haarverzorging tips

9 dingen waarin krullend en steil haar van elkaar verschillen

Krullend of steil haar. Ze hebben beide zo hun elke gebruiksaanwijzing. Want in veel dingen verschillen ze van elkaar. En zelfs onderling verschillen ze van elkaar, en we moeten natuurlijk ook haar met slag én kinky (zigzag) haar niet vergeten! Ondanks al die verschillen hebben ze één ding overeen: Ze zijn allemaal geweldig en iets om trots op te zijn!

Ben je naast je haartextuur ook benieuwd waarin jouw haarkleur verschilt van dat van andere? Onlangs zette ik ook 12 dingen die voor elke haarkleur anders zijn op een rijtje.

Haarverzorging tips voor vrouwen

1.      Wie heeft welke vorm?

Als je een haar door midden snijd en onder de microscoop legt zou je zien dat steil haar echt een rondje is. Bij haar met slag is de vorm wat meer ovaal. Hoe platter de vorm van het haar hoe meer het krult. Krullen heb dan ook een elliptische vorm: een platte ovaal. En Kinky (zigzag) haar is het meest plat, waardoor je krulpatroon er uit ziet als Z-tjes.

2.      Wie heeft de meest overheersende genen?

Haarvorm wordt bepaald door een genenpaar. 1 allel krijg je van je vader mee, 1 van je moeder en die mix zou bepalend zijn voor of je krullen krijgt of niet.

Het is bekend dat krullen dominant zijn en steil haar recessief is. Als jouw genenpaar dus bestaat uit 1 krulallel en 1 steil haarallel, dan zou je krullend haar moeten krijgen. Toch?? Niet helemaal. Krullen zouden namelijk niet gewoon dominant zijn, maar incompleet dominant. Dat houdt in dat je bij een genetische mix van krullen en steil haar slag krijgt.

Toch worden hier en daar wat vraagtekens bij deze theorie gezet. Het lijkt wat ingewikkelder te zijn dan er zo gesteld wordt en het zou ook lang niet alles helemaal verklaren. Ik vraag me bijv. ook af hoe het dan zit met verschillende soorten krullen, want de ene krul is de andere niet. En waarom je als kind bijv. krullend haar kan hebben en later toch steil haar krijgt. En, ja er blijven vragen bij komen, hoe zit het dan met het feit dat je zowel krullende haren als steile haren op je hoofd kan hebben tegelijkertijd?

Al met al wordt er wel heel veel onderzoek naar gedaan en wetenschappers zijn goed op weg naar het bepalen van de precieze genen die verantwoordelijk zijn voor krullen, slag en steil haar. Dus wordt ongetwijfeld vervolgt.

3.      Wie heeft het meeste haar?

Je zou het qua volume niet zeggen, maar gemiddeld hebben steilharigen meer haren dan krullies. Als je steil haar hebt zou je gemiddeld zo’n 120.000 haren hebben en als je krullen hebt zou je het er met 20.000 minder moeten doen. Maar ook andere dingen spelen mee in hoeveel haar je hebt, bijv. je haarkleur, je afkomst en je gezondheid.

4.      Wie heeft het snelst last van klitten?

Het zal je misschien verbazen, maar uit recent onderzoek blijkt dat steil haar toch echt sneller klit dan krullend haar. Ja, dat lees je goed. En nee, dat zeg ik niet verkeerd. Steil haar klit sneller. Dit zou komen omdat krullen zich meer samen als geheel bewegen, en dus elkaar niet zo snel in de weg zitten als steile haren, die zich juist als losse afzonderlijke haren gedragen. Steile haren doen dus allemaal waar ze zelf zin in hebben en botsen hierdoor veel meer met elkaar, terwijl krullende haren juist aan teamwork doen en dus niet echt botsen. Over slag werd in het onderzoek weinig gezegd.

Klitten ontstaan wanneer de schubben van je haren in elkaar haken en vooral de hoek (hoeveel graden) waarin de haren botsen is hier erg belangrijk bij. Maar wetenschappers vertellen er ook bij dat niet de vorm van je haar het belangrijkst is bij het ontstaan van klitten, maar dat juist fijn haar, droog haar en vooral beschadigd haar de meeste klitten hebben vanwege de schubben die omhoog staan en/of afgebroken zijn.

5.      Wie is het snelst vet?

Steil haar wordt veel sneller vet dan krullend haar. Dit komt vooral omdat talg (je eigen huidolie) zich veel makkelijker verspreid over steil haar: het is één rechte weg naar beneden en de open ronde vorm van de follikel zorgt ervoor dat de talg al vanaf je wortels gelijk goed verdeeld wordt over het haar.

In het Curly Girl boek las ik ook de bewering dat je minder talgklieren zou hebben als je krullen hebt, omdat je ook vaak minder haar hebt. In hoeverre dit klopt kon ik niet echt terugvinden in wetenschappelijke onderzoeken.

6.      Wie kan er het beste droog kammen en wie nat?

Nat haar is zwakker, dat is een feit. Toch is het wanneer je krullen hebt beter om je haar te kammen als het nat is. Dit heeft te maken met weerstand. Als jij krullen hebt hoef ik je niet te vertellen hoe lastig het vaak is om er droog met een kam doorheen te komen. Het is daarom beter om het te kammen (het liefst met je vingers) terwijl je haar nat is en er conditioner inzit. Zo verminder je de weerstand en verstoor je je krullen niet. Daarmee voorkom je pluis en een hoop schade aan je haar.

Steil haar kun je juist beter gewoon droog kammen, omdat de weerstand niet opweegt tegen hoe zwak je haar is als het nat wordt. Het is dan wel goed om eerst dingen als je leave-in conditioner of olie(spray) in je haar te doen, voordat je het kamt en je haar kan het beste echt helemaal droog zijn.

Als je slag hebt is het iets minder zwart-wit. Kijk dan vooral naar hoe je haar is als het droog is. Heb je veel last van pluis en/of klitten dan kan nat kammen de betere optie zijn. Is er droog vrij makkelijk doorheen te komen en blijft je slag ook na het kammen mooi, dan is droog kammen the way to go.

7.      Wie glanst het meest?

Bij steil haar liggen de schubben en het hele haar platter en weerkaatsen zo meer licht. Bij krullend haar staan de schubben vaak iets meer omhoog en omdat het haar als geheel niet plat ligt absorberen ze licht, dit maakt krullend haar vaak wat doffer.

8.      Wie heeft het meest last van pluis?

Pluis is niet persé een kwestie van haartype, het heeft vooral te maken met vocht. Het vocht in je haar zorgt er o.a. voor dat je krulvorm mooi blijft, maar hiervoor is het belangrijk dat er niet te weinig vocht maar ook dat er niet teveel vocht in je haar zit.  Maar je haar kan vocht verliezen en opnemen uit de omgeving, vooral als je poreus haar hebt kan het droog zijn en een echte slurper. Hierdoor wordt je (niet-)krulpatroon verstoord en ontstaat er pluis.  Droog haar is dus de grootste reden van pluis. Dat betekent dat je dus ook last van pluis kunt hebben als je steil haar hebt. Maar krullend haar is van zichzelf vaak wat droger en poreuzer, en heeft daardoor ook sneller last van pluis. En niet te vergeten: Het volume, krullend haar heeft gewoonweg veel meer volume en pluis zorgt voor nog veel meer volume.

Door je haar goed gehydrateerd te houden en olie aan te brengen zodat vocht moeilijker in of uit het haar kan kun je pluis aanzienlijk verminderen.

9.      Wie heeft het meeste te maken met vooroordelen?

Hoewel er altijd wel vooroordelen zijn, of je nou krullen, slag of steil haar hebt, hebben je vooral met krullen het meest last van vooroordelen en zelfs discriminatie. Gelukkig begint daar de laatste jaren wel wat verandering in te komen. Steeds meer kapsalons verdiepen zich in het knippen van krullend haar. Er komen steeds meer producten speciaal voor krullend haar op de markt, en steil haar is niet langer de norm op haargebied. Steeds meer vrouwen (en mannen) durven hun eigen krullende haartextuur te omarmen en er is zowaar een hele Curly Girl movement ontstaan mede door Lorraine Massey, bedenkster van de Curly Girl Methode.

Toen ik met mijn blog begon stond ik me erover te verbazen hoeveel blogs en websites er zijn die zich puur richten op krullen. Ik vind het een hele goede ontwikkeling! Maar helaas zie ik ook heel veel negativiteit ineens richting steilharigen. :'(. Ik ben van mening dat zowel steil haar als slag en krullend haar iets is om trots op te zijn en we elkaar moeten steunen en er onderling niet zo’n strijd van moeten maken. Spread the love!

Wat herken jij hierboven van je eigen haartype?

Ik heb zelf steil haar met een lichte slag en best wel veel last van klitten. Ik dacht altijd dat dat een typisch krullend haar ding was, dus het is fijn om bevestigd te krijgen dat het ook voor mijn haartype niet vreemd is om last van klitten te hebben.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts