.

 

Haarstyliste

Tot afkeer van het Weense hof huurde Sisi een theaterhaarstyliste in: Fanny Feifalik. Alleen Fanny mocht haar haar op een gegeven moment nog aanraken. Als Fanny niet kon, dan weigerde Sisi te verschijnen bij officiele gelegenheden. Fanny werd officieel aangesteld als haarstyliste van het hof en ging een riant salaris verdienen, wat gelijk stond aan het salaris van een universiteitsprofessor.

 

In het wit gekleed

Sisi verplichte Fanny om zich helemaal in het wit te kleden, compleet met witte handschoenen. De haarstyliste mocht ook absoluut geen sieraden dragen.

 

Elke dag 2 tot 3 uur

2 tot 3 uur! Zolang duurde het om het meterslange haar van keizerin Elisabeth te kammen en op te steken. Elke ochtend na een koud bad, een massage, een licht ontbijt en zéér uitgebreide fitness, ging Sisi zitten op een lage stoel in het midden van haar kleedkamer en gaf haar haar over aan Fanny.

Keizerin Elisabeth van Wenen door Xaver Winterhalter in 1864 - 2
Keizerin Elisabeth van Wenen door Xaver Winterhalter in 1864 – 2

Eigenwijze krullen temmen

De golvende krullen van Sisi hadden een eigen wil. Ze wilden graag vliegen, terwijl ze moesten stromen, zoals Sisi’s docent Grieks het omschreef. Maar om de eigenwijze lokken toch in vorm te krijgen pakte haarstyliste Fanny voorzichtig streng voor streng op en liet haar vingertoppen over het haar glijden alsof ze het meest tere materiaal in haar handen had.

 

Talen leren

Terwijl haar haar werd gedaan leerde Sisi talen als Hongaars en Grieks met de hulp van een docent.

 

Haren tellen

Na het uitgebreide kammen, vlechten en opsteken van Sisi’s haar, werden alle losgekomen en afgebroken haren geteld. Fanny moest per se de haren in een zilveren schaal leggen, waarop Sisi uitgebreid het haar inspecteerde. Als er te veel haren in de schaal lagen werd de keizerin enorm overstuur. Maar daar wist Fanny wel wat op: ze verstopte de losgekomen haren, met behulp van plakband, stiekem onder haar schort, zodat Sisi dacht dat er haast geen haren los waren gekomen.

 

Keizerin Elisabeth van Wenen door Emil Rabending 1867
Keizerin Elisabeth van Wenen door Emil Rabending 1867

Unieke vlechten

Fanny creëerde een unieke stijl voor Sisi; een kapsel wat bestond uit vlechten die op een speciale manier werden opgestoken. Het kapsel was erg in trek, en werd door talloze vrouwen, al dan een stuk minder succesvol, gekopieerd.

 

Eigeel en cognac

Elke drie weken werd Elisabeth’s haar gewassen. Dit gebeurde met een mengsel van eigeel en cognac. Het hele ritueel duurde een complete dag, het duurde uren voordat Sisi’s haar opgedroogd was. Na het wassen trok de keizerin speciaal een lange, waterbestendige zijden japon aan, en liep op en neer tot haar haar droog was.

 

Enorm gewicht

Hoewel Sisi enorm trots op haar haar was, was het ook vaak een last voor haar. Zoals ze het zelf verwoordde: “I am a slave to my hair.” De keizerin had vaak last van enorme hoofdpijnen door het gewicht van haar lokken. Wanneer ze hier last van had bleef ze de hele dag in haar kamer, terwijl haar haar omhoog gehouden werd door linten, zodat ze het gewicht niet hoefde te verduren en haar hoofdhuid kon luchten.

Keizerin Elisabeth van Wenen met diamanten sterren in haar haar door Xaver Winterhalter in 1864
Keizerin Elisabeth van Wenen met diamanten sterren in haar haar door Xaver Winterhalter in 1864

Misschien herken jij het ook wel een beetje. Af en toe zijn we iets te obsessief bezig met ons uiterlijk. En ik denk dat dat de belangrijkste les uit de haarroutine van Sisi is dat je haar iets moet zijn waarvan je geniet en niet een last waarvan je ongelukkig wordt.

Wat vindt jij het meest opvallende van Sisi’s haarroutine?

 

Liefs,

Kayleigh

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts